Belli bir yaşa geldikten sonra hemen herkes, kendine ait bir evin olmasını ister. Kiracı olarak yaşamak yerine kendi evinde istediği şekilde rahatça yaşamayı tercih eder. Ama bir ev almanın maliyeti de yüksektir. Bunun için imkanı ve birikimi yoksa konut kredilerine başvurmak durumunda kalır. Bu kapsamda konut kredisinin ne olduğu iyi bilinmelidir.

Cevat İmren

Bir eve sahip olmanın yolları arasında konut kredisi ilk sırada yer alır. Eğer belli bir birikiminiz ve mal varlığınız yoksa borçlanmadan ev alabilmeniz pek mümkün değildir. Ayrıca bir evin tüm bedeli üzerinden borçlanmak da belli bir tasarruf planını beraberinde getirir. Dolayısıyla ev sahibi olmadan önce birikim yapmanız ve bunu konut için peşinat yapmanız çok daha iyi olacaktır.

Barınma ihtiyacının giderilmesi için konut sahibi olmak önemlidir. Yıllar boyunca kiracı olarak yaşamak, birçok sorunla baş etmek anlamına gelir. Sizin olmayan bir ev için masraf yapmayı istemeyeceğiniz gibi ev sahibi ile anlaşmanız da oldukça önemlidir. Genellikle ev sahibi ile yaşanan sorunlar, kiracı için bir noktadan sonra kendi evine sahip olma duygusunun gelişmesine neden olur.

[renkbox baslik="Kredi Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?" link="https://bilgihanem.com/kredi-kullanirken-nelere-dikkat-etmeliyim/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/03/kredi-kullanirken-nelere-dikkat-etmeli.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Konut kredileri, bankaların ve devletin bu konuda yaptığı girişimlerden birisidir. Evin ipotek edilmesi garantisi ile bütçenize uygun bir konutun sahibi olabilirsiniz. Aynı zamanda konut kredilerinde vade avantajı da bulunmaktadır. Uzun vadelerde kredi çekebilir ve kira öder gibi kendi evinizin sahibi olabilirsiniz. Ama kredi çekmeden önce bilmeniz ve araştırmanız gereken çeşitli konular vardır.

Konut Kredisi Nedir?

Konut Kredisi Nedir?Genelde kendi evim olsun düşüncesi, insanların ilk hayalleri arasında yer alır. Bunun sebebi de kendilerini ve geleceklerini güvende hissetme çabasıdır. Özellikle şahsına ait olmayıp, kirada oturan kişiler bu konuya fazla ilgi gösterirler. Bu bağlamda bankaların seçenekleri arasında bulunan konut kredilerinin de talebi yükselir.

Bankalar dışında ev sahibi olmanın farklı yolları olsa da genelde ilk tercih edilen konut kredileridir. Çünkü banka yardımıyla aldığınız evin tapusu sizin üzerinizedir. Diğer ev sahibi olma yöntemlerinde bu durum farklı şekillerde olabilmektedir. Bu sebeplerden bankaların tercihi de artış gösterir.

Tanım olarak konut kredisine bakacak olursak; tüketicilerin kullandığı, alınacak olan evin belli bir teminata bağlandığı ve bankaların farklı seçenekler ile verdiği kredi türüdür.

Konut Kredisinin Türleri Nelerdir?

Konut Kredisinin Türleri Nelerdir?Konut kredileri 1 ila 20 yıl arasında farklı vade seçeneklerinde olabilir. Aynı zamanda faiz oranlarındaki değişik uygulamalara göre farklı türleri bulunmaktadır. Bu türler genel olarak; sabit, değişken, artan ve azalan faizli olarak sıralanmaktadır. Bunlar dışında bankaların kapsama alanlarına göre daha farklı türler görülebilmektedir. Bunlar ise özel ve ara ödemeli olarak türlere ayrılmaktadır.

Sabit faizli konut kredisinde maksimum kredi vadesi, 240 aydır ve size uygun bir ödeme planı belirlenir. Bankada geçerli olan sabit faiz oranları üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Sadece mesken alımlarında ve gerçek kişiler tarafından kullanılmaktadır. Satın alınacak konusun ekspertiz değerinin en fazla yüzde 80’ine kadar kredi kullanılmaktadır. Kredi taksitlerinin bir veya birden fazlasının erken ödenmesi talep edildiğinde kalan vade 36 ayı aşmıyorsa ödenen anapara tutarının yüzde 1’ini, 36 aydan fazlaysa yüzde 2’sini geçmeyecek tutarda masraf talep edilmektedir.

Özel ödemeli konut kredisinde ise gelirinizin yılın belli dönemlerinde farklılık göstermesi ve vade boyunca belirli dönemlerde kendi belirleyeceğiniz tutarlarda ara taksit ödemesi yapmak istediğiniz durumlarda avantajlı bir türdür.

Ara ödemeli konut kredisinde ise belli dönemlerde prim, ikramiye gibi ek gelir elde eden kişilere avantajlı koşullar sunulmaktadır. Bu türde, tercihinize göre baştan belirlenen aralıklarda ara ödemeler yapılabilmektedir. Azalan taksitli konut kredisinde ise başlangıçta daha yüksek taksit ödenerek, sonraki dönemlerde taksitler düşürülebilmektedir.

Artan taksitli konut kredilerinde ise başlangıçta daha düşük tutarlı taksitlerle ödeme yapılırken, ilerleyen aylarda kademeli bir şekilde artış sağlanmaktadır. Değişken faizli konut kredisinde faiz oranlarının düşmesi bekleniyorsa, kredi taksitleri buna göre ayarlanabilmektedir. Tercihe göre 1, 3, 6 veya 12 ayda bir, bulunulan aydan iki önceki ayda TÜİK tarafından açıklanan TÜFE yıllık yüzde değişim oranı baz alınmaktadır.

Konut Kredisinde Neler Uygulanır?

Konut Kredisinde Neler Uygulanır?Barınma insanların temel ihtiyaçlarından biridir. Maalesef bu ihtiyacın tam anlamıyla giderilmesinde herkes çok şanslı değildir. Ev sahibi olan insanların, yatırım amaçlı olmadığı sürece böyle bir ihtiyaçları olduğu söylenemez. Fakat kirada oturan insanlar için aynı durumdan bahsedemeyeceğim. İhtiyaçlarını gidermek için kiracı olarak para ödeyen insanlar, bunun yerine alternatif çözümler arayıp ev sahibi olmak isterler. Ev almak ise günümüzde hem zor hem de kolaydır.

Fiyatlarını göz önünde bulundurduğumuzda bu rakamların biriktirilmesi oldukça zordur ve uzun süreler alabilir. Duruma bu açıdan bakıldığında ise ev sahibi olmak da neredeyse imkânsızdır. Fakat kendi evlerine sahip olmak isteyen kişiler için sunulan fırsatlar da bu zorluğu kolaylaştırmıştır. Neden bahsettiğimizi tabi ki anlamışsınızdır. Bankaların her ihtiyaca karşılık verme isteği, bu konunun da gündeme gelmesini sağlamıştır. Yani ev sahibi olmak isteyen müşterileri için kredinin ismine konut ekleyerek şekillendirmiş ve sunmuştur.

Konut kredisi kullanıldığında ödeme seçenekleri uzun vadelerde olur. 5 ile 30 yıl arasında değişen vadeler, her müşteri için uygun seçeneklerin sunulmasını sağlamıştır. Bu krediyi kullandığınızda, bankalar eviniz üzerine bir rehin koyar ve krediniz bittiğinde ise rehini kaldırır. Bu durum kredi kullanırken sıklıkla karşınıza çıkan kefil sorununun çözümü olur. Yani konut kredisinde genelde kefil istenmez.

Konut kredisine başvuru yapabilmeniz için 18 yaşınızı doldurmanız gereklidir. Bankalar her ne kadar eve ipotek uygulasa da bir gelire sahip olmanızın altını çizerler. Fakat bilmeniz gereken en önemli konu, evin alınması için gerekli paranın tamamını bankalar size vermez. Yani bir peşinatınızın olması gereklidir. Bu peşinat miktarı ise ev değerinin ¼’ü kadardır. Örnek verecek olursak; 200.000 TL değerinde bir ev almak isterseniz, sizin 50.000 TL  peşinatınız olması gereklidir. Banka size maksimum 150.000 TL kredi kullandırır.

Kredi denildiğinde ilk akla gelen soru faiz oranlarının nasıl olduğudur. Bankaların konut kredisi üzerindeki faiz oranları, birbirleri açısından değişiklik göstermektedir. Aynı şekilde bankanın kendi içinde de vade durumuna göre değişiklik gösterir. Kısa vadeli kredinin faiz oranı ile uzun vadeli kredinin faiz oranı aynı değildir. Faiz oranları krediniz için ödemeniz gereken bir masraftır. Bunun yanında, kredi kullanırken ödeyeceğiniz artı masraflar da olacaktır. Bunları da dikkate almayı unutmamalısınız.

Konut Kredisi Hakkında Yapmanız ve Bilmeniz Gerekenler

Konut Kredisi Hakkında Yapmanız ve Bilmeniz GerekenlerKredi kullanım önemli bir eylemdir. Sizin borç olarak talep ettiğiniz parayı hangi koşullarda aldığınızı ve nasıl ödeyeceğinizi bilmeniz gerekir. Bu sebeple konut kredisi kullanırken izlemeniz gereken yol ve dikkat etmenizde fayda olan faktörler hakkında bilgi verelim.

Banka Seçimi Yapmak

Her kredi türünde olduğu gibi konut kredisinde de banka araştırması yapmak gerekir. Çünkü her bankanın koşulları birbirinden farklıdır. Tüm bankaların karşılaştırılarak sizin için en uygunu hangisi ise o banka ile işlemlerinizi gerçekleştirmeye özen göstermelisiniz. Banka seçimi yaparken de faiz oranları, ödemeniz gereken ek maliyetler, vade seçenekleri, taksit erteleme gibi durumlar açısından değerlendirebilirsiniz.

Gerekli Evrakların Hazırlığı

Kredi kullanacağınız bankayı seçtikten sonra bankaya giderek bu isteğinizden bahsedin. Sonrasında size yardımcı olacak banka personeli, hangi evrakları hazırlamanız gerektiği konusunda bilgi verir. Genelde bu evraklar; nüfus cüzdanı, gelir belgesi, sigorta dökümü ve alacağınız evin tapusunun fotokopisi şeklindedir. Bankaların bu evraklara ek istekleri de olabilir.

Kredinin Başvurusu

Evrakları hazırladıktan sonra bankaya tekrar giderek kredi başvurusunda bulunursunuz. Bu krediniz banka tarafından detaylı incelemeye girer. Bankanın incelemeleri sonucunda kredi kullanım durumunuz olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlanır.

[renkbox baslik="Banka Kredi Notu Nedir? Neye Göre ve Nasıl Hesaplanır? Yükseltmek için Ne Yapmalı?" link="https://bilgihanem.com/banka-kredi-notu-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/banka-kredi-notu-nedir-neye-gore-nasil-hesaplanir-yukseltmek-icin-ne-yepmali.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Kredinin Onaylanması ve Ekspertiz Zamanı

Krediniz kullanımınıza sunulur ve onaylanırsa banka kendi tarafında yapılması gereken uygulamaları başlatır. Yani banka evi ekspertize verir ve yerinde incelemeler sonucunda değerinin belirlenmesini sağlar. Evin değeri ölçüldükten sonra sizin kredi için kullanım miktarınız ortaya çıkar. Bu durum sonucunda size bilgi verilir ve bankadan kredi kullanımı işlemlerine başlayabilirsiniz.

Geri Ödeme Planı

Yapılan incelemeler sonucunda banka size konut kredisini kullanmanız için farklı seçenekler sunar. Bu seçenekler arasında bütçenize uygun olan ödeme planını seçerek kullanımınız gerçekleşir.

İpotek Süresi

İpotek işlemleri için satın alacağınız evin tapu müdürlüğüne, banka görevlisiyle giderek alım ve satım işlemlerinizi yaparsınız. Banka da bu sırada ipotek işlemlerinizi gerçekleştirerek belirlediğiniz vade süresince eve ipotek uygular. Bankaya olan kredi konut borcunuz bittiğinde de ipotek kaldırılır.

Eğer çok zengin değilseniz ve yüklü miktarda miras kalmadıysa, ev almanızın en kolay yolu konut kredileridir. Çünkü ortalama bir kazanca sahip biri, ev almak için gerekli parayı yıllarca çalışsa dahi biriktiremez. Konut kredileri de ev almak isteyenlerin imdadına yetişen bir uygulamadır. Bankaların çeşitli seçenekler ile sunduğu konut kredisi kullanımını nasıl yapabilirsiniz ve nelere dikkat etmeniz gerekir öğrendikten sonra bu işe girmenizi tavsiye ederiz.
Konut kredisi çekmeyi düşünüyor musunuz? Size göre en avantajlı tür hangisi?
Konut kredisi ile ev sahibi olmanın mantıklı olduğunu düşünüyor musunuz?
Bankaların konut kredisi konusunda tüketicileri kandırdığı noktalar olduğunu düşünüyor musunuz?



Okur Yorumları
  1. Konut kredisi veya başka bir kredi hiç fark etmez bu krediyi çekmeden önce bütçe planlaması yapmakta fayda var. Kredi hemen hemen herkese çıkıyor ama geri ödemeleri görüyoruz millet bin pişman.

  2. mrblar konur kredi almak için şartlar nelerdir. Ve ne kadar kredi alabilirim 100 bin liralık ev için..