Mine Çiçeği Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Mine Çiçeği Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Genelde eflatun ve mavi renkte olan mine çiçekleri, oldukça zarif ve hoş bir görünüme sahiptir. Bilimsel adı Verbana officinalis olan mine çiçeklerinin içerisinde; verbalin adı verilen glikozitler ve uçucu yağlar vardır.

Yasemin Saygın

Mine çiçeğini, dünya genelinde yaygın olarak bilinen Verbana officinalis isminin yanı sıra, güvercin otu ve kanotu gibi isimlerle de pek çok yörede görmek mümkündür. Mineçiçeğigiller ailesine ait olan bitki, 60 ile 100 santimetre boyunda uzunluğa kadar büyüyebilen bir bitkidir. Kırmızı, beyaz, mavi, turuncu, pembe ve eflatun gibi çeşitli seçeneklerde renklerini görmek mümkündür.

Ülkemizde Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde sıkça görülmektedir. Sağlığa olan faydaları ile doğada bulunan zararsız bir bitki olan mine çiçeğinin, yaprak ve köklerinin kurutulup kaynatılması ile elde edilen bitki çayı, çeşitli sağlık sorunlarının ortadan kalkması için başvurulan bitkisel yöntemlerden biridir.

[renkbox baslik="Kediotu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/kediotu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2019/02/kediotu-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-yan-etkileri-nelerdir.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

Her evde mutlaka bulunması gereken mine çiçeği, bitki çayı olarak tüketilebileceği gibi, yapraklarının lapa haline getirilmesi ile de vücuttaki pek çok ağrı ve hastalığın şifa bulmasında faydalıdır. Çok fazla toprak ayrımı yapmayan bu narin ve güzel çiçeğin nasıl yetiştirildiği ve bakımını sizlere detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık.

Mine Çiçeği Nedir?

Mine Çiçeği Nedir?Şifalı bir bitki olma özelliği ile doğada eşsiz renkleri ile bulunan mine çiçeğini aktarlardan temin etmek mümkündür. Dayanıklı ve otsu bir özellikteki bu bitki, her türlü toprak yapısında verimli bir şekilde yetişebilmektedir.

Mine çiçeğinin anavatanının neresi olduğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, dünyanın her yerinde çeşitli isimleri ile sıkça yetişmektedir. Bu bitki sağlık için şifalı bir çay olarak tüketilirken, lezzetli tadı ile salata ve yemeklerde de kullanılmaktadır.

Tohumlu olan mine çiçekleri, döktükleri tohumlarla yeniden çoğalmaya başlarlar. Çok yıllık, otsu bir bitki olan mine çiçeğinin ortalama boyu 60-100 cm arasındadır. Yaz mevsiminde mavi veya eflatun renginde açan çiçekleri şemsiyeyi andırır.

İçeriğinde verbalin adı verilen glikozitler ve uçucu yağlar yer almaktadır. Bilimsel cins ismi ise Verbana'dır.

Evlerde saksılarda veya bahçelerde çok rahat bir şekilde yetişen bu bitki, eğer doğada kendiliğinden yetişirse daha çok deniz, göl ve akarsu kenarlarında rastlanmaktadır. Alanın geniş ve toprağın sıkışık olmadığı yerlerde çok daha güzel ve verimli bir şekilde büyürler.

Yapraklarının kenarları dişlidir. Koyu yeşil renkte olan bu yapraklar sapsızdır ve tüylü bir yapıya sahiptir. Bitkinin mavi, mor, eflatun, pembe, kırmızı, turuncu ve beyaz olmak üzere birçok renkte olan çiçekleri de hafif tüylü bir yapıdadır.

Çiçekler olgunlaştığı zaman tek tohumlu ve sert meyveler üretir. Çoğalması da yine bu tohumlardan kendiliğinden olmaktadır. Çiçeklerinin rengi az önce saydıklarımızın dışında karışık da olabilir. Hatta alacalı olan türlerini daha çok görürsünüz diyebiliriz. Yaz mevsiminde çiçek açan bitkinin sapları şifa amacıyla kullanılmaktadır.

Mine Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?

Mine Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?Özellikleri bakımından birbirinden farklı olan mine çiçeklerine doğanın her yerinde rastlamak mümkündür. Diğer bir yandan tek bir çeşit mine çiçeğinin verbana, güvercinotu ve kan otu gibi değişik isimleri bulunmaktadır.

Mine çiçeğinin birçok rengi içerisinde barındırdığı, yer minesi, pürüzlü mine, bahçe minesi ve kelebek minesi gibi çeşitleri bulunmaktadır. Ortaçağ döneminde sıkça kullanılan ve oldukça değerli görülen mine çiçeği, hastalıklardan korunmak için kullanılmasının yanı sıra, sihir ve büyüden de korunmak için tercih edilmekteydi.

O dönemdeki çocukların öğrenme yeteneklerini artırmak için genellikle mine çiçeğinin faydalarından destek alınırmış.

Mine Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle bitkinin sıcak iklimleri sevmesine rağmen soğuğa karşı da çok hassas olmadığını söylemeliyiz. Sıcaklık ihtiyacı da türüne göre değişmektedir. Evinizde saksılarda yetiştirmek istiyorsanız, balkona ya da cam kenarlarına, güneş alan yerlere koymanız doğru olacaktır.

Genel olarak 20 derece sıcaklıkta verimli bir şekilde büyümektedir. Eğer uzun süre gölgede, yani güneş almayan bir yerde kalırsa yapraklarında çürüme ya da küflenme meydana gelecektir. Eğer yaşadığınız soğuk bir iklimse çiçekleri mevsimlik olarak açmaktadır.

Fazla su ihtiyacı olmayan bitki eğer çok sıcak bir yerdeyse ve özellikle yaz aylarında günde 3-4 defa, azar azar sulanmalıdır. Yeni ekilen çiçek de tam olarak yetişene kadar susuz bırakılmamalıdır.

Fakat fazla sulamamaya dikkat etmeli ve toprağın ideal nemde kaldığından emin olmalısınız. Eğer çok fazla sularsanız bu kez de köklerinde çürüme meydana gelecektir.

Sulamayı belirleyen bir başka faktör ise toprak türüdür. Suyu emen, pH seviyesi 5 – 5,7 arasında olan, hafif asidik topraklar bu çiçek türleri için idealdir. Bunun için çiçekçiden humuslu, killi ve organik katkılı toprak alarak homojen bir karışım hazırlayabilirsiniz.

Eğer toprağını bu şekilde hazırlar ve günde 1-2 defa sularsanız çiçeğiniz gayet güzel yetişecektir. Mayıs ayının sonlarında budama yapılmalıdır. Eğer yılda bir defa budama yapılırsa daha sağlıklı ve canlı olacaktır.

Budama birçok kişi tarafından ihmal edilen ve gereksiz görülen bir uygulama olsa da bitkinin hava almasını ve daha fazla çiçek açmasını sağlaması açısından oldukça faydalı bir işlemdir. Budama yapılacak yerleri de zaten kendiniz kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Çiçeğin kuruyan, çürüyen ve ölmüş sapları mutlaka budanmalıdır.

Diğer çiçeklere kıyasla çoğaltılması çok kolay olan mine çiçeği hem tohumdan hem de sürgünlerinden çoğaltılabilmektedir. Sürgünlerden çoğaltmak daha çok tercih edilen bir yöntemdir.

Tohumdan çoğaltmada ise bitkinin tohumları alınır ve kurutulur. Daha sonra bu tohumlar uygun bir toprağa ekilerek uygun hava sıcaklığı olan bir ortamda çimlenmeye bırakılır. Tohum baş verene kadar toprağı suya boğmadan, azar azar sulama yapılmalı ve kuru bırakılmamalıdır.

Mine Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Mine Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Mine çiçeği tıpkı bir şifalı ot gibi fayda deposudur. Uzmanlar süs bitkisi olmasına rağmen bu çiçeğin sinirleri yatıştırmadan uykusuzluğa, balgam söktürmeden bağışıklığı güçlendirmeye kadar birçok faydası olduğunu belirtmektedir. Mine çiçeğinin en çok bilinen faydaları şunlardır;

  • Faydalı özellikleri ile sağlıklı yaşama yönelen kişilerin tercih ettiği bitkilerden biri olan mine çiçeği, en çok da ateş düşürücü özelliği ile fayda sağlayan bir bitkidir.
  • Böbrek taşını düşürmekte zorlanan kişiler için oldukça etkilidir. Bu rahatsızlık için hazırlanan bitkisel kürlerin vazgeçilmez malzemelerinden biridir.
  • Romatizma ağrılarını dışarıdan iyileştirme özelliğine sahip olmasından dolayı, yapraklarından hazırlanan karışım, romatizma ağrılarının büyük ölçüde dinmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Adet döneminde karın ağrılarını ve göğüslerde meydana gelen hassasiyeti azaltır.
  • Uykusuzluk ve halsizlik gibi günlük sıkıntıların azalması için mine çiçeği çayının günde üç fincana yakın tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
  • Süt artırıcı özelliği ile de öne çıkması, pek çok emziren anne için mine çiçeğinin önerilmesine neden olsa da, bu konuda uzman bir görüşe başvurmak en doğru sonuca ulaşmayı sağlayacaktır.
  • Sinirleri yatıştırıcı ve stresi azaltıcı etkileri bulunmaktadır
  • Balgam söktürmeye yarar.
  • Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Şiddetli baş ağrılarını keser.
  • Ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır.
  • Diş ve dişeti hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Tıp alanında kullanılan bazı ilaçların etken maddesi olarak mine çiçeğinin kullanıldığı bilinmektedir.
  • Safra kesesi ağrılarını azaltır.
  • Kulak ağrılarını keser.
  • Astım, bronşit, öksürük gibi üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bu hastalıkların tedavisine yardımcıdır.

Mine Çiçeğinin Zararları Nelerdir?

Mine Çiçeğinin Zararları Nelerdir?İçeriğindeki doğal bileşenler sayesinde sağlığı olumlu yönde etkileyen özelliklere sahip olan mine çiçeğinin belirli bir yan etkisinden söz etmek doğru değildir.

[renkbox baslik="Siklamen Çiçeği Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/siklamen-cicegi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/siklamen-cicegi-nedir-cesitleri-ve-ozellikleri-nelerdir.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Ancak rahimde kasılma ve gevşemelerin artmasına neden olacağı olasılığı, hamile kadınların mine çiçeğinden uzak durmalarını gerektirmektedir. Hassas bünyeye sahip olan kişilerde alerjiye sebep olabilecek mine çiçeği, kalp ve tansiyon hastaları tarafından kullanılmak istendiğinde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Yaygın olarak görülen faydalarından biri olan sinirleri yatıştırması ve gerginliği azaltması, yan etkiye sebep olacak kişilerde, sakinliğin aksine asabiyete neden olabilir.

Mine çiçeği, çok yıllık bir bitkidir. Çok fazla renk çeşitliliğine sahip olan bitki güzel renkleri ve narin görüntüsüyle en sevilen çiçekler arasında yer almaktadır.
En sevdiğiniz çiçek türü hangisi?
Mine çiçeğinin yetiştirilmesi konusunda eklemek istediğiniz bir püf nokta var mı?
Çiçeklerinize yılda kaç defa budama yapıyorsunuz?



Okur Yorumları