Yusufçuk böceği, eklem bacaklılar familyasında yer alır. Bu böcekler, pek çok kişi tarafından sevilmeyen bir canlı türüdür. Yusufçuk böceklerinin insanlara herhangi bir zararı olduğu görülmemiştir. Aksine yusufçuk böceklerinin dolaylı da olsa faydası olduğu tespit edilmiştir. Bu faydaların en önemlisi, sivrisinekleri avlaması ve bunun sonucunda sivrisinek sayısında azalma görülmesidir. Yusufçuk böceğinin mucizevî bir yapısı olması ise; günümüz teknolojisinde bazı yapılar için ilham kaynağı olmuştur.
Medyada çıkan haberlere göre Skorsky helikopter firması tasarladığı bir helikopterde yusufçuk böceğinden ilham almıştır. Yaşayan en ağır böcek türü olan yusufçuk böceğini Amerika kıtasında bulunmuştur.
[renkbox baslik="Çekirgeler Hakkında Bilgi; Çekirge Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/cekirgeler-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/cekirge-hakkinda-bilgi.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]
Normal şartlarda pek de büyük olmayan yusufçuk böceklerinin büyük bir havucu 20 saniye içerisinde yiyebildikleri bilinmektedir. Ağırlıkları yaklaşık olarak 100 gram olup, en yaygın olarak Yeni Zelanda’da bulunan adalarda görüldüğü söylenmektedir.
Yusufçuk Böceği Nedir?
Yusufçuk böceği, Odonata takımına ait bir canlı olarak bilinir. Kız böceği, su bakireleri, helikopter böceği ve iğnecik de denir. Güneşli havaları severler ve bu nedenle sıcak havalarda sıkça rastlanır. Helikopter (Yusufcuk) böcekleri göl, akarsu ve dingin su gibi su birikintilerinde bulunurlar. Yaklaşık olarak 5000 türü vardır. Yusufçuk böceklerinin ömürleri 6-7 yıldır. Hayatlarının 1 yıl kadarını suda geçirirler. Henüz gelişmemiş olan yusufçuk böcekleri suda, yetişkinleri ise atmosfer havasını soluyarak yaşarlar. Gelişmemiş olanları ise; tek hücreli olan canlılarla beslenirler.
Yusufçuk (Helikopeter) Böceğinin Özellikleri Nelerdir?
Yusufçuk böcekleri uçarlar ve havada hareket etmeden asılı halde durabilirler. Son derece esnek kanat yapıları vardır. Kanatlarını diğer uçan canlılar gibi üzerine katlayamazlar ve hareket ettirme şekilleri de diğer böceklerden farklıdır. Gövdeleri metal görünümünü andıran halkalardan oluşur. Buz mavisinden bordoya kadar birçok çeşit renkte olabilen iki çift kanatları vardır. Yusuf böceğinin bazı türlerinin uçuş hızı saatte 95 km’yi bulabilir. Duyma özelliği hiç yoktur. Koku alma duyuları da çok fazla gelişmemiştir; ancak en iyi görebilen böcek olarak adlandırılır.
Yusufçuk böcekleri, böcekler içerisinde en büyük göze sahip olan türdür. Bu olağanüstü özellikleri sayesinde çok iyi bir avcı olarak bilinirler. Henüz havada iken avlanırlar ve kendi ağırlıkları kadar da besin tüketebilirler. Avını gözüne kestirir, havadayken ona çarpar, ayakları ile yakalayıp güçlü çenesiyle yerler. Yusufçuk böcekleri etoburlardandır. Böceklerle beslenmektedirler. Bu böcekler; sivrisinek, tatarcıklar, arılar ve kelebeklerdir. Doğanın dengesi için bu böceklerin önemi de oldukça fazladır.
Yusufçuk Böceğinin Çiftleşmesi Nasıl Olur?
Yusufçuk böceklerinin erkekleri, dişilerine karşı çok kabadırlar. Bu nedenle çiftleşmeleri çok ilginçtir. Kesinlikle kur yapmak bir özellikleri yoktur. Erkek Yusufçuk böceği, dişisini çevik hareketleri ve helikopter manevraları ile yakalayıp peşinden sürükler ve dişiyi ısırır. Erkek yusufçuk böcekleri henüz ergen olmayan, güneşlenmekte olan ve yumurta bırakmaya hazır dişilere saldırırlar. Dişi Yusufçuk böceği ise; onlardan kaçmaya çalışır. Çiftleşme sonrası dişi Yusufçuk böceği erkeğin kafa eti ile beslenir. Bu nedenle her erkek Yusufçuk böceği hayatı boyunca yalnızca bir kez çiftleşebilir.
Yusufçuk böceklerinin insanlar üzerinde bıraktığı olumlu hisler de vardır. Yusufçuk böceği aşkın simgesidir ve bu böceğin kolyesini takan bir kişi kendisine uğur getireceğine inanır. Ayrıca bu böceğin uğurböceğine aşık olduğu rivayeti bulunur. Ancak bir gün rengarenk canlı renkleri olan ve havada salınan kelebeği gören Yusufçuk, rengârenk olmasına ve narinliğine, zarifliğine hayran kalır. Bu yaşadığı duyguyu aşk sanır ve uğurböceğini aldatır. Bir diğer hikayede Yusufçuk ateşe aşıktır. Yanacağını bilebile üzerine giderek kendini aşkı uğruna hiç düşünmeden ateşe atar.
Yusufçuk Böceğinin Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda (Eklem Bacaklılar)
Sınıf: Insecta
Takım: Odonota
Alt Takım: Abisoptera
Bizim evde arasıra görüyorum bazısı küçük bazısı eşşek atışından büyük sanki ısıracak arı gibi sokacak gibi uçuyor bu beni ürkütüyor
Sivrisinekleri yemesi çok güzelmiş…
Bizim fındık bahçemiz var boş açık arazide güneşte gezmeyi seviyorlar ben kuyruğundan tutarım ve hiç zarar vermez sivrisinekleri yemesi enteresan bizim bahçelerde sivrisinek çok olur yağmurlu havalarda ben şahsen teyyare derim kimi helikopter çok severim yusufcuğu