Gece Körlüğü (Tavuk Karası Hastalığı) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Gece Körlüğü (Tavuk Karası Hastalığı) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Genetik kaynaklı göz hastalıklarında, ilk sıralarda yer alan gece körlüğü veya diğer adıyla tavuk karası son derece ciddi bir sağlık sorunudur. Küçük yaşlarda hafif geçirilen hastalık, yaşın ilerlemesiyle ağırlaşır. Loş ışıkta veya geceleri görme yetisini kaybetmeye neden olan hastalığın birçok nedeni bulunuyor. Tavuk karası hastalığının en önemli nedenleri ve önleme yolları, sizler için hazırladığımız bu yazıda detaylıca anlatılmıştır.

Yasemin Saygın

Diğer ismi tavuk karası hastalığı olan gece körlüğü insan vücudundaki A vitamini eksikliği dolayısıyla görülen bir göz hastalığıdır. A vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünlerinden yeterince beslenememek bu hastalığın tetiklenmesine neden olmaktadır. Göz yapısında yer alması önemli olan rodopsin maddesi A vitamini sayesinde üretilen ve retina için önemli olan bir yapıdır.

Vücudun ciddi ölçüde A vitamini yoksunluğu çekiyor olması, gece körlüğü veya halk arasında bilinen diğer adıyla tavuk karası hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeple göz sağlığını korumak ve bu tür hastalıklardan sakınmak için her yaşta süt ve süt ürünlerini yeteri kadar tüketmeye özen göstermek gerekir. Diğer yandan retina tabakasının zarar görmüş olması da tavuk karası hastalığına yol açan diğer önemli sebepler arasındadır.

[renkbox baslik="Şaşılık Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/sasilik-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/01/sasilik-hakkinda-bilgi.jpg" renk="sari" yenisekme="evet"][/renkbox]

Zarar gören retina hücrelerinin ise sarı nokta adı verilen göz yapısındaki kısma uzak olması bu hastalığın belirtilerinin geç fark edilmesine neden olabilmektedir. Gece körlüğü olan insanlar loş ışıkta veya akşamları görme sorunu yaşarlar. Bu kişiler bir süre sonra akşamları dışarı tek başlarına çıkamaz hale gelirler. Dolayısıyla yaşam kalitesini etkileyen, oldukça ciddi bir göz hastalığıdır diyebiliriz.

Gece Körlüğü (Tavuk Karası Hastalığı) Nedir?

Dış etkenlerden çok genetik faktörlere dayalı bir hastalık olan gece körlüğü, anne ve babasında bulunan kişilerin daha çok yatkın oldukları göz hastalığıdır. Hastalık adından da anlaşıldığı üzere, akşamları görme sorunu yaşanmasına veya hiç görmemeye sebep olur. Tavuk karası ve gece körlüğü olarak bilinen bu göz hastalığının tıptaki adı, retinitis pigmentosadır.

Sonradan tavuk karası hastalığının görülmesi nadir durumlardan biridir ve genellikle bu hastalığa sahip kişiler gece körlüğü rahatsızlığı ile doğmuşlardır. Güneş ışığının az olduğu ortamlarda görme yetisini yeterince kullanamayan kişiler için ancak uzman doktorların muayenesi sonrasında teşhis konulabilir.

Gece Körlüğünün Nedenleri Nelerdir?

Göz hastalıklarının başlıca nedenleri arasında zamanla gözlerin fazla yorulması ve göz hücrelerinin zarar görmesi yer almaktadır. Işığın az olduğu yerlerde görememe durumu olarak adlandırılan tavuk karası hastalığının başlıca sebepleri arasında bu tür dış etkenler yer alsa da çoğunlukla karşılaşılan sebepler kalıtsal ya da doğum esnasında meydana gelen problemlerde dolayı ortaya çıkmaktadır.

Tavuk karası diğer göz hastalıklarından bağımsız bir sorundur. Ancak başka göz hastalığınız varsa ve tedaviye geç kalmışsanız, bu da tavuk karası hastalığına sebep olabilir. Özellikle yetişkinlerde sıkça rastlanılan katarakt tavuk karasına sebep olması muhtemel başlıca göz hastalıklarından biridir. Diğer yandan tedavisi henüz yapılmamış olan miyopi ve glokom hastalığının da gece körlüğünü tetikleme özelliği bulunmaktadır.

Şeker hastalığının kan basıncının yükselmesine sebep olması da göz hücrelerine zarar vereceği için diyabet hastalarında da gece körlüğü bulunabilmektedir. Çinko ve A vitamini eksikliklerine bağlı olarak görülen tavuk karası hastalığı, süt ve süt ürünlerinin az tüketilmesi durumunda da ortaya çıkmaktadır.

Gece Körlüğünün Belirtileri Nelerdir?

Gözde bir sorun olduğunu apaçık belli eden tavuk karası hastalığının fark edilmesindeki başlıca belirtilerden biri gece ya da loş ortamlarda yakın mesafelerin dahi görülemez olmasıdır. Tavuk karası hastalarının pek çoğuna gözlük önerisinde bulunulmasına rağmen gözlük kullanımı bu hastalığın tedavisi için tek başına yeterli değildir.

Beslenme şeklinin değiştirilmesi ve A vitamini yönünden zengin yiyecekler yemeye özen gösterilmesi gece körlüğü bulunan kişilerin dikkat etmeleri gereken noktalardan biridir. Hastalığın belirti vermeye başladığı ilk zamanlarda kişi alacakaranlık ortamlarda görme sorunu yaşarken ilerleyen safhada gece görememe şikayetleri artmaktadır. Parlak ışığa maruz kaldıklarında, bir süre görme sorunu yaşarlar. Gözlerde sürekli kuruma olur.

Gece Körlüğünden Korunma Yolları Nelerdir?

Genetik faktörlere dayalı tavuk karası hastalığını önlemek amacıyla çok fazla alınabilecek önlem yoktur. Ancak hastalıktan dolayı ortaya çıkabilecek göz kusurlarını en aza indirebilmek için sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekmektedir. Bu sebeple; süt ürünleri, havuç, patates, ton balığı ve mango gibi besinlerin daha sık tüketilmesi gerekmektedir. Bunun yanında gözleri ışıktan korumak bir nebze olsun koruyucu nitelikteki davranışlardan olacaktır. En önemlisi ailesinde gece körlüğü vakası bulunan kişilerin, erken teşhis ve tedavi için belirtileri yaşamayı beklemeden mutlaka göz muayenesi olmaları gerekir.

Gece Körlüğünün Tedavisi Nedir?

Tavuk karası teşhisi konmuş olan hastalar için bu hastalığın yok olmasında kesin bir ilaç ya da cerrahi tedavi şekli bulunmamaktadır. Gece körlüğünün oluşması noktasına kadar retina tabakasının oldukça zarar görmüş olması tedavi olanaklarını da kısıtlamaktadır. Ancak tavuk karası hastalarının gece görme fonksiyonlarının kalitesini artırmak adına birçok doktor A vitamini takviyesi alınmasını önermektedir.

Başarı oranı düşük tedavi seçeneklerinden biri olan biyonik göz tedavisi ise şimdiye kadar denenmiş hastaların çok azında olumlu sonuç vermiş tedavi çeşitlerinden biridir. Son yıllarda ise gece körlüğüne dair kök hücre tedavisi halen üzerinde araştırma ve geliştirmelerin sürdüğü bir yöntemdir. Ancak hafif gece körlüğü vakaları genellikle, doğru beslenme şekli ve gözlerin dinlendirilmesi halinde, kendiliğinden geri düzelmektedir.

Çocuklarda Gece Körlüğü (Tavuk Karası Hastalığı)

Tek başına ciddi bir göz hastalığı olan tavuk karası, doğuştan gelen faktörlere dayalı olarak çocukluk döneminde de görülmesi muhtemel hastalıklardan biridir. Çocukluk döneminde çok fazla belirti vermeyen ve her sağlıklı insan gibi gördüğü zannedilen çocuklarda tavuk karası teşhisi için erken yaşlarda yapılan göz muayenelerinin önemi oldukça büyüktür.

[renkbox baslik="Albinizm (Albinoluk) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/albinizm-albinoluk-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/albinizm-albino-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi-nasildir.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Çocukların, özellikle de bebeklerin gece görme sorununa ilişkin yaşadığı sorunları dile getirememesi, belki de bu hastalığın ileriki yıllarda teşhis edilmesine neden olacaktır. Bu sebeple çocukların küçük yaşlarda göz kontrolünden geçmeleri ve genetik yatkınlığı bulunan çocukların ise sık sık göz kontrolünden geçmeleri gerekir.

Gece körlüğü veya halk arasında bilinen adıyla tavuk karası oldukça sıra dışı bir hastalıktır. 10 binde bir kişide görülen bu rahatsızlığın sebepleri de çeşitlidir.
Tavuk karası hastalığını daha önce duydunuz mu?
Gözlerinizde herhangi bir sorun hissettiğinizde doktora hemen gidiyor musunuz?
Çevrenizde bu hastalığı geçirenler varsa, yaşadıklarını paylaşır mısınız?



Okur Yorumları
  1. Annemin gözleri suan hiç görmuyor yıllarca okadar doktora gittik geldik ama hiç biri bi yolunu bulamadı rabbim bu hastalıga yakalanan insanların sıfasını versin insallah doktotlatımızda bu hastalıgın gecmesi için bi tedavi röntemi bulutlar

  2. Çok değişik bir durummuş gerçekten, sayenizde öğrendim sağ olun.

  3. merhaba. gece loş ışıkta sağ gözümde bir karaltı oluyor. gece körlüğü tek gözde olur mu? şimdiden teşekkürler.