Shea (Karite) Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Afrika'da yetişen bir ağacın meyvelerinden elde edilen shea yağı, kozmetikte losyon ve nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Butter veya karite yağı gibi isimlerle de anılır. Özellikle kış aylarında ciltte oluşan kuruluğun giderilmesinde çok faydalıdır.

Shea yağı doğadaki en saf ve besleyici yağlardan birisidir. Kremsi dokusu sayesinde hem uygulaması hem de kullanımı oldukça kolaydır. Normalde tereyağı gibi bir kıvamı olmasına rağmen farklı ürünlerdeki kullanımı ile çok daha sıvı formlara girebilmektedir. Sabunlarda, güzellik kremlerinde ve hatta saç bakım ürünlerinde bile kullanılabilen shea yağı, argan yağı gibi son yılların en popüler ürünlerinden birisidir.

Organik ürünler satan pek çok markanın tercihi olan bu yağ, hiçbir yan etkisi olmaması ile bilinmektedir. Özellikle Afrika’da yoğun olarak yetişmesinden dolayı, o bölgeye giden insanları oldukça uygun fiyatı ile şaşırtmaktadır. Ancak genel olarak piyasalarda yüksek fiyatıyla dikkat çekmektedir.

Aspir Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ünlü kozmetik markalarının çok yüksek rakamlarda sattığı bu yağ, aslında oldukça ucuz ve bol bulunan bir üründür. Kış aylarının gelmesi ile birlikte, cildinde kuruluk ve kuruluğa bağlı kanama gibi sorunlar yaşayanların mutlaka kullanması gereken bir üründür. Kış aylarında cildimizin kurumasını nasıl engelleriz? İşte cevabı!

Shea (Karite) Yağı Nedir?

Afrika’nın özellikle Burkina Faso bölgesinde bolca yetişen shea diğer adıyla karite ağacının meyvelerinden elde edilen yağdır. Meyve yerine fıstık demek çok daha doğru olur çünkü shea ağacının meyveleri aynı fıstık görünümündedir.

Zaten yağın odunsu bir kokusu olması da buna bağlıdır. Ezilen fıstıklar ile elde edilen fıstık ezmesi, oldukça yoğun ve kremsi bir kıvamdadır. Hindistan cevizi yağı ile seyreltilerek hoş kokulu ve çok daha besleyici ürünler elde etmek mümkündür.

Özellikle son yıllarda Body Shop, L'occitane ve Victoria Secret gibi dünyaca tanınmış markaların kendi ürünleri içerisinde shea yağı kullanması ile oldukça yaygın hale gelmiştir.

Shea Yağı Nasıl Kullanılır (Kullanım Alanları Nelerdir)?

Genel olarak krem şeklinde kullanılan shea yağı, pek çok farklı endüstride de tercih edilmektedir. Aslında tedavi amaçlı bir ilaç olan ürün, şimdi tamamen kozmetik sektörünün tekeline girmiş durumdadır.

Palmolive’in çıkarttığı shea yağlı duş jeli ile tüm vücudu nemlendiren ve yağlılık hissi vermeden gerekli olan yumuşaklığı sağlayan ürünler bulmak mümkündür. Bunun yanı sıra Victoria Secret, shea yağını vanilya özü ile birleştirerek çıkardığı vücut losyonu ile shea yağını parfüm endüstrisine de eklemiştir.

Hindistan cevizi yağı, badem yağı, argan yağı ve hint yağı ile karıştırılarak elde edilen karışım saçlara uygulandığında çok daha parlak ve canlı bir görünüm vermektedir. Son zamanlarda saç endüstrisindeki kullanımının hızla artması ile yeni argan yağı olarak tarif edilmektedir. Shea yağı kozmetik sektöründen başka mutfakta da kullanılan bir üründür. Özellikle Afrika ülkelerinde yemeklik yağ olarak kullanılır.

Shea Yağının Faydaları Nelerdir?

Bilindiği üzere A, D ve E vitaminleri yalnızca yağda çözünebilen vitaminlerdir. Yani yenilen yağlı besinlerin karaciğerde emilimi sonucu vücudumuza karışırlar. Daha çok kozmetik alanında kullanımı yaygındır.

  • Shea yağı kendi özünde bulundurduğu A, D ve E vitaminleri ile bu vitaminleri direkt olarak hassas olan bölgeye ulaştırmamızı sağlar. Böylelikle dokular ağız yolundan alınan vitaminlerden çok daha hızlı şekilde beslenirler.
  • Cildin kolajen üretimini artırarak, uzun yıllar boyunca genç kalmasını sağlar. Bu cilt yenilemesi özelliği sayesinde ciltteki morlukları ve gözaltı torbalarını da giderir.
  • Tahriş olan, kızaran, hassasiyeti olan, kuruduğu için çatlayan ve derisi kalkan bölgelere uygulandığında 1- 2 saat içerisinde o bölgeyi yağlı dokusu ile besleyerek sorunları önler.
  • Kaşıntı sorunlarına ve egzamaya oldukça iyi gelir.
  • Saç köklerini besler, saçı parlatır, hızlı uzamasını sağlar ve saç diplerinde oluşan yaraları iyileştirir. Daha sağlıklı saçlara ulaşmak için bu yazımıza göz atın.
  • Yaralar nedeniyle kaynaklanan kepek sorununu ortadan kaldırır.
  • Kas yorgunluğuna iyi geldiğinden masaj yağı olarak kullanılır.
  • Eklem ağrılarına iyi gelir.
  • Kadın erkek fark etmeksizin hepimizin belli bir yaştan sonra göz etrafında kırışıklıklar meydana gelir. Bir çoğumuz botoks benzeri uygulamalarla bu sorunu gidermeye çalışsak da en yararlı yol elbette ki doğal yöntemlerdir. Karite yağı bu anlamda oldukça işe yaramaktadır. Göz çevresine sürülen yağ, bu bölgenin nemli kalmasını ve kırışıklıkların azalmasını sağlar.
  • A vitamini içerdiği için ciltte meydana gelen sivilce ve akne benzeri oluşumları geçirir. Birçok kozmetik ürün içerisinde bulabileceğiniz gibi ham olarak da kullanabilirsiniz. Ancak çok açık ve iri yaralarda kullanılması önerilmez. Normal sivilceli ciltlerde günde bir defa kullanmak olumlu sonuç  alınması için yeterli olacaktır.
  • Bir diğer faydası selülitlerin giderilmesinde kullanılmasıdır. Özellikle bacak ve kalça bölgesinde oluşan selülitlere shea yağı ile masaj yapıldığında bir süre sonra azaldığı görülmektedir. Birden, fazla miktarda kilo veren kişilerin derisinde sarkma olur. Bu durum özellikle iç kol tarafında meydana gelir ve çok da hoş olmayan görüntüye yol açar. Diyet esnasında bir yandan da vücudunuzun sarkma yapacak bölgelerine karite yağı ile masaj yaparsanız, cildinizin hem sağlıklı hem de gergin olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yine dengesiz bir şekilde kilo alıp veren kişilerde meydana gelen deri çatlaklarının giderilmesinde bu yağı kullanabilirsiniz. Hızlı kilo alıp veren kişilerin deri yapısında düzensizlik olur ve çizgi çizgi çatlaklar meydana gelir. Aynı durum hamilelikte de geçerlidir. Bu sorunu yaşayan kişiler çatlak olan bölgeye kalite yağı ile masaj yaparlarsa zaman içerisinde deri eski görünümüne kavuşacaktır.
  • Avuç içlerinde ve ayak tabanlarında meydana gelen nasırlar için de işe yarayan bir yağ türüdür. Nasır olan bölgelere sürüldüğünde yumuşadığı görülecektir. Kalite yağını kullanmanız için ayak tabanlarınızda nasır olmasını beklemenize gerek yok. Her banyodan sonra sürdüğünüzde bebek gibi yumuşak ayaklara sahip olabilirsiniz.
  • Topuk çatlakları için harika bir ürün olan karite yağı yine duştan sonrasında sürülebilir veya duşa girmeden önce sürülüp, banyoda ponza taşı uygulaması yapılabilir. Bu işlemi de haftada bir kez yapmanız yumuşak topuklara sahip olmanız için yeterli olacaktır.
  • Günlük olarak uygulanırsa cildin nem dengesini sağlar. Aynı zamanda zararlı ışınlardan ve havanın kirli etkilerinden cildi korur.
  • Peeling amacıyla kullanılır,.
  • Saçlarını sürekli boyatan veya düzleştiren kişilerin saçları genelde cansız ve bakımsızdır. Çok fazla işleme maruz kalan saçlar cansızlaşır ve koparak dökülür. Bu yağ deriye uygulanırsa saçların canlanmasını ve onarılmasını sağlar. Aynı şekilde daha sağlıklı ve hızlı uzamasına yardımcı olur.

Shea Yağı Peelingi Nasıl Yapılır?

Cilt için bulunmaz nimet sayılan shea yağı, dudak nemlendiricisi ve peeling ürünü olarak da sık sık kullanılmaktadır. Özellikle bu peeling, cildi kuru olduğu için peelingin cilde zarar vermesinden korkanlar için son derece uygundur. (Peeling Nedir?)

Bir kabın içerisine bir yemek kaşığı shea yağı, 1 yemek kaşığı esmer şeker ve 1 tatlı kaşığı badem yağı koyarak iyice karıştırın. Cildi çok kuru olanlar bir miktar Hindistan cevizi yağı da ekleyebilirler. Kremsi doku sayesinde esmer şeker cildinizi çizmeden gözeneklerinizi temizleyecektir.

Shea yağının iyileştirici etkisi ile peeling sırasında açılan gözenekler onarılarak cilt yenilenmesi sağlanacaktır. Bu işlemin ardından cildinizi ılık suyla temizleyip, cilt tipinize uygun nemlendirici sürmeyi ihmal etmeyin.

Shea Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Shea yağının bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak her zaman tekrarladığımız gibi her şeyin fazlası zarardır. En önemli özelliği cildi nemlendirmek ve onarmak olduğundan, çok aşırı kullanıldığında çok yağlı bir cilt yapısına ulaşmanız kaçınılmazdır.

Badem Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Fındık benzeri bir ürünün yağı olduğu için uzmanlar bu tür gıdalara alerjisi olan kişilerin kullanırken daha dikkatli olmasını öneriyor.

Konu Hakkında Bilgilendirici Video

Sonuç ve Okura Sorular

Son yıllarda adını duymaya başladığımız shea, butter veya karite yağı daha çok kozmetik alanında kullanılmaktadır. Cildin nemini koruyarak, kırışıklıkları azaltır.
Bu yağı kullandınız mı? Yorumunuz nedir?
Günlük bakım rutininizde mutlaka olması gereken ürünler nelerdir?
Shea yağını cilde sürmek dışında hangi şekillerde kullandınız?



Okur Yorumları

1 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgihanem'i Takip Edin

En Yeniler