Alerjik Konjonktivit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Alerjik Konjonktivit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Genellikle çocuklarda görülen alerjik konjonktivit, en sık görülen göz hastalığıdır. Göz çevreyle direkt temas içinde olduğundan, alerjik reaksiyonları en çok veren organımızdır. Özellikle lens kullananlarda, havuza girenlerde, hijyene önem vermeyen kişilerde görülür. Ayrıca mevsim geçişlerine bağlı olarak da gerçekleşebilen alerjik konjonktivitin nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazıda mevcuttur.

Yasemin Saygın

Ülkemizde en sık görülen göz hastalıklarından biri olan alerjik konjonktivit, halk arasında göz alerjisi ya da göz nezlesi olarak bilinir. Hastalık hemen her yaşta görülebilmektedir. Hastalığın tedavisi olmasına karşın tedavi için gecikildiğinde ortaya çıkan etkiler bazen hayat boyu bile sürebilir. Hastalığın da birçok farklı nedeni vardır. Hastalık ilerledikçe kişinin iş hayatını, sosyal hayatını hatta sıradan günlük aktivitelerini bile ciddi olarak etkilemektedir.

Kendini kolayca belli edebilen alerjik konjonktivit hastalığı birçok olumsuz risk içermektedir. Doktorlar bu anlamda toplumu her zaman uyarmakta, bu hastalığın mutlaka önemsenmesi gerektiğini dile getirmektedir. Hastalığın tedavisinde, alerjik konjonktivit hastalığının çeşidi de önemli bir detaydır.

[renkbox baslik="Keratokonus Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/keratokonus-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/keratokonus-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Gözle teması olabilecek ortak kullanımlı birçok alan hastalık için risk oluşturabilmektedir. Bu nedenle hastalığa karşı kendini koruyabilmenin yollarını öğrenmeli; buna rağmen belirtileri fark ettiğinizde hızla bir uzmana başvurmalısınız. Tedavi süresince hekimin önerilerini dinlemeli ve bir müddet gözlerinizi daha fazla korumalısınız.

Alerjik Konjonktivit Nedir?

Alerjik konjonktivit genellikle çocukluk döneminde başlayan, insanların %15'inde görülebilen, en sık rastlanan göz hastalıklarından biridir. Hastalığın semptomları son derece belirgindir. Hastanın gözünde bir rahatsızlık olduğunu anlamamasına imkan yoktur. Doktor muayenesinde çok hızlı bir şekilde teşhis koyulabilir. Alerjik konjonktivit özellikle bakteriyel ve viral olduğundan bulaşıcı bir hastalıktır.

Yetersiz el temizliği, ortak kullanılan havlular yoluyla hızlıca bulaşabilir. Çok alerjik bünyelerde hapşırma ve öksürmeyle de bulaşabilmektedir. Bu nedenle hasta olan kişi kendine özel havlu edinmelidir. Mümkünse maske takmaya özen göstermelidir.

Alerjik Konjonktivitin Nedenleri Nelerdir?

Hastalığın çok ciddi kabul edilebilecek bir nedeni yoktur. Bünyesi alerjiye yatkın olanlarda görülür. Polen, toz, kimyasal madde alerjileri, hastalığın nedenleri olarak kabul edilebilir. Hastalığı geçiren kişinin gözle temas edebilecek eşyalarını kullanmak da hastalığa neden olmaktadır. Çocuklarda, gençlerde ve özellikle erkeklerde daha sık görülür. Havuz, deniz suyu gibi ortak kullanım alanları hastalık riskini artırır.

Havuz suyu açık kaynaklı olmayıp, duran bir su olduğu için bakteri üremesine müsaittir. Her ne kadar temizlik yapılsa da her gün yüzlerce kişinin girdiği havuzda alerjik konjonktivite yakalanma olasılığı daha yüksektir. Havuza girip çıkan kişilerde genellikle gözlerde kızarma görülür. Bunun en önemli nedeni klordur.

Klor gözle birlikte, burnu, genzi yakabilir. Aynı durum tuz oranı yüksek denizler için de geçerlidir. Havuzlarda, denizlere alerjik konjonktivitten korunmak için gözleri açmamak bir çözüm olabilir. Hatta bünyesi alerjik olan bireylerin havuz ve deniz ortamlarında kafasını suya sokmaması daha kesin bir çözüm olacaktır.

Alerjik Konjonktivitin Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en önemli belirtisi gözlerde iltihaba bağlı olarak görülen kızarmadır. İltihap damarlarda şişme ve ödem yapmasından dolayı ortaya çıkar. Göz kapaklarında şişme ve kızarıklık görülebilmektedir. Bu belirti genelde tek göz ile başlar ve daha sonra diğer gözde de görülür. Hastaların en çok dile getirdiği şikayetlerden birisi de gözlerin aşırı sulanmasıdır. Hastalık gözyaşı üretiminde artışa neden olduğu için bu belirti görülür.

Gözlerde yanma, kaşıntı, ışığa karşı hassasiyet göz çevresinde görülen diğer belirtilerdir. Çapak rengi de hastalık hakkında ipucu verebilir. Özellikle yeşilimsi çapak bakteriyel konjonktivit habercisidir. Gözler dışında hastalıkla birlikte kulak bölgesinde şişlik olabilir. Belirtilere boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi farklı hastalık semptomları da eşlik edebilir. Özellikle çocuklarda ateş yaygın olan bir diğer belirtidir.

Alerjik Konjonktivitten Korunma Yolları Nelerdir?

Hastalıktan korunmak için sağlıklı bireylerin ekstra bir çaba sarf etmesine gerek yoktur. Ancak bünyesi alerjiye hassas olanlar kendilerini korumalıdır. Bu kişiler göz bölgesine çok fazla temasta bulunmamalıdır. Ortak kullanılan havlulardan uzak durmalıdır. Toplu taşıma araçlarına elle temas ettikten sonra gözlere asla dokunulmamalıdır. Çok hassas bünyeniz varsa göz makyajından uzak durmalısınız. Ellerin temizliğine çok özen göstermelisiniz ama elleriniz ne kadar temiz olursa olsun gözlerinizle temas etmemelisiniz.

Alerjik Konjonktivit Teşhisi Nasıl Konulur?

Göz doktoru, biyomikroskopik muayenede hastalığı kolayca görebilir. Teşhiste önemli olan alerjik konjonktivitin neye bağlı olarak ortaya çıktığını bilmektedir. Çünkü tedavi planlaması buna göre yapılır. Tanı eksik kalırsa tedavi genelde başarılı olamaz ve beraberinde farklı komplikasyonlar da gelişir. Ciddi durumlarda gözden örnek alınması gerekebilir. Teşhis için genellikle göz kapakları, kirpikleri kornea ve göz kapaklarının arka kısımlarının incelenmesi yeterli olabilir.

Alerjik Konjonktivitin Tedavisi Nedir?

Muayene ve laboratuvar incelemeleri sayesinde tanı konduktan sonra tedavi planlanır. Alerjik hastalıkların tedavisinde en önemli şey alerjiye neden olan maddeyi tespit etmektedir. Bunun yanında gözün rahatlaması için soğuk uygulamalar faydalı olabilir. Doktor tedavi için genellikle antihistaminik ve damarları büzecek ilaçlar tercih edecektir.

[renkbox baslik="Renk Körlüğü Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/renk-korlugu-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/11/renk-korlugu-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Hücre dengeleyici ilaçlar da tedaviye destek olabilir. Bakteri kaynaklı alerjik konjonktivitte iltihabın giderilmesi için kortizonlu ilaçlar kullanılmaktadır. Tedaviye destek olmak adına gözlerin bu süreçte ve iyileşmenin hemen sonrasındaki süreçte özenle korunması gerekir.

Alerjik konjonktivit en sık rastlanan alerjik göz hastalığıdır ve genellikle çocukluk çağında görülür. Gözlerde kaşınma, yanma, batma, kaşıntı, kızarıklık ve sulanma ile kendini gösterir.
Havuz suyundan gözlerinizin zarar görmemesi için ne gibi önlemler alıyorsunuz?
El temizliği başta olmak üzere kişisel hijyeninize yeterince dikkat ettiğinizi düşünüyor musunuz?
Gözünüzde kızarma veya çapaklanma olduğunda, hangi doğal yöntemlere başvurursunuz?



Okur Yorumları
  1. Yazın en sık yaşanan hastalıklardan biri, bilgilendirme için teşekkürler.