İnce Bağırsak Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İnce Bağırsak Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Bir sindirim sistemi organı olan ince bağırsak 5-8 metre uzunluğunda, katlı halde bulunan bir yapıdır. Farklı kısımları olan bu bölgede meydana gelen tümörler, ince bağırsak kanserine yol açarlar. Kolon kanserine kıyasla daha az görülen ince bağırsak aknseri, daha çok 50 yaş üzeri kişilerde rastlanmaktadır.

Hatice Biçer

Halk arasında kötü hastalık diye tabir edilen kanser, belki de insanoğlunun başına gelen en zor hastalıklardan biridir. Vücudumuzun her organında veya bölümünde meydana gelebilir. Tümörün meydana geldiği bölgeye göre isimlendirilen kanser türlerinden birisi de ince bağırsak kanseridir. Öncelikle bu organın yapısı hakkında kısaca bilgi verelim. Mide ve kalın bağırsak arasında bulunan ince bağırsak, sindirim borusundan sonra bulunan kısımdır. İçerisinde en fazla işlem gerçekleşen sindirim sistemi organıdır. Burada meydana gelen kansere ise ince bağırsak kanseri adı verilmektedir. Kalın bağırsak (kolon) kanseri ile karşılaştırıldığında, daha az görülür.

Ortalama olarak 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülen ince bağırsak kanserinin, en fazla rastlandığı yaş 57 olarak belirlenmiştir. Sindirim sisteminde önemli bir paya sahip olan ince bağırsaklar, bağışıklık sisteminin zayıflamasından hemen etkilenen organlar arasındadır. İnce bağırsak kanseri nedenleri arasında gösterilecek faktörler çok fazla olmasa da; bazı genetik hastalıklar, ince bağırsak kanserinin başlıca sebebidir.

[renkbox baslik="Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/serviks-rahim-agzi-kanseri-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/02/serviks-rahim-agzi-kanseri-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ender görülen bir hastalık olmasına rağmen farklı türleri mevcuttur. Bunlar arasında en sık görülen adenokarsinom, ince bağırsak yapısının giriş kısmında oluşmaktadır. İnce bağırsak yaklaşık olarak 5- 8 metre uzunluğundadır. Yani insanın kendi boyundan birkaç kat daha uzun yapıdadır. Bazı ince bağırsak kanseri türleri hemen kendini belli ederken, bazıları sinsi ilerlemektedir. Bu yüzden türüne göre erken teşhis durumu değişmektedir. Diğer kanser türlerine göre daha nadir görülen ince bağırsak kanseri, cerrahi müdahale ve ilaçla tedavi ile kontrol altına alınabilir.

İnce Bağırsak Kanseri Nedir?

Mide ile kalın bağırsak arasında yer alan, sindirim sistemi organına ince bağırsak denir. Kas ve zardan meydana gelen bir boru şeklinde olan ince bağırsak, ortalama bir insanda 5-8 metre arasındadır. Vücudun bu bölgesinde meydana gelen tümör oluşumuna ise, ince bağırsak kanseri adı verilmektedir.

Adenokarsinom, karsinoid tümör, lenfoma kanseri, sarkom tümörü ve gastrointestinal tümör olmak üzere 5 tip ince bağırsak kanseri türü vardır. İnce bağırsakta meydana gelen tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere 2'ye ayrılır.

İnce Bağırsakta Meydana Gelen İyi Huylu (Benign) Tümörler

Adenom, leiomyoma, lipoma, hemanjioma ve hamartom olmak üzere beş çeşit olan iyi huylu tümörler, kendi aralarında farklı özelliklere sahiptir.

Adenom

İnce bağırsak tümörlerinin %35'ini oluşturur. Adenom da kendi içerisinde 3 gruba ayrılır.

  • Gerçek Adenom: Belirti vermeyen adenom tümörüdür. İnce bağırsakta tıkanma ve kanamaya sebep olur.
  • Villöz Adenom: Genellikle oniki parmak bağırsağında oluşur. 5 cm'e kadar büyür, ağrı ve kanamalarla kendini belli eder. Ancak bunların sonradan kötü huylu tümöre çevirme ihtimalleri bulunmaktadır.
  • Brunner Glandlarının Adenomu: Bu tümörlerin kanserleşme ihtimali yoktur. Ancak yine de bağırsaklarda tıkanmaya sebep olur.

Leiomyoma

Kendini en çok belli eden, ince bağırsak iyi huylu tümörü leiomyomalardır. Kas dokusuyla gelişirler ve genelde tek olurlar.

Lipoma

Bunlar da yine bağırsaklarda kanama ve tıkanmaya sebep olurlar. Yağ dokusundan gelişerek meydana gelirler.

Hemanjioma

Bağırsakların üzerinde yumak şeklinde oluşur ve kanamalara sebep olur.

Hamartom (Peutz-Jeghers Sendromu)

Genetik geçişli olan bu tümörün kanserleşme potansiyeli yoktur. Bağırsak kanamalarının nadiren görüldüğü hamartomda, gizli kanamaya bağlı anemi oluşabilir. Tümörün oluşumunda genetik yatkınlığın büyük etkisi vardır.

İnce Bağırsakta Meydana Gelen Kötü Huylu (Malign) Tümörler

En sık rastlanan türü adenokarsinoma olmak üzere; karsinoid tümör, lenfoma ve sarkoma isimlerinde dört çeşit ince bağırsak kötü huylu tümörü bulunmaktadır.

Adenokarsinoma

İnce bağırsakta görülen tümörlerin %35-50'sini adenokarsinomalar oluşturur. İnce bağırsağın başlangıcında ve oniki parmak bağırsağında meydana gelir. Gaitada (dışkıda) gizli kan bulunması ile teşhis konulur.

Karsinoid Tümör

İnce bağırsağın iç yüzeyindeki hormon maddeleri salgılayan, hücrelerden meydana gelir. Hem iyi huylu hem kötü huylu olabilir. Şiddetli karın ağrısı, ishal, kilo kaybı ve bağırsaklarda tıkanıklık, iyi huylu karsinoid tümörün belirtileridir. Kötü huylu karsinoid tümörlerde ise; bu belirtilere ilaveten, baygınlık hissi, nefes alıp verirken zorlanma, ciltte kızarıklık gibi semptomlar vardır.

Lenfoma

Genellikle ince bağırsağın son kısmında oluşur. Akdeniz tipi lenfoma, batı tipi lenfoma ve çocukluk çağı abdominal lenfoma olmak üzere 3 tipi vardır.

Sarkoma

İnce bağırsağın hemen her yerinde meydana gelebilir. En sık görülen belirtileri bağırsakta tıkanıklık ve kanama durumudur.

İnce Bağırsak Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

İnce bağırsak kanserine yakalanma ihtimalini, genetik yatkınlık faktörü artırmaktadır. Ailede birinci derecede akrabalarda görülen ince bağırsak kanseri vakalarından dolayı, bu hastalığa yakalanma ihtimali yükselir. Aynı zamanda bağırsak yapısında gelişen polipler zamanla ince bağırsak kanserini tetiklemektedir.

Kronik ülseratif kolit rahatsızlığı olan kişilerin de ince bağırsak kanseri olma ihtimalleri bir hayli yüksektir. Bunlardan başka Crohn hastalığı, familyal polipozis ve Gardner sendromu gibi hastalıkları bulunan kişilerin de ince bağırsak kanserine yakalanma riskleri bulunmaktadır. Erkek cinsiyet, ileri yaş ve bazı kalıtsal hastalıklar da risk faktörleri arasında gösterilmektedir.

İnce Bağırsak Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

İnce bağırsak kanseri ileri aşamaya gelinceye kadar çok fazla belirti vermeyen kanser türlerinden biridir. Diğer hastalık ve enfeksiyonel rahatsızlıklarla aynı belirtileri göstermesinden dolayı teşhisi de güçleşir. Hastalığın belirtileri sıradan enfeksiyon hastalıklarında meydana gelen, halsizlik, kilo kaybı, ateş gibi durumlardır. Bu nedenle ailesinde daha önce ince bağırsak veya kolon kanseri geçirmiş biri varsa, saydığımız bu belirtileri fark ettiği anda bir doktora gitmelidir. Kolon kanseri hakkında bilgi almak için tıklayın.

Halsizlik, iştah azalması, güçsüzlük ve karına giren şiddetli ağrılar ince bağırsak kanserinin basit belirtileri arasındadır. Kanserin ilerlemiş olduğunu gösteren belirtileri ise; dışkıda kan görmek, kanlı kusma, şiddetli mide bulantısı ve karından sırta ilerleyen sancılardır.

İnce Bağırsak Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Düzenli spor yapmanın sağlığımıza kattığı faydalar herkes tarafından bilinmektedir. Konumuz olan ince bağırsak kanserinde de sporun etkisi oldukça büyüktür. Çünkü düzenli spor yapan kişilerin ince bağırsak kanserine daha az yakalandıkları, yapılan araştırmaların önemli sonuçlarından biridir. Sporun kanserden korunmaya nasıl etki ettiği bilinmese de, pek çok kişide koruyucu etkisini göstermiştir.

Kadınların aile planlaması için tercih ettiği doğum kontrol haplarının da ince bağırsak kanseri üzerindeki olumlu etkisi tartışılmaktadır. Sağlıklı beslenmeyi genel sağlık açısından yaşam şekli haline getirmek, dolaylı yoldan ince bağırsak kanserinden de korunmaya yardımcı olur. Lif bakımından zengin olan bakliyat çeşitleri ve yeşil yapraklı sebzeler, ince bağırsak kanserinden korunmak için beslenme düzeni içinde mutlaka yer almalıdır.

İnce Bağırsak Kanserinin Tedavisi Nedir?

Aslında ince bağırsak kanseri çok nadir görülen bir durumdur. Hatta sindirim sisteminde meydana gelen tümörlerin, yalnızca % 1 kadarı ince bağırsaklarda oluşmaktadır. Cerrahi müdahale bu kanser türü için en etkili yöntemlerden biridir.

Cerrahi operasyonunun uygun tedavi yöntemi olarak öngörülmediği hastalar için kemoterapi ve radyoterapi diğer seçenekler arasındadır. Tıp dünyasında sürekli olarak yapılan araştırma ve gelişmeler, ince bağırsak kanseri tedavisinde de başarı oranının artmasını sağlamıştır. Tedavinin başarı oranını yükselten en büyük faktör, elbette erken teşhistir.

[renkbox baslik="Pankreas Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/pankreas-kanseri-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/pankreas-kanseri-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Ancak yukarıda da belirttiğim gibi, kendini belli etmeyen bir hastalık olduğundan teşhisi biraz zor olabilir. Bu yüzden kendinizde sıra dışı sağlık problemlerinin meydana geldiğini fark ettiğiniz anda, bir sağlık kurumuna giderek muayene olmanız en doğru yaklaşım olacaktır.

Kolon kanserine nazaran daha az görülen ince bağırsak kanseri, daha çok ileri yaşlardaki insanlarda meydana gelir. Şiddetli karın ağrısı, halsizlik, bulantı ve kusma gibi durumlar ilk belirtileri arasında sıralanabilir.
Siz veya ailenizde herhangi bir kanser türü atlatan oldu mu? Ne sıklıkla doktor kontrolüne gidiyorsunuz?
Karın ağrısı veya bulantı gibi durumlarda hastaneye gidenlerden mi, yoksa kendiliğinden geçmesini bekleyenlerden misiniz?
Tanıdıklarınız arasında ince bağırsak kanseri olup da tedavisi olumlu sonuç vermeyen kişiler oldu mu?



Okur Yorumları
  1. Nasil teshis ettiler peki kanseri ince bagirsak goruntulenmesi zor bir organ sonucta

  2. Bir akrabamda ince bağırsak kanserinden vefat etti. Çok zor bir hastalık.