Aspir Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Aspir Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Geleneksel yemek yağlarının yerini, son yıllarda çıkan yeni yağ türleri almış durumda. Eskiden sadece zeytinyağı ve ayçiçek yağı bilinirken, şimdi bunlara alternatif birçok yağ çeşidini mutfaklarımızda kullanmaya başladık. Bahsi geçen yağlardan biri de aspir yağı. Zeytinyağı ile eşdeğer olarak kullanılabilen aspir yağının metabolizmayı hızlandırmak, yaşlanmayı geciktirmek, adeti düzenlemek ve kanserden korumak gibi birçok faydası bulunuyor.

Yasemin Saygın

Aspir, genellikle Güneydoğu Asya Bölgesi ve Akdeniz tarafında yetişen bir bitkidir. Türkiye’de rahatlıkla yetiştirildiği bilinir. Aspir yağı içerisinde bulundurmuş olduğu vitaminlerle çok çeşitli alanlarda kullanılabiliyor. Kilo vermeden saç bakımına, boya ürünlerinden ilaç firmalarına, kozmetikten kimya sanayilerine varana kadar geniş bir kullanılma alanına sahip. Aspir yağının faydalarına birazdan daha ayrıntılı bir şekilde değineceğiz.

Bu faydaların arasında eminim birçok kişinin ilk dikkatini çeken zayıflatma özelliği olacaktır. Evet aspir yağı doğru bir şekilde kullandığı takdirde kilo verdirebilir. Ancak aşırı doz kullanımdan kaçınmanız gerektiğini hatırlatmadan geçmeyelim. Yaz aylarında yetişen aspir bitkisi diğer isimleriyle; yalancı safran ya da yağ bitkisi olarak da bilinir.

[renkbox baslik="Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/uzum-cekirdegi-yagi-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/uzum-cekirdegi-yagi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

Şişesi açılan bir aspir yağı, güneş görmeyen yerde saklanmalı ve en geç 1 buçuk ay içerisinde tüketilmelidir. Antioksidan etkiye sahip olan bitkinin kullanım şekli çok çeşitli olmakla birlikte oldukça da basittir. Tohumlanarak yetişen aspir bitkisinden alınan yağın, kullanım ölçüsü abartılmadığı sürece hiçbir zararı bulunmaz. Aspir yağı, müshilde olan etkilere sahip olduğundan fazla tüketimi vücuda zararlı olabilir.

Aspir Yağı Nedir?

Aspir yağı, adından da anlaşılabileceği üzere aspir bitkisinden elde edilen bir yağ çeşididir. Aspir bitkisi (Carthamus tinctorius) kırmızı, turuncu ve sarı yapraklı olan, dikenli ya da dikensiz bir bitki olarak biliniyor. Ülkemizde daha çok Eskişehir, Burdur, Isparta, Konya ve Tekirdağ'da yetişmektedir. Yemeklerde tıpkı zeytinyağı gibi kullanabileceğiniz aspir yağının içeriğinde; B1, B2, B3, B12, C ve E vitaminleri vardır. Ayrıca demir, fosfor ve kalsiyum açısından da zengindir.

Aspir Yağı Nasıl Kullanılır?

Aspir yağının kullanılma amacına göre nasıl tüketileceği değişebilir. Zayıflamak için sabah kahvaltıdan 30 dakika önce 2 tatlı kaşığı tüketilir. Saçın uzaması için 3-4 damla aspir yağı avuca dökülür ve yeni yıkanmış saçın üzerine masaj yaparak sürülür. Daha sonra taranarak yarım saat bekletilir ve yıkanır. Cilt bakımında kullanılacak olan aspir yağı ise birkaç damla cilde damlatılarak ovulur. 5-10 dakika masaj yapılarak yıkanabilir.

Aspir yağı besin olarak tüketilmek isteniyorsa; salataların içerisine zeytinyağının yerine kullanılır. Öğünlerden önce 2 tatlı kaşığı tüketilebilir ya da 1 çay bardağı ılık suyun içerisine karıştırılarak içilebilir. Aspir yağı, zayıflamak için kullanılacaksa tek başına yeterli olmayacağı bilinmeli, spor ve diyetle desteklenmelidir.

Romatizma rahatsızlığı olanlar, bacaklarına masaj yaparak kullanmalı, doğum çatlağı olan kişiler ise çatlakların olduğu yerleri aspir yağıyla ovabilir. Ayrıca yağ olarak tüketemeyen kişiler eczanelerde, aktarlarda bulunan kapsül aspir yağlarını da kullanabilir. Aspir yağı, bronzlaşmak için de kullanılır. Yaz aylarında dışarı çıkmadan cilde sürülen aspir yağı, bronzlaştırıcı krem görevini üstlenir.

Aspir Yağının Faydaları Nelerdir?

Aspir yağı vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli bileşen olan omega yağ asitlerini bünyesinde barındırmaktadır. Halk arasında en yaygın faydası zayıflatma konusunda olsa da aslında diyabet ve kolesterolü dengede tutmak, kalp sağlığını korumak gibi birçok faydası bulunmaktadır. Aspir yağının en çok bilinen diğer faydalarından bazıları şunlardır;

  • Aspir bitkisinde linoleik asit ve omega gibi birçok yağ asitleri bulunur.
  • Aspir yağı vücudun dengesini korumakla kalmayıp, kolesterol rahatsızlığı için de yardımcı oluyor. Kolesterolü dengede tutarak oluşabilecek olan kalp krizini ve felcini önlüyor.
  • Omega 6 yağ asidi içerdiğinden, diyabet hastalığında çok etkilidir. Tamamen kan şekerini dengeleyerek oluşabilecek diyabetik rahatsızlığı ortadan kaldırıyor. Aspir yağı şeker hastaları ya da yakalanma oranı yüksek olan kişiler tarafından kullanılabilir.
  • Aspir yağı, nefes almakta zorluk çeken kişilere yardımcı olurken, öksürüğe de çok iyi gelmekte ve etkili balgam söktürücü görevini üstlenmektedir.
  • Sindirim ve boşaltım sistemlerine sağladığı fayda ile kabızlık sorununu çözüyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kişilerin hastalığa karşı dirençli olmasını sağlıyor.
  • Kadınlarda oluşan regl dönemi gecikmeleri gibi adet düzensizliklerini dengeye sokuyor.
  • Sağlıklı kilo verme konusunda işe yarıyor. Sağlıklı zayıflamak için buraya da bakın.
  • Aspir yağı, saçın hızlı bir şekilde uzatılmasında ve ciltte oluşan lekelerde de kullanılabiliyor.
  • Romatizma ağrılarının hafiflemesine yardımcı oluyor.
  • Doğum sonrası oluşan cilt çatlaklarının geçmesine yardımcı oluyor.
  • Meme ve prostat gibi kanserlerde önleyici etkisi bulunuyor.
  • Yaşlanmayı geciktiriyor.
  • Metabolizmayı artıyor.
  • Afrodizyak etkisi olduğundan, cinsel isteği artırıyor.

Aspir Yağının Yan Etkileri (Zararları) Nelerdir?

Aspir yağı, alerjisi kronikleşmiş kişiler tarafından kullanılmamalı ya da kullanılmadan önce hekime danışılmalıdır. Yağın içerisinde bulundurmuş olduğu vitaminler, aşırı tüketildiğinde tansiyonun düşmesinde etkili olabilir. Düşük tansiyon hastalarının aspir yağını fazla kullanmaması sağlık açısından daha faydalı olabilir.

[renkbox baslik="Hindistan Cevizi Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/hindistan-cevizi-yagi-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/hindistan-cevizi-yagi-nedir-nasil-kullanilir.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Aspir yağının ciddi bir yan etkisi yokken, bazı kişilerde bünyeden bünyeye mide ağrısı, oluşan kramplar, kusma ya da mide bulantısı olarak yan etkisi ortaya çıkabilir. Fazla tüketildiğinde ise ishale sebebiyet vererek, vücutta su ve tuz kaybına neden olabilir. Aspir yağının herhangi bir yan etkisi görüldüğünde, kullanan kişi tarafından kesinlikle devam edilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Aspir bitkisinin tohumlarıından elde edilen aspir yağı, sağlık açısından oldukça faydaları olan bir üründür. Ancak aşırı kullanımda bir takım yan etkiler doğabileceği için dikkat edilmelidir.
Aspir yağından hangi alanlarda fayda sağladınız?
Aspir yağını evde kendiniz yapmayı denediniz mi?
Bu yağı çok kullandığınız zamanlarda ne gibi zararlarını gördünzüz?



Okur Yorumları
  1. Kabızlık problemine gerçekten çok iyi geliyor, ben içtiğim suyun içinhe birkaç damla ekliyorum yetiyori öneririm.

    1. Gebe ve emziren kadınlarda genelde bu tür ürünler önerilmiyor, doktoronuza danışmadan kullanmamanızı öneririz Bahar Hanım.