Rezene Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Rezene Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Özellikle bebeklerde ve emziren kadınlarda gaz giderici olarak kullanılan rezene Akdeniz iklimini sever. 2 metre kadar uzayabilen rezenenin, sarı çiçekleri vardır. Hazımsızlığı giderme, adet sancısını azaltma, diş ve kemik ağrılarını dindirme rezenenin bilinen faydalarındandır.

Yasemin Saygın

Maydanozgiller ailesinden olan rezene, çok eski çağlardan bu yana şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Literatürdeki ismi Foeniculum vulgare'dir. İçeriğinde; sodyum, potasyum, magnezyum, fosfor gibi değerli minerallerin yanında, A ve C vitaminleri de bulunmaktadır. Akdeniz iklimini seven rezenenin, tohumu, yağı ve yaprakları kullanılabildiği gibi çayı, sabunu, şurubu ve tentürü yapılarak tüketilebilmektedir.

Uzun bir ömre sahip rezene, sene boyunca bulunabilen bir bitki çeşididir. Oldukça heybetli olabilir ve 2 metreye kadar uzayabilen boyları bulunmaktadır. Akdeniz bölgesi iklimini benimseyen ve orta çağlarda manastırlardan günümüze kadar kullanılan rezene bitkisi, dünyanın pek çok bölgesinde doğal olarak yetişebilmektedir. Bitkiye ait soğan ve yaprakları yemeklerde, tohumları ise çayını hazırlamakta kullanılmaktadır.

[renkbox baslik="Keten Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/keten-tohumu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/03/keten-tohumu-faydalari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]

Çay olarak tüketildiğinde vücuda birçok faydası vardır. Son yıllarda özellikle emziren kadınların, bebeklerinde ve kendilerinde görülen gaz şikayetlerini hafifletmesi sebebiyle, yeni doğum yapan kadınların vazgeçilmezi olmuştur. Normal şartlarda da gaz şikayetleri, hazımsızlık sorunları olanlar yemeklerin içinde az miktarda kullanabilir ya da öğünlerden sonra çay olarak tüketebilir. Rezene bitkisinin hazır poşette olanlarını tüketmek yerine doğal olanını bulup kullanmanız daha faydalı olacaktır. Ancak aşırı kullanımı konusunda tedbirli olunması gereklidir.

Rezene Nedir?

Rezene Nedir?Maydanozgiller familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. Gövde dik olarak yükselmektedir. Gövde üzerinden çok sık çatallar çıkar. Bitki 1,5 - 2 metre boyuna kadar uzayabilir. Bitkinin çiçekleri altın sarısı bir renge sahiptir. Bitki ekildikten iki yıl sonraki ilk sonbaharda olgunlaşıp yarılan tohumları toplanmaya başlanır ve kabukları tarakla temizlenir.

Direkt güneş almadan kurutulur. Bileşeninde nişasta, tanen, uçucu yağlar ve yapışkan bitki sıvısıyla şeker bulunur. Bunlardan başka magnezyum, sodyum ve fosfor gibi mineraller de içermektedir. Altın sarısı renkteki çiçekleri küçük birer şemsiye demeti şeklindedir. Dikine büyüyen gövdesi daha sonra çatallaşır.

İki eşit parçadan oluşan meyveleri bazen bitişik bazen de ayrı haldedir. Aroma kokulu olan kökleri iğ şeklindedir ve parmak halinde uzun yan kökleri bulunmaktadır. Ülkemizin hemen her yerinde yabani şekilde yetişmektedir fakat daha çok ılıman iklimleri sevmektedir.

Rezenenin Faydaları Nelerdir?

Rezenenin Faydaları Nelerdir?Rezene bitkisi, herhangi bir şikâyet hissedilmeksizin C ve B vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum ve potasyum minerallerini barındırmasından ötürü vücudu güçlendirmek amacıyla kullanılabilir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve kemik yapısının sağlamlaşmasında etkili olan, antioksidan özelliği bulunan bir vitamindir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, sindirim zorluğunda, bağırsak parazitlerinde, göz hastalıklarında tedavi amacıyla kullanılmaktadır.

Rezene bitkisi ile hazırlanan çayın, adet döngülerini düzene soktuğunu ve adet dönemi sancılarını hafiflettiği belirlenmiştir. Dismenore rahatsızlığı bulunanların bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi şikâyetlerini hafifletmek amacıyla da kullanılmıştır. Öğünlerin ardından 4 adet rezene tohumu tüketmek nefesin tazelenmesini ve ağız kokusunun giderilmesini sağlar.

Ayrıca rezene çayı ile ıslatılan pamukla gözlerinizi silerseniz; gözün dezenfekte edilmesini sağlamış olursunuz. Emziren kadınlar kendilerindeki ve bebeklerindeki gaz şikâyetlerini azaltması sebebiyle ara ara kullanabilirler. Antioksidan özelliği sayesinde toksinlerin vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur. Bununla beraber vücudu ödemden de kurtarır. Kullanan kişilerce diş ve kemik ağrılarının hafifletilmesini sağladığı söylenmiştir. Rezenenin faydalarını toparlayacak olursak;

  • Mide kasılmalarına ve gaz şikayetlerine iyi gelir.
  • Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Kan basıncını düzenler.
  • İçeriğindeki maddeler vücuttaki kanı temizlemeye yardımcı olur.
  • Rezenenin tohumları gözler için çok faydalıdır. A vitamini içerdiğinden göz sağlığı için iyi gelir. Ayrıca tüm gün bilgisayar başında çalışanlar, rezene çayına batırılmış pamuğu gözlerine koyarlarsa, ağrılarının ve göz altı morluklarının azaldığını fark edeceklerdir. Ayrıca soğumuş rezene çayı ile gözlerinizi yıkayarak da bu alanda faydalanabilirsiniz.
  • Anne sütünü artırmaktadır.
  • Bebeklerdeki gaz sancısını gidermektedir.
  • Diş ağrılarını hafifletir.
  • Erkeklerdeki cinsel gücü artırdığı bilinmektedir.
  • Öksürüğe ve boğaz ağrılarına iyi gelir.
  • Rahimdeki kasılmaları ve adet sancılarını azaltır.
  • İştahı baskıladığı için sağlıklı kilo vermek isteyenlerin tercihleri arasındadır.
  • Bağırsakları temizler.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar.

Rezene Nasıl Kullanılır?

Rezene Nasıl Kullanılır?Genellikle çay olarak tüketilmektedir. Bununla beraber tohumları çiğnenerek de tüketilebilir. Bu şekilde kullanıldığında nefesi tazelemektedir. Bitkisel çay olarak tüketileceği zaman doğru demlemek gerekir. Bunun için bir fincan suya 1 kaşık rezene tohumu atılır. Suyun kaynamasından sonra fincana alın ve 10 dakika daha demlenmesi için bekleyin. Ardından tanelerini ayırın ve suyunu ılık şekilde tüketin. Tat vermek adına içerisine limon ya da bal ilave edebilirsiniz.

Rezenenin Yan Etkileri Nelerdir?

Rezenenin Yan Etkileri Nelerdir?Öğünlerle beraber tüketilen rezene tohumları normal miktarlardaysa güvenli olarak kabul edilir. Bu şekilde tüketildiğinde herhangi bir yan etki görülmemektedir ama rezene çayı, yağı ya da ekstresi kullanılacaksa mutlaka öncelikle bir uzmana danışmak gerekir.

Aşırı miktarda tüketimlerinde ise mide bulantısı ve midede ağrıya sebebiyet verebilir. İleri seviyedeki yan etkileri arasında ise kusma, nefes almada güçlük, cilt sorunları, kalpte çarpıntı ve ritim bozukluğu, akciğer ödemi yer alır. Emzirme döneminde anne sütünü artırdığı gibi bilgiler söz konusudur ama emziren kadınlar ve hamile kadınlar mutlaka doktora danışarak kullanmalıdır.

[renkbox baslik="Ihlamur Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/ihlamur-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/04/ihlamur-faydalari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Çünkü bazı kişilerde rezene çayı kan şekerinin olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Belirli hastalıkları olanlar özellikle de safra, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları bulunan, bağışıklık sistemi hassas olanlar ve kolay alerji kapanlar rezene çayını tüketmeden önce hem doktora danışmalı hem de azar azar kullanmaya başlamalı ve gözlem yapmalıdır.

Bir Akdeniz iklimi bitkisi olan rezene, halk arasında daha çok bebeklerdeki gaz sancısını gidermesi ile bilinir. Fakat bundan çok daha fazla faydalı özelliklere sahiptir. Yukarıdaki makalemizde rezene hakkında bilinmesi gereken her şeyi sizlerle paylaştık.
Rezene çayını çok sık içer misiniz? Tadını seviyor musunuz?
Rezenenin gaz sancısını giderme özelliği sizde işe yaradı mı?
Bu bitkiyi daha farklı şekillerde kullananlarınız var mı?



Okur Yorumları