Nitelikli taşlar, son zamanlarda alternatif tedavi yöntemlerinde ve rahatlama amacıyla sıkça kullanılmaya başlandı. Bu taşlardan bir tanesi de adını sık olarak duyduğunuz ametist taşıdır. Ametist gibi birçok şifalı taş vücudun negatif enerjisini alarak, pozitif enerji aktarmaktadır. Bu yolla da birçok hastalığı tedavi ettiği ve insanları sağlığına kavuşturduğu bilinmektedir.
Fakat şifalı taşlar üzerine yapılan bilimsel araştırmalar bu taşların pozitif, negatif, terapötik hiçbir değeri olmadığını ortaya çıkarmıştır. Bunun yanında şifalı taşlar özellikle sağlık amacıyla kullanılan kaplıcalarda oldukça popülerdir. Ve halk arasında bu taşların farklı şifaları olduğuna dair kanı yaygındır.
[renkbox baslik="Safir Taşı (Gök Yakut) Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/safir-tasi-gok-yakut-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/safir-tas-i-nedir-ozellikleri-ve-faydalari.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Şubat ayında doğanların taşı olarak nitelendirilen ametist taşının en önemli özelliği uyku problemi olanların üzerinde gösterdiği olumlu etkileridir. Eğer uykusuzluk probleminiz varsa ametist taşını veya ametist taşından yapılmış bir takınızı bir süre avucunuzun içerisinde tutun. Daha sonra yastığınızın altına koyarak uyumaya çalışın. Kısa süre içerisinde uykuya daldığınızı göreceksiniz.
Ametist Taşı Nedir?
Ametist eski Yunancada sarhoş etmek anlamına gelen bir kelimeden gelmektedir. Mor veya eflatun renge sahip bir kuvars çeşididir ve genel olarak mücevherlerde kullanılır. Kuvarsın en saf hali olan bir kayaç kristalidir. SiO2 ile sembolize edilir. Eski zamanlarda taşın anlamına bağlı olarak sarhoş olmaktan koruduğuna inanılır. Yani ametist taşı ile yapılmış bir kaptan şarap içen kişi eski inanca göre sarhoş olmamıştır.
Ametist Taşının Özellikleri Nelerdir?
Taşın rengini, manganezden aldığı inancı, 20. yüzyılda iyice yayılmıştır ama bazı kimseler rengin tamamen organik bir kaynağı olduğuna inanmış ve bunu savunmuşlardır. 2005 yılına gelindiğinde ise taşın renginden yabancı atomlar sorumlu tutulmuştur. Isı ile temasında taşın rengi sarıya doğru ilerler. Ametist taşının sertliği 7 olarak bilinir. Taşın farklı renklerine farklı isimler verilmiştir.
Örneğin; açık pembe-leylak tonlarındaki taşa Rose Franse adı verilmiştir. En değerli rengi kırmızı parıltıları bulunan koyu mor rengi olan türüdür. Bu renkteki ametistler Sibiryalı olarak isimlendirilir. İsminin ise Sibirya’da çıkartılmasına bağlı olarak şekillendiği söylenebilir. Ancak Uruguay ve Zambiya civarlarında da çıkartılabilmektedir.
Ametist Taşı Nerelerde Çıkartılır?
Bu değerli taş; Uruguay, Kanada, Rusya, Hindistan, Brezilya, Arjantin ve Afrika ülkelerinin hemen hepsinde çıkartılmaktadır. Ancak en kaliteli olanları; Hindistan, Uruguay ve Brezilya ile sınırlıdır ve buralardaki volkanik kayaçların içinde bulunan gaz boşluklarında meydana gelmektedir. Ayrıca ülkemizde Balıkesir, Erzincan ve Ordu illerinde ametist taşının yatakları bulunmaktadır.
Ametist Taşının Kültürel Tarihi
Ametist geride kalan yüzyıllarda elmas, yakut ve zümrüt gibi değerli taşlardan biri olarak kabul görmüştür ama zaman içinde değerini yitirmiştir. Buna rağmen günümüze kadar yaygın olarak kullanımına devam edilmiştir. İnsanlar tarafından Mısır Uygarlığı’na kadar uzanan derin bir geçmişi vardır.
Bunun dışında birçok medeniyet tarafından sevilmiş ve kabul görmüştür. Özellikle Mısır’da kraliyet seviyesinde gözde bir taştır. Bu değerli taş ünlü ressam Leonardo Da Vinci’nin resimlerine de konu olmayı başarmıştır. Kendisine göre taş; zekayı temsil eder ve kötü düşünceleri dağıtır. Geçmiş tarihte ayrıca dindarlığı ve bekâreti de sembolize etmiştir.
[renkbox baslik="Akik Taşı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/akik-tasi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/akik-tasi-nedir-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="turuncu" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Özellikle Orta Çağ döneminde çok değerli hale gelmiştir. Bu dönemde mimari alanda kiliselerin ve bazı yapıların oymalarında kullanıldığı tespit edilmiştir. Günümüze gelindiğinde hala birçok din adamı tarafından yüzük olarak kullanılmaktadır. Ayrıca günümüzde Tibet’te ametist taşı kutsal olarak kabul edilir.
Ametist Taşının Ruha Faydaları Nelerdir?
Kuvars ailesinden olan mor renkteki ametist taşının hem ruhumuza hem de bedenimize faydaları bulunmaktadır. Değerli taş sevenlerin en çok tercih ettiği taşlardan biri olan ametist vücuttaki negatif elektriği toplaması ile bilinmektedir. Ametist taşının ruhumuza kattığı faydalardan bazıları şu şekildedir;
- Bulunduğu ortamda bulunan olumsuz enerjiyi yok edip olumlu enerjiye çevirir. Sadece bir noktada bulunması bile tüm olumsuz enerjileri toplamaya yeterlidir.
- Kişileri rahatsız eden bazı düşüncelerin giderilmesinde ve kişiyi sakinleştirmekte etkili bir taştır. Özellikle de açık renkli ve koyu mor olan çeşitleri enerji bakımından oldukça güçlüdür.
- Çoğu insan üzerinde canlandırıcı, hareketlendirici bir etkisi vardır. Odaklandığı kişiye denge ve uyum konusunda yardımcı olur.
- Enerjisi direkt olarak sinir sistemine etki eder. Özellikle de pembe kuvars ile birlikte kullanıldığında zihne güç verir.
Ametist Taşının Bedene Faydaları Nelerdir?
Ametist taşının faydalarından tam anlamıyla nasiplenmek istiyorsanız, taşınızı iki haftada bir suyun altına tutarak temizlemelisiniz. Şifalı taşların faydalı özellikleri yüzyıllardır bilinmekte ve insanlar tarafından kullanılmaktadır. İşte ametist taşının vücuda sağladığı faydalardan bazıları;
- Cilt üzerindeki deri hücrelerinin yenilenmesi, canlanması bakımından olumlu etkileri vardır. Doğal olarak cildi güzelleştirir.
- Göz rahatsızlıklarına, migren ağrılarına ve diğer baş ağrısı türlerine, kalp hastalıklarına ve çeşitli nedenlerle
- oluşan alerjilere karşı iyileştirici etkisi vardır.
- Vücuttaki fazla elektriği toplar ve beyin gücünde yükselme sağlar.
- Uykusuzluk sorunu olanlara, kronik olarak kâbus gören kişilere yardımcı bir taştır.
- Bağışık sistemine dolaylı yollardan güç verir ve kanın temizlenmesini sağlar.
- Depresyon hastalarına ya da depresyona yatkın olan kişilerde kullanılması önerilir.
Daha önce hiç kullanmadım bu taşı. Bakalım alacağım kullanacağım inşallah yararı olur.