Hiçbir müzik aleti kullanılmadan, sadece ağız ile çıkarılan seslerden oluşan müzik türüne beatbox adı verilmektedir. Sokak sanatları arasında da yer alan bu eğlenceli müzik türü birçok insan tarafından hobi olarak yapılmaktadır. Beatbox müzik kutusu anlamına gelmektedir. Bu müzik dalıyla ilgilenen kişilere de, beatboxçı adı verilir. İyi bir beatboxcı olabilmenin ilk şartı, nefesi doğru ve iyi kullanmaktır. Çünkü bu müzik dalında nefesi kesintisiz olarak kullanmak çok önemlidir.

Erkan Karaca

Müzik aletlerine ihtiyaç duymadan ağız yardımıyla çıkarılan sesler sonucunda oluşturulan müzik türüne beatbox adı verilir. Beaxboxta az da olsa ellerden de yardım alınarak ritimli sesler çıkarılır. Yabancı kökenli bir kelime olan beatbox müzik kutusu anlamını taşımaktadır. Bu noktada beatbox yapan kişiye de beatboxer adı verilmektedir. Türkçede ise normal isim takısı aldığı şekli ile beatboxçı denmektedir. Beatbox yapan kişi için nefesini doğru ve tasarruflu kullanması büyük önem taşıyor.

Aynı doğrultuda diyaframdan sesleri etkili bir şekilde çıkarması da, bu müzik şeklinin vazgeçilmezleri arasındadır. Nefesini kontrol etmekte zorluk çeken beatboxçı, ritimleri doğru çıkarmakta zorluk yaşar ve ortaya düzgün bir müzik çıkmaz.

[renkbox baslik="Ebru Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Tarihçesi Nedir?" link="https://bilgihanem.com/ebru-sanati-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/ebru-sanati-hakkinda-bilgi.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bu sebeple güzel bir beatbox çalışması için nefes ayarının yerinde olması oldukça önemlidir. Beatboxta sesin kesintisiz ve ritimli çıkmasında nefesin ayarlanabilmesi beatbox yapan kişinin yetenekleri arasında olması gerekenlerdendir.

Beatbox Nedir?

Beatbox Nedir?Müzik aletlerini yok sayan beatbox sanatı, sadece ağız, dudak ve dil yardımıyla müzik yapma sanatıdır. Başarılı bir şekilde beatbox yapabilmek için tıpkı üflemeli çalgılarda olduğu gibi nefesin ayarlanabilmesi önemlidir. Aynı şekilde üflemeli çalgılarda bulunan nota deliklerine nasıl elle ritim kazandırılıyorsa, beatbox’ta da ağız elde olmak kaydıyla farklı tonlamalar ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple beatbox yapmak zaman alan ve başarılı bir çalışma için uzun zaman uğraşmak gerekir. Gelişigüzel bir çalışma stili olacağı düşünülse de, beatboxta başarılı olmak için düzenli ve sistemli bir şekilde çalışmak gerekiyor.

Beatbox Nasıl Yapılır?

Beatbox Nasıl Yapılır?Beatbox herkesin çalışarak yapabileceği bir müzik sanatı olsa da, bu konuda nefesini doğru ve kesintisiz kontrol edebilenler bu alanda başarılı olmaktadır. Bu yüzden ilk aşamada olan beatboxçılara verilen en önemli öneri, tiz ve bas seslerine karşı duyarlı olmaya çalışmak gerektiğidir. Sesler yerinde çıkmaya başladığında seslerle farklı müzikler yapmaya başlamak öğrenilmesi gereken sonraki aşamadır. Bu alanda gerçek anlamda başarılı olan kişilerin çıkardığı sesler büyük ölçüde müzik aletlerinin çıkardığı seslerle ayırt edilememektedir. Bu durumda beatboxun da müzik alanında bir sanat dalı olduğu ve bunu icra edenlerinde sanatçı olarak nitelenebileceklerini göstermektedir.

Beatbox Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Beatbox Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?Beatbox diyaframı ve nefesi güçlü olan kişilerin yapabileceği bir müzik türüdür. Tıpkı rap müziği gibi beatbox da derin nefes gerektiren bir müzik sanatıdır. Beatbox yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, nefesi müzik ritmi ile uyumlu bir şekilde çıkarabilmektir. Bunun da bir anda olması mümkün olmayacağı için, gerçek anlamda bir beatboxçı olmak için çok uzun süre bu konu üstünde durmak ve çalışmak gerekiyor. Son yıllarda gençlerin en çok ilgi gösterdiği beatbox, giderek yaygınlaşan ve çeşitlere ayrılan bir sanat alanı olma yolunda ilerlemektedir.

Beatboxun Tarihçesi

Beatboxun TarihçesiBeatbox, son yıllarda gençler arasında çıkmış bir müzik akımı olarak görülse de, bu müzik şeklinin tarihi uzun yıllar öncesine dayanmaktadır. 1970'lerde The Mixtures, 1980'lerde The Fat Boys gibi müzik grupları beatbox tarzı albümler çıkarmışlardır. Aslına bakıldığında müzik aletlerinin o dönemde daha kısıtlı olmasından dolayı beatboxun o yıllarda daha yaygın olarak yapıldığı düşünülmektedir.

Beatbox sadece enstrüman sesleri çıkararak değil, şarkı söyleyerek de yapılması mümkün olan bir sanattır. Ancak o şekli ile beatbox yapmak fazla nefes gerektireceği için çok az kişi şarkılı beatbox yapabilmektedir. Günümüzde farklı ve ilgi çekici olmak isteyen gençler arasında gittikçe yaygınlaşan ve bununla birlikte birçok televizyon programına konu olan beatbox, başarılı yapan kişiler tarafından dinlenmesi keyif veren bir müzik şeklidir.

Okur Yorumları
  1. En güzel beatbox şarkılarını MP3 ve MP4 formatlarında cep telefonuma indirebiliyorum.