Gökbilimi ile ilgilenen bilim insanı Galileo Galilei, 1564 yılında doğu, 1642 yılında vefat etmişti. Astronom, fizikçi ve mühendis olan İtalyan bilin insanı, gökbilimine kazandırdığı çalışmaları ile adından söz ettirmiştir. Manastırda aldığı eğitim sırasında ilahiyat ve Latince okumuştur.
Yerçekimi kuralı karşısında tüm maddelerin aynı hızda düştüklerini keşfetmiş ve sonrasında serbest düşme kanununu oluşturmuştur. Pisa Üniversitesi’ne yerleşip tıp okumak isteyen Galileo, maddi durum yetersizliği nedeniyle eğitimini tamamlayamamıştır. Burada okurken öğrenci yetiştirmeye de başlamıştır.
[renkbox baslik="İbn-i Rüşd Kimdir? Hayatı ve Eserleri" link="https://bilgihanem.com/ibn-i-rusd-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/11/ibni-rusd-kimdir-hayati-ve-eserleri.jpg" renk="siyah" yenisekme="evet"][/renkbox]
Kendini matematik ve fizik alanlarına adamıştır. Galileo, hidrostatik terazinin de keşfini yapmıştır. Tüm gelişmelere 1604 yılında imza atan bilin insanı, deneyimlerini her zaman bilimsel veriler ışığında ortaya koymuştur. Hollanda dürbünü olarak nitelendirilen icadı yapan Galileo, bu şekilde gök cisimlerini 32 kat büyütebilmiş, Güneş ve Ay hakkında birçok ayrıntılı inceleme yapmıştır.
Galileo Galilei Kimdir?
Galileo, 15 Şubat 1564 tarihinde İtalya’nın Toskana bölgesindeki Pisa şehrinde dönemin tanınmış müzisyenlerinden Vincenzo Galilei’nin altı çocuğundan biri olarak dünyaya gelmiştir. İlk öğrenimini Floransa’da tamamlamıştır.
1581 yılında Pisa Üniversitesi’nde tıp eğitimine başlamış, maddi sıkıntılar nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalmıştır. Ardından matematiğe yönelmiş ve bu konudaki çalışmalarıyla 1589 yılında Pisa Üniversitesi’nde profesör olmuştur.
Fizikçi ve astronom kimliğinin yanı sıra, filozof kimliği ile de bilinen Galileo, çalışmalarını yürüttüğü bilim dallarındaki keşifleri ve geride bıraktığı birçok eseri ile tarihin önemli isimleri arasındadır. Gezegenlerin yapılarını ve uydularını yakından inceleyen Galileo, Venüs ve Satürn gibi gezegenler hakkında önemli bilgiler elde etmiştir.
Yaptığı çalışmalar sonrasında Kopernik Sistemi'ne olan ilgisini açıklasa da, bu konudaki benimseyişini çok sonraları kabullenmiştir. Bilimsel fizik denince akla ilk gelen isimlerden biridir. Bu özelliği ile fizik alanındaki birçok çalışmasını matematiksel verilere dayandırarak açıklama yolunu benimsemiştir.
Galileo Galilei'nin Hayatı
Bilime olan merakı ve bilimsel düşüncelerde özgür olunması gerektiğini savunan Galileo 1637 yılında Ay’ın özelliklerini yakından incelemiştir. Pek çok bilim dalı alanındaki çalışmalarını aynı anda yürütmeyi tercih eden bilim adamı, astronom sonrasında tekrardan mekanik alanındaki çalışmalarına yönelmiş, sarkaç hareketleri ve eğik düzlem hareketleri alanındaki çalışmaları için yeni yasalar ortaya çıkarmıştır.
Maddenin hallerini incelediği sırada termoskopun da icadını gerçekleştirmiştir. Galileo'nun icatlarda adı geçen diğer bir alan ise teleskoptur. 1608 yılında icat edilen ilkel yapıdaki teleskopu geliştirmiş ve 1609 yılında astronomi alanında kullanılan ilk teleskopun icadını sağlamıştır.
1636 yılında önemli çalışmalarını bir kitapta toplayarak, Yeni Bilim Üstüne Konuşmalar adlı kitabı ders kitabı olarak okutulmaya başlanmıştır. Ölmeden önceki son yıllarını kör olarak devam ettirmek zorunda kalan Galileo’nun yasaklanmış eserleri de bulunmaktadır.
1564 yılında gözlerini Pisa’da açmış olan Galileo’nun yaşamı büyük bir süre geçim sıkıntıları ile geçmiştir. Ancak bu durumu bilimde ilerleme adına engel olarak görmemiş ve çalışmalarını azimle yürüterek önemli başarılara imza atmıştır.
1610 yıllarında Floransa’da bulunduğu dönemde yüksek gelir elde etmeye başlamıştır. Bu dönemde halen Kopernik Sistemi'ne olan bağlılığını yitirmemiş ve İncil ile arasındaki tezatlıklar nedeniyle kiliseden tepki almıştır. 1642 yılında yaptığı bazı çalışmalar sonucunda hapse atılan bilim adamı, görme duyusunu kaybetmiş bir şekilde aynı yılın, 8 Ocak günü yaşamını hapishanede yitirmiştir.
Galileo Galilei’nin Buluşları
Galileo Galilei; sarkacı, yüzen cisimleri ve kinetiği Aristo fiziğinden farklı bir düşünce ile matematiksel olarak ele almaya inanmıştır. Pisa Kulesi’nden ağırlık atarak, düşen bütün cisimlerin aynı ivmeye sahip olduğunu gösteren Galileo, Aristo mantığının yanlış olduğunu kanıtlamıştır.
Serbest düşmenin sabit ivmeli bir hareket olduğunu düşüş sırasında kat edilen yolun, zamanın karesi ile ters orantılı olduğunu göstermiştir. Bu deneyi ile yaşlı profesörlerle karşı karşıya gelmiştir. Buna bağlı olarak 1592 yılında Pisa’yı terk ederek Padova Üniversitesi matematik kürsüsüne çıkmıştır.
Hidrostatik Terazi
Galileo’nun ilk icatlarından birisi, hidrostatik denge olmuştur. Arşimet prensiplerine dayanarak, kıymetli metalleri havada ve ardından suda tartarak, onların saflık derecelerini tahmin etmek mümkündür. Galileo, 22 yaşındayken Avrupalı kuyumcuların kullandığı bu metoda alternatif geliştirdi.
Yeni buluşuna La Bilancetta (Küçük Denge) adını veren Galileo, icat ettiği Hidrostatik Terazi’nin bir tarafında klasik ağırlıklar dururken, diğer tarafındaki tel yardımıyla tartılmak istenen nesne suyun içine batırılıyordu. Böylece pratik bir şekilde birkaç farklı aşamadan geçmeden altın ve gümüş gibi kıymetli metallerin net ağırlıkları ölçülebiliyordu.
Pusula
1597 yılında askeri amaçla da kullanılabilen pusulayı ticari olarak piyasa sunmuştur. Bu yeni buluşu hem askeri hem de bilimsel birçok gelişmeye yön vermiştir. Öncelikle askeriyede kullanılan topların doğru koordinatlara hedef alınmasını sağlamıştır.
Aynı zamanda hangi büyüklükteki bir top güllesinin ne kadar barut gerektirdiği hesaplanabilmiştir. Geometrik bir alet olan askeri pusula sayesinde çokgenler ve dairesel dilimler de hesaplanmaya başlanmıştır. Galileo’nun bu buluşu 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar temel ölçüm cetveli olarak kullanılmıştır. Pusulanın icadıyla ilgili detaylara göz atmak için tıklayın.
İlkel Termometre
1600 yılından hemen sonra da ilkel bir termometre ve insanların kalp atışının ölçümünde kullanılmak üzere sarkaç icat etmiştir.
Termoskop ismiyle icat ettiği ilkel termometre, içi su ile dolu olan bir vazonun içine, üstünde boş bir küre bulunan uzun bir deney tüpü yerleştirmiştir. Galileo, sıcaklık değişiminin kürede yarattığı basınç ile tüpün içinde ne kadar su yükseldiğini gözlemledi. Modern termometrenin prensibi ise yüzde 100 Galileo’nun bu icadına dayanmaktadır.
Sarkaçların Eşzamanlılık Özelliği
Sarkaçları ilk kez detaylı bir şekilde inceleyen kişi Galileo olmuştur. 1602 yılında Galileo, sarkaçların büyüklüğü fark etmeksizin aynı zaman aralığında sallandığını fark etmiştir. Bu şekilde sarkaçların hangi yönde olursa olsun, eşzamanlı olarak sallandığı anlaşılmıştır.
Eşzamanlılık özelliği, sarkaçları zaman ölçümünde mükemmel bir araç haline getirmiştir. Bu nedenle 1930’lu yıllara kadar sarkaçlar, saatlerin standart parçası haline gelmiştir. Ayrıca en güvenilir zaman ölçüm aleti olmuşlardır.
Teleskop
1609 yılında ise Hollanda’da teleskopun icat edildiğini öğrenen Galileo, daha gelişmiş bir versiyonu üretmiş ve bunu astronomi gözlemlerinde kullanmıştır.
Teleskopu astronomik amaçla kullanan ilk bilim insanı olan Galileo, kendi ürettiği teleskopla önemli gözlemler yapmıştır. Sonrasında da bu gözlemleri, 1610 yılında Yıldız Habercisi (Siderius Nuntius) isimli kitabında kaleme almıştır.
Jüpiter’in Uyduları ve Güneş Lekeleri
Galileo, ay yüzeyi, yıldız kümeleri ve Samanyolu üzerine ilk tespitlerini yayımladığı ve Jüpiter’in dört uydusunun varlığından bahsettiği kitabı ile büyük bir dikkat çekmeyi başarmıştır. Bu sayede de Floransa’da saray matematikçisi olmuştur.
Venüs gezegeninin evreleri ve Satürn’ün şekli hakkında bilgi veren Galileo, astronomideki Batlamyus Sistemi’ni tartışmıştır. Güneş’i gözlemlemiş ve üzerinde bulunan gölgelerin leke olduğunu kanıtlamıştır. Bunların ne Merkür’ün güneşin önünden geçerken oluşan gölgesi ne de Güneş ve Dünya arasında bulunan küçük gökcisimlerine ait olmadığını ortaya çıkarmıştır.
Dünya’nın Güneş’in Etrafında Dönüşü
Galileo, 1611 yılında Roma’ya gitmiş ve burada bilim akademisi üyesi olmuştur. Bu dönemde ise Güneş lekeleri üzerine yazdığı eseri, Floransa’ya dönüşüne neden olmuştur. Kopernik Sistemi’ni açık bir şekilde savunan bu eseri yüzünden papazların ağır baskılarına maruz kalmıştır.
Papa V. Paul tarafından kitaplarını tetkik için kurulan komisyon, Galileo’nun kitaplarını yasaklamamış; ama dünyanın döndüğü iddiasından vazgeçmesini istemişlerdir.
Mikroskop
İddialarıyla dikkat çeken Galileo bir süre bilimin pratik yönüne dönen Galileo, mikroskobu geliştirmiştir. Galileo, teleskobun silindir kısmına mercekler yerleştirerek küçük maddelerin görülebilmesini sağlamıştır. 1619 ile 1624 yılları arasında çok sayıda mikroskop üretmiştir.
Galileo Değişmezlik Kanunu
1618 yılında üç kuyruklu yıldızın keşfedilmesiyle birlikte kilise ile yine karşı karşıya gelmiştir. Bir arkadaşının VIII. Urban olarak papa seçilmesinden cesaret alan Galileo, “İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar” isimli eserini 1632 yılında yayımlamıştır.
Galileo’nun bu kitapta, fizik kurallarının aynı hızda ilerleyen nesneler için aynı olduğunu öne sürdü. Bu kanun, Galileo Değişmezliği olarak kabul gördü. Ayrıca Newton Kanunları ve Einstein’ın Özel Görelilik Teorisi’nin basit halidir.
[renkbox baslik="Ali Kuşçu Kimdir? Hayatı ve Eserleri" link="https://bilgihanem.com/ali-kuscu-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/ali-kuscu-kim-hayati-eserleri.jpg" renk="siyah" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Bu kitap nedeniyle Roma’ya çağrılan bilim insanı, engizisyon mahkemesine çıkarılmıştır. Sonucunda da 1633 yılında kitabı yasaklanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır. Yetmiş yaşında hapsedilen Galileo, 1636 yılında kör olmuştur. 8 Ocak 1642 yılında da Arcetri’de vefat etmiştir.
Galileo Galilei'nin Eserleri
Hayatı boyunca kendini bilimin birçok dalına adamış isimlerden biri olan Galileo Galilei'nin günümüze kadar ulaşmış olan pek çok faydalı eseri bulunmaktadır. Çalışmalarının yazılı kaynaklarda süregelmesi için pek çok esere imza atmayı yaşamı boyunca ihmal etmemiş ve bu konudaki çalışmalarını özenle yürütmüştür.
Önemli eserleri arasında 1586 yılına ait olan Küçük Terazi eseri, 1590 yılında Hareket Üstüne, 1600 yılında Mekanik, 1610 yılında Yıldızların Habercisi, 1632 yılında Dünyanın İki Esas Sistemi Üzerine Diyaloglar ve 1638 yılında Hareket Kanunları ve Mekanik ünlü bilim adamının en önemli eserleri arasında yer almaktadır.
Yakın tarih olan 1890 ve 1910 yılları arasında Galileo Galilei Eserleri adlı çalışma altında pek çok çalışması bir araya toplanmıştır.
GOOD..
Much thanks again. Want more.