Su sporları arasında en çok ilgi görenlerden biri olan rafting, bir bot içerisinde, dalgalara yenik düşmeden, kürekler yardımıyla ilerleme esasına dayanır. Türkçemize nehir sporu olarak geçmiştir. Ülkemizde Fırtına Deresi, Dim Çayı, Çoruh Nehri, Manavgat Çayı ve Melen Çayı gibi yerler, rafting sporu yapmak için uygundur. Eğer heyecan seven bir yapınız varsa rafting sporu hakkında hazırladığımız yazımızı okumalı ve hobilerinize bu güzel aktiviteyi eklemelisiniz.

Banu Özekmekçi

Hız ve adrenalin tutkunlarının en çok sevdiği aktivite sporlarından biri olan rafting, son yıllarda giderek yaygınlaşmaya devam etmektedir. Su yüzeyinde hız ile mücadeleyi bir araya getiren rafting, özellikle doğa sporlarına karşı ilgisi olanların beğenisini kazanmaktadır. Raft denilen kayık modelindeki bot ve kürekler ile hızla akan nehirlerde yapılan bu spor dalı çeşitli yarışma ve organizasyonlara da konu olmaya başlamıştır. Rafting Türkçe'ye nehir sporu olarak yerleşmiştir.

Yaklaşık yüzyıl önce rafting sporuna aracılık eden raftlar, dayanıklı olmalarından dolayı yük taşımak amacıyla tercih edilirken, günümüzde eğlence aracı olarak kullanılmaktadır.

[renkbox baslik="Dalgıçlık Nedir? Nasıl Dalgıç Olunur? Türleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/dalgiclik-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/dalgic_nedir_nasil_dalgic_olunur.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Aynı zamanda raftlar İkinci Dünya Savaşı sırasında da oldukça işe yaramış olan bir araç olmuştur. Amerika’da farklı amaçlarla kullanılmaya başlanmış olan raft, yine aynı şekilde raftingin çıkış yeri niteliğindedir.

Rafting Nedir?

Rafting Nedir?Hızla akan nehirlerde eğlenceli vakit geçirmek amacıyla spor niteliği kazandırılmış olan rafting, nehir sporu olarak oldukça yaygın bir spor dalıdır. İlk olarak 1973 yılında Sobek Expedition isminde olan bir kulüp bazı ülkelerde keşif yapmak amacıyla geziler düzenlediği sırada raftingin ilk temelini atmışlardır. Türkiye’de debisi yüksek nehirlerin sayısı oldukça fazla olduğundan Türkiye rafting için son derece uygun ülkeler arasındadır. Fırtına Deresi, Dim Çayı, Çoruh Nehri, Manavgat Çayı ve Melen Çayı gibi yerler rafting için oldukça elverişli adreslerdir.

Rafting Nasıl Yapılır?

Rafting Nasıl Yapılır?Rafting sporu hız ve adrenalin severlerin keyif alabileceği bir spor türüdür. Rafting yapmadaki ilk amaç, hızla akan nehir üzerinde botun devrilmeden ayakta kalmasını sağlamaktır. Bir bot içinde 6 ya da 8 kişilik takımların bulunması ve takımdaki kişilerin birbirleri ile uyumlu hareket etmeleri yapılan raftingde başarılı olmayı sağlar. Bu sporun doğal bir ortamda yapılmasından dolayı, sporcuların karşılarına doğal engebeler çıkmaktadır. Karşılarına çıkan bu kayalık ya da tümsekler oyunun zorluk aşamalarını belirlemektedir.

6 aşama zorluktan oluşan rafting sporunda birinci en kolay aşama, altıncı ise en zor olan aşamadır. Her dere ve nehrin kendine özgü yapısının ve engellerinin bulunması sporcuların her türlü adrenaline açık olmalarını gerektirmektedir. Hobileriniz arasına katabileceğiniz bu spor dalı sizi heyecanın doruklarına ulaştırmayı amaçlamaktadır. Diğer hobi türlerini görmek için buraya bakın.

Rafting Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Rafting Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?Rafting sporu profesyoneller tarafından yapılması gereken bir spor olmasının yanı sıra, bu ilgi çekici ve keyif dolu doğa sporunu deneyimlemek isteyenlerin dikkat etmeleri gereken birçok nokta bulunuyor. Öncelikle korumalı bir şekilde rafting yapabilmek için mutlaka kask takmaya özen gösterilmelidir. Diğer yandan yalnız yapılmaması gereken bir doğa sporu olarak mutlaka 4-6 kişilik veya 8-10 kişilik gruplar oluşturularak rafting yapılmalıdır. Eğer merak için rafting turlarına katılmak söz konusu ise, rafting yapılacak yer ve bot hakkında detaylı bilgi sahibi olunmalıdır. En önemlisi ise olağanüstü durumlar için ilk yardım eğitimi mutlaka alınmış olunmalıdır.

Rafting Aşamaları Nelerdir?

Rafting Aşamaları Nelerdir?Rafting sporu profesyonel ekip arkadaşları ile herkesin rahatlıkla yapabileceği bir spordur. Bazı zorluk aşamalarının varlığı rafting sporunun adrenalin dolu olmasına neden olan aşamalardır. Birinci aşama raftingde nehir içinde engel sayısı çok azdır. Bu sebeple amatör raftingciler birinci dereceye yönlendirilmektedir. İkinci aşamada ise, ilk aşamadan biraz daha engel mevcut olsa da, bu aşamanın da zor olduğu söylenemez. Üçüncü aşamada birden yükselen dalgalanma ve engellerin aniden çıkması gibi durumlar olduğu için yeni başlayanlar için bu aşama uygun değildir. Dördüncü aşama ise en zor aşamalar kadar riskli bir aşamadır. Yüksek dalgalanmalar ve kayalıklar bu aşamada bir hayli fazladır. Son iki derece, yani beşinci ve altıncı aşamalar ise yalnızca profesyonel raftingcilerin deneyimleyebileceği aşamalardır. Bu aşamalarda akıntı hızı ve dalgalanmalar epey yüksektir. Rafting sporunun en zor aşamaları olan beş ve altıyı geçmek için bu konuda fazlasıyla uzman olunması gerekmektedir.

Okur Yorumları