Balık yağı halk arasında omega- 3 diye de bilinen, doğal yoldan balık tüketilerek alınabildiği gibi kapsül veya sıvı şeklinde de alınabilen faydalı bir besindir. Vücut için gerekli olan tüm vitamin ve mineralleri bünyesinde barındıran, sayısız yararı bulunan balık yağı bir besin takviyesidir. Kesinlikle yemek pişirme aşamasında kullanılmaması gereken bir yağdır. Ek olarak sıvı kapsül şeklinde olan balık yağının buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Doğrudan güneş ışığı alan yerlerde bulundurmamaya özen göstermeli ve son kullanma tarihinin geçmiş olmamasına da dikkat edilmelidir. Sinir sistemi ve dolaşım sistemi omega – 3 yağ asitlerine mutlaka ihtiyaç duyarlar ve dışarıdan alınamadığı durumlarda mecburen besin takviyesi gerekli olur.
[renkbox baslik="Kapari (Gebre Otu) Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/kapari-gebre-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/kapari-gebre-otu-nedir-nasil-kullanilir.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]
Vücut için son derece önemli olan omega-3 yağ asidini tıpkı bir ilaç gibi dışarıdan almak yerine, en doğrusu doğal yollarla almaktır. Bunun için de tüm uzmanların ortak görüşü balığı beslenme düzenimize sokmalı ve balık yağının en sağlıklı şekilde vücuda alınmasını sağlamaktır. Biz bu yazımızda balık yağının ne kadar önemli ve gerekli olduğunun daha net bir şekilde anlaşılması adına gerekli bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Balık Yağı Nedir?
Doğal yoldan balık yiyerek vücuda alınabilen balık yağının, dışarıdan besin takviyesi olarak alınması da mümkündür. Omega – 3 yağ asitlerinden oluşan balık yağı vücudun ihtiyaç duyduğu her türlü besin maddesini vücuda sağlayabilen özel takviye bir besindir.
Piyasada yağ şeklinde satılan çeşitleri olduğu gibi, kapsül şeklinde tüketmek de mümkündür.Tabii ki en doğru kullanım şekli balığı beslenme düzenimize sokarak, balık yağını doğal bir şekilde almaktır. Balık yağı genellikle uskumru, somon, ton balığı, kefal, lüfer, ringa ve alabalık gibi balık türlerinden sağlanmaktadır. Bu tür balıklardan çıkarılan 3,5 gram balık yağında yaklaşık 1 gram omega-3 yağ asidi bulunmaktadır.
Balık yağı ilk olarak 1752 yılında Dr. Samuel Kay tarafından kemik hastalıkları ve romatizma ağrılarında kullanılmıştır. Takip eden dönemde kronik cilt hastalıkları, raşitizm, verem, gut ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmıştır.
1980’l, yıllarda balıkta kolesterolü düşürücü bir madde olduğu ve bunlardan birinin n-3 yağ asitleri olduğu kesinleşmiştir. Ardından da balık yağının önemi artmış ve insanların düzenli olarak aldığı bir besin takviyesi haline gelmiştir.
Balık Yağı Ne Kadar Tüketilmelidir?
Balık yağı çeşitli faydaları olsa da tüketim konusunda standart bir ölçüye sahip olamamıştır. Bunun yerine bazı durumlarda kullanılabilme önerileri bulunmaktadır:
- Kişi yüksek kolesterol seviyesine sahipse, balık yağından günde 2 – 4 gram tüketmesi önerilmektedir. Omega – 3 yağ asitlerine yüksek kolesterol hastalarının ihtiyacı bu sınırda kalmıştır.
- Romatizmal sorunlar yaşayan kişilerde balık yağı günlük 1 gram şeklinde belirtilmiştir.
- Kan basıncının yükseldiği durumlarda 3 gram kadar balık yağı çözüm olarak görülebilecektir.
Yukarıda yer alan tüm bu tavsiyeler uzmanların ortak kararı sonucu açıkladıkları ortalama kullanım dozları olsa da her bünyenin farklı oranda omega – 3 yağ asitlerine ihtiyaç duyacağı bilinmeli ve bu doğrultuda bir beslenme uzmanı ile görüşülmesi gerekmektedir. benzer şekilde eğer kronik bir hastalığınız varsa veya düzenli ilaç kullanıyorsanız da doktorunuza danışmadan kullanmamanızı öneririz.
Balık Yağının Faydaları Nelerdir?
Yoğun iş temposu, sınavlar, hayat koşturmacası derken birçoğumuz sağlığımızı ihmal ederiz. Bu yoğun mücadele sırasında yemek yeme alışkanlığımız bile değişir. Sürekli bir yerlere yetişmek zorunda olmak, bizi daha pratik ve çabuk yenebilen gıdalara yöneltmiştir.
[renkbox baslik="Kinoa Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/kinoa-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/12/kinoa-hakkinda-bilgiler-1024x597.jpg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Bu durum sürekli hale geldiğinde ise bedenimiz önemli olan vitamin ve minerallerin eksikliğini bize haber verir. beslenme ile alamadığımız önemli bileşenleri dışarıdan takviye olarak da alabiliriz. Bunlar arasında ilk sıralarda gelen ve hemen hepimizin kullandığı balık yağı da beden sağlığımız için şarttır. Balık yağı göz, kemik, kalp, cilt, beyin, eklemler olmak üzere birçok şeye faydalıdır. İşte balık yağının mutlaka bilinmesi gereken faydaları;
- Araştırmalara göre vücuda düzenli olarak alınan Omega -3 yağ asitleri vücudun ihtiyaç duyduğu gücü sağlayarak, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor.
- Yapılan araştırmalar balık yağının kilo verme konusunda yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Kilo verme konusunda balık yağından faydalananlar, kullanmayanlara oranla hem daha hızlı hem de kalıcı olarak kilo verdiklerini belirtiyorlar. Özellikle egzersizle birlikte kullanıldığında yağ yakımını artırdığı belirlenmiştir. Güney Avustralya Üniversitesi’nin akademisyenlerince yapılan bir çalışmada, aşırı kilolu kişilere 12 hafta boyunca omega-3 balık yağı takviyesi yapılmış ve haftada 3 gün egzersiz yaptırılmış. Bu araştırma sonucunda bu iki uygulamayı birlikte yapanların, egzersizi tek başına yapanlara kıyasla çok daha fazla yağ yaktığı ortaya konmuştur. Ayrıca obez kişilerde vücut bileşimi ve kalp hastalığı riskini azaltır.
- Balık yağı vücut için gerekli olan her türlü vitamini içerisinde barındırdığından kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu sayede kişinin grip, soğuk algınlığı gibi bazı hastalıklarla yakalanma olasılığı daha da azalıyor.
- Balık yağı bir araştırmaya göre AIDS hastalığında da iyileşme yönünde belirtiler gösteriyor.
- Artrit tedavisi uygulamalarının çoğunda yararlı olarak gözetilen balık yağının bazı yan etkileri olduğu da belirtildiğinden bu tedavi de kullanılmadan önce iyice araştırılması gerekiyor.
- Duygusal sarsıntılar sonucu ortaya çıkan depresyonlarda da iyileştirici bir etki gösteriyor. Duygusal bozuklukları tamir etme görevi gören balık yağı olumsuz düşünceler yerine, olumlu duygular aşılıyor. Uyuşukluk, sinirlilik, üzüntü, sürekli endişe duyma ve anksiyete gibi durumlarda faydalıdır.
- Alzheimer hastalığının korunmasında etkin rol oynayan EPA ve DHA bileşenleri balık yağında bulunuyor ve bu sayede bunama hastalığından daha uzun süre korunuyorsunuz.
- Yağların cilt ve saça olan etkisi balık yağında neredeyse 2 katı bir seviyeye ulaşıyor.
- Trigliserid düzenleyici balık yağı tip 2 diyabet tedavisinde de kullanılıyor ve bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu kalkan görevi görüyor.
- Hamilelerde balık yağı kullanımı özellikle öneriliyor. Çünkü bebeğin gelişiminde önemli bir yere sahip olarak biliniyor. Bebek beyin ve göz gibi organlarının gelişiminde balık yağı içerisinde yer alan DHA anahtar bileşimine ihtiyaç duyuyor.
- Yapılan bilimsel araştırmalar balık yağının telomer kısalması ile bağlantısı olduğunu ortaya koymuştur. Yaşlandıkça telomerimiz kısalır, balık yağı ise bu açıdan fayda sağlayarak yaşlanmayı geciktirir.
- Bilişsel zeka ile pozitif ilişkisi saptanan balık yağı hafızayı kuvvetlendirir. Düzenli kullanan kişilerin beyinlerinin serebral korteks ve hipokampus bölümleri daha geliştiği, böylelikle düşünme yönünden daha başarılı oldukları anlaşılmıştır. Omega-3 yönünden eksik bir beslenme düzeninde beyin daha hızlı yaşlandığı için bunama yani demans durumu daha erken gerçekleşir.
- Yağsız kas kütlesini korur. Özellikle bazı ciddi hastalıklarda kas kaybını engellemek için balık yağı tüketilmesi önerilir. Bu tür hassas durumlarda alındığında kasları metabolik olarak korur, fazla kalori yakılmasını önler. Kullanılan miktar için elbette bir doktora danışılmasında fayda bulunmaktadır.
- Magnezyum, D vitamini ve kalsiyumun gösterdiği etkileri göstererek kemik gelişimine yardımcı olur. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde omega-3 balık yapı verilenlerin kemiklerinin, verilmeyenlere kıyasla çok daha güçlü olduğu görülmüştür. Bu nedenle hangi yaş olursa olsun balık beslenme düzenimizin bir parçası olmalıdır. Erken yaşlarda gelişime yardımcı olduğu gibi, ileri yaşlarda kemik erimesini önler.
- Göz sağlığı için faydalıdır. Gözlerin daha iyi görmesini sağladığı gibi, körlüğe ve bozukluğa yol açabilecek dejenerasyonlara karşı da korur.
Ben bir ara almıştım fakat üstünde son kullanma tarihi yazmıyor.Acaba ben mi göremiyorum ?