Japoncada oru ve kami sözcüklerinin bir araya gelmesi ile oluşmuş bir kelimedir orugami. Oru, dilimizde katlama; kami ise kâğıt anlamına gelmektedir. Zaten anlamlarından da anlaşılacağı gibi origami de kâğıt katlama işlemi ile yapılan bir bakıma sanat olarak adlandırılabilecek bir olgudur.
Japonya’nın origami kültüründe turna kuşunun yeri çok önemlidir. Öyle ki bin adet turna kuşu yapan kişilerin uzun, sağlıklı ve iyi bir hayat süreceğine inanılırdı.
[renkbox baslik="Satranç Nedir? Nasıl Oynanır? Satrancın Tarihçesi" link="https://bilgihanem.com/satranc-nedir-nasil-oynanir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/03/satranc-nedir-nasil-oynanir-satrancin-tarihcesi.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]
Günümüzde turna kuşunun önemli olmasının nedeni ise; 11 yaşındaki bir kız çocuğudur. 2. Dünya savaşında Hiroşima’nın nükleer bomba ile vurulması sebebi ile lösemi hastası olan küçük kız, iyileşme umudu ile turna kuşu yapmaya başlamıştır. Küçük kız 664. kuşunu tamamladıktan sonra hayatını kaybetmiştir. Bu acı anının hatırına bombanın atılmasının yıl dönümünde Japonya’da tüm dünya çocuklarının toplanması ile turna kuşu yapılır.
Origami Nedir?
Origami temelde kâğıdı, makas, bıçak gibi kesici aletler ya da yapıştırıcı tarzı bir madde kullanmadan yalnızca katlayarak çeşitli şekillere sokma sanatına denir. Kelime anlamı olarak katlanmış kâğıt anlamına gelir. İsteyen ve yaratıcılığı geniş kişilerin tamamı origami yapabilir.
Origami Nasıl Yapılır?
Origami ile ilgili birçok kitap, modellerin yapımında kullanılan tekniklerin temeli ile başlamaktadır. Konular temel diyagramları içermektedir. Örneğin; dağ katlaması, ters katlama ve vadi katlaması. Bazı modellerin yapımında klasik isimli bazı kaideler bulunur. Örneğin kuş kaidesi, kanatlarını çırpan kuş modelinin yapımının orta aşamalarından bir tanesidir.
Origami Türleri Nelerdir?
- Klasik Origami: Tek bir parça kâğıdın katlanması ile yapılan origami çeşididir. Klasik origami ile at, kuş ve bazı hayvanlar yapılabilmektedir.
- Modüler Origami: Halk arasında parçalı origami olarak da bilinir. Birbiri ile benzer parçaların bir araya getirilmesi ile meydana gelir. Klasik origamideki basit objelerin aksine üç boyutlu geometrik maddelerin yapılması amacıyla kullanılır. Kullanılacak kâğıt parçası sayısında hiçbir sınırlama yoktur.
- Islak Katlama ile Origami: Hayvan çeşitlerinin gerçek haline uygun olan türlerini meydana getirmek için kullanılan bir yöntemdir. Kâğıda istediğiniz şekli vermek; kâğıt kuruyken düşündüğünüzden daha zordur. Islatılan kâğıt, kolaylıkla şekil alabilir. Böylece daha doğal görünümlü şekiller oluşturulabilir. Bu tekniği; Akira Yoshizawa isimli bir üstat bulmuştur. Çalışması 1911 ve 2005 yılları arasını kapsar. Yaptığı bu çalışma origaminin gelişiminde ciddi bir katkı sağlamıştır.
Origaminin Tarihçesi
Kimin icat ettiği ile ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır. Ancak kâğıdı Çinlilerin bulmuş olması sebebiyle origamiyi de Çinlilerin bulduğuna inanılır. Origaminin Japonya’ya Budist rahipler yoluyla ulaşmış olduğu inancı vardır. Origami gelişimini burada sürdürmüştür ve sürdürmeye devam etmektedir. Çinlilerin bulduğuna inanılmasına rağmen ismini Japoncadan almıştır. Çinliler kâğıdı M.Ö 250 yılında bulmuştur. Bu dönemlerde ismi henüz belirlenmemiş bu sanatı yalnızca zenginler kullanmıştır. Bu sanat sık olarak dini törenlerde, hediyelerin kaplamasında zenginliği sembolize etmek üzere kullanılmıştır. Zaman içerisinde kâğıt, üretimi arttıkça fiyatı azalmaya başlamıştır. Böylece de kullanımı yaygınlaşmıştır ve bu sanat daha çok kişiye ulaşmıştır.
17. yüzyıla gelindiğinde halk arasında sanattan ziyade eğlence amacıyla yapılmıştır. Daha fazla kişinin yapması ile gelişimine devam etmiştir. Konuyla ilgili ilk kitap bu yüzyılda 1797 yılında basıldı. 1900 yıllarına gelince origami okullarda etkinlik alanında öğretilmeye başlandı. Çünkü origaminin çocukların matematiksel zekâsı üzerine olumlu bir etkisi vardır.
2.Dünya savaşının ardından origami, sanat alanında ciddi gelişmeler kaydetmiştir. Yalnızca çocuklar değil; birçok yetişkinin de ilgisini çekmeyi başarmıştır. Günümüze geldiğimizde origami ile ilgili sergiler, etkinlikler, kurslar bulmak mümkün hale gelmiştir.