Polikistik Over Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Polikistik Over Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Polikistik over, çok sayıda kist içeren yumurtalık anlamına gelmektedir. Polikistik over (PKO), 35 yaş altı üreme çağındaki kadınlarda yumurtlama işlevinin aksaması, tüylenmede artış, adet düzensizliği, sivilce problemi, kısırlık veya zor gebe kalma gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Bu makalemizde sizlere polikistik over hakkında ayrıntılı bilgiler sunacağız.

Yasemin Saygın

Polikistik over sendromu, kısaca PCO olarak bilinmektedir. Yumurtalık bölgesinde birçok küçük iyi huylu kistin ortaya çıkmasıyla oluşan bir hastalıktır. Yumurtalığı saran çok sayıda yumurta hücresi olarak da nitelendirilebilen bu kistler, ultrason ile rahatlıkla görülebilmektedir.

Üreme dönemindeki kadınlarda en sık ortaya çıkan hastalıklardan biri olan PCO, ciddi bir endokrin sıkıntısıdır. Yaşam kalitesini büyük oranda düşüren, ağrı ve sancı yaratan hastalık aynı zamanda kronik olarak nesiller arasında da devamlılık göstermektedir. Bu nedenle sebeplerin araştırılması durumunda gen kontrolünün muhakkak yapılması gerekmektedir. İlk kez başlama nedeni henüz tam olarak ortaya çıkamasa da birçok çevresel faktörün de en az genetik kadar etkili olduğu bilinmektedir.

[renkbox baslik="Tüp Bebek Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır? Kimlere Uygulanabilir?" link="https://bilgihanem.com/tup-bebek-tedavisi-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/tup-bebek-tedavisi-nedir-nasil-yapilir-kimlere-uygulanabilir-960x560.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Uzun süreli yumurtalamamanın sonucunda ortaya çıkan PCO hastalığı, bayanların sancı ve kramp ile zamansız mücadelesi anlamına gelmektedir. Pek çok olumsuz sonuca neden olan sıkıntının en büyük sonucu ise kısırlık sorunudur. Bunun yanında kalp ve damar hastalıkları da ortaya çıkabilmektedir.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Sinir sistemi, yumurtalıklar, hipofiz bezi arasında etkileşimin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan endokrin bozukluğuna polikistik over sendromu adı verilmektedir. Çoğunlukla 35 yaş altı kadınlarda kendini gösteren hastalık, üreme sürecinde kişinin en verimli olduğu dönemde ortaya çıkmaktadır.

Yaklaşık olarak 90’lı yıllarda beliren PCO hastalığı, sebebi net olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Adet düzensizliği, tüylenme, sinir sisteminde yıpranma, kanser riskinde artış gibi sonuçlar doğuran hastalık aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemi üzerinde de olumsuz etkiye sebep olmaktadır. Devamlı yorgun hissetme, tahammülsüzlük hastalığın doğal sonuçlarıdır.

Kadınların vücudunda bulunan iki yumurtalık, adet dönemi geldiğinde döllenmeye uygun olan bir yumurta ortaya çıkarır. Folikül isimli kesede tamamlanan yumurta, sağlıklı olunması durumunda rahatlıkla olgunlaşabilir fakat polikistik over sendromu ortaya çıkarsa bu durumda birçok yumurta söz konusu demektedir.

Yumurtalıkların olgunlaşmaya hazır birçok yumurta üretmesi ancak hiçbirinin başarılı olamaması söz konusudur. Muayene edildiğinde karşılaşılan tablo ise yumurta hücrelerinin kist olarak öylece durduğudur. Bu durumda kişinin adet düzensizliklerinden kısırlığa kadar pek çok sonuçla mücadele etmesi gerekmektedir.

Polikistik Over Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Polikistik Over Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Nedeni tam olarak bilinmeyen polikistik over sendromunda, yıllar sonrasında kişilerin yaşam biçiminde meydana gelen değişiklikler hastalığa kaynaklık etmektedir. Bilhassa beslenme düzeninde ortaya çıkan sağlıksız tablonun PCO üzerinde büyük etkisi bulunmaktadır. Çevresel faktörlerin yanında en az o kadar etkili olan genetik faktörler de bulunmaktadır.

Annede PCO hastalığının bulunması, doğan kız çocuğunun yüksek risk taşımasına sebep olmaktadır. Cinsel hormonlarda meydana gelen düzensizliği dışarıya yansıtan PCO hastalığı, adet dengesizlikleriyle gün yüzüne çıkmaktadır. Bu nedenle kişi adet düzeni bozulduğunda yaşam tarzı üzerinde değişime yönlenmelidir.

Polikistik Over Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Polikistik Over Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Yalnızca bir belirtinin tespit edilmesi polikistik over sendromu teşhisi için yeterli değildir. Bu nedenle birkaç belirtinin ortaya çıkması ve takip edilmesi gerekmektedir. Bu belirtiler arasında uzun süre deneyip hamile kalamama, adette devamlı düzensizlik, saç dökülmesi ve tüylenme yer almaktadır. Hemen herkeste görülen bu belirtilerin yanında sivilce artışı, meme kanseri risk artışı, kalp ve damar hastalığı belirtileri gözlemlenmektedir.

Şeker hastalığının ortaya çıkma nedenlerinden biri de polikistik over sendromunun oluşmasıdır. Dolayısıyla şeker teşhisi konulduğunda adet düzensizliğiniz varsa muhakkak kontrollerinizi yaptırmalısınız. Tüm bu belirtilerin dışında seste kalınlaşma ve vücutta yağ bezelerinin ortaya çıkması da mümkündür.

Polikistik Over Sendromundan Korunma Yolları Nelerdir?

Polikistik Over Sendromundan Korunma Yolları Nelerdir?

Polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmediği için korunma yolları hakkında da net bir şey söylemek mümkün değildir. Bu süreçte bilmeniz gereken tek şey yaşam koşullarınızın kalitesini yükseltmeniz gerektiğidir. Sağlıklı beslenerek kilo almadan fit kalarak hastalığı kendinizden uzak tutmanız mümkündür. Bunun yanında sürekli egzersiz yapmak ve vücudu kanserojen besinlerden korumak hastalıktan da korunma yollarıdır.

Polikistik Over Sendromunun Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?

Polikistik Over Sendromunun Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?

Polikistik over sendromunun teşhisi için öncelikli adım hastanın şikayetlerini dinlemektir. Daha sonra belirtiler doğrultusunda ultrason ile gözlem yapılmalıdır. En net bulguları sağlayan ultrason olmakla beraber bunun yanında fiziksel muayene de yapılmalıdır.

İltihaplanmanın olup olmadığına dair fiziksel pelvis muayenesi yapılması, bulguların kesinleşmesine yardımcı olacaktır. Tüm bunların yanında kan testiyle beraber çıkan sonuçlardan tedavi sürecine geçiş yapmak mümkündür. Kişiye PCO teşhisi konulması laparoskopi önerisini gerektirebilir. Bu işlemlerden sonra doktorunuzla bir sonraki basamağa karar vermeniz mümkündür.

Polikistik Over Sendromunun Tedavisi Nasıldır?

Polikistik Over Sendromunun Tedavisi Nasıldır?

Diyabet, yüksek tansiyon ya da obezite sorunlarını meydana getiren polikistik over sendromu, teşhis konulduktan hemen sonra tedavi gerektiren bir hastalıktır. Yapılması gereken ilk şey hastada fazla kilo varsa onlardan kurtulmaktır. Bu şekilde hastalıkların birçoğunu aşmak mümkündür.

[renkbox baslik="Dış (Ektopik) Gebelik Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/dis-ektopik-gebelik-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/09/dis-gebelik-nedir-nedenleri-belirtileri-tedavisi.jpeg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Doğum kontrol hapları başta olmak üzere doktorunuz tarafından verilen tüm ilaçları düzenli kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu ilaçlar hem adet düzensizliğini, hem kısırlığı, hem de akne tedavisini bir arada mümkün kılacaktır. Tedavi sürecinde doktorunuz gerekli gördükçe farklı ilaç takviyelerinde bulunacaktır.

Hastalığınız ilerlerse bu durumda tedavi cerrahi işlemle gerçekleşecektir. Kistlerin alınması, ilaçların işe yaramaması durumunda başvurulan bir işlemdir. Zahmetsiz ve bir o kadar da rahat bir ameliyatla hastalığın tedavi edilmesi mümkündür.

Polikistik over sendromu kişide çocuk sahibi olmayı zorlaştırdığı için önemli bir hastalıktır. Doktorunuzun tedavisine mutlaka sadık kalmalı ve tedavi sürecini doktorunuzla yürütmelisiniz.
Polikistik over sendromuna sahip misiniz?
Polikistik over teşhisiniz nasıl konuldu?
Polikistik over tedavi sürecinizi paylaşır mısınız?
Polikitik over mevcutken çocuk sahibi oldunuz mu?



Okur Yorumları
  1. Kadınların çoğunda görülen bir sorun, sık sık kontrole gitmek lazım.