Ripple Nedir? Nasıl Üretilir ve Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Ripple Nedir? Nasıl Üretilir ve Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Hayatımızın içine gün geçtikçe biraz daha giren kripto paralar, birbirinden farklı özellikleri ile dikkat çekmektedir. İşte bu coinlerden birisi de Ripple’dır ve 2017’nin en çok değer kazananı olmuştur. Peki, Ripple’ı özel yapan nedir, nasıl üretilir ve kullanılır? İşte merak edilen soruların cevapları:

Cevat İmren

Kripto paraların çıkış mantığında ‘kişiden kişiye ve bir aracı olmaksızın para transferi yapmak’ vardır. Ama şu an kripto para piyasasına baktığımız zaman bu amacın dışına çıkıldığı ve kazançlı birer yatırım aracı olarak görüldükleri anlaşılmaktadır. İşte tüm bunlara karşı dimdik duran ve arkasına bankaların desteğini alan Ripple, ödeme sistemi olarak daha çok öne çıkmaktadır. Yine de 2017 yılının en çok değer kazanan kripto parası olmaktan kurtulamamıştır.

Diğer tüm kripto paralardan daha önce keşfedildiği söylenen Ripple, Japon bankaların ve Akbank’ın desteğini almıştır. Gelecekte uluslararası ödemeler için kullanılan swiftin yerini alacağı düşünülmektedir. Çünkü swifte göre daha hızlı ve güvenli bir para transferi gerçekleştirmektedir. Üstelik yüklü miktardaki transferleri saniyeler içerisinde gerçekleştirecek blok zinciri gücüne sahiptir. Hatta bazı yorumlara göre saniyede 1500 işlem gerçekleştirebilmektedir.

[renkbox baslik="Ethereum Nedir? Nasıl Üretilir ve Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/ethereum-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/ethereum-nedir-nasil-kullanilir.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

Hem geleceğin ödeme sistemi hem de kazançlı bir kripto para olarak güven kazanan Ripple, yukarıda kısaca bahsettiğimiz nedenlerden dolayı fazlasıyla merak edilmektedir. Bu kapsamda Ripple nedir, nasıl üretilir ve kullanım amacı hakkında detaylı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sonuçta da Ripple’ın neden bu kadar değerli olduğunu anlayabileceksiniz.

Ripple Nedir?

Ripple Nedir?Ripple, diğer kripto paralara göre daha kısa sürede fon aktarımı sağlayan uluslararası para transfer ağı olarak tanımlanmaktadır. Kripto para birimi, XRP’dir ve RippleNet ödeme ağının ismidir. Kripto paraları ‘merkezsiz ve herhangi bir kuruluşa bağlı olmayan’ şeklinde tanımlarken, Ripple bir şirkete bağlıdır. Bu özelliği nedeniyle de daha çok güvenilen bir para transfer ağıdır. Aynı zamanda şu an için uluslararası ödemelerde kullanılabilecek ve kabul görecek tek kripto para sistemi olarak benimsenmiştir.

Kimilerine göre saniyede 1500 işlem yapılabiliyor. Bazıları ise bir işlemin sadece 4 saniye sürdüğünü belirtiyor. Her iki durumda da şu an adı duyulmuş olan tüm kripto paralardan çok daha hızlı bir şekilde transfer işleminin gerçekleştiği biliniyor. Hem güvenilir olması hem de kısa sürede işlem gerçekleştirilebilmesi nedeniyle dünyanın önde gelen bankalarının yakın markajına girmiştir.

Ripple’ı daha iyi tanımak ve özelliklerini öğrenmek için biraz daha detaylara inelim:

Ripple’ın Yaratıcısı Kimdir?

Kripto paraların hemen hepsinin ortak özelliği olduğu gibi yaratıcısı ile ilgili kesin olmayan bilgiler bulunmaktadır. Yine de 2012 yılında hayatımıza girmiş olan Ripple’ın Arthur Britto, David Scwartz ve Ryan Fugger tarafından geliştirildiği bilinmektedir. Kurucusunun ise Chris Larsen olduğu bilinmektedir. Eski CEO Larsen, yerini artık Brad Garlinghouse'a bırakmış durumda. Eski yöneticilerden olan Jed McCaleb’in ismi de bu listede yer almaktadır. Jed McCaleb şimdilerde Ripple’ın kardeşi olarak anılan blockchain teknolojisi şirketi Stellar’ın sahibidir ve Lumen isimli kripto parası ile gündeme gelmektedir.

Chris Larsen’in MtGox ve E-Loan’ın kurucu ortağı olması dikkatleri çekmiştir. MtGox skandalına kadar oldukça popüler olan Larsen, ardından CEO’luk görevini devretmiştir. Ripple’ın ise Larsen ve profesyonel ekibi ile keşfedildiği bilinmektedir.

Ripple Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Ripple’ın ortaya çıkışı ile ilgili olarak da farklı görüşler bulunmaktadır. 2012 yılında tanınmaya başlasa bile birçok kişiye göre bitcoin ve ethereumdan bile önce keşfedilen bir ödeme sistemidir. Bitcoin Magazine kaynağına göre Ripple’ın temelleri ilk olarak 2004 yılında atılmıştır; ama uzunca bir süre ortaya çıkamamıştır. Ardından tarihler 2012’yi gösterdiğinde yavaş yavaş tanınmaya başlamıştır.

Ripple’ın mantığı da bir blok zinciri temeline dayanmaktadır. Buna karşın diğer tüm kripto paralara göre daha farklı ve basit bir yapıya sahiptir. Yine de sisteminin güvenilirliği kabul görmüş ve gelecek birkaç yıl içerisinde bankaların uluslararası ödemeler için Ripple’ı kullanmaya başlayacakları düşünülmüştür. Bir kripto para olmasından daha çok ödeme ağı olarak karşımıza çıkan nadir kripto paralardandır.

Bir merkeze bağlı olması nedeniyle de diğer kripto paralardan ayrı tutulan Ripple’ın kripto para blok zincirlerinin deneylerinden biri olarak ortaya çıkmıştır. Üstelik kripto paraların değerlenmesi, piyasadaki sayılarının artması gibi nedenlerle madencilikleri zorlaşmış ve işlem ücretleri artmıştır. Bu sorunların Ripple’da görülmemesi de onu popüler bir kripto para sistemi haline getirmiştir.

Ripple Nasıl Üretilir?

Ripple Nasıl Üretilir?Ripple, bir merkeze bağlı olan ve madencilik yöntemiyle üretilemeyen bir kripto paradır. Yani ne ekran kartlarına ne de güçlü işlemcilere ihtiyacınız vardır. Çünkü toplam 100 milyar adet Ripple üretilmiştir ve mining işi bırakılmıştır. Şu an yüzde 40’ı piyasada dolaşımda bulunurken, yüzde 60’ı Ripple ödeme ağı tarafından tutulmaktadır. Bu ödeme ağı ise ortalama olarak her ay 1 milyar kadar Ripple’ı piyasaya sürmektedir.

Kimilerine göre madencilik ile üretilmemesi, bir şirkete bağlı olması ve likit sisteminin uygulanması Ripple’ın değerini düşürmektedir. Kimileri ise Ripple’ın bu özellikleri nedeniyle diğerlerine göre çok daha güvenli bir coin olduğunu söylemektedir. Kurucular ise kripto paranın amacının bir ödeme ağı olduğunu vurgulamakta, değerinin yükselmesi veya düşmesiyle ilgilenmediklerini belirtmektedir. Yine de Ripple’ın 2017 yılında gösterdiği üstün performans sonucunda kurucu Chris Larsen, kısa süreliğine de olsa dünya zenginleri listesinde ilk 20’ye girmiştir.

Ripple’ın çalışma sistemini daha iyi anlayabilmek için birkaç soruya daha göz atalım:

Ripple’ın Blok Zinciri Nedir?

Ripple, farklı defter ve ağlar arasındaki ödemeleri, küresel alanda güçlendirmek için açık ve tarafsız bir protokol kullanması ile tanınmıştır. Bu protokole ise Interledger ismi verilmektedir ve işlemlerin uçtan uca güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Blok zinciri temeline dayalı olarak çalışan Ripple, ECDSA ve ED25519 isimli algoritmalara sahiptir. Bu algoritmalar, bankacılık ve elektronik bilet sistemlerinde kullanılan güçlü şifreleme yöntemleri olarak da bilinmektedir. Bankaların ve büyük finans kuruluşlarının Ripple’a güvenmelerinin bir diğer nedeni de budur.

Ripple’ın başlangıçta 100 milyar adet üretildiğini ve madenciliğinin yapılmadığını söylemiştik. Dolaşımdaki Ripple’lar ise işlemler sonrasında silinmekte ve dolayısıyla bu miktar azalmaktadır. Bazıları bunu olumsuz yorumlarken, bazıları gelecekte daha da değerlenmesini sağlayacağını söylemektedir. Transfer işleminde kullanılan düşük ücretler ise değerlenme ihtimalinin daha yüksek olduğunu kanıtlamaktadır. Çünkü bir işlem başına ortalama 0,0011 dolarlık bir kesinti olmaktadır.

Ripple’ı Kabul Eden Bankalar

Ripple’ı diğer kripto paralardan ayıran en önemli özelliği, bankalar tarafından kabul görmüş olmasıdır. Üstelik bu bankaların dünya finans sisteminde büyük bir yere sahip olmaları, daha da dikkat çekmiştir. 2016 yılında benimsenmeye başlanan Ripple, dünyanın en büyük 50 bankasının 15’i tarafından benimsenmiştir. Bu isimlerden bazıları ise şu şekildedir; UniCredit, Santander, UBS, SHRB ve ATB Financial’dir.

Akbank ise kendi web sitesinden Ripple’ı bir ödeme ağı olarak gördüğünü ve anlaşma içerisinde olduklarını duyurmuştur. Bu özelliği ile Akbank, blok zinciri konusunda atılım yapan ilk Türk bankası olmuştur.

Dünyanın en büyük 3. finans kuruluşu olarak bilinen Tokyo – Mitsubishi Bankası da Ripple ağına katılan önemli isimlerden birisidir. Japonya’da kripto paraların ödeme yöntemi olarak kabul görmesi ve yasal olarak adlandırılması sonucunda Tokyo – Mitsubishi Bankası Ripple ağına katılmıştır. Bankanın 2018 yılında blok zinciri üzerinden havale hizmetine başlayacağı ve Japonya’dan New York’a para transferinin test edildiğini açıklamıştır.

Ripple Nasıl Kullanılır?

Ripple Nasıl Kullanılır?Ripple’ın blok zincirinin verdiği ipuçları ve dünyanın benimsemesi nedeniyle gelecekte bir ödeme ağı olarak kullanılacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Aynı zamanda ucuz ve hızlı uluslararası ödeme işlemleri için kullanılabilecek tek alternatif coin olarak görülüyor. Kurucuların ve ağa katılan bankaların açıklamaları incelendiğinde de bir kripto para olmasından daha çok para transfer ağı olarak kullanılacağı yorumlarını da net bir şekilde yapabiliriz.

[renkbox baslik="Bitcoin Nedir? Nasıl Üretilir ve Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/bitcoin-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/bitcoin-nedir-nasil-uretilir-kullanilir-ne-ise-yarar.png" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Eğer bitcoin, ethereum ve litecoin gibi diğer kripto paralar hakkında biraz bilgi sahibiyseniz Ripple’ın öne çıkan bariz özellikleri olduğunu görebilirsiniz. İşte bu nedenlerden dolayı kripto paralar içerisinde Ripple’ın kullanıma en yakın isim olduğunu söyleyebiliriz. Eğer kripto paraların çıkış amaçları, para transferi ve ödeme işlemlerini kolaylaştırmaksa Ripple sonrasında ethereum ve litecoin gibi coinlerin hayatımıza girmesi muhtemel görünmektedir. Litecoin nedir hala bilmiyorsanız sizi buraya alalım.

Ripple Ne İşe Yarar?

Ripple Ne İşe Yarar?Ripple, oldukça kısa süreler içerisinde dünyanın diğer ucundaki bir kişiye transfer yapmanıza yaramaktadır. Çıkış mantığında tamamen buna odaklanılmıştır ve bu nedenle sayılı üretilmiştir. Ama şirketin belli aralıklarla piyasaya Ripple sunacak olması, onu daha dikkat çekici yapmaktadır. Yine de akılları kurcalayan birçok sorunun da olmasının nedenidir.

Eğer Ripple, üretim amacında olduğu gibi bankalararası transfer sistemlerinde kullanılmaya başlarsa bu her şeyden önce ithalat ve ihracat ile ilgilenenlerin ve bankaların işine yarayacaktır. Hem ucuz hem güvenli hem de hızlı transferler, işlemlerin olması gereken süreden daha kolay bir şekilde gerçekleşmesini mümkün kılacaktır.

Ripple yukarıda yaptığımız tanımlar ve çalışma mantığı açıklamaları neticesinde birkaç yıl içerisinde hayatımıza gireceğe benziyor. Özellikle banka gibi dünya için önemli finans kuruluşlarının onayını alması, onu diğer coinlerden ayıran en önemli gücüdür.
Sizler de Ripple'ın hayatımıza kısa sürede gireceğini düşünüyor musunuz? Neden?
Ripple'ın para birimi iyi bir yatırım aracı olabilir mi?
Bir merkez bağlı olması Ripple için bir dezavantaj olabilir mi?
Sınırlı sayıda olması sizce iyi mi, yoksa kötü mü? Neden?



Okur Yorumları
  1. Tüm altcoinler yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı. Bunların yanı sıra Ripple de aynı durumda.