Pisa Kulesi Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi

Pisa Kulesi Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi

Pisa Kulesi, İtalya'nın Pisa şehrindeki, Piazza dei Miracoli yani Mucizeler Meydanı’nda yer almaktadır. 56 metre yüksekliğinde olan kuleyi tüm dünyada ünlü yapan şey, hafif eğimli olmasıdır. Bunun altında yatan sebep ise, kulenin zemini yumuşak olduğundan, zaman içerisinde çökme yapmıştır. Bu çökme neticesinde de kulenin güney kısmı eğilmeye başlamıştır. Bu makalemizde siz değerli okuyucularımıza İtalya’nın en önemli turistik yapılarından biri olan Pisa Kulesi hakkında detaylı bilgileri vereceğiz.

Erkan Karaca

Pisa Kulesi deyince akıllara hemen kuleyi düzeltmeye çalışırken çekilmiş esprili fotoğraflar gelmektedir. Çünkü İtalya seyahati yapan hemen herkes Pisa Kulesi'nin önünde o meşhur pozu verirler. Eser İtalya'nın kuzeyindeki Pisa şehrinde yer almaktadır. Piazza dei Miracoli yani Mucizeler Meydanı'nda bulunan yapı 1063-1090 yılları arasında inşa edilmiştir.

Peki kulenin bu denli tanınmasındaki asıl sebep nedir? Pisa Kulesi yapılırken her ayrıntı düşünülmüş ancak zemin yapısı gözden kaçmıştı. Yumuşak bir zemin üzerine yapılan kule yıllar içerisinde çökme sebebiyle eğilmeye başladı. Hafif açıyla güneye doğru eğim yapan kuleyi asıl ünlü yapan işte bu özelliğidir.

[renkbox baslik="Bodrum Kalesi Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi" link="https://bilgihanem.com/bodrum-kalesi-hakkinda-bilgiler/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/05/bodrum-kalesi-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Çünkü 56 metre yüksekliğindeki bir yapının, hala devrilmeden yamuk bir görüntüye sahip olması birçok insanın ilgisini çekmektedir. Şimdi Pisa Kulesi'nin mimarisi ve tarihi hakkındaki bilgileri daha ayrıntılı bir şekilde öğrenelim.

Pisa Kulesi Nerededir?

Pisa Kulesi Nerededir?Pisa Kulesi adını içinde bulunduğu İtalya'nın Pisa şehrinden alır. Şehrin “Mucizeler Meydanı” diye bilinen alanında inşa edilmiştir. Yapımı yaklaşık 27 yıl sürmüş ve 1090 yılında ancak tamamlanmıştır. İnşası bittikten 13 yıl sonra, binaya ek olarak Çan Kulesi ilave edilmiştir.

Pisa Kulesi’nin Mimarisi

Pisa Kulesi’nin MimarisiDaire biçimindeki 6 ayrı sütun birbirinin üstüne monte edilerek Pisa Kulesi inşa edilmiştir. Yerden yüksekliği yaklaşık 56 metredir. Ülkemizdeki 19 katlı bir binanın yüksekliğiyle eş değerdir. En üst katına çıkmak için 294 tane merdiven basamağı üzerinden geçmeniz gerekmektedir. Pisa Kulesi’nin inşası yanlış bir mimari sonucu yumuşak zemin üzerine yapılmıştır. İşte bu yüzden, tamamlandıktan kısa bir süre sonra güney bölgesine bakan kısmı bükülmeye başlamıştır.

Yapılan ölçümler sonucunda Pisa Kulesi’nin en tepesinin temelinden yaklaşık 4.3 metre yana kaymış olduğu hesaplanmıştır. Fakat ağırlık merkezi hala kulenin kendi içindeki noktada kaldığı için Pisa Kulesi’nin bu eğimden dolayı devrilmediği açıklanmıştır. Eğim derecesi yaklaşık 5.5 derecedir. Yine yapılan ölçümler göstermiştir ki, kule her 100 yılda bir temelden yaklaşık 0.7 cm eğilmektedir. Unutulmamalıdır ki, temeldeki 0.7 cm'lik eğim, Kule’nin üst kısmında çok daha büyük bir şekilde hissedilmektedir.

Pisa Kulesi’nin Tarihçesi

Pisa Kulesi’nin TarihçesiPisa Kulesi’nin inşa ediliş amacı, o dönem bir güç simgesi haline dönüşen Cenova ve Venedik yapılarına karşı, Pisa Şehri ahalisinin bir misillemesidir. Ancak yapılan hayati bir mimari hata, Kule’nin değerini azaltmaktan çok, ününe ün katmıştır. Mimar Bonanno Pisano tarafından yapılan kule günümüzde İtalya'yı ziyarete gidenlerin mutlak uğrak noktası olmuştur.

Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kule, 1990 yılında restorasyona alınmış ve yaklaşık 11 yıl kapalı tutulduktan sonra 2011 yılında tekrar hizmete açılmıştır. Pisa Kulesi’nin dış çapı yaklaşık 15,484 metre; iç çapı ise 7,368 metredir. Yaklaşık 14 Bin 700 ton ağırlığındadır. Duvarlarının kalınlığı ise 2,4 mete gelmektedir.

Pisa Kulesi’nde toplamda 7 adet çan bulunmaktadır. Bu çanların tamamı, kulenin inşası bittikten sonra binaya ek olarak yapılmıştır. Bu çanların inşa edilmesi sonucu, Pisa Kulesi’nin mimari zenginliğine artı bir zenginlik kazandırılmıştır. Ayrıca bu çanların turistik değeri olduğu kadar dini değeri de vardır çünkü Hristiyan inancında çalınan Çanlar, Müslüman inancındaki ezanlar gibi kutsal değerdedir.

  • Pisa Kulesi’ndeki birinci çan, Lassunda dır. Mimar Giovani Pietro Orlandi tarafından 1564 yılında kuleye eklenmiştir. Ağırlığı yaklaşık 3 ton 621 kilodur.
  • İkinci çan, İl Crocifisso adıyla anılmaktadır. Mimar Vincenzo Possenti tarafından 1572 yılında kuleye eklenmiştir. Ağırlığı yaklaşık 2.5 tondur.
  • Üçüncü çan, San Ranieri’dir. Mimar Giovanni Andrea Moreni tarafından 1721 yılında kuleye eklenmiştir. Yapımı yaklaşık 2 yıl sürmüştür. Ağırlığı yaklaşık 1.15 tondur.
  • Dördüncü çan, La Terza Çanı'dır. Pisa Kulesi’ndeki en küçük ve en hafif çandır. Yaklaşık 300 kg ağırlığındadır. 1473 yılında kuleye eklenmiştir.
  • Beşinci çan, La Dasquereccio adıyla bilinmektedir. Mimar Lattering tarafından 1262 yılında yapılmıştır. Ağırlığı yaklaşık 1 tondur.
  • Altıncı çan, il Vespruccio ismiyle bilinmektedir. En küçük ikinci çandır. Mimar Nicola di Jacobo tarafından 14. yüzyılda inşa edilmiş, ancak 1501 yılında tekrar bir restorasyon geçirmek zorunda kalmıştır. Ağırlığı bir tondur.
  • Yedinci çan, Del Pozzetto’dur. 1606 yılında kuleye eklenmiştir. 652 kilo gelmektedir. En hafif ikinci çandır.
Okur Yorumları