Ihlamur Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ihlamur Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ihlamurun şifalı yönü oldukça fazladır. Faranjit, bronşit, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi gelir, sakinleştirir, uyku sorununu düzene sokar. Ihlamurun diğer faydalarını öğrnemek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Ihlamur, şifalı çaylar arasında adını belki de en sık duyduklarımızdan biridir. Özellikle kış aylarında yakalanılan grip ve nezle gibi hastalıklarda annelerimiz hemen ıhlamur kaynatıp içireyim derler. Bunlardan başka stresi ve huzursuzluğu gidermesi kişiyi rahatlatması ve daha iyi bir uyku çekilmesi için de ıhlamur çayı içilmesi önerilmektedir. Peki, ıhlamur nedir, nasıl bir bitkidir, neye gelir? İşte tüm bu sorulaırn cevapları için bu yazıyı hazırladık.

Beyaz ve sarı renkte çiçeklere sahip olan ıhlamur neredeyse her alanda faydalı şifalı bir bitkidir. Tiliaceae yani Ihlamurgiller familyasından olan bu bitki yaz aylarında toplanır. Boyları 20-30 cm'e kadar uzar ve geniş çapta yapraklara sahiptir. Ihlamur ağacının tarihi çok eskilere dayanıyor ve hakkında çeşitli efsaneler mevcut. Örneğin; Orta Avrupa'da köylerin hemen hepsinde ıhlamur ağacı bulunur, Mayıs ayının başlarında festivaller düzenlenir ve herkes bu ağacın altında toplanırmış.

[renkbox baslik="Melisa Bitkisi Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/melisa-bitkisi-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/03/melisa-otu-faydalari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bir de mahkemelerin bu ıhlamur ağaçlarının altında kurulduğu anlatır ki bence en dikkat çekici olanı da budur. Bu yüzden ıhlamur ağaçlarına eskiden mahkeme ağacı veya mahkeme ıhlamuru gibi isimler verilirmiş. Özellikle grip ve soğuk algınlığı olduğumuz zamanlarda büyüklerimiz hemen ıhlamur içmemizi önerir. Çünkü sayısız faydası bulunan ıhlamur tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır. Kendine has kokusu kimileri için çok itici gelirken, kimi insanların hoşuna gitmektedir.

Ihlamur Nedir?

Ihlamur Nedir?Ihlamur, yaz aylarında hasat edilebilen, beyaz-sarı renklere sahip, Ihlamurgiller familyasından bir bitkidir. Ağaçları oldukça yüksek boyutlarda, hoş kokulara sahiptir. Ihlamur kaynatıp içilirken de hoş kokuyu alabilirsiniz. Orman alanlarında doğal olarak bulunabildikleri gibi süs amacıyla parklarda, bahçelerde kullanılabilir ya da tüketmek amacıyla yetiştirilebilir.

Söğüt ağacının veya iğde ağacının yapraklarıyla benzerlik gösterirler. Yaprakları dışında kokusunu veren çiçekleri de bulunur. Çiçekleri küre şekline ve tek tohuma sahiptir. Bir ıhlamur ağacı filiz halinden o devasa büyüklükteki haline gelir. En fazla bir sene yaşar. Ihlamur bitkisinin içeriği şu şekildedir: manganez, tanen, saponin, glusid, C vitamini ve uçucu yağlar. Ihlamur bitkisi spazm çözücü, hazmettirici, balgam söktürücü, idrar söktürücü, rahatlatıcı gibi özelliklere sahip çok değerli bir bitkidir.

Ihlamur sadece bizim kültürümüzde değil, birçok ülkede de sağlığa olan faydaları için kullanılmaktadır. Yüzyıllardır boğazı yumuşatması, burun tıkanıklığını geçirmesi, öksürüğü kesmesi ve vücut ağrılarını azaltması ile bilinen ıhlamur, hemen her ülkede sıklıkla tercih edilen bir bitkidir.

Ihlamurun çiçekleri Ortaçağ'dan bu yana terlemeyi artırma ve ateşi düşürme özelliği ile kullanılmaktadır. Aynı zamanda tarihler boyunca; balgam söktürücü, boğaz ağrılarını giderici, mideyi sakinleştici, karaciğer ve safra hastalıklarına iyi gelmesi gibi faydaları açısından da tercih edilen şifalı bir bitki olmuştur.

Ihlamur Nasıl Kullanılır?

Ihlamur Nasıl Kullanılır?Hem çiçek hem yaprak karışımından bir tutam alarak üzerine de bir fincan kaynamış su ilave ederek 10 dakika demlemek yeterli olacaktır. Her içimde taze olarak hazırlayabilir ve günde 3 fincana kadar tüketebilirsiniz. Ihlamur üzerine su koyup; ocakta kaynatmak şeklinde yapılan demlemeler yanlış olacaktır ve ıhlamur içerisindeki tüm faydaların yok olmasına neden olacaktır.

Ihlamuru yalnızca vücut sağlığı için değil; güzellik için de kullanabilirsiniz. Cilt lekeleri üzerinde fazlasıyla olumlu etkisi vardır. Ayrıca kırışıklıkları da gidericidir. Böyle bir etki elde edebilmek için hazırlamanız gereken tarif şu şekildedir: İçmek için demlediğiniz şekilde ıhlamuru demleyin ve ocağa koyun.

[renkbox baslik="Hatmi Çiçeği Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/hatmi-cicegi-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/hatmi-cicegi-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Ihlamur katılaşıp, pelte kıvamına gelene kadar kaynatmaya devam edin. Sonrasında soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra elde ettiğiniz sıvıyı cildinize sürün. Sağlık ve saç bakımında etkili olduğu gibi cilt güzelliği açısından da faydalarını göreceksiniz.

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

Ihlamur, yüzyıllardır insanlık tarafından kullanılan şifalı bir bitkidir. Almanya'da doktorlar ıhlamuru resmi bir şekilde şifalı olarak görmekte ve hastalarına önermektedir. Birçok ülkede ıhlamurun yaprakları ve çiçeği kullanılırken, bazı kültürlerde sadece ağacının altında oturularak bile epilepsi hastalığını iyi ettiğine inanılmaktadır. Bu bitkiden yararlanmak için kendiniz doğada toplayıp kurutabilir, marketlerden poşet halinde veya aktarlardan kilo ile alarak tüketebilirsiniz. Ihlamurun en çok bilinen faydaları şu şekildedir;

  • Sinirleri yatıştırıcı özelliğe sahip olduğundan, stres anında iyi bir çözüm olabilir. İçeriğindeki maddeler sayesinde sakinleşmenize yardımcı olur. Tedirginliği uzaklaştırır.
  • Bağırsak problemlerinde, bağırdak kurdunu düşürmek ve ağrıları gidermek gibi etkileri vardır.
  • Uykusuzluk çektiğiniz zamanlarda yatmadan önce bir fincan ıhlamur içerseniz işe yaradığını göreceksiniz. Çünkü uykusuzluğun temel nedenleri de stres, tedirginlik, huzursuzluktur. Ihlamur bu tür durumlarla baş edebilmeniz için çok etkili bir bitkidir.
  • Farenjit, bronşit, grip gibi durumlarda öksürüğü giderici bir etkisi vardır. Boğaz ve akciğer bölgesini rahatlatır. Özellikle geceleri gelen öksürük krizlerinden yatmadan evvel ıhlamur içerek kurtulabilirsiniz.
  • Vücuttan toksinleri atmanıza yardımcı olan bir bitkidir. Vücutta terleme sağlayarak; zararlı maddeleri dışarıya atar.
  • Grip, nezle gibi enfeksiyonel hastalıkların iyileşme sürecinde muhteşem bir destekçidir. İçeriğindeki yüksek C vitamini ile enfeksiyonların giderilmesini sağlar.
  • İdrar söktürücüdür. Böbrekleri rahatlatır ama çok sık içildiğinde çok sık tuvalet ihtiyacı olacağından böbrekleri yorabilir.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Dolayısıyla direnç artışı sağlandığı için hastalıklara karşı daha dayanıklı bir bünye sağlar.
  • Göz problemlerinden özellikle çapak gibi sorunlarda pamuk yardımıyla ıhlamur çayını gözlerinize sürebilirsiniz. Böylece çapaklanmaları gidermiş olursunuz ve gözleri dinlendirebilirsiniz.
  • Saçlarınızı şampuanladıktan sonra ıhlamur çayını saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Sonrasında durulamayı unutmamalısınız. Saçlara uygulanan ıhlamur, saçın beslenmesine yardımcıdır ve sağlıklı saçlar elde etmenizi sağlar.
  • Kilo verme sürecinde aç karnına içeceğiniz bir fincan ıhlamur, kilo vermeye yardımcı olacaktır.
  • Öğünlerin sonrasında hazmettirici olarak tüketebilirsiniz.

Ihlamurun Yan Etkileri Nelerdir?

Ihlamurun Yan Etkileri Nelerdir?Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur ama bazı araştırmalarda aşırı miktarda içildiği zaman kalbe zarar verdiği yönünde bilgiler elde edilmiştir. Ayrıca tam olarak kanıtlanmış olmasa da aşırı tüketiminin iç organlara ve beyne zarar verebileceği ihtimali üzerinde durulmalı ve tüketimde aşırıya kaçılmamalıdır.

Ihlamur, özellikle kış aylarının gelmesiyle kullanımı artan şifalı bir bitkidir. Çünkü genel faydalarına bakıldığında, daha çok grip ve nezle gibi kış hastalıklarını geçirmesi ile bilinir.
Ihlamurun tadını ve kokusunu seviyor musunuz?
Ihlamur çayının ideal tadı vermesi için kaç dakika demlenmesi gerekir?
Grip olduğunuzda ıhlamur çayının faydasını gördünüz mü?



Okur Yorumları
  1. ıhlamur ıcınce uykum gelıyor ınanılmaz mayışıyorum, yan etkılerınden olsa gerek

  2. Ya ben ıhlamur içtiğim zamanlar başımım dönüyo neden acaba