Marka, işletmelerin tüm varlıklarını temsil eden önemli bir işarettir. Bu önemli işaret, özenli şekilde korunmalı ve yasal açıdan da tescil edilmelidir. Markanın tescilinin yapıldığına dair belgenin olması şarttır. Marka tescili, işletmeler için oldukça fazla avantaj sağlar. Ülkemizde marka tescili işlemi, Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yoluyla yapılmaktadır.
Marka tescili işletmeler için en başta, sizin isminizi kullanarak ve bundan faydalanarak kazanç sağlayan diğer işletmeleri engellemek için önemlidir. Marka tescili başvurusu için çeşitli birçok detay bulunur. Bunları bilerek doğru zamanda başvuru yapmanız neticeyi hızlandırır. Ayrıca marka tescili olamayacak bazı marka isimleri bulunur.
[renkbox baslik="Ayıplı Mal Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Ayıplı Mal Nereye Şikayet Edilir?" link="https://bilgihanem.com/ayipli-mal-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/01/ayipli-mal-nedir-nereye-sikayet-edilir.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
İşletme tabelalarında görmüş olduğunuz isimlerin çoğu markadır ve birçoğu tescillidir. İşletme sahipleri günümüzde bu konuda daha hassastır. Bu nedenle sizde bir marka ismine karar vermişseniz; avantajlardan faydalanabilmek ve markayı kaybetmemek için vakit kaybetmemelisiniz.
Marka Tescili Nedir?
Markanın korunmasını sağlayan, ürün veya hizmetin marka sahibini koruyan bir sistemdir. Markanın gerçek sahibi, adı geçen markayı ilk düşünen ve ürünün veya hizmetin kullanımına halen devam eden kişidir. Markayı, işletmenizle bir bütün olarak tercih etmeli ve oldukça ilginç bir marka seçimi yapmalısınız. Aksi halde tescil başvuru süreci olumsuz sonuçlanabilir. Markaya karar verdikten sonra ilk önce tescil edilemeyecek markalar konusunda kendi tespitinizi yaparak önlem alabilirsiniz. Bu durum başvuru sürecini hızlandırabilir. Diğer kişinin başkasına ait markayı kullanması ise hakkın gaspı olarak tanımlanmaktadır.
Marka Tescilinin Önemi Nedir?
Marka tesciline başvuran işletme, hem resmi kurumun hem toplumun onayından geçmiş olacaktır. Buradan hareketle işletme güvende, oldukça sağlam temellere sahip olur. Marka artık hiçbir risk taşımamaktadır. Çünkü elinde resmi kurumdan verilmiş; kanıt niteliğinde belge bulunmaktadır. Böylece işletme, markanın kullanılarak haksız kazanç sağlanması gibi durumlarda önlem alabilir, yaptırım uygulayabilir hale gelmiştir. Bununla beraber sizin hakkınızda marka ile ilgili haksız kazanç şikâyeti söz konusu olursa kolaylıkla bu işin altından kalkmanızı sağlayacak belgeniz olacak demektir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Başvurular TPE olarak kısaltılan ve Ankara’da bulunan Türk Patent Enstitüsü’ne yapılmaktadır. Çeşitli illerde şubesi bulunmadığından herkesin buraya gelerek başvuru yapması gerekir. Başvurular doğrudan TPE’ye yapılabileceği gibi elektronik imza sahibi olanlar, enstitünün web sitesinden online olarak da yapabilir. Online başvurular, az zaman alması açısından daha çok tercih edilmektedir. İnternet üzerinden başvurular 30 ila 60 dakika arasında tamamlanır. Marka tescili için danışmanlık firmalarından yararlanılabilir. Markanın tescil edilebilmesi için gerekli bazı hususlar vardır. Bu hususlar dâhilinde olan markaların tescil işlemi kısa sürede halledilmektedir ama uygunsuz semboller, işaretler ve durumlar söz konusuysa başvuru geri dönecektir.
Tescil Edilemeyecek Markalar Nelerdir?
- Bir işletmeye ait hizmet ve malların diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayrıt edici özelliği olmayanlar, baskı yoluyla yayınlanamayan çeşitli işaretler tescil edilmez.
- Malın ve hizmetin, kalitesi, niteliği, coğrafi kaynağı gibi belirtilen hizmetin yapıldığı ya da malın üretildiği zamanı belirten veya hizmetin karakteristik özelliklerini içeren işaretleri bulunduran markalar tescillenmez.
- Yetkili mercilerin izin vermediği amblemler, armalar, nişanları içeren markalar, aynı türdeki hizmet ve mal ile ilgili tescil edilmiş veya daha önceki zamanlarda başvurusu yapılmış marka ile benzerlikler içeren markalar tescil edilmez.
- Sahibince izin verilmeyen, Paris Sözleşmesi’nin maddelerinden birine göre tanınmış markalar, tescil edilemez niteliktedir.
- Dini değerleri sembolize eden, kamu düzenine aykırı ve genel ahlakı zedeleyecek markalar tescil edilmez.