Çakallar Hakkında Bilgi; Çakal Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Çakallar Hakkında Bilgi; Çakal Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Çakallar Köpekgiller ailesinden olup, genellikle buldukları leşlerle beslenmektedirler. Çakallar kırsal, taşlık ve su bulunan alanlarda yaşayabilmektedirler. Tilkilere göre daha iri ve kiloludurlar. Ömürlük eşleri bulunur ve aile olarak toplu gezerler. Çakallar hakkında geniş bir bilgiye sahip olmak için sizin için derlediğimiz yazımızı okuyabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Köpekgiller familyasına dahil olan çakallar, kendi içinde birkaç çeşide ayrılan köpek türleridir. Genel itibariyle çakallara verilen isimler Canis adustus ya da Canis aureus’tur. Bunun yanında Afrika ve Asya’da bulunan çakal türlerine Canis mesomelas veya Canis simensis ismi verilmektedir.

Leşçil canlılar olarak bilinen çakallar, hayatları boyunca çoğu zaman kendileri avlanmazlar. Sürekli diğer hayvanların avladıkları ve arkalarında bıraktıkları leşleri tüketirler. Bunun yanında avlanma sonrası beslenmeye çalışan aslan ya da kaplan gibi diğer yırtıcıları sürekli rahatsız ederler.

[renkbox baslik="Gelincikler Hakkında Bilgi; Gelincik Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/gelincikler-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/gelincikler-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]

Dünyanın hemen her yerinde bulunan çakallar, birbirinden farklı özelliklere sahip birkaç türden oluşmaktadır. Bu türler, bulundukları iklimin özelliklerine adapte olmuş çakallardır. Sıklıkla kıyı bölgelerde bulunan çakallar, sulak alanlarda yaşamayı tercih ederler. Çok aç kaldıkları durumlarda bu bölgelerde bulunan küçük hayvanları avlayabilirler fakat bu sahne nadiren görülür çünkü çoğunlukla hazırcı hayvanlardır.

Çakal Nedir?

Çakal Nedir?

Canidae familyasının Canis türü olan çakallar, köpeğe benzeyen ancak leş yiyen yırtıcılardır. Köpeklerden pek çok açıdan farklı olan çakalların en temel özelliği asla evcilleştirilemeyecek olmalarıdır. Üstelik ölmüş hayvanların leşini temizleme görevini de üstlenmişlerdir. Bu nedenle her ne kadar avcı olarak anılsalar da avlanmamayı tercih ederler.

Çoğunlukla sırt kısımları ile gövdeleri birbirinden farklı renklerde olan çakalların sarı, turuncu ve kahverengi tonlarında oldukları gözlemlenmiştir. Tür isimleri de renkleri ile bağdaştırılmış, bacakları ve alt gövdesi altın sarısı olan çakala altın çakal ismi bu nedenle verilmiştir.

Çakalların Özellikleri Nelerdir?

Çakalların Özellikleri Nelerdir?

Tilkilerle ciddi manada benzerlik taşıyan çakallar, zaman zaman birbirleriyle karıştırılabilmektedir. Çakalların tilkilerden daha büyük ve kilolu olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca tilkilerin tüyleri çakallardan daha güzel ve parlaktır.

Uzunlukları türlerine göre farklılık gösterse de 35 cm ile 65 cm arasında değişen çakallar, kuyruklarıyla beraber 100 cm’ye ulaşabilmektedirler. Vücutlarında bulunan tüylerin aksine kuyruk tüyleri çok daha uzun ve yumuşaktır. Aynı zamanda daha sık ve kabarık olduğunu söylemek de mümkündür.

Dört farklı türü bulunan çakalların farklılıkları yaşadıkları bölgelerden ve görünümlerinden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de de kıyı bölgelerde bulunan çakallar, halk arasında birbirinden farklı isimlerle anılmaktadır. Anadolu’da çakaldan çok kullanılan ismi kır kurdudur.

[renkbox baslik="Alageyikler Hakkında Bilgi; Alageyik Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/alageyik-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/alageyik-hakkinda-bilgi.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Aç kaldıklarında dağlardan insanların arasına karışabilen çakallar, korkak ve sinsi hayvanlardır. Üstlerine gidilmediğinde herhangi bir saldırganlık göstermezler. İnsanlarla karşılaştıklarında ilk kaçan taraf olmayı tercih ederler. Özellikle soğuk kış mevsimlerinde çakalların şehirlere ulaşabildiği, kargaşaya neden olduğu bilinmektedir.

Ağırlıkları en fazla 12 kg olan çakalların standart kilosu 10 kg’dır. Sağlıklı ve iyi beslenmiş olanlar nadiren 12 kiloya ulaşmaktadır. Kokarcalar gibi çakallar da kuyruk civarında bulunan koku bezleri nedeniyle kötü koku salgılanmaktadır. Özellikle korktuklarında ve kavgalarında bu özelliklerini devreye sokmaktadırlar.

Çakallar Nerede Yaşar?

Çakallar çoğunlukla suyun bulunduğu, kırsal alanları tercih ederler. Susuz kalmaya uzun süre dayanamadıkları için yaşam alanlarının tercihini buna göre yaparlar. Yaşadıkları yerlere göz gezdirildiğinde 3 kıtada da yaygın olarak bulundukları görülmektedir.

Avrupa’da Yunanistan’ın kuzey kesimlerinde, Sırbistan’da ve Hırvatistan’da çok fazla çakal bulunmaktadır. Bunun yanında Bosna Hersek ve Romanya da çakal yoğunluğu fazla olan ülkeler arasındadır. Türkiye’nin hemen her bölgesinde bulunan çakallar, kurtların bulunmadığı yerleri mesken edinmişlerdir. Özellikle ormanlardan kaçındıkları için Karadeniz civarında çakallara denk gelmek oldukça zordur. Kayalık ve açık alanlar çakalların en sevdiği yerlerdir.

Çakallar Nasıl Ürerler?

Çakallar ömür boyu süren evlilik yapısına sahiptirler. Çoğunlukla Ekim ayında üredikleri görülür. Yaklaşık olarak 60 gün süren hamilelikleri vardır. Hamileliği boyunca güvenli ve sakin bir mağara arayan anne çakal, doğumu yaklaştığında bu mağaraya yerleşir. Yavru sayısı çoğunlukla 6 ile 8 arasında değişmektedir. İlk 3 gün gözleri kapalı olan yavru çakalların daha sonra gözleri açılır. Nerdeyse 1 ay boyunca anne sütü ile büyürler.

Anne ya da baba çakal, yavrular 1 aylık olduktan sonra mağaraya kendi ağızlarında yiyecek getirirler. Sütü tamamen bırakmaları ise 2 ayı bulmaktadır. 5 ya da 6 aylık olduktan sonra anneye bağımlılıkları biten yavrular yavaş yavaş civarda dolaşmaya başlarlar. 20 aylık olan her çakal üremek için hazır demektir.

Çakallar Grup Halinde mi Yalnız mı Dolaşırlar?

6 aylık olduktan sonra annelerinden bağımsızlıklarını ilan eden çakallar, yaklaşık 2 yıl anne yanında kalmaya devam ederler. Bu süre içinde kardeşlerinin eğitilmesine yardımcı olurlar. Küçük aile sürüleri içinde bulunmayı tercih ederler. Kendi aralarında kodladıkları ulumaları ile birbirlerinden haberdar olurlar. Kendi bölgeleri dışında yaşamamaya özen gösteren çakallar, bu bölgede aile kurarlar.

Çakalların Ömrü Kaç Yıldır?

Doğduğu andan itibaren 1,5-2 yaşına kadar annesinin yanında olan ve 2 aya kadar anne sütü içen çakallar güçlü olmaktadır. Salgın ya da herhangi bir saldırıya maruz kalmadıklarında ömürleri rahatlıkla 8 yılı bulmaktadır. Herhangi biri tarafından bakılıp büyütülmeyen çakallar doğada en fazla 8-9 yıl hayatta kalabilirler. Bununla beraber hayvanat bahçesinde bulunan çakalların 12-15 yıl arasında yaşadıkları gözlemlenmiştir.

Çakkalların Bilimsel Sınıflandırması

Çakkalların Bilimsel Sınıflandırması

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Caniformia (Köpeğimsiler)
Familya: Canidae (Köpekgiller)
Oymak: Canini (Asıl köpekler)
Cins: Canis

Çakallar vahşi doğada en çok leşlerle beslenmektedirler. Aile hayatına önem verir ve ömürlük eşler edinirler. Bulundukları bölgeyi sahiplenerek topluluk halde dolaşırlar.
Hiç çakal gördünüz mü? Deneyimizi anlatır mısınız?
Bu tarz vahşi doğada yaşaması gerekli hayvanların hayvanat bahçelerinde beslenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Çakal sözcüğü insanlar arasında mecazi anlamda sizce neden kullanılıyor?



Okur Yorumları
  1. Karadeniz’de çakal yaşamaz mi diyor akşam ezan okunurken gelsin görsün Trabzon çakal gaynay;)

  2. Trabzon’da çakallarla ilgili tez yapıyorum. Yazıda okuduğumun aksine çok çakal var. Çalıştığım yer derenin oluşturduğu uzun bir vadi. Vadide ağaçlık alan çok fazla, zaten ya fındıklık ya da doğal ağaçlık alan var, sırf ot olan alanlar yüksek kesimlerde az miktarda ve küçük alanda ya da yaylalarda olur. Yani çakalların ağaçlık alanları sevmediği doğru değil.

  3. Gece ormanda kamp yaparken görmüştüm. Neydi o öyle! Çakallar kurnazlık anlamı taşıyorlar bizlerde kurnaz insanlara çakal diyoruz.