Kişisel Finans Nedir? Kişisel Finans Planı Nasıl Yapılır?

Kişisel Finans Nedir? Kişisel Finans Planı Nasıl Yapılır?

Her birey kendi parasını kazanmaya ve ev geçindirmeye başladığı zaman, kazancının değerini anlar. Öncesinde ailenin destekleri ile hayatını sürürken, paranın hesaplı kullanılması gerektiğinin farkına varamaz. Farkına vardığını düşünse bile kendi kazanıp harcamaya başladığı zaman çok daha farklı düşüncelere sahip olacaktır. İşte bu noktada kişisel finans dediğimiz olayla tanışmış oluruz. Tasarruf etme, birikim ve bütçeleme yapma gibi konular, kişisel finansı oluşturan temellerdir. Şimdi bunlara detaylıca göz atalım:

Cevat İmren

Bir işe başlayıp maaş almaya başladığınız zaman, ailenizin size verdiği paranın ne zorluklarla kazanıldığını da anlamaya başlarsınız. Ailenizin çatısı altında yaşarken para ile ilgili sorumluluk ve yükümlülükleriniz yoktur. Ama belli bir yaşa geldikten sonra bunları ele almak durumunda kalırsınız. Dolayısıyla sorumsuzca bir şeyler almak veya paranızı gönlünüzce harcamak yerine gelir – gider tabloları yaparak vakit geçirmeye başlarsınız. Kişisel finans dediğimiz para kullanma sanatı da burada karşınıza çıkar.

Harcama ve kazançlarınızı düzenleyerek, giderlerin gelirinizden daha az olması sağlayacak aldığınız sistematik yola, kişisel finans denir. Bu noktada yaptığınız değişiklikler ise kişisel finans planını oluşturmaktadır. Kendi gelir ve giderlerinizin hesabını yaptığınız basit bir muhasebe sistemi olduğunu da düşünebilirsiniz. Üstelik bu sayede gelecek planlarınızı da daha sağlam temeller üzerine oturtarak yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda ödenmeyi bekleyen faturalar, huzurunuzu kaçırmamış oluyor ve kredi kartı borçlarınız nedeniyle soğuk terler dökmüyorsunuz.

[renkbox baslik="Doğru Para Kullanımı Nasıl Olmalıdır?" link="https://bilgihanem.com/dogru-para-kullanimi-nasil-olmalidir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/01/dogru-para-kullanimi-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="siyah" yenisekme="evet"][/renkbox]

Kişisel finansın temelinde gelir – gider tabloları yer almaktadır. Bu tabloyu oluştururken de tasarruf etme, birikim ve yatırım yapma üçgeni ile tanışmış oluyorsunuz. Eğer para kazanmaya başladığınız andan itibaren bu konulara özen gösterirseniz genç yaşta güzel adımlar atabilir, hayalinizdeki eve ve arabaya sahip olma olasılığınızı artırırsınız. Aynı şekilde kendi işinizin patronu olabilir ve düzenli, huzurlu bir hayat yaşayabilirsiniz. İşte bu konularda yapabileceklerinizi ve bilmeniz gerekenleri aşağıda sizlerle paylaştık.

Kişisel Finans Nedir?

Kişisel Finans Nedir?Aylık geliriniz kişisel finansınızı oluşturur. Yani sizin düzenli olarak elinize geçen para finans kaynağınızdır. Bunu giderleriniz arasında doğru bir şekilde değerlendirmelisiniz. Şöyle ki kişisel finansınızın doğru olduğu biçim; giderlerinizin gelirlerinizden az olduğu bir sistemdir. Bunun yönetimi ve planlaması önemlidir. Söylemek istediğim; kendi gelir ve giderlerinize göre bir muhasebe yapmanız gereklidir. Eğer gelir ve giderinizi dengeleyebiliyor hatta üzerine biriktirebileceğiniz bir para bulunuyorsa siz kişisel finansınızı doğru muhasebeleştiriyorsunuz demektir. Aslında bunu yapmaya mecbursunuz desem çok da acımasız olmam diye düşünüyorum.

Çünkü unutmayın bugünün yarını da var. Ve biz garantici ataların çocuklarıyız. Düşünün; hemen hepimizin annesi ya da babası garantici değil midir? Hep kenarlarda kötü zamanlar için birikimleri olmaz mı? İşte bunu bizim de yapmamız gereklidir. Gelecek için şimdiden faaliyete geçmekte ve kötü günleri düşünmekte fayda vardır. Bunu ise doğru bir kişisel finans planlaması ile yapabilirsiniz. O zaman kişisel finans planı nasıl yapılırmış bir bakalım.

Kişisel Finans Planı Nasıl Yapılır?

Kişisel Finans Planı Nasıl Yapılır?Ay sonunu getiremiyorum, paramı yetiremiyorum, maaş gününe ne kadar var gibi cümleler size hiç yabancı gelmiyor değil mi? Çünkü genelde tüketicilerin kurduğu cümleler bu şekildedir. Hele de maaşının planını yapmaktan çok uzak tüketiciler için bu sözler kaçınılmazdır. Siz de bunlardan biri iseniz, yazımı dikkatlice okumanız öneririm. Çünkü bu cümleleri kurmak ya da ayın sonunu rahat getirmek tamamen sizin elinizdedir.

Eğer kişisel finansınızın yönetimini doğru bir şekilde gerçekleştirirseniz, bu cümlelerden kurtulmayı bırakın, birikim bile yapabilirsiniz. Benim şirket finansını yöneten ama kendi bütçesine bir gram faydası olmayan arkadaşlarım var. Milyon dolarları yöneten bir insanın, kendi bütçesini yönetememesi, ne kadar ironi değil mi? Bakıldığında bu kadar zor olmayan kişisel finansal yönetimi, insanlara niye çile gibi geliyor onu da anlamış değilim. Her neyse şunu söyleyeyim birkaç püf nokta ile kişisel finansınızı rahatlıkla yönetebilirsiniz. Burada önemli olan öncelikle kendinizi buna hazırlamanızdır. Yani gereklilik ne ise düzenli olarak yapmanız gereklidir.

Gelecek için bugünden planlı olmalısınız. Bu 2+2=4 değişmeyen kuraldır. Belki siz çok savruksunuz, planlı yaşamayı sevmiyorsunuz ya da canınız her ne istiyorsa onu yapıyorsunuz. Elbette ki bunlar sizin hoşunuza gidiyor olabilir. Lafım yok kesinlikle. Ama bugün eğer bir düzen içine girmezseniz, ileride hatta çok uzak olmayan ileride bir bakmışsınız, borçlar altında ezilip kalmışsınız. Bırakın rahat etmeyi, ciddi plansızlıkla emekliliğinizde bile borç ödersiniz. Bu yüzden her ne kadar savruk, plansız bile olsanız bu huyunuzu değiştirmenizin zamanı gelmiştir. Kendinizi planlama için hazır hissediyorsanız, bakalım bu aşamada ilerlemeniz gereken adımlar nelermiş.

Bütçenizi Kontrol Edin

Burada önemli olan ilk durum gelirinizdir. Aylık ya da haftalık düzenli olarak ne kadar para kazanıyorsunuz, sizin cebinize ne kadar giriyor bunu net bir şekilde belirlemelisiniz. Ama şu para da gelir bu para da gelir şeklinde değil. Aylık net ne geliyorsa onu belirlemelisiniz ve ihtimallerden vazgeçmelisiniz. Daha sonra da düzenli giderlerinizi ele almalısınız. Aylık net giderinizi bir muhasebeci gibi kalem kalem yazmalısınız. Ama bunu yaparken kendinize dürüst olmayı atlamamalısınız. Böylelikle gelir ve gider dengenizi oluşturmak için ilk adımınızı atmış olursunuz.

Borçlarınızı Bilin ve Değerlendirin

Borçlarınızı değerlendirirken bunları net bir şekilde yazın. Bunların vadelerini de değerlendirmelerinizi yaparken unutmamalısınız. Kredi borçlarınızı, aylık faturalarınız, kredi kartı ödemelerinizi değerlendirmelisiniz. Bunları değerlendirirken feragat edebileceklerinizi bilmelisiniz. Burası biraz size saçma gelmiş olabilir ama söylemek istediğim şudur: Faturalarınızın azalması için yapabileceğiniz seçenekleri değerlendirmeli, gereksiz kredi kartı harcamalarınızı azaltmanızdır. İhtiyaçlarınızı bilmeli ve ona göre harcamalar yapmalısınız.

Alışverişlerinizi Gözden Geçirin

Aylık yaptığınız alışverişlerinizi gözden geçirmeniz gerekir. Her ne kadar alışveriş tutkusu bayanlara biçilmiş bir tabir olsa da emin olun erkekler de bir o kadar alışverişe bağlıdır. Bu yüzden öncelikle temel ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve bunlar için bir bütçe ayırmalısınız. İhtiyaçlarınızı öncelik sırasına göre düzenlemeli ve kesinlikle aylık bu bütçenin dışına çıkmamalısınız. Eğer önem sırasını dürüstçe yaparsanız emin olun listenin sonundakiler sizin sorumsuzca yapacağınız alışverişlerdir. Yani bunlara sahip olmasanız da olabilir. Sizi sıkıntıya sokacak ihtiyaçlar değildir. Bu yüzden yaptığınız alışverişlerinizi kontrol altına almak ve onlar için bir bütçe ayırarak bunun dışına çıkmamanız önemlidir.

Zevklerinizi Tekrar Değerlendirin

Şimdi zevklerinizden vazgeçin, yapmayın, hobileriniz olmasın dersem elbette ki sizi yaşamdan soğuturum. Tabi ki böyle şeyler söylemeyeceğim. Hayatın en güzel yanı zevkler ve hobilerdir. Burada söylemek istediğim nokta hobilerinizden vazgeçmek yerine biraz kısıtlama getirmektir. Yani haftada iki kere sinemaya gidiyorsanız, haftada bire düşürüp bir gününüzü evde film izlemeye ayırabilirsiniz. Ya da arkadaşlarınızla haftada iki kez buluşuyor yemek yiyor, kahve içiyor olabilirsiniz. Bunu haftada bire düşürüp diğer bir günü evde yemek yiyerek, kahve içerek geçirebilirsiniz. Kısaca dışarıda para harcayarak yapabileceğiniz aktivitelerinizi, eğlencelerinizi evde daha uygun şekillerde gerçekleştirebilirsiniz. Zevkleriniz ve eğlenceleriniz için de kendinize bir bütçe belirleyerek, onun dışına çıkmamalısınız. Böylelikle hem giderinizi azaltmış hem de zevklerinizden vazgeçmemiş olursunuz.

Tasarruf Edebileceğiniz Alanları Araştırın

Tasarruf edilebilecek o kadar çok nokta var ki inanın bunu yapmak çok kolaydır. İşe faturalarınızla başlayabilirsiniz. Elektrik, su, doğal gaz gibi faturalarınızda oluşan gereksiz harcamaları kısıtlayabilirsiniz. Bunlar hakkında bilinçli tüketimler yaparak, yüksek faturalarınızın nasıl düştüğünü göreceksiniz. Ya da biraz daha keyfinize düşkünlüğünüzü bırakabilirsiniz. Yani işe giderken kendi aracınızı kullanmak yerine, toplu taşımaları kullanabilirsiniz. Aynı şekilde mutfak giderlerinizden tasarruf edebilirsiniz. Bu tasarruf durumu tamamen size kalmıştır ve kendinize göre düzenlemelisiniz.

Kişisel Finans Planı Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kişisel Finans Planı Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?Finans planınızı, muhasebenizi yaparken unutmamanız gereken bazı durumlar vardır. Eğer yukarıda saydıklarımı gerçekleştirirseniz giderlerinizin azaldığını ve gelirinizden daha çok para kaldığını görebilirsiniz. Peki, sizce bu paralar her ay gidere mi dönüştürülmeli? Elbette ki hayır, böyle bir şey düşünüyorsanız bile hemen aklınızdan silin. Unutmayın bugünün yarını var diye belirtmiştim.

Tonton Birer Nine ve Dede Olacağınızı Unutmayın

Lütfen emekli olacağınız zamanı unutmayın. Eğer emekliliğinizde daha rahat bir hayat yaşamak istiyorsanız, bugünden düşünmelisiniz. O dönemlerde para harcamak için bol bol vaktiniz olacağını bilmeli ve ona göre bugünden emekliliğinize yatırım yapmalısınız. Yani az önce gelirinizden artan paralarınızı gidere mi dönüştüreceksiniz sorusunda ne yapmanız gerektiğini burada söylüyorum. Emekliliğiniz için aylık bir rakam belirleyin ve her ay kenara atmaya başlayın. Bu paraya da dokunmamaya özen gösterin. Çok zor zamanınızda dokunun demek istemiyorum üzgünüm. Bu konuda kendinizi koşullandırın ve bu paraya dokunmayın.

[renkbox baslik="Doğru Kredi Kartı Kullanımı Nasıl Olmalıdır?" link="https://bilgihanem.com/dogru-kredi-karti-kullanimi-nasil-olmalidir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/01/kredi-karti-kullaniminda-bilinmesi-gerekenler.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Acil Durumlarınızın Olabileceğini Unutmayın

Emeklilik parasına dokunmak yerine zor zamanlarınız için de bir bütçe ayırın. Bu konuda da kendinizi koşullandırın ve her ay düzenli bir biçimde kenarı ayırın. Böylelikle başınıza gelebilecek herhangi bir sorunda, bu para sizin için kullanılabilecek durumda hazır bekler. Bu mantıkla da yüksek borçların altına girmez ve kendinizi çok rahat idame ettirebilirsiniz. Bu yüzden planlamalarınız arasında zor zaman diye bir kalem daha açın ve kendi durumunuza göre oraya da bir miktar ekleyin.

Maaşınızı Bir Çırpıda Bitirmeye Yönelmeyin

Aslında en büyük problemimiz galiba bu. Maaş yatar ve siz hemen alışverişe, yemeğe gidersiniz. Siz de kendinize samimi olun, hepimiz böyle yapmıyor muyuz? İşte bu çok yanlış bir düşünce. Öncelikle maaşınız üzerinde yaptığınız planlarınızın bütçelerini ayırın. Daha sonra kalan paranızı haftalık ya da günlük harcama miktarına bölün ve o şekilde harcayın. Böylelikle ay sonuna kadar tabiri caizse, aç gezmiş olmazsınız ve ayın sonunu rahat getirirsiniz.

Kişisel Finans Planınızı Düzenli Yapın

Finansal planınızda yapabileceğiniz birçok seçeneği sıraladım. Siz de kendinizi ve yaşamınızı düzenli bir hale sokarak ay sonlarını düşünmeden geçirmek istiyorsanız söylediklerime kulak vermenizde fayda vardır. Burada önemle üzerinde durmak istediğim konu ise bu planınızı bir aylık yapmamanız. Her ay belli bir vakit ayırarak gelir gider dengenizi oluşturmanız ve aylık harcama planınızı yapmanız gereklidir. Bu konuda da kendinizi disiplin içerisine sokarsanız, hem kafanız, hem ayınız, hem de geleceğiniz rahat olur.

Ay sonlarını getirememek, sürekli borçlar altında kalmak ya da isteklerimize bir türlü kavuşamamak finansal planlamamızı yapamamamızdan geliyor. Kişisel finans konusunda bilinçli olmak ve planını yapabilmek çok önemlidir. Halbuki kendimize kişisel finans planı hazırlasak ya da eskilerin deyimiyle, ayağımızı yorganımıza göre uzatsak, bu sorunların hiçbiriyle karşılaşmayız.
Size göre kişisel finans planı yapmadan da paranızı doğru bir şekilde kullanabilir misiniz?
Bir plana bağlı kalarak para harcamak size göre maddiyatçı veya pinti bir kişi olmanız anlamına gelir mi?
Tasarruflu olmak ve paranızı belli bir plana bağlı kalarak harcamak, özgürlüğünüzü kısıtlayan bir yaşam tarzını benimsemek midir?
Kişisel finans planı yapmak, sıfır borçla hayatınızı idam ettirmeniz anlamına gelir mi?



Okur Yorumları
  1. Kapsamlı ve etkilyeci bir makale olmuş. Altın değerinde bilgiler mevcut.