Melisa Bitkisi Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Melisa Bitkisi Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Halk arasında oğul otu, limon otu, bal bitkisi, nane balsamı ve tatlı balsam gibi isimlerle de anılan melisa bitkisi son derece faydalı şifalı bir bitkidir. Özellikle stres altında olduğunuz dönemlerde içeceğiniz bir bardak melisa çayı sizi rahatlatmaya yetecektir. Melisa otunu daha ayrıntılı öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Son zamanlarda tıbbi tedavilerin yanında bitkisel tedavilere, zayıflatıcı ve rahatlatıcı çaylara ciddi bir geri dönüş başladı. İnsanların çoğu artık tıbbi tedaviden uzaklaşmaya ve alternatif yollar aramaya yöneldi. Hiç kuşkusuz bu tedavi yöntemlerinin en başında bitkilerden şifa bulmak geliyor. Neyse ki doğa bize sunduğu mucizelerde o kadar bonkör davranmış ki. Her bitkinin faydalı olduğu, tedavi ettiği bir hastalık mutlaka mevcut.

Yeni yeni bitkiler keşfedildi ve denendi. Rahatlatma bakımından büyük etkisi olan bir bitki de melisa bitkisidir. Melisa bitkisi, halk arasında oğul otu veya melisa otu olarak da bilinir. Beyaz çiçekleri olan, boyu 1 metreye kadar uzayabilen bir bitkidir. Sıklıkla çay olarak tüketilmektedir. Melisa isminin, Yunanca arı kelimesinden geldiği bilinmektedir. Avrupa alanında Orta Çağ döneminde ün kazanmıştır. Roma, Yunan topraklarında, Avusturya’da ve İngiltere’de geçmiş zamanlarda bitkisel ilaç olarak kullanıldığı da tespit edilmiştir.

[renkbox baslik="Sinameki Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/sinameki-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/sinameki-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-yan-etkileri.jpg" renk="sari" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bu bitki daha çok uykusuzluk sorunu çeken, yoğun stresli ve sıkıntılı bir gündelik yaşamı olan kişiler için önerilmektedir. Akşam yemeklerinden sonra içilen bir fincan melisa çayının bile sizi ne kadar rahatlattığını ve uykuya daha kolay daldığınızı gözlemleyebilirsiniz. Huzursuzluğu ve hazımsızlığı gideren çay aynı zamanda tansiyonu da dengelemektedir. Bilgihanem okurları için hazırladığımız bu yazıda, melisa otunu daha yakından tanıma fırsatı bulacaksınız.

Melisa Bitkisi (Oğul Otu) Nedir?

Melisa Bitkisi (Otu) Nedir?Nanegiller familyasında yer alan ve sık olarak sakinleştirici etkisi ile kullanılan bir bitki çeşididir. Ancak stresle baş etmek ve kaygıyı azaltmak için de sık sık kullanılmaktadır. Yabani olarak Avrupa ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerde yetişen melisa bitkisi, limona benzeyen aromatik ve hafif bir kokuya sahiptir.

Bitki üzerinde yaz aylarına gelindiğinde küçük beyaz çiçekler açmaya başlar. Bilinen diğer isimleri; mavi balsam, bal bitkisi, nane balsamı, oğul otu, tatlı balsamdır. Halk arasında genellikle çay olarak tüketilse de günümüzde artık kapsülleri, kremleri ve yağını bulmak mümkündür. Geçmiş tarihlerde ise böcek ısırıklarına karşı tedavi edici olarak kullanılmış olduğu bilinmektedir.

Birçok bitki yetiştiği yöreye göre hem isimlerinde hem de kullanım şekillerinde değişkenlik göstermektedir. Melisa otu da bazı yerlerde sadece çay olarak tüketilirken, bazı yerlerde baharat olarak kullanılmaktadır.

Birazdan size faydalarını sayacağımız melisa otunu tanıdıktan sonra, gerçekten de daha sık kullanmak isteyeceksiniz. Ancak her bitkide olduğu gibi bunda da aşırı kullanımdan özenle kaçınılmalıdır. Özellikle mide rahatsızlığı olanlar, gebe ve emziren kadınlar kullanmadan önce bir doktora danışmalıdırlar.

Melisa Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Melisa Bitkisi Nasıl Kullanılır?Yarım litre su öncelikle kaynatılır. Kaynamış su sonrasında ateşten alınır ve içerisine 10 gram kadar kuru melisa bitkisi atılır. Bu ölçülerle yaklaşık 3 fincan çay elde edilir. 10 dakika ağzı kapalı şekilde demlenmesi beklenir. Süre tamamlandıktan sonra rahatlıkla içebilirsiniz.

Sıcak ya da ılık tüketmeye özen göstermeniz gerekiyor. İçmeden evvel günlük taze olarak demlenmesi en doğrusudur. Normal sağlıklı bireylerde; melisanın günlük kullanım limiti 4 gramdır. Bu da yaklaşık olarak 3 çay kaşığına tekabül etmektedir.

Melisa Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Melisa Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Melisa bitkisi genel olarak huzursuzluğu ve stresi gidererek, daha rahat bir uyku sağlaması özelliği ile bilinir. Özellikle sınav döneminde olan gençlere, yoğun iş stresi altında olan kişilere her gün bir fincan melisa çayı içmesi önerilmektedir. Hazımsızlığı gideren, kalp ritmini ve tansiyonu düzelten, uyku sorununa iyi gelen melisa bitkisinin diğer faydaları şu şekildedir;

  • Uykuya geçişte güçlük çekme, yatağa yattıktan sonra uzun süren düşünme süreleri gibi nedenlerle uyku problemi yaşayan kişiler için melisa bitkisi deva niteliğindedir. Sakinleştirici, huzur verici ve uyku getirici etkisi ile yatmadan önce tüketilen bitki çayı uyku sorununun önüne geçecektir.
  • Depresyon, sürekli devam eden sinirlilik, gerginlik haliniz mevcutsa; sakinleşmek için melisa bitkisinden yapılmış çayları tüketmeniz doğru olacaktır.
  • Sınav stresi, iş stresi, belli dönemlerde görülen stresler ya da artık her gün kendini stresli hissedenler; stresten kurtulmak için melisa bitkisinden faydalanabilirler.
  • Mide rahatsızlıklarından reflü, bulantı, gastrit gibi günlük hayatı etkileyen durumlarda melisa bitkisinden faydalanılabilir. Ancak bu gibi rahatsızlıklarda tıbbi tedaviye destek olarak kullanılmaktadır.
  • Bağırsak gazları, mide gazları ya da çeşitli sindirim sorunlarıyla baş etmekte melisa bitkisi oldukça iyidir.
  • Vücuttan toksinleri ter yoluyla atabilmeyi sağlayan bir bitkidir.
  • Yüksek ateş sorunu ile de baş ettiği söylenir ancak bilimsel açıdan tespit edilmiş ve onaylanmış bir bilgi değildir.
  • Melisa bitkisinin içeriğindeki bileşimin kremler içerisinde kullanılması ile beraber bu kremlerin uçuk üzerinde faydalı olduğu fark edilmiştir.
  • Krem ve losyonlarda kullanılan melisa özü, egzama ve mantar gibi daha ciddi cilt rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. Bunun yanında saf melisa yağının da cilt üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür.
  • Baş ağrılarını giderir.
  • Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi gelir.
  • Erken yaşlanmayı önler. Ciltteki kırışıklıkların daha geç oluşmasını sağlar.
  • Böcek ısırıklarına iyi gelir.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Kulak çınlamalarında ve bayılmalarda da melisa bitkisinden faydalanılmaktadır.

Melisa Bitkisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Melisa Bitkisinin Yan Etkileri Nelerdir?Melisa bitki ile hazırlanan çayın sedatif ilaçlar ve tiroit için kullanılan ilaçlarla etkileşime girebileceği belirlenmiştir. Bunun dışında uykusuzluk için bir ilaç ya da herhangi bir psikolojik nedenle ilaç kullanıyorsanız; melisa çayı tüketmemeniz gerekiyor.

[renkbox baslik="Su Teresi Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/su-teresi-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/su-teresi-faydalari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Hamile kadınlar ve emzirme döneminde olan kadınlar için kullanımı ile ilgili net bir bilgi yoktur. Bu nedenle kullanmadan evvel mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çocuklar için ise kullanılmaması gerektiği söylenmiştir. Daha önce herhangi bir bitki çayına ya da bitkiye vücudunuz alerji verdiyse; tüketirken dikkatli olmanızda yarar vardır.

Oğul otu, limon melisa ve kovan otu gibi isimlerle bilinen bitki için her derde deva desek yanlış olmaz. Halk arasında uykusuzluğa iyi gelmesi ile bilinen melisa bitkisinin tüm özelliklerini ve faydalarını yukarıdaki makalemizde sizlerle paylaştık.
Melisa çayının tadını seviyor musunuz? Ne sıklıkla içiyorsunuz?
Melisa bitkisinin gerçekten uyku sorununa iyi geldiğini gözlemlediniz mi?
Bu bitkiyi kendi bahçesinde yetiştirenler var mı?



Okur Yorumları