Metabolizma sisteminde önemli bir yere sahip olan tiroid bezlerinin çalışma sisteminde bozukluklar olması neticesinde çeşitli hastalıklar görülebilmektedir. Tiroid bezlerinin çalışması sonucunda tiroid hormonu üretilir. Bu bezlerde çalışma dengesi bozulduğu zaman hormon salgılanmasına azalma ya da çoğalma olabilir. Her iki durum da insan vücudunda önemli hastalıklara neden olacaktır. En ciddi etkisi tüm vücut sistemini etkileyen çeşitli nodüller olarak görülmektedir.
Tiroid hormonunun vücutta birçok bölümde önemli işlevleri vardır. Tiroid bezlerinin çok çalışması ile tiroid hormonunun yüksek çıkması hipertiroidi olarak adlandırılmıştır. Hastalıktan bazı önemlerle korunmak mümkünse çoğu zaman kendiliğinden gelişebilmektedir. Ancak büyük ihtimalle ilaçla tedavi edilebilecek düzeyde olup düzelecektir.
[renkbox baslik="Diyabet (Şeker) Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/diyabet-seker-hastaligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/diyabet-seker-hastaligi-nedir-belirtileri-korunma-yollari-cesitleri-tedavisi.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]
Hipertiroididen şüphelenmek için vücutta oluşan belirtileri dikkatle takip etmek yeterlidir ama teşhis için farklı tetkikler talep edilebilir. Teşhis aşamasından sonra tedavi aksatılmadan uygulanmalıdır. Tedavi planlaması yapılırken hastalığın durumuna, derecesine ve kişiye göre hareket edilmektedir.
Hipertiroidi Nedir?
Tiroid bezlerinin gerektiğinden fazla çalışmasına bağlı tiroid hormonu (T3 ve T4) yüksekliğine hipertiroidi adı verilmektedir. Diğer bir ifadeyle; kandaki tiroid seviyesinin artmasıdır. Hipertiroidi, sıcak nodüllerin en temel nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Oluşmasında birçok farklı neden söz konusudur.
Hipertiroidinin Nedenleri Nelerdir?
Hipertiroidinin oluşmasında çeşitli takviyelerle ve bilinçsizce alınan tiroid hormonlarının etkisi vardır. Çeşitli iltihaplı tiroid hastalıklarında, iyot tüketiminde aşırıya kaçma, doğum sonrasında hormonlarda oluşan dengesizlikler neticesinde hipertiroidi görülebilmektedir.
Bunlar bilinebilir ve önlenebilir nedenlerdir ama hipertiroidi bazı zamanlar genetik nedenlerle de görülebilir. Hastalığın bilinen en belirgin nedeni ise graves hastalığıdır. Ancak bu hastalığın nedeni tam bilinmemektedir. Hatırlarsanız iyot yetersizliği ise guatr hastalığına yol açıyordu. Guatr hastalığı hakkında bilgi almak için tıklayın.
Hipertiroidinin Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın varlığı durumunda fizyolojik ve psikolojik belirtiler görülebilmektedir. Aşırı sinirlilik, gerginlik, kaslarda güçsüzlük, hızlı zayıflama, ellerde titreme olması, terleme, saçlarda dökülme, kolay kırılan tırnaklar, bağırsak hareketlerinde artma, kadınlarda adet düzensizlikleri ve özellikle kanamalarda ciddi azalma olması gibi belirtiler görülmektedir.
Hastalarda terleme yanında sıcak ortamlara tahammülsüzlük de gözlemlenebilir. Gözlerde şişlik veya çift görme gibi şikayetler olabilir. Belirtilerin biri ya da birkaçı bir arada görülebilmektedir. Hastalığın en net belirtisi ise kalpte çarpıntı olmasıdır. Kalp çarpıntısı, kalp atışında hız artışı ile kolaylıkla fark edilebilmektedir.
Hipertiroididen Korunma Yolları Nelerdir?
Hipertiroididen korunmak için az önce bahsettiğimiz nedenleri bilinmeli ve buna yönelik önlemler alınmalıdır. En önemli nedenler arasında yer alan iyot tüketimine özen gösterilmelidir. Bunun için tuz tüketiminde denge en önemli konudur. Tuzun fazlası da azı da zararlıdır ama yemeklerde ve sofrada doğru tuzu kullanmak da önemli bir noktadır. Bunu için kaya tuzunu incelterek kullanmak gerekir. Bunun dışında genetik açıdan risk altında olanlar, düzenli olarak kontrole gitmeli ve herhangi bir şüphede zaman kaybı olmadan önlem alınmalıdır.
Hipertiroidinin Tedavisi Nedir?
Hipertiroidinin nasıl bir hastalık olduğundan, belirtilerinden ve sebeplerinden bahsettikten sonra geliyoruz tedavisine. Peki hipertiroidi nasıl tedavi edilir? Hastalığın oldukça rahatsız ettiği ve bedene hasar verdiği bilinmektedir. Beraberinde daha ciddi ve tehlikeli hastalıkları getirebilir. Bu nedenle kesinlikle tedavi edilmeli ve tedavide aksama olmamasına özen gösterilmelidir.
Hastalığın tedavisi için birkaç yol vardır. İlaç tedavisinde görülen belirtiler kısa süre sonra kaybolacaktır. Ancak tam anlamıyla tedavi için uzun bir süre beklemek gerekebilir. İlaç tedavisi devam ederken sigara kullanımına kesinlikle son verilmelidir. İlaç tedavisi sonlandıktan sonra duruma göre radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi yöntemi atom olarak da bilinmektedir. Çok ileri vakalarda ise cerrahi tedavi uygulanır.
Hipertiroidi Teşhisi Nasıl Konulur?
Hipertiroidi, belirtilerini çok net gösteren bir hastalık olduğundan teşhis koymakta zorluk çekilmez. Hasta belirtileri anlattıktan sonra uzman büyük olasılıkla hipertiroididen şüphelenecek ve buna yönelik tetkikler isteyecektir. Teşhisin çabuk konulabiliyor olması tedavide geç kalmayı engelleyecektir. Belirtiler neticesinde istenen testler tanı için yeterli olacaktır. Kanda tiroid hormonuna bakılarak ve TSH seviyesi incelenerek kesin teşhis konulabilir. Bunun yanında kimi zaman tiroid sintigrafisi istenebilir ve nodüller incelenebilir. Son olarak tiroid uptake testi ile tiroid bezinin tüm işlevleri hakkında fikir sahibi olunabilir.
Hipertiroidi Kısırlığa Neden Olur mu?
Hastalık tüm vücudun sistemini etkilemektedir. Dolayısıyla üreme sistemi ve üremeye yönelik hormonlar da hipertiroididen etkilenecektir. Kadınlarda adet düzensizliklerine ve kanamalarda azlığa yol açan hastalık yumurtlamanın azalmasına ve cinsel isteksizliğe de neden olur.
Tüm bu nedenler, gebeliğin oluşmama ihtimalini artırdığından; hipertiroidinin dolaylı olarak kısırlığa neden olduğu söylenebilir. Ancak bu tür durumların tedavisi mümkün olduğu için çözümsüz kısırlık söz konusu değildir. Kısırlık hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyenleri bu yazımıza alalım.
[renkbox baslik="Haşimato Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/hasimato-hastaligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/hasimato-hastaligi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Kadınlarda durum bu şekildeyken; erkeklerde biraz farklılıklar söz konusudur. Hipertiroidi ilk görüldüğünde cinsel istekte artış görülürken, hastalık ilerlediği zaman tam aksine isteksizlik oluşur. Erkeklerde görülen bu değişimler de tedavisi mümkün şikayetlerdir.
Hipertiroidi ve Kemik Erimesi İlişkisi
Hipertiroidi tüm vücut sistemini etkilediği gibi kemik metabolizmasını da etkilemektedir. Kemiklerdeki kalsiyum oranının azalmasıyla birlikte kan ve idrardaki kalsiyumda artış görülür. Vücutta ciddi oran kalsiyum kaybı ortaya çıkar. Bu tablo ilerlediği zaman kemik erimesi ile sonuçlanabilmektedir. Özellikle menopoz dönemine girmiş kadınlar hipertiroidi ve kalsiyum konusunda daha dikkatli olmalıdır. Menopoz döneminde çeşitli birçok nedenle yaşanan kemik erimesinde tiroid rahatsızlıklarının etkisi eklenince daha ciddi tablolar yaşanabilecektir. Böyle tablolarda tedavi sırasında kalsiyum takviyesine de önem verilmektedir.
Mürhiş bir yazı olmuş, bilimsel makalelerden hiçbir farkı yok bence.
Aşırı sinirlilik ve gerginlikten anladım ben de de hipertiroid olduğunu. Dikkat etmek lazım.