Larenjit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Larenjit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Gırtlak iltihabı olarak da bilinen larenjit; boğazda enfeksiyon ve tahriş gibi nedenlerle oluşan iltihabi bir durumdur. Ses tellerini etkileyen hastalığın tedavisi oldukça kolaydır fakat, ciddiye alınmayıp ihmal edilirse, ses kaybına varan ciddi sonuçları olabilir. Bu yazıda larenjit hastalığının nedenleri, belirtileri ve larenjiti önleme yollarını ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Yasemin Saygın

Larenks, boyun bölgesinde orta hatta yerleşmiş organlardan birisidir. Larenks solunum ve konuşma fonksiyonlarının yerine getirilmesi açısından temel bir organdır. Üç kısımdan oluşan larenks bölgesinde larenjit, bu üç bölümde de kendini gösterebilir. Larenjitin oluşmasına en temel neden virüsler olarak bilinir. Çok sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonlarının %25'lik kesiminde larenjit görünme ihtimali vardır.

Hastalık çok sayıda belirti ile birlikte kendini gösterebilir. Larenjit, ses tellerine etki edip buna yönelik belirtilerle kendisini gösterir. Hastalığın teşhisinde doktor muayenesi yeterli olabilmektedir. Tedavisi mümkün olan larenjit, ortalama 1 ila 3 hafta arasında kontrol altına alınabilir. Ancak tedavi devam ettiği sürece hastanın kendine dikkat etmesi gerekir, aksi takdirde bu süreç uzayabilir.

[renkbox baslik="Hipertiroidi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/hipertiroidi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/hipertiroidi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Larenjit varken alkol, sigara alımı, aşırı bağırma hastalığın daha ağır bir tabloda geçirilmesine neden olur. Bu nedenle tedavi sürecinin evde tedavi yöntemleriyle desteklenmesi ve zararlı etkenlerden kaçınılması gerekir. Ses kısılması ve ses kaybına sebep olan larenjit, ciddiye alınmalı ve hemen tedaviye başlanmalıdır. Aksi takdirde basit gibi görünen bir sağlık sorunu, karşınıza çok ciddi sonuçlar olarak çıkabilir.

Larenjit Nedir?

Ses telleri enfeksiyonuna, tahriş olmasına, larenks organının farklı bölgelerinde görülen iltihaplanmalara larenjit adı verilir. Hastalık gırtlak iltihabı olarak da bilinir. Çok sık rastlanan hastalıklardan bir tanesidir. Larenjitin akut ve kronik olmak üzere iki çeşidi vardır. Her ikisinin de gösterdiği belirtiler aynıdır. Larenjit, nezle ve grip gibi hastalıklarla birlikte de görülebilir.

Larenjitin Çeşitleri Nelerdir?

Larenjit çeşitlerinden ilki akut larenjittir. Akut larenjitin en temel sebebi virüslerdir ve genellikle tedavi gerekmeden iyileşme söz konusudur. Kronik larenjit hastalığı daha çok sigara içen kişilerde görünmektedir. Aynı şekilde sürekli alkol kullanan kişilerde de larenjit kronik hale gelebilir. Kronik larenjitte tedavi yapılsa bile hastalık sık sık tekrar eder.

Larenjitin Nedenleri Nelerdir?

Larenjit oluşmasına üst solunum yolu enfeksiyonları neden olabilir. Mantarlar ve bakteriler de hastalığın oluşmasında önemli rol oynarlar. Sesin kötü şekilde kullanılması yani aşırı bağırma, sürekli yüksek sesle konuşma hastalığın oluşmasına yol açabilir. Enfeksiyon kaynaklı olmayan bir diğer neden ise reflüdür. Reflü ile gelen asidin ses tellerinde, boğazda tahrişe neden olması mümkündür. Kullanılan çeşitli spreyler, alkol ve sigara kullanımı da larenks bölgesine zarar verebilir. Reflü hastalığı hakkında bilgi almak için tıklayın.

Larenjitin Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en sık görülen belirtisi öksürük ve ses kısıklığıdır. Sesin çatallaşması ya da geçici olarak kaybolması mümkündür. Boğazda ağrı, burun akıntısı gibi yakınmalar olabilir. Boğaz bölgesinde yanma, batma, kuruluk gibi rahatsızlıklar belirtilere eşlik edebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülen vücut kırıklığı, halsizlik, ateş gibi belirtiler de larenjitte görülebilir. Belirtileri birçok üst solunum yolu hastalığı ile karıştırılabilir.

Larenjitten Korunma Yolları Nelerdir?

Larenjitten kendinizi korumak için çevrenizde üst solunum yolu enfeksiyonu ya da grip, nezle gibi hastalıklar geçiren insanlar varsa bu kişilerden uzak durmalısınız. Günlük su tüketiminize, beslenme biçiminize özen göstermelisiniz. Vücudun direncinin azalmaması için dinlenmeye ve uykuya yeterince zaman ayırmalısınız. Larenjit hastalığı sürekli tekrar eden kişilerin reflüye neden olacak yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekir. Mide asidini harekete geçirmemek adına yatmadan en az 2 saat önce yeme içmenin kesilmesi gerekir. Larenjitin en önemli nedenlerinden olan sigara ve alkolün tüketilmemesi de hastalıktan korunmanızı sağlar.

Larenjit Tedavisi Nedir?

Larenjitin nedenlerinden ve belirtilerinden bahsettikten sonra, gelelim nasıl tedavi edildiğine. Larenjitin oluşmasına iltihap söz konusu olduğundan tedavisinde büyük oranda antibiyotik kullanılmaktadır. Uygulanacak antibiyotik tedavisi mutlaka doktor tarafından programlanmalıdır. Hastalığın tedavisi için ayrıca evde çeşitli destek tedaviler uygulanabilir.

Hastalığın hafif geçtiği durumlarda ılık su bile iyileşmek için yeterli olabilmektedir. Ses tellerinde etkilenme olmuşsa doktorunuz ses terapisi önerebilir. Tedavi devam ederken boğazın ıslak tutulması, sigaradan ve alkolden uzak durulması, aşırı sıcak ve soğuk içecekler tüketilmemesi önemlidir. Ayrıca bağırmaktan kaçınmalı, mümkünse fısıldayarak konuşmalısınız.

Hastalığında tedavisinde antibiyotik dışında görülen belirtilerin verdiği rahatsızlığı gidermek için doktorunuz çeşitli ilaçlar önerebilir. Ateş düşürücü, öksürük şurupları, vitaminler tedavi sürecinde destekleyicidir. Tedavi sonrasında hastalığın tekrar tekrar ortaya çıkıp kronik hale dönüşmesini önlemek için günlük yaşantınıza dikkat etmelisiniz. Boğazın tahriş olmasına neden olabilecek her türlü etkenden ve hasta kişilerden uzak durmaya çalışmalısınız.

Larenjit Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın teşhis edilebilmesi için çoğu zaman doktorun elle muayenesi yeterli olmaktadır. Doktor boğaza baktığında larenjit oluşumunu rahatlıkla görebilir. Nadir olarak hastalığın tedavisinin doğru yapılması adına ve iltihaplanmanın durumuna bakmak için ultrason tetkiki istenebilir. Ancak çoğu zaman hastanın söylediği belirtiler ve doktorun gözlemlemesi yeterli olacaktır.

Evde Larenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Larenjitin daha hızlı iyileşmesi için doktor önerilerine ek olarak evde bazı hızlandırıcı tedaviler uygulayabilirsiniz. Burnunuza buhar çekmek, ılık bitki çayları içmek, nemlendirici cihaz kullanmak işe yarayabilir. Vücuttan iltihabın hızlıca atılması için limonlu su ve bolca su tüketebilirsiniz. Bitki çaylarından özellikle vücuda enerji veren, birçok hastalığın iyileşmesinde etkisi olan adaçayını tercih edebilirsiniz.

[renkbox baslik="Farenjit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/farenjit-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/farenjit-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi-nasildir.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Bunlar dışında yapmanız gereken bol bol dinlenmektir. Gerek hastalığınız boyunca gerekse sonrasında doğru nefes almayı öğrenmelisiniz. Peki doğru nefes nasıl alınır? Nefesi burnunuzdan almaya özen göstermelisiniz. Ağızdan alınan nefes boğazda kuruluk oluşmasına neden olup hastalığın düzelmeden nüksetmesine neden olabilir.

Gırtlak bölgesinin veya burada bulunan ses tellerinin iltihaplanması durumuna larentjit denir. Tedaviyle geçirilebilen larenjit, ileri düzeyde ses kaybına yol açabilir.
Sigara kullananların seslerinin, kullanmayanlara göre daha kalın olduğunu fark ettiniz mi?
Sesiniz kısıldığında doktora mı gidersiniz, yoksa kendiniz bitkisel yollara mı başvurursunuz?
Larenjitin ileri düzeyinde sesini tamamen kaybeden birine rastladınız mı?



Okur Yorumları
  1. Bu üst solunum yolu hastalıkları gerçekten illet, tozlu yerlerde hiç durmamak lazım

  2. helal olsun size. bunun gibi içeriklerinizin devamını bekliyorum.