Stratis Nedir? Nasıl Üretilir ve Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Stratis Nedir? Nasıl Üretilir ve Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Sadece 6 aylık süreçte yüzde 15 binden fazla yükselerek dikkat çeken kripto paralardan birisi de strattır. Stratis ise finans kuruluşlarına hizmet vermeyi amaçlaması ile ilgi gören blockchain projesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kimilerine göre ethereum vol.2 olarak görülen Stratis nedir, nasıl kullanılır konularına hep birlikte göz atalım.

Cevat İmren

“Blockchaini sizin için kolaylaştırıyoruz,” sloganı ile yola çıkan Stratis, diğer kripto para platformlarından ayrılan özelliklere sahiptir. Blok zinciri konusunda uzmanlaşmış olan platform, gelecekte finans sektöründe faaliyet gösteren şirketlere çözüm üretmeyi amaçlıyor ve bu yönüyle fazlasıyla dikkat çekiyor. Hatta 2017 yılında görülen ani yükselişi de bunun habercilerinden biri olarak görülüyor.

Stratis, kripto para birimlerinin ralli yaptığı 2017 yılında sessiz sedasız bir şekilde yükselerek en çok değer kazanan coin olmuştur. Herkes bitcoin yılı olduğunu düşünürken, yıl sonunda göz atılan veriler Stratis’e ve para birimi olan strata (STRAT) işaret etmiştir. Blok zinciri altyapısındaki farklılıklar ve şirketleri hedef alan gelişimi, geleceğin kripto parası olabileceğini düşündürmektedir.

[renkbox baslik="Dash Coin Nedir? Nasıl Üretilir ve Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/dash-coin-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/dash-coin-nedir-nasil-uretilir-ve-kullanilir-ne-ise-yarar.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Microsoft’un geliştirdiği dillerden olan C# ile inşa edilmesi de Stratis’in dikkat çeken noktalarından birisidir. Aynı zamanda blok zinciri teknolojisinin avantajlarından faydalanmak isteyen finans şirketlerine çözüm üretmek için kurulmuş bir BaaS (Blockchain as a Service) platformu olması, diğer kripto paralardan farklı olduğunu kanıtlamaktadır. Dolayısıyla bu özellikleri, onu fazla merak edilen bir kripto para sistemi haline getirmektedir. Şimdi Stratis nedir, nasıl kullanılır ve ne işe yarar konularının detaylarına geçelim.

Stratis Nedir?

Stratis Nedir?Stratis, bir blok zinciri platformudur ve kripto parası strattır. Değerini hızlı bir şekilde artırması, madenciliğinin olmaması ve finans şirketlerini hedeflemesi ile tanınmaktadır. Strat, mine edilemeyen kripto paralardan birisidir. İlk üretiminde miktarı belirlenmiş ve 98 milyon 376 bin 562 adet ile sınırlandırılmıştır.

Tıpkı ethereum gibi bir platform olarak geliştirilen Stratis’in amacı; blok zinciri uygulamalarının .Net çerçevesinde geliştirilmesi, denenmesi ve dağıtımı için basit, uygun fiyatları çözümler üretmektir. Strat ise platformun kripto parası olarak tanımlanmıştır. 2016 yılında çıkan bir platform olmasına rağmen dikkat çeken özellikleri ile kısa sürede büyük bir patlama gerçekleştirmiştir.

İngiltere merkezli olan Stratis platformunun bir amacının olması, ‘yatırım yapılabilir sistem’ olarak görünmesine neden olmuştur. Hatta kripto para portföyüne stratı ekleyenlerin birçoğunun tek nedeni budur. Gelecekte finans şirketleri tarafından kullanılabilir olması sebebiyle ve sınırlı bir miktarının olması gibi özellikleri de onu değerlenebilir koinler arasına sokmaktadır.

Stratis’in Yaratıcısı Kimdir?

Stratis platformu, Chris Trew tarafından kurulmuştur. Kurumsal bilgi teknolojileri alanında uzun yıllar tecrübe edinen Chris Trew; danışman, mimar ve teknoloji uzmanıdır. Finans sektöründe edindiği tecrübeler sayesinde de Stratis’in amacını belirleme yetisine sahip birisidir. Tüm bunlara ek olarak C# ve ASP.Net teknolojileri konusunda da uzman bir kişi olması, blok zinciri teknolojisi olan Stratis’i hayata geçirmesini sağlamıştır.

2013 yılının sonlarına doğru blok zincirine ilgi duymaya başlayan Chris Trew, insanlara para kazandıran ve bitcoine dayalı birkaç sosyal platform da geliştirmiştir. Stratis’in ekibinde ise en az Chris kadar tecrübeli ve donanımlı isimler yer almaktadır.

Stratis blok zinciri geliştiricilerinden olan Dan Gershony, Microsoft’un yazılım dilleri konusunda 10 yıldan daha fazla tecrübesi olan bir isimdir. Aynı zamanda Microsoft, Fujitsu ve SolidSoft gibi şirketlerde, yazılım entegrasyon mühendisi olarak çalışmıştır. Stratis ekibinde yer alan isimlerin birçoğunun Microsoft ile bağlantılı kişiler olması da dikkat çekmektedir.

Stratis Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Dünya çapında bir şirket olarak tanımlanan Stratis, İngiltere merkezlidir. Stratis Group Inc. adı altında Asya, Avrupa ve Amerika’da faaliyet göstermektedir. Arkasındaki sağlam isimlerden oluşan ekibi ile Stratis, 2016 yılında ortaya çıkmıştır. Microsoft ürünlerinden oluşan bir yapısı vardır ve bitcoinin blok zincirinden ilham alınarak geliştirilmiştir.

Stratis, C# Stratis Bitcoin Full Node isimli platformda inşa edilmiştir. Ayrıca C# ile yazılmış Bitcoin Core’un bir portu olan NBitcoin üzerinde geliştirilen bir yazılım sistemidir. Stratis platformu; blok zinciri uygulamalarının geliştirilmesi, denenmesi ve dağıtımı için daha kolay, hızlı ve uygun fiyatlı bir alternatif olması amacıyla tasarlanmıştır.

Chris Trew’e göre Stratis’i değerli kılan şey, teknik kısmıdır. C# ve .NET üzerinde geliştirilen Stratis’in, blok zinciri kavramını açıklığa kavuşturacak olması da onu değerli kılmaktadır. Bu teknik uzmanlık gerektiriyor olması da madenciliğe kapalı olmasını açıklamaktadır. Stratis’in NBitcoin protokolü üzerine ciddi uğraşlar sonucunda inşa edildiği de şu an şirketin CEO’su konumunda olan kurucu Chris Trew tarafından söylenmektedir.

Stratis Nasıl Üretilir?

Stratis Nasıl Üretilir?Stratis platformu ve strat isimli para birimi, mine edilememektedir. Yani madenciliği yapılamamaktadır. Buna karşın Stratis, üçüncü taraf kuruluşlar tarafından özelleştirilebilir. Yani Stratis’te şirketlerin kullanımı amaçlandığı için onlar tarafından özel blok zincirleri oluşturulabilmektedir. Bu blok zincirleri (side chains) ise Stratis’in blok zincirine sabitlenir. Sadece Lite istemcileri ve API’leri aracılığıyla erişim sağlanabilmesi nedeniyle de güvenli bir şekilde kendilerine özel blok zincirlerini kullanabilmektedirler.

Stratis, C# ile yazılmış Bitcoin Core’un bir portu olan NBitcoin üzerinde üretilen bir yazılım sistemidir. Microsoft’un geliştirdiği bir dil olan C#; masaüstü programlarda, oyunlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda bir editör ve yine Microsoft’un ürünlerinden olan Visual Studio programı ile uyumlu çalışmaktadır. Sürükle – bırak mantığıyla çalışan bu program, kolayca şekillendirilebilmekte ve üzerine kodlar eklenebilmektedir.

Şimdi Stratis bünyesindeki diğer işlere göz atalım:

nStratis Development Framework Nedir?

Kısaca SDF olarak bilenen nStratis Development Framework, C# ve .Net üzerinden blok zinciri geliştirme imkanı sağlayan platformdur. Henüz yeni bir özelliktir ve Microsoft’un .Net sistemindeki açık kodlu, çok platformlu blok zinciri uygulamalarının geliştirilmesini hızlandırmaya yaramaktadır. Şu an ise oldukça geniş bir ekiple bu konu üzerine çalışıldığı bilinmektedir.

Stratis Developer Academy Nedir?

Stratis ekibinin; webinarlar, yol göstericiliği ve sertifika programları gibi etkinliklerinin yapıldığı birimdir. Şirketlere danışmanlık hizmeti de veren bu birim, çeşitli yarışmalar ve etkinlikler düzenlemektedir. Stratis platformunun hangi özelliklerinin kullanılabileceği ve nasıl uygulanacakları hakkında detaylı bilgileri, kullanıcılarla paylaşmaktadır.

Birimin ilk etkinliği ise Stratis Blockchain Hackathon’dur. Çevrimiçi yapılan bu etkinlikte, C#/.Net ve blok zinciri geliştiricileri, yeteneklerini ve nStratis Development Framework’ün potansiyelini sergilemiştir.

Breeze Projesi Nedir?

Stratis’in çok yönlü bir platform olduğunun kanıtlarından birisi de Breeze projesidir. 2017 yılının Mayıs ayında duyurulan bu proje, Stratis protokolünün TumbleBit’i uygulayan bir güncellemesi olarak tanımlanmaktadır. Bitcoin protokolü ile de uyumlu olan TumbleBit, işlemlerin tamamen özel ve bağlantısız bir hale gelmesini sağlamaktadır. Finans şirketlerine hizmet vermeyi amaçlayan Stratis’in bu yönde attığı en dikkat çekici çözümlerden biri olarak görülmektedir.

Stratis Nasıl Kullanılır?

Stratis Nasıl Kullanılır?Stratis’in üretimi yapılamamasına karşın, kendi blok zinciri ağ altyapısını inşa etmek yerine işletmelerin, daha az bir maliyet ise Stratis platformunun yan zincirlerini kullanabilmesi mümkündür. Aynı zamanda şirketlerin; Ethereum, Waves gibi diğer blok zincirlerinde bulunan öncelen var olan özellikleri de Stratis ile kullanılabilir ve birleştirilebilir. Blok zincirleri oluşturmak ve güçlendirmek için de Stratis platformunun yerel para birimi olan strat kullanılır.

[renkbox baslik="Monero Nedir? Nasıl Üretilir ve Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/monero-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/monero-nedir-nasil-kullanilir-ne-ise-yarar.png" renk="siyah" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Stratis ekibi, şirketlerin hangi özellikleri kullanacağı ve bunların nasıl uygulanacağı konusunda danışmanlık hizmeti de bulunmaktadır. Londra merkezli bir danışmanlık firması olarak faaliyete başlayacak olan ekibin, talebe göre uluslararası alana yayılması da beklenmektedir.

Stratis Ne İşe Yarar?

Stratis Ne İşe Yarar?Şirketler, Stratis sayesinde ihtiyaç duydukları özelliklere sahip blok zinciri uygulamaları oluşturabilmektedir. Aynı zamanda geliştirme süreçlerini kolaylaştırabilir ve blok zinciri projelerini hızlandırabilirler. Stratis’in en önemli yararlarından birisi olduğu da bu şekilde özetlenmektedir. Şirketlerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda, üçüncü taraf kuruluşlar tarafından başlatılabilen farklı, özel blok zincirlerinin oluşturulmasına Stratis izin vermektedir. Şirketler tarafından bu şekilde yaratılan blok zincirleri ise Stratis’in blok zincirine bağlanarak, güvenliği sağlanmaktadır.

Diğer kripto paralarda söz konusu olan kişiden kişiye para transferi işlemlerinden daha fazlası olan Stratis, finans sektöründe faaliyet gösteren şirketlere birçok yönden avantaj sağlamaktadır. Şirketler, doğal maliyetler ve yapım aşamasındaki zorluklar olmadan, network altyapılarını koruyarak kendi blok zinciri uygulamalarını başlatmaları için Stratis yan zincirlerinden faydalanmaları da mümkündür.

Kripto para dünyasında gelişmiş ama herkes için blok zinciri teknolojisini benimseyen Stratis platformu, gelecekte şirketler tarafından kullanılabilecek bir altyapıya sahip. Dolayısıyla para birimi olan stratın, gelecekte kullanımı söz konusu olabilecektir.
Stratis platformunun, finans şirketlerinin altyapılarına entegre edilmesi sizce de faydalı olacak mıdır?
Stratis'i gelecekte daha hızlı ve güvenli işlemler için başvurulabilecek bir sistem olarak görüyor musunuz?
Blok zinciri teknolojisine verdikleri önem ile öne çıkan kripto paraların daha değerli olduğunu düşünüyor musunuz?



Okur Yorumları
  1. Tüm altcoinleri araştırıyordum. İçeriğinizi buldum. Bilgiler için teşekkür ederim.