Anestezi Nedir? Nasıl Yapılır? Türleri Nelerdir?

Anestezi Nedir? Nasıl Yapılır? Türleri Nelerdir?

Anestezi, ameliyat öncesi ve sonrasında tüm tıbbi işlemlerin, hastanın herhangi bir ağrı ve acı duymadan gerçekleşmesini sağlayan bir uygulamadır. Bu işi yapan kişilere ise anestezi teknikeri adı verilir. Günümüzde anestezi teknikerleri çok rahat iş bulabilmektedirler. Çeşitli tekniklerle yapılabilen anestezi ve türleri hakkında detaylı bilgi yazımızda bulunmaktadır.

Yasemin Saygın

Anestezi, çeşitli cerrahi operasyonlarda hastanın uyutulması amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Anestezinin yapılabilmesi için tamamen kendi alanında özel personeller yetiştirilmelidir. Anestezi yapabilecek kişinin diğer tıp bölümlerinde olduğu gibi özel bir eğitim alması gerekmektedir. Verilecek bu eğitim için özel programlar vardır. Anestezi programının amacı, ameliyathanelerde yapılan anestezi uygulamalarında doktorlara yardımcı sağlık personelleri yetiştirmektir.

Anestezi teknikeri, devlet hastanelerinde, üniversitelerde, özel hastanelerde çalışabilir. Bu alanda uzman olmuş elemanlara ihtiyacın çok fazla olması nedeniyle bu bölümden mezun olan kişiler kolaylıkla iş bulabilmektedir. Anestezi programında okutulan belli başlı dersler; anatomi, fizyoloji, özel tedavi yöntemleri, farmakoloji ve anesteziyoloji gibi meslek dersleridir.

[renkbox baslik="Anoreksiya Nervoza Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/anoreksiya-nervoza-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/10/anoreksiya-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yolladi-ve-tedavisi.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Anestezi okumak isteyen kişinin başta biyoloji olmak üzere, fen derslerine ilgili olması, bir tıp ekibinde çalışabilecek kadar dikkatli, sorumluluk sahibi ve titiz olması gerekmektedir. Anestezi programından başarıyla mezun olan kişi ‘Anestezi Sağlık Teknikeri’ unvanını alır. Anestezi teknikeri ameliyatlarda hekimin yönlendirmesi doğrultusunda hastayı uyutmak için gerekli işlemleri uygular.

Anestezi Nedir?

Anestezi Nedir?Anesteziyoloji, ameliyat öncesi, sonrası ve ameliyat süresince hastanın ağrı ve acı duymamasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş tıbbi uygulamayı içeren bir bilim dalıdır. Anestezi uzmanı, doktor unvanını alan kişi, Tıp Fakültesi mezunu, bu alanda dört yıl uzmanlık eğitimi almış, bu aldığı bilgi ve beceri sayesinde ameliyat olan kişinin ameliyatının güvenle geçerek sağlığına kavuşmasını sağlayan kişi olarak tanımlanır.

Anestezinin kelime anlamı hissizlik ve duyusuzluk olarak tanımlanabilmektedir. Bu sebeple de ameliyatlarda hasta için ağrısız ve hatırlanmayan işlemdir. Ancak ameliyatın başarılı geçmesi için sadece anestezi işlemi yetmemektedir. Bununla birlikte solunum, dolaşım gibi yaşamsal faaliyetlerinizin de kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Anestezi Türleri Nelerdir?

Anestezi Türleri Nelerdir?Üç çeşit anestezi türü vardır. Bunlar; genel anestezi, lokal anestezi ve bölgesel anestezidir. Genel anestezi oldukça yaygın bir türdür. Hasta tamamen uyutulduğu için hiçbir ağrı, acı duymaması anlamına gelir. Bölgesel anestezi sinirlerin en yoğun olduğu bölgenin yakınına yapılmasına denir. Bu sayede sinirlerin etkili olduğu alanda uyuşma meydana gelir. Bu anestezi türü genel anestezi sırasında sadece çocuklara yapılır. Epidural ya da spinal anestezi bölgesel anestezi örnekleridir.

Lokal anestezi ise anestezi maddesinin deriye veya deri altına uygulanması anlamına gelir. Anestezik maddeyle temas halinde bulunan sinir dokusuna ait liflerdeki ağrı hissinin iletilmesini engelleyerek, belirlenen alanda uyuşma sağlar. Lokal anestezi aynı zamanda ameliyat sırasında ve sonrasında hastanın ağrısını azaltmak için tercihe bağlı olarak genel anestezi ile kullanılabilir.

Anestezi Nasıl Yapılır?

Anestezi Nasıl Yapılır?Anestezinin uygulama şekli türüne göre farklılık göstermektedir;

  • Genel anestezi; damardan ilaç verilerek uygulanır. Hasta uyutulur ve tüm ameliyat boyunca anestezi cihazı ve uzmanıyla kontrol altında devam eder. Anesteziye başlamadan önce damar yolu açılır ve sıvı verilmeye başlanır. Bu sırada göğüs üzerine yerleştirilen aletler yardımı ile sürekli kalp elektrosu çekilir ve monitörde izlenir. Diğer kola tansiyon aleti takılarak hastanın tansiyonuna düzenli olarak bakılır. Parmak uçlarına ise kandan oksijeni ölçmek için bir alet takılır.
  • Lokal anestezi; genellikle küçük bölgelere uygulanacak cerrahi işlemlerde kullanılan bir türdür. Bu işlemle sadece operasyon yapılacak alanda ağrı hissi giderilerek uyuşma sağlanır, hastanın şuuru açıktır. Anestezi uygulanacak madde enjektör yardımıyla enjekte edilerek o bölgede bulunan sinirlerde uyuşma gerçekleştirecektir. Anestezi uygulandıktan 5 dakika sonra operasyona başlanabilir. Lokal anestezi, genellikle diş çekimlerinde, cilt üzerine atılan dikişlerde tercih edilmektedir.

Son dönemlerde oldukça modern olan epidural anesteziyle ağrısız doğum yapılabilir. Anestezik ağrı kesiciler dura zarını geçtikten sonra omuriliği çevreleyen sipinal sıvının içine verilmesi şeklinde uygulanır. Anne adayı hissiz bir şekilde bacaklarını oynatabilir fakat ağrı hissetmez. Bu nedenle doğumlarda kullanılan en güvenilir anestezi türüdür.

Okur Yorumları