Güneş Çarpması Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Güneş Çarpması Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Güneş çarpması özellikle yaz aylarında sık sık yaşadığımız bir durumdur. Güneşin etkisinin en kuvvetli olduğu öğle saatlerinde dışarıda olan insanlar, güneş çarpması durumuna maruz kalabilir. Baş ağrısı, bulantı ve kusma ile kendini belli eden güneş çarpması hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.

Yasemin Saygın

Güneş çarpması özellikle güneşin etkin bir şekilde yeryüzüne geldiği yaz mevsiminde, öğle saatlerinde gerçekleşen bir durumdur. Bu günlerde kişinin kendisini güneşe ve sıcağa karşı koruması gerekir. Aksi halde çok ciddi olmasa da kişiyi rahatsız eden, günlük hayatı etkileyen birtakım belirtiler görülebilir.

Güneş çarpması herkes için risk oluştururken yaşlılar, hamileler ve çocuklar bundan daha çok etkilenen kişilerdir. Güneş çarpmasında vücudun ısı dengesinde bozulma söz konusudur. Doğal olarak tedavi planlamasında vücut ısısı konusuna önem verilir. Güneş çarpmalarının hepsinde doktora başvurmak gerekmeyebilir. İlk yardım bilgilerini uygulayabilirseniz hasta bu durumu evde de atlatabilir.

[renkbox baslik="Güneş Lekeleri Nasıl Oluşur? Önleme ve Tedavi Yolları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/gunes-lekeleri-nasil-olusur/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/01/gunes-lekeleri-nasil-gecer.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]

İlk yardım bilginiz yoksa hastaya hiç müdahale etmemek ve doğrudan bir hastaneye götürmek yapılacak en doğru davranıştır. Ayrıca bazı tablolarda güneş çarpması etkisi çok ciddidir ve mutlaka tıbbi tedavi gerekir. Güneş çarpmasının ciddiyet seviyesi hastada görülen belirtilerden çok rahat anlaşılabilir. Şimdi dilerseniz, güneş çarpmasının nedenlerini, belirtilerini, nasıl önlenebildiğini ve tedavisini hep birlikte öğrenelim.

Güneş Çarpması Nedir?

Güneş çarpması, gün ışığının altında doğrudan ve uzun bir vakit kalınması sonucunda ortaya çıkan rahatsız edici bir sağlık sorunudur. Güneşin dik olarak ulaştığı öğle vakitlerinde daha dikkatli olunması gerekir. Yüksek ısılı güneş ışınlarını alan vücutta ısı dengesinde bozulma yaşanır ve bu kendini bir takım etkilerle gösterir.

Güneş Çarpmasının Nedenleri Nelerdir?

İnsan vücudunda ısının derecesini kontrol edebilecek bir yapı vardır. Vücut aşırı sıcağa maruz kaldığında vücuttaki soğutma sistemi düzgün çalışmayacaktır. Yani güneş çarpmasının en önemli nedeni vücudun sıcağa maruz bırakılmasıdır. Bu sıcağa maruz kalmada güneşin rolü büyüktür. En önemli diğer sebep ise vücudun susuz kalmasıdır. Vücut susuz kaldığında kişi güneş çarpmasına karşı risk altında kalır. Terleme nedeniyle de su kaybı görülebilir. Bu durumlarda yeterli sıvı vücuda alınmazsa kan dolaşımında bulunan suyu vücut kendisi çeker.

Güneş Çarpmasının Belirtileri Nelerdir?

Vücudun su kaybetmesinin de etkisiyle ciltte kuruma ve kızarma görülür. Kurumaya bağlı olarak deri pul pul görünebilir. Güneş çarpmasının en sık görülen belirtilerinden birisi de aşırı terlemedir. Güneş çarpmasının etkileri en üst seviyeye ulaştığında terleme sona erer. Bunların dışında baş dönmesi, kalp çarpıntısı, ateşlenme, bilinç kaybı, kasılma ve hatta halüsinasyon görme gibi belirtiler görülebilir. Güneş çarpması bu şekilde içsel etkiler dışında güneş yanıklarıyla birlikte de görülebilir. İdrar renginde koyulaşma söz konusudur. Güneş çarpmasıyla yükselmiş vücut ısısı tavan seviyedeyse hasta kusabilir.

Güneş Çarpmasından Korunma Yolları Nelerdir?

Güneş çarpmasından korunmak için yapılabilecek en iyi şey sıcağın tavan yaptığı saatlerde mümkünse dışarıda bulunmamaktadır. Çıkmak zorunlu ise çıkmadan önce bol su alınmalı ve ara ara su içmeye devam edilmelidir. Çocukların güneş çarpmasından korunması için 10:00 ve 15:00 saatleri arasında güneşe maruz kalmamaları gerekmektedir. Güneş kremi, açık renk ve ferah giysiler de koruyucu olabilir. Uzun süre yürümek gerekiyorsa sık sık serin yerlerde dinlenmekte yarar var. Ayrıca güneşin etkisinin hafiflemesine yardımcı olacak şapka takmak veya açık renk şemsiye kullanmak da güneş çarpmasını önleme yolları arasında yer almaktadır.

Güneş Çarpmasının Tedavisi Nedir?

Güneş çarpmasında erken teşhis önemli bir detaydır. Tıbbi tedavi ne kadar erken başlarsa güneş çarpmasının etkileri o kadar erken ortadan kaldırılabilir. Tedavide öncelik vücut ısısını düşürmeye çalışmak olacaktır. Bu nedenle ılık su ile banyo, vücudun soğuk havlu ile sarılması işe yarayabilir. Su kaybının önüne geçmek için hastalara elektrolit sıvı içirilir. Sıvı kaybı ciddi oranlardaysa hastaya damardan sıvı verilebilir. Baş ağrısı, ateş gibi diğer belirtilerin hafiflemesi için ilaç tedavisine başlanabilir.

Güneş Çarpması Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Güneş çarpması belirtileri hafifse, hissedildiği ilk anda evde bazı uygulamalarla hastanın rahatlaması mümkün hale getirilebilir. Tıpkı hastanede olacağı gibi hastanın soğuk havlularla ovulması işe yarayacaktır. Bir litre suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek hastaya tuzlu su içirilebilir. Kasılma mevcutsa bu bölgelere masaj yapılabilir. Masaj öncesinde kasılan kasa soğuk havlu uygulaması yapılabilir.

Güneş Çarpmasında İlk Müdahale Nasıl Yapılır?

Aşırı sıcağa maruz kalmış ve fenalaşmış kişiyi gördüğünüzde ilk yapılması gereken hastanın serin bir yere alınmasıdır. Vücudu bunaltan giysiler hastanın üstünden çıkartılmalı ve soğuk kompresler uygulanmalıdır. Hastanın başı çok kalabalık olmamalı ve hasta mutlaka hava alabilmelidir. Hastanın bilinci yerindeyse hafif serin su içirilebilir. Hastada kriz anı söz konusuysa ve kusuyorsa kişi yan çevrilmeli ve kusmanın bitmesi beklenmelidir. Hastaya kesinlikle soğuk olması adına gazlı içeceklerden vermeyin. Bilinç kaybı söz konusuysa içecek ve yiyecek vermeye zorlamayın.

Güneş Çarpmasında Risk Grubunda Kimler Yer Alır?

Yüksek sıcak herkes için risk içermektedir. Sıcak havalarda dışarıda olan herkes güneş çarpmasına maruz kalabilir. Ancak özellikle çocuklar ve yaşlılar riskli yaş grubundadırlar. Bunun dışında damar sertliği, kalp yetmezliği, şeker hastalığı olanlar, alkol tüketenler, parkinson olanlar, vücudun ısı dengesini ayarlamasına engel teşkil eden antidepresan, diüretik gibi ilaçlar kullananlar güneş çarpmasından daha kolay etkilenebilmektedir.

[renkbox baslik="Cilt (Deri) Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/cilt-deri-kanseri-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/cilt-deri-kanseri-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi-nasildir.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Güneş çarpmasında bünyesi her konuda hassas olan kişiler de risk altında olacaktır. Sıcak havada aşırı hareket halinde olmak da güneş çarpmasına davetiye çıkarabilir. Dolayısıyla koşucular, bisiklet sürücüleri de kendilerine daha fazla dikkat etmelidir.

Güneş çarpması gerekli önlemler alınmadığı takdirde, yazın en sıcak aylarında sıklıkla yaşanan bir durumdur. Yukarıdaki makalemizde güneş çarpmasını önlemenin ve ilk müdahalenin detaylarını paylaştık.
Güneşten korunmak için ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Güneş çarpmasına maruz kalan birine nasıl yardımcı olursunuz?
Yaz aylarında günde kaç bardak su içiyorsunuz?



Okur Yorumları