Karanfil Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Karanfil Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Karanfil deyince akıllara hem rengarenk çiçekler hem de lokantalarda, yemek sonrası sunulan karanfiller akla gelir. Ağız kokusunu gidermek için kullanılan karanfil baharat olarak geçmektedir. Yazımızda baharat formundaki karanfil hakkında bilgilere ulaşacaksınız.

Yasemin Saygın

Karanfil dendiğinde akıllara elbette ilk etapta çiçek olan formu gelmektedir. O konuya başka bir yazımızda ayrıca yer verdiğimizi belirterek, lokantalarda yemeklerden sonra sunulan karanfil hakkında bilgilerin yer aldığı yazımıza başlayabiliriz. Baharat olarak birçok yemekte kullanılmasının yanı sıra, çaylara hoş koku vermesi amacıyla da kullanılan karanfil insan vücuduna oldukça faydalı bitkilerden biridir.

Özellikle diş ağrısına iyi gelmesi ile bilinmesi karanfilin ve yağının pek çok kişi tarafından tercih edilmesine neden olmaktadır. Eski çağlardaki insanların da sağlığa olan faydaları ile keşfettiği karanfil, asırlardır kullanılan ve yararları tıp alanında da kabul görmüş bir bitkidir. B6 vitamini başta olmak üzere A, K ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Diğer yandan Omega3 ve Omega 6 vitaminlerinin karanfilde yoğun miktarda bulunduklarını söylemek mümkündür.

[renkbox baslik="Ebegümeci Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/ebegumeci-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/ebegumeci-faydalari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bu denli faydalı olan bitkinin çeşitli kullanım türü bulunmaktadır. Karanfilin kendisinden tozundan ve yağından faydalanmak güçlü bir bağışıklık sistemine ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Ancak her baharat ve bitkide olduğu gibi doğru tüketim şekli oldukça önemlidir. Bu bitkinin faydaları son yıllarda daha çok merak edilir hale gelmiştir. Biz de sizlere yardımcı olmak adına, karanfil hakkında yaptığımız araştırmalar sonucunda elde ettiğimiz bilgileri aşağıdaki yazımızda bir araya getirmeye çalıştık.

Karanfil Nedir?

Dünya mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan karanfil, Endonezya kökenli bir bitkidir. Karanfil hem baharat hem çiçek olarak ele alınmaktadır. Özelikle ağız kokusunu gidermede kullanılan baharat formundaki karanfil, Syzygium aromaticum ağacından elde edilmektedir.

Biz bu makalemizde baharat formundaki karanfili ele alacağız. Odunumsu yapıda olan karanfil, keskin ve hoş kokulu tomurcukları ile oldukça faydalı özelliğe sahiptir. Açılmamış çiçek tomurcukları kurumadan önce pembe renklidir, kuruduktan sonra kahverengi rengini alır.

Asırlardır farklı ülkelerde ağız kokusundan kurtulmak için kullanılan karanfil, günümüzde farklı kullanım türleri ile sağlık kazandırmaya devam etmektedir. Ağız kokusu ve önleme yolları hakkında bilgi almak için sizi buraya alalım.

Karanfil Nasıl Bir Bitkidir?

Bilimsel adı Syzygium aromaticum olan bitki, Mersingiller ailesindendir. Anavatanı Endonezya olmakla birlikte Tanzanya, Sri Lanka ve Mauritius gibi ülkelerde de yetişmektedir. Bu bölgede yetişen bitki yerli halk tarafından baharat olarak tanımlanmaktadır. Zaten bizler de Türk mutfaklarında aynı şekilde baharat olarak kullanmaktayız.

Afrika kıtalarında yayılım gösteren bir ağaç türü olan karanfil, iklim şartlarının elverişli olmamasından dolayı ülkemizde pek rastlanmamaktadır. Boyları ortalama olarak 10 – 20 metreye kadar uzayabilen bu ağaçlar kışın yapraklarını dökmezler.

Yaprakları iridir ve dallarda karşılıklı olarak sıralanmışlardır. Üzerlerinde salgı bezi görevi gören benekler bulunmaktadır. Çiçekleri ise tıpkı bir çanı andırmaktadır. Bizim bazı tatlı ve pasta türlerinde, bitki çaylarını demlerken kullandığımız formu da işe bu çiçek kısımlarıdır.

Karanfili en çok da bazı et lokantalarında yemekten sonra masaya getirildiğinde görmüşüzdür. Amaç soğan veya sarımsak benzeri ağız kokusuna sebep olacak yemeklerden sonra çiğnenerek, bu kokunun yok edilmesidir.

Çan biçiminde olan pembe çiçekler tomurcuklarını döktükten sonra kahverengine dönüşürler. Asitli toprak yapısını seven karanfil ağaçları her ne kadar Afrika topraklarında yetişse de gölgeyi de seven bir bitki türüdür.

Tomurcuklarında oregenol adı verilen uçucu yağlar bulunmaktadır. Hoş bir kokuya sahip olmasını sağlayan bu özellik, aynı zamanda tıbbi ve kozmetik alanlarda da kullanım imkanını doğurmuştur. Karanfil yağı adı ile ulaşabileceğiniz bu hoş kokulu yağın, daha çok dişçilikte kullanıldığı bilinmektedir.

Karanfil Nasıl Kullanılır?

İçerdiği vitamin ve mineraller karanfilin pek çok hastalık için doğal şifa kaynağı niteliği kazanmasına neden olmuştur. Tane şeklinde olan karanfili ağız hastalıkları ve ağız kokusu gibi durumlar için kullanmak mümkündür.

Karanfilden fayda elde etmek için direkt olarak tanelerini ağızda bekletmek, su ile yutmak ya da suda çay gibi demleyip tüketmek mümkündür. Diğer yandan aktarlardan karanfil tozu temin edilerek yemeklere hoş koku verilebilir.

Ayrıca son yıllarda yaygın bir şekilde kullanıma sunulan karanfil yağı da haricen kullanım şekli ile pek çok hastalığın tedavisinde işe yaramaktadır. Birazdan faydalarına daha ayrıntılı bir şekilde değineceğimiz yağı, haricen kullanılan ve daha çok masaj şeklinde uygulanan formudur.

Buraya kadar hep tıbbi ve sağlık açısından kullanımından bahsetsek de aslında mutfaklarımızda da önemli bir yere sahiptir. Örneğin en sık kullanım şekli diğer bitki çaylarının içerisine aroma katması açısından tercih edilmesidir.

Son yıllarda ise birçok pasta ve tatlıya eşlik ettiğini görmekteyiz. Özellikle keklerde, turtalarda ve meyve tatlılarında kullanılabilen karanfil, tarçınla da bütünlük sağlayan bir baharattır.

Karanfilin Faydaları Nelerdir?

Karanfilin faydaları için her derde deva desek, sanırım abartmış olmayız. En önemli özelliği olan diş ağrılarına iyi gelmesi, antik çağlardan beri insanların keşfettiği karanfil faydalarından biridir. Diğer yandan diş çürüklerinin ya da yemek artıklarının neden olduğu ağız kokusuna birebirdir.

Karanfilin tozundan istifade edilerek sinüzitin neden olduğu baş ağrılarını azaltmak mümkündür. Sindirim sistemine doğrudan olumlu etkisi nedeniyle, mide ve bağırsak hastalıklarına bu bitki ile çözüm bulmak mümkündür. Özellikle gebeliğin ilk aylarında oluşan mide bulantılarında işe yaramaktadır.

Güçlü bir antiseptik değeri taşıması, açık yara ve kesiklerin karanfil ile dezenfekte edilmesini ve onarılmasını sağlar. Şeker hastalarının kan şekerini dengede tutma özelliği pek çok uzmanın ortak noktada buluştuğu faydalarından biridir.

Cilt yapısı için mucizevi bir bitki olan karanfil, cilt kanseri gibi önemli kanser çeşitlerini de tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Baş ve boğaz ağrılarını giderir. Vücuttaki serbest radikallerle savaşarak kanseri önlediği gibi aynı zamanda karaciğer dostu olan da bir bitkidir.

Afrodizyak etkisi olan bitkidir. Yapılan araştırmalar bu bitkinin ciddi oranda libido artırıcı etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan fareler üzerinde yapılan bir araştırma karanfilin sperm hücrelerini öldürdüğüne dair bulguların olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle kullanımında çok dikkatli olunmalıdır.

Beyin hücrelerinin uyarılmasını sağlar, zihni açık ve dinç tutar. Aynı zamanda hafızayı kuvvetlendirme gibi faydalarının olduğu da söylenmektedir.

Karanfilin kendisi kadar yağı da faydalıdır. Karanfil yağının sağlığa olan faydaları şu şekildedir;

  • Koklatıldığı zaman mide bulantılarını ve kusmayı önlemektedir.
  • Yazın daha çok artış gösteren sivrisinek sokmalarına karşı koruyucudur.
  • Romatizma benzeri eklem ağrılarında işe yaramaktadır. Dışarıdan masaj yaparak bu yağı uyguladığınızda ve düzenli olarak yaptığınızda ağrıların azaldığını görebilirsiniz.

Karanfilin Yan Etkileri Nelerdir?

Alternatif tıp alanında pek çok faydası ile bilinen karanfilin yan etkilerinden söz etmek için yanlış kullanımdan bahsetmek gerekir. Önemli hastalıkların tedavisi için tercih edilecekse mutlaka uzman önerisi ile kullanılması önerilir.

Karanfil tomurcuğunu işlenmemiş şekli ile kullanmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak yağının da yoğun bir şekilde tercih edilmesi nedeniyle, ağızdan direkt olarak alınması ya da alerjisi olan kişilerin yüksek dozda kullanması, karanfilin yan etkilerinin doğmasına neden olacaktır.

[renkbox baslik="Çörek Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/corek-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/03/corek-otu-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="siyah" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Her faydalı bitki gibi, karanfil hakkında da çıkan bazı açıklamalar, insanların faydaları hakkında şüpheye düşmelerine neden olmaktadır. Bu noktada karanfil kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, doğru kullanım kriterlerine uyulmasıdır.

Özellikle karanfili yağ formunda kullanmayı tercih edenlerin kullanmadan önce mutlaka uzman kişilerden tavsiye almaları önerilir.

Karanfil baharat olarak kullanılan, sindirime yardımcı ve ağız kokusunu gideren bir bitkidir. Ülkemiz iklim şartlarında yetişmemektedir. Son yıllarda tatlı ve pastalarda kullanım sıklığı artan bu bitki sağlık açısından önemli faydalar içermektedir.
Karanfilin tadını ve kokusunu seviyor musunuz?
Baharat olarak hangi yemeklerde veya tatlılarda tercih ediyorsunuz?
Aranızda karanfil yetiştirmeyi deneyenler oldu mu?



Okur Yorumları