Ciğer Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ciğer Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Çok yıllık otsu bir bitki olan ciğer otu, bahçelerde, yol kenarlarında ve ormanlarda kendiliğinden yetişebilmektedir. Diğer şifalı bitkilerle karıştırılarak içilebildiği gibi tek başına da şifa kaynağıdır. Bilgihanem.com okurları için hazırladığımız bu yazımızda ciğer otu nedir, faydaları ve zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını bulacaksınız.

Yasemin Saygın

Bitkiler aleminin Hodangiller ailesinden olan ciğer otu (Pulmonaria Officinalis), boyu 10-50 santimetreyi bulan çok yıllık ve otsu bir bitkidir. İlk başta kırmızı açan renkleri zamanla mora ve mavimsi bir renge dönüşmektedir. Dik ve tüylü olan gövdesi, yumurtayı andıran beyaz yaprakları bulunmaktadır.

Çiçeklerinin kurutulması için Nisan ayı uygundur. Ciğer otunun içeriğindeki maddeler arasında müsilaj, tanen, reçine ve bazı şekerler yer almaktadır. Kullanımı çok eskiye dayanan ciğer otu faydaları ile benimsenmiş geleneksel otlardan biridir. İyileşmeyen yaralarda ve mikrobik durumlarda hemen bu bitkiye başvurulmaktadır. Bitkinin her kısmı insan sağlığı için oldukça kıymetlidir. Bu nedenle çiçekleri, sapları ve yaprakları tedavi amaçlı değerlendirilmektedir.

[renkbox baslik="Şerbetçi (Maya) Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/serbetci-maya-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/06/serbetci-otu-nedir-faydalari-zararlari.jpg" renk="sari" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ormanlarda kendiliğinden yetişebildiği gibi, bahçelerde de süs bitkisi amacıyla kullanılmaktadır. Çiçekleri görsel olarak muazzam bir şıklıkta iken yaprakları karaciğer başta olmak üzere birçok organın genel sağlığından yakından ilgilidir. Çiçeklerinin erken açmasına rağmen kışın soğuk hava şartlarına karşı dayanıklıdır. Ciğer otunun faydalarını, zararlarını ve nasıl kullanıldığını öğrenmek için aşağıda sizler için hazırladığımız yazımıza göz atabilirsiniz.

Ciğer Otu Nedir?

Otsu özellikte olan ciğer otu, dağ lalesi ismi ile de bilinmektedir. Gölgelik alanlarda verimli bir şekilde yetişebilen ciğer otunun zehirli türleri de bulunmaktadır. Bu sebeple hastalıkların tedavisi için bu bitki mutlaka bilinçli olarak kullanılmalıdır. Kan yapıcı özelliğinin yanı sıra boğaz iltihaplanmalarının iyileşmesinde oldukça etkilidir. A ve C vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.

Asya ve Avrupa’nın ılıman toprakları ciğer otunun kendiliğinden yetişmesi için ideal topraklardır. Islak ve nemli kayalıkları seven bu bitki oldukça geniş bir alan üzerinde yetişmektedir. Ülkemizde sadece Akdeniz ikliminin etkili olduğu kesimlerde görülmektedir. Doğal alanında yetişmesinin yanı sıra, süs bitkisi olarak ya da faydalı bir bitki yetiştirmek isteyenlerin bahçe ve tarlalarında zorlanmadan yetiştirebilecekleri bir bitkidir.

Büyük ağaç gölgeliklerinin altına ekilmesi verim açısından bereketli sonuç almayı sağlar. Kök kısımlarından ya da tohumundan yapılan yetiştiriciliği çok fazla emek ve zahmet gerektirmeyen bir uğraştır. Bahçesinde ya da tarlasında uygun alanı olanların düşünmeden yetiştirebilecekleri ciğer otu, evlerinde sağlık için etkili bir şifa kaynağı bulundurmalarını sağlayacaktır.

Ciğer Otu Nasıl Kullanılır?

Hastalıkların doğal yoldan iyileşmesi amacıyla ciğer otu en etkili alternatiflerden biridir. Yarım litre suyun içerisine iki çorba kaşığı kurutulmuş ciğer otu katılır ve kaynamış suyun içinde yarım saat kadar bekletilir. Günde dört kez olmak üzere bir çay bardağı tüketmek bronşit ve nefes darlığı gibi birçok hastalığın sebep olduğu olumsuz etkilerin azalmasını sağlayacaktır.

Bitki çayı olarak tüketmenin yanı sıra egzama hastalığı için de yaralı bölgelerin yıkanması suretiyle kullanımı uygundur. Kokusu çok fazla olmayan ciğer otunun tadı hafif buruktur. Ciğer otu ve diğer tüm bitki çayları taze olarak tüketilmeli, bir gün önceden yapılmış çaylar içilmemelidir.

Ciğer Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Pek çok yararı ile şifalı bitkiler arasındaki yerini alan ciğer otu, özellikle uzun süre geçmeyen balgamlı öksürük için etkilidir. Tek başına kaynatılıp içildiği takdirde de etkisi yüksek olan bitki, biberiye ve sinir otu ile birlikte kaynatılıp içildiğinde etkisini daha yüksek şekilde gösterecektir. Bitkilerden elde edilen şifalı çay bal ile tatlandırılıp içildiğinde balgamın atılarak öksürüğün azalması sağlanır.

Ayrıca öksürükten dolayı tıkanmış olan göğüs kısmı da yumuşayarak daha rahat nefes almayı sağlar. Aynı tarif bronşit hastalığı için de şifa niteliğindedir. Kaynatılıp elde edilen çay günde 4 kere olmak üzere düzenli olarak içildiğinde kısa zamanda etkinin hissedilmesi söz konusudur. Güçlü bir idrar söktürücü özelliğinde olmasından dolayı böbrek ve mesane için de oldukça faydalıdır.

Ciğer Otunun Faydaları Nelerdir?

Ciğer otunun sağlık alanında en çok kullanıldığı hastalık öksürüktür. Kronikleşmiş durumdaki öksürüğün kesilmesi ve göğsün yumuşaması konusunda etkili olan bu şifa kaynağı, aynı zamanda akciğer dostu bir bitkidir. Akciğer veremi ve benzer rahatsızlıkları ciğer otu ile en aza indirmek mümkündür. Etkili bir idrar söktürücüdür.

İyice toz haline getirilmiş olan ciğer otu vücuttaki iltihaplı bölgelere uygulandığında iltihabın kısa sürede kuruması söz konusudur. Mide ve bağırsak gibi organların kendi düzeninde çalışmalarına yardımcı olur. Aşırı dozda kullanıldığında ishali tetikleyici içeriğe sahiptir. Mikrop öldürücü özelliği ile yaralar için doğal antiseptik olarak kullanılabilir.

Ciğer Otunun Yan Etkileri Nelerdir?

Bilinen hiçbir yan etkisinin olmamasına karşın, içeriği güçlü bir bitki olması nedeniyle kullanımı sırasında dikkat gerektirir. Özellikle hamile ve emziren kadınların bu dönemlerde çoğu bitkiler olmak üzere ciğer otundan da uzak durmaları gerekir.

Zehirli olma olasılığına karşın mutlaka güvenilir aktarlardan satın alınmalıdır. Ara vermeden yüksek dozajda ciğer otu kullanımına devam etmek ishal olmaya neden olacağı için mutlaka bilinçli bir şekilde kullanmaya gayret edilmelidir. Ciğer otuna ilişkin çok fazla bilimsel araştırma bulunmamaktadır.

[renkbox baslik="Fesleğen Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/feslegen-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/feslegen-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-ve-yan-etkileri-nelerdir.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Faydaları ve insan sağlığı üzerine etkileri geleneksel yöntemlerle keşfedilmiştir. Bu nedenle mutlaka kullanmadan önce uzman görüşü alınmalıdır. Özellikle yüksek tansiyon ve diyabet hastalığı gibi sağlık sorunu olanların düzenli kullandıkları ilaçları göz önünde bulundurarak kullanmaya karar vermeleri gerekir.

Önceleri kırmızı daha sonra morumsu bir renk alan ciğer otu, eski zamanlardan bu yana şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Genellikle göğsü yumuşatarak, öksürüğü kesme özelliğinden yararlanılan ciğer otu hakkında kapsamlı bilgiyi yukarıdaki yazımızda sizlerle paylaştık.
Sizlerle paylaştığımız ciğer otu çayının tarifine eklemek istediğiniz veya yanlış gördüğünüz yerler var mı?
Şifalı bitkilerden günlük hayatta faydalanıyor musunuz?
Daha önce hiç ciğer otu gördünüz mü? Evinizin balkonunda yetiştirmeyi düşündünüz mü?
Ciğer otu çayı içenler bir zararını gördü mü?



Okur Yorumları