Kıl Dönmesi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Kıl Dönmesi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Daha çok erkeklerde görülen, vücudun her yerinde oluşabilmekle beraber, genellikle kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen iltihabi durum kıl dönmesini işaret eder. Cilt altında biriken kılın iltihap ve buna bağlı olarak ağrı oluşturmasına kıl dönmesi denir. Toplumda çok sık görülen kıl dönmesinin nedenlerini, tedavisini ve önleme yollarını gelin daha detaylı öğrenelim.

Yasemin Saygın

Halk arasında sıklıkla yaşanılan ve genellikle kıl batması ile karıştırılan kıl dönmesi durumuna, pilonidal sinüs adı verilmektedir. Kıl dönmesi şikayetleri ile başvuranların büyük çoğunluğu rahatsızlığın son döneminde farkına varmaktadır. Belirtilerin rahatsızlığın ilk dönemlerinde yok denecek kadar az olması ne yazık ki kıl dönmesinin ilerlemeden fark edilmesine engel olmaktadır.

Cilt altında biriken kılların sayıca artması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan akıntı, çamaşırlarda ıslaklık, hoş olmayan koku, iltihap, makat bölgesinde şişlik gibi şikayetler genellikle kıl dönmesine işaret etmektedir. Ancak tüm bu şikayetler aslında hastalığın çoktan başladığını ve ilerlediğini göstermektedir. Çoğu hasta da belirtileri hissetmesine karşın çekingenlik hissi ile doktora gitmeyi geciktirmekte ve kendileri çözüm aramaktadır.

[renkbox baslik="Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/kuyruk-sokumu-agrisi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/kuyruk-sokumu-agrisi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ancak gecikilen her gün rahatsızlığın hızla ilerlemesine ve tedavi işlemlerinin daha zor hale gelmesine neden olmaktadır. Bu noktaya gelmemek adına kuyruk sokumunda kaşıntı, ağrı ve şişlik gibi şikayetler hissettiğinizde genel cerrahi uzmanına görünmelisiniz.

Kıl Dönmesi Nedir?

Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen rahatsızlığın tıbbi ismi pilonidal sinüstür. Derinin iç kısmında kalın bir kist haline gelmiş baloncuğun görülmesi halinde kıl dönmesinden söz edilir. Kıl derinin içine doğru büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. Veya dökülen saç ve vücut kılları, kuyruk sokumunda yani kalçanın biraz üst kısmında cildin altına girer. Burada toplanan kıl yumağı beraberinde yabancı cisimlerin ve iltihabın oluşmasına da neden olur. Kıl dönmesi ergenlik döneminden başlayarak 40'lı yaşlara kadar görülebilmektedir. Nadir olarak diğer yaş gruplarında da rastlanabilir. Ergenlik dönemi hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Kıl dönmesi rahatsızlığı vücudun tüm bölgesinde görülebilmekle beraber çoğunlukla anüs ve kuyruk sokumu bölgesinde yoğunlaşmıştır. Kıl dönmesinden şüphelenen kişilerin mutlaka işinde uzman, başarılı bir genel cerraha görünmesi gerekir. Genel cerrahinin alanı son derece geniştir ama makat hastalıklarının teşhis edilmesinde ve tedavisinde çoğunlukla proktoloji uzmanları ön plandadır.

Kıl Dönmesi Nerelerde Görülür?

Kıl dönmesi olarak bilinen kist yapısı genellikle kuyruk sokumu kemiğinin üst kısmında ortaya çıkmaktadır. Ciltte tüy temizleme işlemi yapılabilen her alanda kıl dönmesi görülebilir. Özellikle jilet ve benzeri ürünlerle yapılan kıl temizliğinde kıl dönmesi riski artmaktadır. Kuyruk sokumu dışında sıklıkla sakal bölgesinde, makatta ve kasıklarda kıl dönmesine rastlanır. Oturarak çalışan kişilerde bu bölgelerde görülme olasılığı daha fazladır. Kıl dönmesi erkeklerde, kıl yapısının daha sert olmasından dolayı daha sık görülmektedir.

Kıl Dönmesinin Nedenleri Nelerdir?

Günlük bakım için yapılan her türlü tıraş, aşırı dar giyinmek, kilonun fazla olması, günün büyük çoğunluğunu oturarak geçirmek, normalden fazla kıllı olmak kıl dönmesinin en önemli nedenlerindendir. Gün içinde çok sık ve yoğun bir şekilde terlemek de kıl dönmesine neden olabilmektedir.

Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesinin nerede göründüğüne bakılmaksızın belirtiler hemen hemen aynıdır. Deride kızarıklık oluşması ve tahriş hissi en sık görülen belirtidir. Buna kıl dönmesinin oluştuğu bölgede kaşıntı ve ağrı eşlik edebilir. Sırttan ve enseden dökülen kıllar, terlemiş olan ve yumuşayan derinin içinden geçerek kist oluşumuna yol açar. Zaman geçtikçe delik gözle görülür hale gelmektedir. İlerleyen dönemde bu delikten sıvı, iltihap şeklinde kokulu akıntılar gelmeye başlar. Hastalık tedavi edilmezse kist yapısı kansere dönüşebilmektedir. Kıl dönmesinin en net belirtisi ise kuyruk sokumunda meydana gelen ağrıdır.

Kıl Dönmesinden Korunma Yolları Nelerdir?

Kıl dönmesini önlemenin yollarını öğrenmek için risk altında olan insanlardan yola çıkabiliriz. Kıl dönmesi daha çok erkekler arasında, 15 ila 40 yaşları arasında görülmektedir. Kilolu kişiler hem erkeklerde hem kadınlarda daha çok risk altındadır. Genetik yapıdan dolayı vücudu daha kıllı olanlarda görülme oranı yüksektir ama özellikle sırt ve kalça bölümünde yoğun kıllanma sorunu olanlar daha dikkatli olmalıdır.

[renkbox baslik="Lazer Epilasyon Nedir? Nasıl Yapılır? Hangi Bölgelere Uygulanır? Zararları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/lazer-epilasyon-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/lazer-epilasyon-nedir.jpg" renk="turuncumavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Kişisel hijyenine dikkat etmeyenler, düzenli olarak banyo yapmayanlar da risk altındadır. Bu nedenle risk altında olan insanların kişisel bakımına ve kilo almamaya dikkat etmeleri, duş esnasında kese yapmaları, yoğun kılları lazer epilasyon yöntemi ile yok etmeleri önerilmektedir.

Kıl Dönmesinin Tedavisi Nedir?

İleri seviyeye ulaşmamış kıl dönmeleri için çok basit birkaç teknik mevcuttur. Ancak ilerlemiş vakalarda mutlaka doktor müdahalesi gerekir. Minik bir kıl dönmesi gözünüze çarpmışsa öncelikle kılı cımbız yardımıyla çıkarmayı deneyebilirsiniz. Bölgenin ve cımbızın temiz olmasına özen göstermelisiniz. Tam tersi yöne tıraş da hafif kıl dönmelerinde çözüm olabilir. Böyle vakalarda bazı kremler de etkili olmaktadır. Tüm bu yöntemler kıl dönmesinin enfeksiyon aşamasına geçmemiş döneminde uygulanabilmektedir. İleri derece vakalarda antibiyotik tedavisi ve cerrahi gerekebilir. Cerrahi uygulamalarında belden aşağı bölgenizi ağda ile temizlemeniz istenebilir. Bu şekilde ameliyata girdikten sonra belden aşağınız uyuşturulacak ve bölgede kesi açılıp içi temizlenecektir. Dikişle kapatılan kesi, çok ciddi rahatsızlık vermeyecektir.

Kıl Dönmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Kıl dönmesinin teşhisi son derece kolaydır. Doktora gitmek için geç kalınsa bile yanlış teşhis gibi durumlardan söz edilemez. Doktora belirtilerden bahsettiğinizde, doktor muhtemelen kıl dönmesi olduğunu anlayacaktır. Şikayet edilen bölgeye yapılan muayene sonrasında kıl dönmesi teşhisi kesin olarak koyulabilir. Muayenede kıl dönmesinden etkilenen bölge, kistin durumu ve iltihap varlığı rahatlıkla anlaşılabilmektedir. Doğru tedavi planlaması ile kıl dönmesinden kolaylıkla kurtulmak mümkündür.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kıl dönmesi ameliyatından sonra ortalama iyileşme süresi 30 gündür. Bu süre bakımın özenle yapılıp yapılmamasına göre ve kişinin cilt yapısına göre uzayıp kısalabilir. Bu ilk 30 gün hasta çok dikkatli olmalıdır. Ameliyat sonrasında hareketli olunduğunda bölgede acı duyulması son derece doğaldır hatta zaman zaman kanamalar bile görülebilir. Yaranın temiz olmasını sağlamak iyileşmeyi hızlandıracağı gibi iltihap oluşmasını da engeller. İyileşme tam anlamıyla gerçekleşene kadar yatar pozisyonda oturmaktan uzak durulmalıdır.

Yukarıda da bahsetitğimiz gibi kıl dönmesinin birçok sebebi bulunkakta. Bunlardan bazıları bizim yanlış uygulamamız sayesinde bazen de kıl yapısından kaynaklanmaktadır.
Bugüne kadar siz veya bir yakınınız kıl dönmesi sorunu yaşadı mı?
Kıl dönmesi ilk olarak ne tür belirtiler vermektedir?
Kıl dönmesi için ameliyat olduktan sonra yeniden tekrarlayan kişileri duydunuz mu?
Bu sorunun yaşanmaması için ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?



Okur Yorumları
  1. Kıl dönmesi mi? Aman aman aman ben böyle bir sorun görmedim ya. Tedavisi için illa ameliyat şart mı?

    1. Genelde ameliyat öneriyorlar ama doktorunuz başka bir tedavi yöntemi de önerebilir tabi.

  2. Evet benim abimde olmuştu bu sorun, günlerce üzerine oturamadı. Ve şunu da söylemeliyim ki vücudun çok kıllı olmasıyla alakasız yok, herkeste çıkabiliyor.

  3. Off ne kötü bir hastalıkmış, okurken bile içim bir garip oldu. Yazdığının önlemleri ben de uygulayacağım, çünkü hiçbir zaman bu şekilde bıçak altına yatmak istemiyorum.

  4. Merhabalar, yazınız anlamlı ve sade olmuş bunun için ayrıca teşekkür ederim. Bazı siteleri gezdiğimde sürekli reklam var ve rahatsız ediyor ancak siteniz çok iyi başarılar dilerim..