Begonya Çiçeği Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Begonya Çiçeği Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Ilıman iklimleri seven begonya çiçeği; kırmızı, turuncu, beyaz olmak üzere çok fazla renge sahiptir. Görsel olarak bulunduğu ortamı dolduran ve bakımı kolay bir bitki olan begonyaların nasıl yetiştirildiği hakkında gerekli bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Evde bakılabilecek süs bitkilerinden bahsedilecekse, begonya akıllara ilk gelen çiçeklerden birisidir. Yapısı gereği ılıman iklim koşullarına uygun bir bitki olduğundan evlerde yetiştirilmeye oldukça müsaittir. Çiçeklere karşı ilgisi olan ve evinde süs bitkisi yetiştirmeyi seven kişilerin vazgeçilmezi olan begonya, kış ayları başta olmak üzere her mevsimde çiçek vermektedir.

200 civarında türü olan çiçeğin en çok bilineni katmerli olanıdır. Bazıları ise desenli bir yapıya sahiptir. Geneli kısa ve bodur olan bu bitkinin bazı türleri uzun boyludur. Ev ve bahçelerde yetiştirilmesinin yanında ticari amaçla da yetiştirilen önemli bir türdür. Bunun sebebi de renkleri ve görselliği ile göz dolduran ve hoş bir manzara yaratan özelliğidir.

[renkbox baslik="Mine Çiçeği Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/mine-cicegi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/11/mine-cicegi-nedir-cesitleri-ve-ozellikleri-nelerdir.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ancak soğuğu sevmediği gibi çok sıcak ve nemsiz ortamlarda büyümeye de elverişli değildir. Bu nedenle kaloriferli ve yüksek ısılı evler begonya yetiştirilmesi için ne yazık ki uygun değildir. Begonya özellikle kırmızı ve beyaz çiçek açan bir bitki olup, parlak yeşil yapraklara sahiptir. Çok fazla büyümeyen bu bitki, evde hem kolay yetiştirilebilir hem de estetik bir görüntü sağlamaktadır.

Begonya Çiçeği Nedir?

Begonya Çiçeği Nedir?Begonya ılıman ev koşullarında yetişmeye elverişli oldukça güzel görüntüye sahip olan bir süs bitkisidir. Doğada çok fazla sayıda ve çeşitlilikte renkleri bulunan begonyanın, en yaygın renkleri beyaz ve kırmızı olarak bilinmektedir.

Her ne kadar ev koşullarında yetişmeye uygun ve fazla nazlı bir çiçek olmasa da koşulların mutlaka elverişli olması ve bakımının düzenli yapılması çok önemli ve gereklidir.

Begoniaceae ailesine ait bir çiçek cinsidir. Çok fazla türe sahiptir. Hatta bunlardan bazılarının su altı bitkisi, bazılarının ise şifalı bitkiler sınıfında yer aldığı bilinmektedir. Anavatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika, Asya ve Güney Afrika’dır.

Çok güzel ve gösterişli çiçekleri vardır. Renkleri ise kırmızı, beyaz, sarı, turuncu, pembe ve karışık renklerde olabilmektedir. Kendi cinsi altında çok fazla türü bulunmasının yanında, bir o kadar da melez ve varyasyonları bulunmaktadır.

Begonya çiçeğinin ilk kez 1777 yılında İngiltere’de tanıtıldığı bilgisi elde edilen kaynaklarda yer almaktadır. Sera yetiştiriciliğinde de dünyada ilk sıralarda bulunur.

Begonya Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?

Begonya Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?Yaprak yapısından renklere, büyüme şeklinden boyutuna kadar birçok farklı özelliğe sahip begonya çeşidi bulunmaktadır. Begonyalar büyüme şekilleri ve kök yapılarına göre şu şekilde kategorize edilebilmektedir.

  • Yumrulu Begonya: Binlerce tür arasından en dikkat çekeninin yumrulu begonyalar olduğunu söylemek mümkündür. Yaprakları çok koyu yeşil olmayıp hafif parçalı ve üst yüzeyi tüylüdür. Çiçekleri diğer türlere göre oldukça iri olan yumrulu begonyaların, tek katmanlı ya da katmerli olarak açabildikleri bilinir. Çiçek büyüklükleri 3 ila 6 cm arasında değişiklik gösterir. Mavi ve yeşil haricinde her renkte çiçek açabilirler.
  • Ağaç Begonya: Evlerde en çok yetiştirilen begonya çeşididir. Yaprakları uzun, tüysüz ve beneklidir. Ağaç begonya olarak isimlendirilmelerinin nedeni diğer türlere göre daha fazla uzayabilmeleri ve boy atmalarından ileri gelir.
  • Yaprak Begonya: Çiçekleri küçük ve gösterişsizdir. Yaprakları gelişmiş olan bu tür daha çok estetik amaçla yetiştirilir. Sade, göz alıcı ve estetik bir görüntüye sahip olan bu tür, ağaç begonyalar kadar olmasa da uzun boy yapısına sahiptir. Bu kategori altında;Begonia imperialis, Begonia masoniana, Begonia ricinifolia, Begonia metallica gibi türler yer almaktadır.
  • Balmumu Begonyaları: Gölgeyi seven ve ağaçların altında yetişebilen türlerdir. Vahşi doğada kendine daha serin yerleri seçen bu kategoride yer alan türler, evlerde balkonlarda ve askılı saksılarda, güneşin az geldiği yerlerde rahatlıkla yetişir. Genellikle 18-60 cm arasında uzunluğa erişir.
  • Baston Begonyaları: Kanat şeklinde yaprakları bulunur. 6-12 inç arası uzunluğa sahiptir.

Begonya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Begonya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?Begonya çiçeği ev koşullarında kolay yetiştirilebilen bir çiçek olması ile dikkat çekmektedir. Bu nedenle özellikle ev dekorasyonunda süs bitkisi olarak tercih edilmektedir. Birbirinden farklı yapılarda birçok türü bulunan begonyalar, beyazdan koyu kırmızıya uzanan geniş bir renk yelpazesine sahiptir.

Mevsimlik olarak veya tam zamanlı yetiştirilmeye müsaittir. Çok sıcak ve çok soğukta gelişme özellikleri yavaşlar ancak ılıman koşullar ve yeterli güneş ışığı ile kolayca büyütülebilir. Begonya çiçekleri tıpkı diğer çiçekler gibi topraktaki vitaminleri tükettiğinden, her 2-3 yılda bir ve

Nisan ayında olmak üzere saksı değişikliği yapılmalıdır. Sulama ise direkt toprağa dökmek yerine, sprey yardımıyla püskürtme usulü yapılmalıdır.

Begonya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Begonya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?Begonyanın çok nazlı bir çiçek olmadığı bilinen bir gerçektir. Hemen her ev koşulunda büyüyebilir. Begonyanın evde konumlandırılacağı yer oldukça önemlidir. Sabah güneşi alan, öğleden sonra ise gölge olan bir yer tercih etmek en faydalısıdır.

Alternatif olarak güneşlenme süresini kendiniz belirlemek istiyorsanız sıradan bir floresan lamba kullanmanız yeterli olacaktır. Sulama konusunda ise begonyaların nem sevdiği unutulmamalıdır. Bu nedenle sık ve düzenli olarak oda sıcaklığında su ile beslenmeli ancak çok fazla su içinde bırakılmamalıdır.

Begonya çiçeğinin yetiştiriciliği hakkında bilinmesi gereken en önemli bilgiler şu şekildedir;

  • İlk başlarda küçük saksılara ekilebilen çiçeğin, büyüdükten sonra saksı değişimi yapılabilir. Doğru zamanı kökleri gelişip, saksıya dar geldiğinde anlayabilirsiniz.
  • Tek çiçek ekecekseniz derin bir saksı, 3-4 tanesini bir arada ekecekseniz daha uzun saksı türlerini kullanabilirsiniz.
  • Suyu seven bir bitkidir. Fakat aşırı sulamadan kaçınmalı ve toprağın nem dengesinin korunması sağlanmalıdır. En ideal sulama şekli ise sprey şeklinde şişelerle, fısfıslama şeklinde yapılan sulamadır.
  • Sulama işleminin belirli aralıklarla ve düzenli olarak yapılmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde kuruyan toprağa birden su verilirse köklere zarar verebilir.
  • Eğer musluktan alınan su kullanılıyorsa bunun bir süreliğine dinlendirilmesi gerekmektedir.
    Saksının altında veya yanlarında mutlaka drenaj delikleri olmalıdır. Çünkü çok su içinde kalan toprak aşırı nemden çürüyebilir.
  • Güneşe çok az ihtiyaç duyan bitki gölge ve yarı gölge alanları sever. Doğrudan güneş ışığını sevmez, genellikle sabah güneşinden hoşlanır.
  • Çiçeklenme zamanında ışık ihtiyacı normalden biraz daha fazladır. Bu nedenle tomurcuk verdiği zamanlarda güneşin daha çok geldiği bir yere konulmalıdır.
  • Çok fazla rüzgara dayanıklı olmayan bitki hava akımının olduğu yerde bulundurulmamalıdır.
  • Kış aylarında 15-18 derece sıcaklıklarda verimli bir şekilde yetişmesi için ideal sıcaklıklardır.
  • Toprak tercihinden de bahsedecek olursak; fazla kireçli olmayan, humuslu ve organik maddelerce zengin toprakları sevmektedir. Eğer saksıda yetişiyorsa çok az miktarda nehir kumu da eklenebilir.
  • Yaz aylarında haftada 2-3 defa olan sulama, kış aylarında 1 veya 2 şeklinde azaltılmalıdır.
  • Saksı değişimi için doğru zaman ilkbahar aylarıdır. Bitki yetiştiricileri Nisan ayının en doğru zaman olduğunu belirtmektedir.

Begonya Nasıl Çoğaltılır?

Temel olarak; çelikle, tohumla ve köklerden olmak üzere 3 türlü çoğaltma yöntemi bulunmaktadır. Eğer begonyalarınızı sürekli çoğaltan ve kendi küçük bahçenizi oluşturmak istiyorsanız bu bilgilere hakim olmanızı öneririz.

[renkbox baslik="Gelincik Çiçeği Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/gelincik-cicegi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/gelincik-cicegi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Tohumla Çoğaltmak: Tohumlar toprağın üzerine tek tek yerleştirilir. Parmak yardımıyla çok hafif şekilde toprağa gömülür. Yine az miktarda can suyu verilerek çimlenmeye bırakılmalıdır. Yaklaşık 15-20 gün içerisinde çimlenen bitki, 2 ay içerisinde de ekilecek boyuta ulaşmaktadır. Tohumla çoğaltma için ideal zaman diye bir dönem yoktur. Yılın her döneminde ekebilirsiniz.

Çelikle Çoğaltma: Daha çok katmerli begonyalar için tercih edilen bir yöntemdir. Çelikler çiçeksiz sürgünlerden 5-10 cm olacak şekilde kesilir. Daha sonra turba ve kum karışımı toprağa ekilir. Çelik yaprağın arka kısmına bıçak yardımıyla kesik atılır ve bu sayede damarların toprağa karışması sağlanır.

Köklerinden Çoğaltma: Bu yöntem ise en bilinen ve klasik olanıdır. Basit bir şekilde köklere zarar vermeden diğer köklerden ayrılır ve başka bir saksıya ekilir.

Begonyalar birbirinden güzel renkleri ve gösterişli yapısıyla çiçek dünyasının gözdelerinden biridir. 1000'den fazla türü olduğu bilinen çiçeğin yetiştiriciliği çok fazla zahmet istememektedir.
En sevdiğiniz çiçek hangisi?
Sizce çiçek bakımında en önemli püf nokta nedir?
Begonya yetiştirirken bilinmesi gereken en önemli detay nedir?
Bu çiçeğin şifalı yanları olduğundan bahsetmiştik. Siz bugüne kadar hangi yönünden fayda sağladınız?



Okur Yorumları