Bergamot Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Bergamot Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ülkemizde Hatay, Adana, Mersin gibi illerde yetiştirilen bergamot, Sedefotugiller ailesinden bir meyvedir. bey armudu olarak da bilinir. Faydaları saymakla bitmeyen bu meyve aşırı tüketilirse; kusma, baş dönmesi, ishal ve sinirlilik gibi yan etkilerin meydana gelmesine sebep olabilir.

Yasemin Saygın

Bergamot, Sedefotugiller ailesine ait olan ve tohumları kapalı olan bir bitki türüdür. Narenciye türünde olan bergamotun hoş kokulu kabukları birçok alanda kullanılmaktadır. Hindistan’ın batı kısmı ise anavatanı sayılmaktadır. Ülkemizde de Hatay, Mersin ve Adana dolaylarında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Armuda benzeyen meyvelerinin çiçekleri küçük ve beyaz renklidir. Türkçede bey armudu olarak bilinen bu meyvenin ismi zamanla bergamota dönüşmüştür.

Bergamot yağı ve çayı elde edilen bir bitkidir. Özellikle çayı hoş kokusu ile pek çok hastalığa şifa olurken, yağı da sinir hastalıklarına ve depresyona çok iyi gelmektedir. Hoş kokulu olmasından dolayı parfümeri sanayisinde sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda güzel koku vermesi amacıyla çaylara karıştırılarak satışa sunulmaktadır. Faydaları bakımından oldukça zengin içeriğe sahip olduğundan kullanım alanı oldukça geniştir.

[renkbox baslik="Greyfurt Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/greyfurt-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/greyfurt-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bir ağaç türü olan bergamot; yaprağı, meyvesi ve yağı olmak üzere her açıdan faydaları sağlanan bir bitkidir. İsmi daha önceden çok fazla bilinmese de son yıllarda tanınmaya başlanmış ve kullanımı gittikçe yaygınlaşmıştır. Özellikle hoş kokusu ile dikkat çeken bu meyve, ülkemizin Akdeniz sahili illerinde yetiştirilmektedir. Zaten birçok özelliği de mandalina ve portakal gibi narenciye ailesi üyeleri ile benzerlik göstermektedir. Şimdi bergamot hakkında bilinmesi gereken tüm detayları anlattığımız yazımıza başlayalım. Faydalarını öğrendikten sonra daha çok kullanmak isteyeceğiniz bu meyveyi bilinmeyen yönleriyle ele alalım.

Bergamot Nedir?

Bergamot Nedir?Faydalı bir bitki olan bergamot yaprakları ve meyvesi ile son derece etkili özelliği bulunan bir bitkidir. İki çenekliler sınıfına ait olan bergamot aynı zamanda Sedefotugiller (Rutaceae) ailesine aittir. Armudu andıran şekli ile bey armudu ismi ile de bilinir ve kabukları pütürlü yapıdadır.

Anı zamanda Turunçgillerden olan bitki yıl boyunca yapraklarını dökmeyen ağacın meyvesidir. Güzel kokusu sayesinde pek çok alanda tercih edilmekte, parfüm ve ilaç sanayisinde sıklıkla yararlanılmaktadır.

Son yıllarda en çok kullanıldığı alanlar ise çay endüstrisidir. Bazı markalar başta siyah çay olmak üzere, birçok şifalı bitkiye bergamot ekleyerek çay şeklinde piyasaya sunmaktadır. Bu harika meyvenin aromasına bir kez alışan kişi, daha sonları da tüm çaylarını bergamotlu olarak içmeyi tercih etmektedirler.

Bergamot Özellikleri Nelerdir?

Sıklıkla limon ile karşılaştırılan bergamot bitki dünyanın kapalı tohumlular bölümündedir. Bilimsel adı Citrus bergamia'dır. Beyaz renkte olan çiçekleri tıpkı potakalınkiler gibi küçüktür. Meyveleri ortalama 5-7 cm arasında olmaktadır. Halk arasında bey armudu olarak bilinmesinin yanında bir de yanlış kullanım şekli mevcuttur.

Birçok insan “bergamot otu” olarak bilmekte ve aslında bunun bir ot değil de meyve olduğunu görünce şaşırmaktadır. Faydaları saymakla bitmeyen bu meyve ülkemizde Adana, Mersin ve Hatay gibi narenciyenin rahat yetiştiği, ılıman topraklarda görülmektedir.  Yaprakları koyu yeşil renktedir. Ağacı ise 3-4 metreyi bulabilmektedir.

Yaprakları kurutularak çay elde edilir. Yoğun aroması ve keskin tadı sebebiyle sade olarak içemeyenler için diğer bitki çaylarının içerisinde eklenerek tüketimi daha yaygın bir kullanımıdır. Son yıllarda ise Türk kültürünün vazgeçilmezlerinden olan ve dünyada en çok tüketen ülkeler arasında yer aldığımız siyah çayın içerisine eklenerek kullanılmaya başlanmıştır.

Bergamot Nasıl Kullanılır?

Bergamot Nasıl Kullanılır?Kozmetik ürün ve ilaç yapımında ürünlere hoş koku vermesi amacıyla kullanılmaktadır. Diğer yandan bitkiden elde edilen yağı da, tedavi edici ve rahatlatıcı özelliği sayesinde birçok sağlık sorunu için kullanılmaktadır. Yaprakları kurutularak elde edilen bergamot çayı isteğe göre bitki çayı olarak içilirken, tercihen siyah çay ile karıştırılarak hoş kokulu bir şekilde içilmektedir. Zaten birçok çay markası bu harika kokulu bitkiyi, koku vermesi amacıyla ürünlerine karıştırmaktadır.

Çayını düzenli olarak tüketmek, uyku sorunlarını düzene koyarken, vücudu dinlendirici etkisi ile de kişiye kendisini daha rahat hissettirmektedir. Güzel kokusu sayesinde birçok yörede baharat olarak da kullanılmaktadır. Aynı zamanda kimya sanayisi için de oldukça önemli bir yere sahip bir bitkidir.

Bergamotun Faydaları Nelerdir?

Bergamotun Faydaları Nelerdir?Bergamotun mikropları öldürücü etkisi nedeniyle, vücut direncini artırması başlıca faydaları arasındadır. Güzel kokusu ilse insanı rahatlatıcı etkisi sayesinde depresyon tedavilerinde doğal bir tedavi seçeneği olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Kabuğundan elde edilen yağı da çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcıdır. Genel olarak faydalarını şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Sindirim sistemine olan inanılmaz etkilerinin yanı sıra bağırsak parazitlerinin de önüne geçmede oldukça etkilidir.
  • Kabukları ile yapılması mümkün olan reçeli, sağlık için faydalı bir yiyecek olarak sofralardaki yerini almaktadır.
  • Boğaz ağrılarının dinmesinde ve çeşitli cilt hastalıklarının iyileşmesinde, bergamot bitkisinin her şekli son derece faydalı etki göstermektedir.
  • Stresten kaynaklanan uykusuzluğa iyi gelir. Çay olarak içilirse kişiyi rahatlatır ve asabiyet halinden uzaklaştırır.
  • Antioksidan açısından zengindir. Bu nedenle vücudu zararlı toksinlerden arındırır.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça başarılı bir meyvedir.
  • Kötü kolesterolü önlediği tespit edilmiştir.
  • Damar tıkanıklığı gibi hastalıkların oluşmasını önleyerek, kalp-damar hastalıklarının önüne geçer.
  • Vücuda verdiği enerji miktarı çok yüksek olduğu için tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.
  • Serbest radikallerle savaşır ve kanser oluşumunu önler.
  • Rahatlatıcı etkisi sebebiyle masaj yağı olarak da tercih edilmektedir.
  • Metabolizmayı doğal şekilde çalıştırdığından kilo vermeye yardımcıdır.
  • Hem dişlere hem de diş etlerine iyi geldiği tespit edilmiştir. Dişlerin çürümesine yol açan bakteri ve asitlerle savaşır.
  • Çok az miktarda kafein içerir. Bu nedenle uyanık kalmak ve dikkatini toplamak isteyen insanlar, gün içerisinde kahve yerine bergamot çayını da tercih edebilirler.
  • Vücudun su kaybını önler.
  • Parlak ve güzel bir cilde sahip olmak isteyenler için de faydalıdır. Serbest radikallerin deri üzerinde meydana getirdiği doku hasarı veya tahribat bergamot ile önlenebilmektedir. Uzmanlar çayının düzenli olarak tüketilmesi durumunda, ciltte gözle görülür derecede fark olduğunu ve daha sağlıklı bir yapıya ulaştığını belirtmektedir.
  • Tıpkı diğer Turunçgiller’de olduğu gibi; soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken bu hastalıkların meydana gelme ihtimalini azaltır.
  • Yüksek ateşin düşmesine yardımcı olur.

Bergamotun Yan Etkileri Nelerdir?

Bergamotun Yan Etkileri Nelerdir?Özellikle çay olarak fazla miktarlarda tüketmek bazı yan etkilere neden olmaktadır. Kadınlarda adet düzensizliği, kasılma ve rahimde ağrı gibi yan etkiler gözlenebilir. Gebelik döneminde birçok bitki gibi, bergamot bitkisinin de kullanılması sakıncalı durumlara neden olabilir. Hastalıkların tedavisinde tercih edilen bu meyve bir yan etkiye sebep olduğunda beklemeden hemen doktora görünmek gerekir.

Düzenli kullanmak istendiğinde bir süre kullandıktan sonra 1 hafta ara vererek devam edilmelidir. Bergamot bitkisi faydaları ile çok alanda kullanımı mevcut olan ve aşırı yan etkisi söz konusu olan bir bitki değildir. Bu sebeple rahatlamak ve sakinleşmek için çayı da yağı da güvenle kullanılabilir.

[renkbox baslik="Yaban Mersini Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/yaban-mersini-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/yaban-mersini-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Bitki içerisinde çok az miktarda kafein bulunmaktadır. Az önce faydaları kısmında da değindiğimiz gibi gün içerisinde dikkatinin açılmasını ve zinde olmak isteyen kişiler kahve yerine bu bitkinin çayını da tercih edebilirler. Fakat 5-6 fincanı bulacak şekilde aşırı miktarda içilirse tıpkı kafeinin yan etkileri ile benzer durumlar gösterecektir.

Yani uykusuzluk, sinirlilik ve endişe hali gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunların yanında kafein bağımlılığı da olası yan etkiler arasında gösterilmektedir. Günde en fazla 1-2 fincana kadar izin verilen bergamot çayı çok fazla miktarda tüketilirse; iştah kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk, ishal, adet sancıları, kasıklarda kramp, kusma ve düzensiz kalp atışları gibi durumlara sebebiyet verebilir.

Anavatanı Batı Hindistan olarak bilinen bergamot, ülkemizde Akdeniz bölgesinde görülmektedir. Genellikle çay olarak tüketilse de kokusu ve yağı bakımından kozmetik sektöründe de tercih edilmektedir.
Daha önce bergamot yediniz mi?
Bergamotun bir narenciye olduğunu yazımızı okumadan önde ce biliyor muydunuz?
Çay konusunda klasiklerden vazgeçemeyenlerden misiniz?



Okur Yorumları
  1. bu önemli paylaşımı paylaştığınız icin size cani gönülden teşekkür ederim hocam