Sinirli Ot Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Sinirli Ot Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Doğanın bize sunduğu mucizelerin ucu bucağı yok. Bunlardan biri de kendiliğinden yetişen, hemen her koşulda yaşam alanı bulan sinirli ottur. Sağlıklı şekilde kilo vermeden, yaraları kapatmaya ve ödem atmaya kadar birçok konuda fayda sağlayan sinirli otun nasıl kullanıldığını, çayının nasıl demlendiğini sizler için anlattık.

Yasemin Saygın

Sinir otu ya da sinirli ot adı ile bilinen bitki, içeriğinde oldukça zengin vitamin barındırmaktadır. Halk arasında ateş yaprağı, yara otu, pişik otu, çıban otu, ayak otu, sinirli yaprak ve bağa yaprağı gibi farklı isimlerle de bilinir. Dar yapraklı ve geniş yapraklı olmak üzere iki farklı türe sahip olan sinirli ot, genel anlamda her hali ile sağlık için şifa deposu niteliğindedir.

Sulak alanları seven ve uygun olduğu her yerde yetişebilen rahatlıkla kendine yaşam alanı bulabilmektedir. A ve C vitaminleri bakımından zengin olmasının yanında vücudun demir ihtiyacını karşılamak için de yeterli içeriğe sahiptir. Sağlık için birçok hastalıkta çayı ya da lapası kullanılırken, salatalarda kullanılması halinde de lezzet vermektedir.

[renkbox baslik="Göz (Gözlük) Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/goz-gozluk-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/goz-gozluk-otu-nedir-nasil-kullanilir-jfaydalari-ve-yan-etkileri-nelerdir.jpg" renk="sari" yenisekme="evet"][/renkbox]

Boyları 7 ile 90 santimetre arasında değişen çeşitliliğe sahiptir. Türkiye’nin birçok ilinde bolca yetişmekte olan sinirli ot, dünya genelinde de rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Harici olarak kullanılması tavsiye edilen sinirli otun özellikle bitki çayı olarak tüketilmesi yaygındır.

Sinirli Ot (Sinir Otu) Nedir?

Tüm yıl boyunca yeşil kalabilen ve faydaları ile öne çıkan bitkilerden sinirli ot, doğada kendiliğinden yetişme özelliği gösteren bir bitkidir. En sert kış şartlarına dahi dayanıklı kalabilmesinden dolayı birçok yörede ölümsüzlük otu olarak adlandırılmaktadır.

Bilimsel araştırmalarında zaman zaman konusu olmuş olan sinirli ot, hastalıklara karşı antibiyotik özelliği kanıtlanmış bir bitkidir. Kanı ve karaciğeri doğal yoldan temizleyici etkisi nedeniyle sağlık için mutlaka değerlendirilmesi gereken alternatif bitkiler arasındadır.

Sinirli Ot Nasıl Kullanılır?

Sinirli ot söz konusu hastalığa göre kullanım şekli değişen bir bitkidir. Hastalığın dahili olarak tedavi edilmesi istendiği durumlarda çay olarak demlenerek tüketilmesi önerilmektedir. Vücutta görülen yara ve iltihap gibi durumlarda ise, sinirli ot yapraklarının lapasından istifade edilir. Bunun için yıkanmış yapraklar merdane yardımıyla iyice ezilerek lapa haline getirilir.

Önemli hastalıkların iyileşmesini sağlayıcı özellikteki sinirli ot pekmezi de yaygın olarak kullanılan ve fayda sağlanan alternatif kullanım şekillerinden biridir. Zararı ya da yan etkisi neredeyse yok denecek nitelikteki sinirli otu pek çok şekilde kullanmak mümkündür ve her bir kullanım şeklinin ayrı ayrı yararları bulunmaktadır.

Sinirli Ot Çayı Nasıl Hazırlanır?

Sinirli ot ile hastalıklara karşı önlem almak ve mevcut hastalıkları iyileştirebilmek için en kolay kullanım şekillerinden biri çay olarak tüketilmesidir. Kurutulmuş ya da taze sinirli ot yapraklarının ince kıyılmış olarak kaynatarak içmek kabızlık gibi önemli sağlık sorunlarından kurtulmayı sağlayacaktır. Günde 3 fincana kadar içilmesi uygun olan bu bitki çayını bütün bitkilerde olduğu gibi aşırı tüketmekten kaçınmak gerekir.

Her içimde taze olarak kaynatılması uygundur ve bir fincan çay hazırlamak için bir tatlı kaşığı sinirli ot yeterli gelmektedir. Bu şekilde düzenli tüketmek sinirli ot çayının balgam söktürücü özelliğinden de yararlanmayı sağlayarak daha rahat nefes almayı sağlar.

Sinirli Otun Faydaları Nelerdir?

Vücudun her bölgesi için ayrı bir iyileştirici etkiye sahip olan sinirli ot, idrar söktürücü ve kanı temizleyici özellikleri nedeniyle sıkça tercih edilmektedir. Açık yaraların üzeri sinirli ot lapası ile kapatıldığında kısa sürede yaraların iyileşmesini sağlamaktadır. Kış aylarında sıkça yakalanılan soğuk algınlığı hastalıkları için sinirli ot çayı tüketmek çabuk iyileşmeyi sağlamaktadır.

Böcek sokmalarına karşı etkili bir antiseptik özelliğine sahiptir. Şeker hastalarına da iyi geldiği bilinen sinirli otun bu kişiler tarafından doktor kontrolünde kullanmaya başlamaları önerilir. Vücuttaki cerahatin dışarı atılmasını ve nasırların iyileşmesini sağlayıcı etkisi vardır. Göğüs ağrısı çekenler için tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Astım, nefes darlığı ve bronşit gibi hastalıklara karşı iyi geldiği bilinmektedir.

Sinirli Otun Zayıflamaya Faydaları Nelerdir?

Zayıflamak için genellikle bitkilerden medet uman insanlar için birçok bitki doğru kullanıldığında zayıflatıcı etki göstermektedir. Sinirli otun idrar söktürücü ve ödem atmaya yardımcı bileşenleri sayesinde de zayıflatıcı etkisinin olduğunu söylemek mümkündür.

Bu bitki yardımıyla zayıflamak isteyenlerin mutlaka düzenli bir kullanıma ihtiyaçları vardır. Bu noktada bünyelerinin sinirli otun düzenli kullanımına uygun olup olmadığından emin olmaları için birkaç gün deneyerek etkisini gördüklerinde kullanmaya devam edebilirler. Sinirli ot ile zayıflamadan bahsedebilmek için mevcut bir diyet uyguluyor olmak da diğer önemli noktalardan biridir.

Tek başına zayıflatıcı etkisi olmayan sinirli ot, vücuttan toksin ve ödem attırıcı özellikleri sayesinde destek niteliğinde bir bitkidir. Diğer kilo verdirme özelliği bulunan bitkilerle karışım yapılarak da tüketildiği takdirde zayıflamak söz konusu olacaktır. Örneğin sinirli ot ile kekik bitkisini karıştırarak çok lezzetli ve etkili bir çay yapabilirsiniz.

Sinirli Otun Yan Etkileri Nelerdir?

Sağlığa faydalı olan bitkilerin pek çoğu genellikle iyileştirici özellikleri ile söz konusu olmaktadır. Yan etkileri yok denecek kadar az olan sinirli ot hastalıkların tedavisinde kullanılmak amacıyla değerlendirilen ve zararı bulunmayan bir bitkidir. Ancak yine de tansiyon ve şeker gibi hastalığı bulunanların sinirli ot kullanmadan önce mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekir.

[renkbox baslik="Süpürge Otu (Funda Bitkisi) Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/supurge-otu-funda-bitkisi-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/supurge-otu-hakkinda-bilgi.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi nedeniyle, düşük tansiyonu olanların kullanması halinde yarar yerine zarar görmek olasılıklar dahilindedir. Birçok cilt hastalığını da tedavi edici özellikte olması haricen kullanım ile hiçbir yan etkiye maruz kalmadan hastalıklardan kurtulmayı mümkün hale getirmektedir.

Doğanın bize sunduğu nimetlerin en başında gelen şifalı bitkiler, her geçen gün sayıları artarak hayatımıza giriyor. Bunlardan biri de birçok hastalığa faydası olan sinirli ot veya sinir otu olarak bilinen bitkidir.
Sinir otunu daha önce duymuş muydunuz? Hiç tükettiniz mi?
Doğadaki bitkileri birine sormadan veya emin olmadan yiyor musunuz?
Sinir otunun hangi faydalarını gördünüz?
Bu tür şifalı otları kullanmadan önce  neye dikkat ediyorsunuz?



Okur Yorumları
  1. Ben yara ve su toplayan el ve ayak parmaklarında kullandım çok çabuk iyileştiriyor balkonumda saksıda devamlı yetiştiriyorum tavsiye ederim.

  2. harika bir bitkidi ayriyeten kanser hastalı ve kemoterabi görenlerede faydaları var tafsiye ederim benimde bitkiler ilgi alanim aktarım

    1. Bu sinirli otun Kemoterapi hastalara faydası olduğunu siz tecrübe ettiniz mi?Mesela hangi kanserli hastaya iyi geldiğini gördünüz mü?Bu otu merak ettigim için size sordum..