Diş Eti Çekilmesi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Diş Eti Çekilmesi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İnsanlar genelde ağız ve diş bakımına gereken önemi göstermezler. Özellikle dişler yeterince fırçalanmaz ve düzenli temizlenmezse diş eti iltihabı ve diş eti çekilmesi gibi sorunları beraberinde getirirler. Diş eti çekilmesi edinilen yanlış alışkanlıklar ve ihmaller sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Diş eti çekilmesinin nedenlerini, belirtilerini ve almanız gereken önlemleri yazımızda bulabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Diş hastalıkları deyince çürük, diş eti kanaması, diş eti iltihabı diş eti çekilmesi gibi birçok rahatsızlık akla gelmelidir. Düzenli olarak diş kontrolü yaptırmak ve herhangi bir sağlık sorununda direkt olarak müdahale gerçekleştirmek bu nedenle oldukça önemlidir. Çünkü sorunlara en kısa sürede müdahale yapılmazsa ilerleyen zamanlarda daha büyük problemler oluşur.

Sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olmak için günde en az 2 kere dişlerin fırçalanması ve doğru diş macununun kullanılması gerekir. Diş eti çekilmesi ise en sık rastlanan ağız sağlığı hastalıklarındandır. Tedavisi elbette mümkündür.

[renkbox baslik="Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır? Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nedir?
" link="https://bilgihanem.com/agiz-ve-dis-bakimi-nasil-olmalidir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/agiz-ve-dis-bakimi-nasil-olmalidir-dogru-dis-fircalama-teknigi-nedir.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

Fakat toplumumuzda genel olarak insanlarımız kolu ağrıyınca, bir yeri kesilip yara olunca hemen bir hastaneye veya doktora gider. Ne yazık ki diş etlerinin kanaması durumunda aynı hassasiyeti göstermezler. Dişlerinizde bir sorun olduğunu fark ettiğiniz an bir diş hekimine danışırsanız, daha ileri seviyelere gidip dişlerinizi kaybetmek zorunda kalmazsınız.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş Eti Çekilmesi Nedir?Diş eti bir kemik üzerine oturmuş olan bir yapıdır. Bu yapı dişlerin sabit şekilde durmasını sağlar. Ancak zaman içerisinde biriken bakteriler bu etin erimesine ve yok olmasına sebep olur. Sonuçta ise diş eti çekilmesi diye tabir edilen rahatsızlık meydana gelir. Diş taşları bu hastalığın ortaya çıkmasında birinci faktördür. Dişlerin düzenli şekilde fırçalanmaması üzerinde bakteri oluşmasına sebep olur.

Uzun süredir temizlik görmeyen dişler üzerinde bakteriler sertleşir ve diş taşlarını meydana getirir. Diş eti çekilmesinin en önemli belirtisi ise kanamadır, dişlerinizi fırçalarken hatta fırçalamadığınız zamanlarda bile diş etlerinin kanadığını görürsünüz. Sağlıklı diş eti kanamaz ve açık pembe renktedir.

[renkbox baslik="Ağız Kokusu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/agiz-kokusu-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/06/agiz-kokusu-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Diş eti çekilmesinin diğer belli başlı belirtileri ise şunlardır; Ağızda diş eti iltihaplanmasından kaynaklanan kötü kokular oluşur. Diş etlerinde kızarıklık, şişme ve hassasiyet olur. Diş kökleri açığa çıktığından dişlerde sallanmalar olur. Bu gibi durumları gözlemlediğiniz an geç kalmadan bir diş hekimine muayene olmanız gerekir.

Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri (Sebepleri) Nelerdir?

Diş Eti Çekilmesi Nedenleri (Sebepleri) Nelerdir?Diş eti çekilmesinin en önemli sebebi düzenli fırçalamamaktan kaynaklanan bakteri plaklarının dişte birikip diş etlerine zarar vermesi olsa da sayılamayacak kadar çok nedeni vardır. En sık rastlanan birkaç diş eti çekilmesi sebebi ise şunlardır;

  • Yaşlanma: Yapılan araştırmalar diş eti çekilmesinin ilerleyen yaşlarla birlikte artış gösterdiğini kanıtlamıştır.
  • Genetik Faktörler: Aileden birinde diş eti hastalığı varsa siz de en ufak bir problemde bir diş hekimine gitmelisiniz. Çünkü yapılan araştırmalar %30 oranında genetik yatkınlığın olduğunu gösteriyor.
  • Diş Sıkma ve Gıcırdatma: Bu problemin kökeninde psikolojik sorunlar ve stres yatmaktadır. Çoğunlukla uykuda olmakla birlikte gün içerisinde dişler büyük bir kuvvetle sıkıldığından bir süre sonra diş etlerinde hassasiyet ve çekilmeler oluşur.
  • Sigara: Sigara ağız mukozasına zarar verir, damakta ve diş etlerinde tahrişe yol açtığından zamanla diş eti çekilmelerine yol açar. Bunun yanında sigaranın ağız kanseri, ağızda doku bozuklukları ve dişlerde renk değişimleri gibi daha birçok zararının olduğunu söylemekte fayda var.
  • İlaç Kullanımı: Anti-depresanlar, doğum kontrol hapları ve kalp ilaçları ağız sağlığını etkileyen ilaçlardır.
  • Kötü Beslenme: Kötü ve eksik beslenme vücudun immun (bağışıklık) sisteminin zayıflamasına yol açtığından diş eti hastalıkları da dahil birçok hastalığa davetiye çıkarır.
  • Hormonal Değişiklikler: Hamilelik ve menopoz gibi dönemlerde diş etleri olduğundan daha hassastır, ağız sağlığına daha özen gösterilmelidir.
  • Yanlış Fırçalama: Çok sert bir diş fırçası kullanımı diş etlerine zarar verir. Ek olarak sürekli yatay pozisyonda fırçalamak dişlerin tam anlamıyla temizlenmesini sağlamadığından bakteri birikintilerine ve zamanla çekilmelere sebep olur.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş Eti Çekilmesinin BelirtileriDiş eti çekilmesinin ilk ve en yaygın belirtisi ağızda meydana gelen (halitozis) kötü kokulardır. Diş diplerinde kızarıklık ve şişkinlikler meydana gelir. Fırçalama esnasında diş etleri kanar. Sağlıklı bir diş etinde kanama meydana gelmez. Yemek yerken veya herhangi bir şey çiğnerken dişlerinizin ağrıdığını, diş etlerinizin sızladığını hissedersiniz. Diş etlerinde ödem oluşur. Eğer sorun ilerlemişse, dişinizi fırçalamadığınız zamanlarda bile diş etlerinizin kanadığını görürsünüz. Kısacası; diş etlerinde görülen şişlik, kanama ve ağrılar diş eti çekilmesinin habercisidir. Bu belirtileri gördüğünüzde vakit kaybetmeden bir diş hekimine gitmeniz gerekmektedir.

Diş Eti Çekilmesini Önleme Yolları Nelerdir?

Diş Eti Çekilmesinden Korunma YollarıDiş eti çekilmesi ve diğer diş eti hastalıkları sağlıksız ve iyi bakılmayan dişlerde görüldüğünden, ilk olarak ağız bakımına dikkat edilmelidir. Dişler günde en az 2 defa fırçalanmalıdır. Diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmelidir. Dişlerde meydana gelen plaklar 6 ayda bir diş hekimine temizletilmelidir. Sigara gibi diş etine zarar verici maddeler içeren şeylerden uzak durulmalıdır. Doktorunuz tarafından tespit edilmiş herhangi bir vitamin eksikliğiniz varsa bu takviye edilmeli ve sağlıklı beslenilmelidir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?Diş eti çekilmesine yukarıda saydığımız birçok sebepten hangisinin yol açtığı tespit edildikten sonra uygun tedaviye başlanır. Eğer hatalı fırçalama, stres, sıkma, gıcırdatma gibi problemlerden kaynaklanıyorsa bunlara yönelik bir tedavi uygulanır. Fakat doku kayıpları ve diş dökülmeleri gibi ciddi seviyeye ulaşmış vakalarda cerrahi tedavi uygulanır. Diş eti dokusu kaydırılarak açık yüzey kapatılabilir veya damaktan kendi dokusu alınıp greft uygulanabilir. Greft bir dokunun cerrahi yöntemlerle bir bölgeden başka bir bölgeye taşınmasıdır. Bu doku hasta vücudundan alınabildiği gibi gerekli görülen durumlarda dışarıdan da temin edilebilir.

Birçok insan dişlerine gereken önemi göstermez. Ağız ve diş bakımına yeterince özen gösterilmemesi, dişlerinizin tamamen dökülmesine kadar ciddi sorunlar doğurabilir. Yeterince fırçalanmayan ve temizlenmeyen dişlerde, zamanla diş eti çekilmesi oluşur.
Dişlerinizi günde kaç kere fırçalıyor ve yılda kaç defa diş doktoruna gidiyorsunuz
Uzmanlar diş fırçalarının 3 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini söylüyor. Siz diş fırçanızı ne sıklıkla yeniliyorsunuz?
Hiç dişlerinizde kanama veya ağrı gibi sorunlar yaşadınız mı?
Diş eti çekilmesi problemi yaşadınız mı? Böyle bir sounla karşı karşıya kaldıysanız nasıl bir yol izlediniz?



Okur Yorumları
  1. Bem sürekli diş etlerimi emiyorum buda Diş eti çekilmesi mi sayılıyor

  2. Ben 2 ay içinde iki defa diş taşı temizliği yaptırdım sürekli diş taşım oluyor ne kadar fircalasamda gargara yapsam da bi işe yaramıyo doktorumda şaşırdı neden olur sizce bu normal mi acaba

  3. Offf ben bu sorunu çok yaşıyorum. Bitkisel diş macunları işe yarar mı sizce? Cevap için şimdiden teşekkürler.

    1. Bazı diş macunları diş etleri için daha onarıcı oluyor. Bitkisel özlü olanları kullanabilirsiniz faydasını görürsünüz.

    1. Diş etini kesecek şekilde uygulamamaya çalışın, bir zararı olmayacaktır.

  4. Benim diş Eti çekilmem var ve tedavi görüyorum kemik tozu koyuluyor şuan dikiş atılan yerler çok ağrı yapıyor 27 yaşındayım ve çok mutsuzum genetik dedi doktor ama dikiş olan yerlerde açılma oldu normal mi acaba??boşluk oldu ya gerçekten işe yarar umarım

  5. Gerçekten önemsenmesi ve tedavisi zorunlu bir durum. Diş eti çekilmesi şikayeti olan herkes zaman kaybetmeden bir dişçiye görünmeli.