Bankalar ile ilgili olarak belki de en çok duyduğunuz kavramlardan birisi EFT'dir. Bir para gönderim işlemi yapmak istediğimiz zaman, size havale mi, yoksa EFT mi yapmak istediğimiz sorulur. Eğer bu ikisi arasındaki farkı bilmiyorsanız ne cevap vereceğinizi de bilemezsiniz. Oysaki iki konu arasındaki fark oldukça basittir. "Elektronik Fon Transferi" kelimelerinin kısaltmasından oluşan EFT nedir şimdi detaylı bir şekilde göz atalım:

Cevat İmren

Bankaları para ile ilgili birçok işlem için kullanıyoruz; ama en çok da birilerine para göndermek veya yatırmak için ziyaret ediyoruz. İşte bu işlemlerin her birinin bankacılık dilinde bir ismi bulunuyor ve bu dil size fazlasıyla anlaşılmaz gelebilir. Bu kapsamda sık yapılan bir işlem olduğu için EFT ve havale gibi konuları öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Bizlerin "para göndermek" şeklinde tanımladığımız bu işlemler, bankacılık dilinde EFT gibi isimlerle anılmaktadır.

"Elektronik Fon Transferi" kelimelerinin baş harflerinden oluşan EFT, bankacılık dilinde farklı bir bankada bulunan hesaba para gönderimi yapmanız demektir. Belki bu farklılığı, yaptığınız işlem için fazladan bir ücret talep edildiğinde de anlaşmış olabilirsiniz. Gişe görevlisinin sizden EFT ücreti istemesi sonucunda, "farklı banka olduğu için" açıklaması yapılacaktır. Gerçi günümüzde bu ücreti ödemeden de EFT işlemi yapabileceğiniz olanaklar bulunuyor.

[renkbox baslik="IBAN Nedir? Nasıl Oluşturulur, Avantajları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/iban-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/03/iban-nedir-nasil-olusturulur.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bankacılıkla ilgili hemen hepimizin mutlaka bir kere karşılaştığı EFT işlemi, günümüzde internet ve mobil bankacılık işlemleri sayesinde çok daha kolay şekillerde yapılabiliyor. Üstelik ücretsiz bir şekilde EFT işlemi de gerçekleştirebiliyorsunuz. Bazen bankaların size sağladığı avantajdan dolayı, bazen de özel bankacılık uygulamaları sayesinde EFT ücreti ödemeksizin para gönderim işlemi yapılabilmektedir. Elbette bu gibi avantajlardan yararlanabilmek için EFT'nin ne olduğunu iyi bir şekilde bilmelisiniz.

EFT Nedir?

EFT Nedir?Para göndermek istiyorsunuz ve göndereceğiniz kişinin hesabı farklı bir bankada bulunuyor. EFT sisteminden önce genelde yapılan işlem; paranızı çekmek ve alıcının hesabı hangi bankada ise ona giderek gönderim işleminizi yapmanız şeklindeydi. Bu durum gördüğünüz üzere çok fazla zaman kaybına neden olur. Her bankada sıra beklemeniz, yolda harcadığınız süre gibi… Yapacağınız birçok önemli işinizi, bu transferi gerçekleştirirken harcadığınız zamandan ötürü ertelemek zorunda kalabilirdiniz.

Bu kadar basit olmasa da sistem duruma bir çözüm getirmiştir. 24 yıllık bir geçmişe sahip olan EFT yani Elektronik Fon Transferi, ülkemizde T.C. Merkez Bankası bünyesinde barınmaktadır. 1 Nisan 1992 yılında kullanıma sunulmuştur. Sistemin işletilmesi Merkez Bankası’nda bulunsa da düzenlemesi T.C. Bankalar Kurulu tarafından yapılmaktadır. Bu sistem ile bankalararası transferlerin gerçekleşmesi kolaylaştırılmıştır.

Yerel para biriminde bankalar arasındaki transferi gerçekleştiren EFT sistemi, eş zamanlı gönderim işleminin ve mutabakatının yapılmasını sağlamaktadır. Sistem sayesinde paraların yanında tahvil, bono gibi menkul kıymetlerin de transferi yapılmaktadır. 2012 yılında yeni bir düzenleme ile daha farklı kullanıma geçilmiştir. Amacında değil ama işleyiş evresinde bir değişiklik olmuştur.

Müşteriler arası işlemler ile bankalar arası işlemler olarak ikiye ayrılmıştır. Müşteriler Arası TL Aktarım Sistemi müşteri işlemlerini bankaların gerçekleştirilmesi şeklinde tanımlanmıştır. Bankalar Arası TL Aktarım Sistemi ise bankaların kendi aralarında yaptığı, muhabirlik hizmetleri, finansal kaynakların aktarımı, bankalar arası ödemeler olarak tanımlanmıştır.

Genelde bilinen para transferi işlemini yapabilmeniz için bazı bilgilere ihtiyacınız vardır. EFT işleminizin sağlıklı yapılmasını istiyorsanız eğer elinizde doğru bir IBAN numarası olmalıdır. Doğru bir IBAN numarası ile paranız gideceği hesabı çok rahat bulabilmektedir. Ya da banka adı, şube kodu, hesap numarası ve ad – soyad bilgilerinin tamamı olmalıdır. Bu bilgilerden biri eksik olduğunda işleminizin gerçekleşmesi çok zordur.

EFT Sisteminin Amaçları Nelerdir?

EFT Sisteminin AmaçlarıMerkez Bankası’nın bu sistemi kullanmaya başlamasında birden çok amacı vardır. İlk amaçlarından biri nakit dolaşımda bulunan parayı azaltmak ve sistem üzerine kaydolmasını sağlamaktır. Bu sayede para politika uygulamalarını daha kolay yapar ve diğer amacına da ulaşmış olur. Sistemin kullanılması bilgilerin daha hızlı sağlanmasını ve sağlıklı sonuçlar vermesine neden olur. Böylelikle ödemelerinizi, hızlı, güvenli ve risksiz şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İşlemlerde bulunan maliyetlerde de düşüşler sağlanır.

Sistem sayesinde diğer piyasalar ile olan ilişkiler daha kolay gerçekleşmektedir. EFT sistemi, BTOM (Bankalararası Takas Odaları Merkezi), BKM (Bankalararası Kart Merkezi), Takasbank ve Borsa İstanbul gibi kurumlardan, Merkez Bankası’nın gerçek zamanlı olarak bilgi almasını ve mutabakat yapmasını sağlamaktadır. Bu durum ekonomik sistemin kontrolünü daha rahat gerçekleştirir. Son olarak da bankacılığın elektronik uygulamalarının artışını sağlamak amaçları arasındadır.

EFT Nasıl Yapılır?

EFT Nasıl Yapılır?Para transferinizi gerçekleştirmek için göndereceğiniz kişinin bilgilerinin tam olmasına dikkat etmelisiniz. Bilgileriniz eksik olursa paranız gitmez ve bankanın günlük işlem havuzunda takılı kalır. Bu durumda paranızı geri talep edebilir ya da alıcı bilgilerini düzelttirebilirsiniz. Bu işlemler biraz uzun sürebilir, bu nedenden elinizde bulunan hesap numarası ya da IBAN bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmenizde fayda vardır.

EFT işleminizi banka şubelerinden, internet bankacılığından, telefon bankacılığından ya da ATM’lerden yapabilirsiniz. Banka şubelerinden gerçekleştirmek istediğinizde bildiğiniz üzere bankaya giderek, banka çalışanı aracılığıyla işlemlerinizin yapılmasını gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet bankacılığı sistemini kullanıyorsanız, bankaya gitmenize gerek kalmaz ve işlemlerinizi kendiniz istediğiniz yerde yapabilirsiniz. Diğer bir seçenek olarak bankamatikleri yani ATM’leri kullanabilirsiniz. Hangi bankadan gönderim sağlayacaksanız eğer o bankanın ATM’sine giderek, hesabınız doğrultusunda EFT işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

EFT İşlem Ücretleri ve Saatleri Nasıldır?

EFT İşlem Ücretleri ve SaatleriEFT işlemi için masraflar bankaya ve para miktarının büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir. 3 TL ile 50 TL arasında değişen ücretler söz konusudur ki, bunun için kullanacağınız bankadan bilgi alabilirsiniz. Fakat şu genel geçerdir ki şubeye giderek yapacağınız işlemde, daha çok EFT masrafı ödersiniz. İnternet bankacılığı ya da ATM kullanımında işlem masrafları daha düşüktür. Bu durum ise müşterilerin bu hizmet kullanımlarını artırmalarına yönelik bir uygulamadır.

Para transferini yapabileceğiniz saatler ise EFT kullanımında sınırlıdır. Havale için bankamatik ya da internet bankacılığı kullandığınızda istediğiniz saatte yapabilme özelliği, EFT için geçerli değildir. İşleminizi nereden yaparsanız yapın, mesai saatleri içinde iletilir. Banka şubelerinden yapacaksanız banka açılış ve kapanış saatlerine dikkat etmelisiniz.

[renkbox baslik="Altın Mevduat Hesabı Nedir? Nasıl Açılır ve Avantajları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/altin-mevduat-hesabi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/altin-mevduat-hesabi-nedir-nasil-acilir-faydalari-nelerdir.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]

İnternet bankacılığından ya da ATM’den gerçekleştireceğiniz işlemler için bir zaman yoktur. Fakat paranın karşı tarafa iletilmesi, mesai saatleri geçmişse eğer sonrasında gelen ilk mesai gününde ve saatinde yapılır. Bu sebeple EFT gönderimleriniz acil ise çalışma saatlerini dikkate almalısınız.

Günümüzde para aktarım işlemleri çok kolay yapılmaktadır. Paraların gönderildiği hesapların sahibi olan bankalar, birbirinden farklı ise EFT sistemini kullanılır. EFT bunun gibi birçok amaçla ülkemizde kullanılmaya başlayan bir sistemdir. EFT, Elektronik Fon Transferi'nin kısaltmasıdır. Ülkemizde, Merkez Bankası bünyesinde yapılmaktadır. Bankalararası bir işlem olduğu için ücreti havaleye kıyasla daha fazladır.
EFT işlemi yaparken izlediğimiz özel bir taktik var mı?
EFT ücreti ödememek için neler yapılması gerektiğini biliyor musunuz? Tavsiyeleriniz neler?
EFT gibi işlemlerle uğraşmamak için farklı bankalarda hesap açmayı doğru buluyor musunuz?



Okur Yorumları