Dupnisa Mağarası Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde yer almaktadır. 3150 metre uzunluğuna sahip olan mağara, Trakya bölgesinde turizme katkı sağlayan tek mağara özelliğindedir. Yeraltında olması ile farklı bir yapıya sahip olan Dupnisa Mağarası'na 3 farklı kapıdan giriş yapmak mümkündür.
Yaklaşık üç bin metre uzunluğu ile bilinen mağaranın ilk bin metresi su ile dolu bir girişe sahiptir. Dupnisa Mağarası kapılarının isimleri sırasıyla; Dupnisa Dolin, Kuru Mağara ve Kız Mağarası olarak isimlendirilmiştir.
[renkbox baslik="Anavarza Kalesi (Antik Kenti) Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi" link="https://bilgihanem.com/anavarza-kalesi-hakkinda-bilgiler/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/anavarza-kalesi-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
En derin girişe sahip olan Dupnisa Dolin kapısıdır. Mağara içinin yarasalarla dolu olması, Dupnisa Mağarası'nın oldukça ürkütücü özellikte olmasına neden olmaktadır. İlk olarak 2003 yılında turist ziyaretçilerini kabul etmeye başlayan mağara, daha önceki yıllarda ziyaret edilmesini mümkün kılan zemin yapısına sahip olmadığı için gezilmesi mümkün olmamaktaydı.
Dupnisa Mağarası Nerededir?
Kırklareli il sınırları içinde olan Dupnisa Mağarası, Demirköy ilçesine bağlı Sarpdere köyünde yer almaktadır. Bazı levhalarla Sarpdere köyüne gelmiş olan ziyaretçilerin bu özel mağarayı kolaylıkla bulmaları sağlanmıştır. Orman içinde yer alan Dupnisa Mağarası, havası itibariyle serin özellikte olan bir yapıya sahiptir. Dupnisa Mağarası, ekosistemin gelişmesi için önemli bir role sahip mağaralardan biridir. Özellikle pek çok yarasa türünün mağara içinde üremesine olanak sağlaması, Kırklareli turizm yönetimine kış aylarında yarasaların ölmemesi için Dupnisa Mağarası'nı kış turizmine kapalı tutma kararını aldırmıştır. Bu karar önemli bir hassasiyet örneği niteliğindedir.
Dupnisa Mağarası'nın Özellikleri
Yeraltı cenneti olarak eşsiz özellikleri ile nitelenen Dupnisa Mağarası, bulunduğu bölgede ilk turizme açılan mağara özelliği ile ilgi çekmektedir. 2003 yılından beri her yıl yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapan mağara, gören herkesin büyülenmesine neden olan özelliklere sahiptir. Dupnisa Mağarası'nın öne çıkmasındaki en önemli özelliklerinden biri de; Türk ve Bulgaristan sınırında yer alan Rezve Deresi'ni oluşturmasıdır. Türkiye’de yer alan önemli mağaralar arasında başı çekmesi ve Trakya turizmine önemli bir değer kazandırmış olması, Dupnisa Mağarası hakkında bilinmesi gereken özellikler arasındadır.
İlginizi Çekebilir: Karain Mağarası Hakkında Bilgi
Turizm Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeler sonucunda Trakya turizmine kapılarını açan Dupnisa Mağarası, binlerce metre derinliğe sahip olmasına karşın, sadece 500 metrelik kısmı düzenlemelerle turistlerin beğenisine sunulmuştur. Daha derinliklere sadece adrenalin tutkunu dağcıların inebilmesi söz konusudur. Yaklaşık otuz üç bin yarasanın yaşadığı Dupnisa Mağarası, diğer ilginç özellikleri ile de her yıl turistlerin en çok merak ettiği yerlerden biri olmaktadır. Ziyaretçilerin Dupnisa Mağarası'nı rahatlıkla gezebilmeleri için ışıklandırma sistemi oldukça yeterlidir. Gün içinde 00:08-17:00 saatleri arasında ziyaretçilere açılan mağara, az bir giriş ücreti ile gezilebilmektedir.
Dupnisa Mağarası'nın Tarihçesi
Milyonlarca yıl önce oluştuğu bilinen Dupnisa Mağarası'nın yaklaşık olarak 180 milyon yıl önce oluştuğu bilinmektedir. Birbiri ile bağlı üç mağaradan oluşmuş olan Dupnisa Mağarası yaklaşık olarak üç bin metre uzunluğa sahiptir. Üç kapı girişinden oluşması ve her girişin kendine özgü bir isminin olması, ziyaretçilerin Dupnisa Mağarası gezisi sırasında kolaylık yaşamalarını sağlamaktadır. Kırklareli'ne ulaştıktan sonra Demirköy ilçesinden çeşitli minibüsler yerli ve yabancı turistlerin bu mağaraya ulaşmalarını sağlamaktadır.
Kırklareli'ne yolu düşenlerin mutlaka keşfetmeleri gereken bir mağara olan Dupnisa Mağarası, özellikleri ve görünüşü ile turistler için oldukça ilgi çekici yerlerden biridir. Mağara içinde bulunan göller ve göl üzerlerine düşen duvar saçakları Dupnisa Mağarası'nın oldukça ilginç bir görünümde olmasına neden olmaktadır.
Çok faydalı bir site
il olarak Kırklareli yazılması gerekirken Kırıkkale yazılmış.Düzeltilmesini rica ederim.
Yapılan yanlıştan dolayı okuyucularımızdan özür dileriz.
Gerekli düzenlemeler yapıldı Mustafa Bey, ilginiz için çok teşekkür ederiz.