KOSGEB Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Başvurulur? Kimler Faydalanabilir?

KOSGEB Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Başvurulur? Kimler Faydalanabilir?

Kendi işini kurmak isteyen küçük girişimcilerin imdadına yetişen bir kuruluş KOSGEB... Ancak bu konuda, yeni iş kurmak isteyenlerin akıllarında cevaplanmamış bir sürü soru bulunuyor. 1990 yılından bu yana küçük ölçekli kuruluşlara karşılıklı ve karşılıksız yardım yapan KOSGEB'e nasıl başvurulduğu, kimlerin faydalandığı, kısacası aklınıza takılan her türlü sorunun cevabı bu yazıda yer almaktadır.

Yasemin Saygın

Kendi işini kurmak isteyen, ticaret hayatına atılmak isteyen, yeni bir iş, yeni bir gelir kapısı sağlamak isteyen kişilerin, bu planlarını hayata geçirmek için sadece istemeleri yeterli değildir. Elbette herhangi bir işte başarılı olabilmek için öncelikle düşünmek, istemek, planlamak ve adım atmak gerekir. Ancak işin bir de maddi boyutu vardır.

Eğer yeterli miktarda sermayeniz yoksa bu planlar hayalden öteye geçemez. İşte bu noktada, yeni girişimcilerin öncelikle kendine daha sonra da ülke ekonomisine fayda sağlaması açısından devlet tarafından verilmiş destek kredileri devreye girmektedir. Girişimcilerin yaptığı projeler için devletin yaptığı yardıma hibe denmektedir.

[renkbox baslik="Girişimcilik Nedir? Kimlere Girişimci Denir?
" link="https://bilgihanem.com/girisimcilik-nedir-girisimci-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/03/girisimcilik-nedir-girisimci-kimdir.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bu girişimcilerin belli kurallar ve sertifika dahilinde başvurmaları sonucu, harcamalarının bir kısmının devlet tarafından karşılanması ise KOSGEB hibesidir. KOSGEB girişimci ruhunu yaygınlaştırmak, girişimcilerin rekabet duygularını geliştirmek, ülke ekonomisindeki paylarını artırmak ve bu çalışmalarıyla dünyada örnek olmaya çalışan bir kurumdur.

KOSGEB Nedir?

KOSGEB Nedir?Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan ama halk arasında kısaltması ile yani KOSGEB olarak bilinen kurumdur. Eski ismiyle Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yeni ismiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak görevini yerine getirmektedir. 1990 yılında kuruluşu tamamlanmıştır.

Ülkemizde sosyal ihtiyaçların ve ekonominin karşılanabilmesi adına orta ve küçük ölçekli işletmelerin etkisi ve sanayideki payını artırmak amacıyla kurulmuştur. KOSGEB ayrıca bu işletmelerin rekabet güçlerini ve seviyelerini artırma amacına da hizmet etmektedir. Bir diğer hizmeti ise; KOBİ’lerin rekabet düzeyini artırmak ve ihracat, kurumsallaşma ve Ar-Ge gibi mevzularda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

[renkbox baslik="TÜBİTAK Nedir? Ne İşe Yarar? Görevleri ve Çalışma Alanları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/tubitak-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/tubitak-nedir-ne-ise-yarar-gorevleri-ve-calisma-alanlari-nelerdir.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Belirtilen tüm bu hedefler için KOSGEB girişimciliğin yaygınlaşması ve başarı elde edecek işletmelerin kurulmasını sağlamak için tüm girişimcilerle ve adaylara farklı destekler sağlamaktadır. Çünkü girişimcilik arttıkça istihdam problemleri ve ekonomik kalkınmadaki sorunlara çözümler sağlayacaktır. KOSGEB hibelerinden ve uygun faiz oranları gibi banka desteklerinden faydalanabilmek adına kayıtlı bir işletme olmanız gerekmektedir. Henüz işletme yokken desteklerin birçoğu verilmemektedir.

KOSGEB Ne İşe Yarar?

KOSGEB Ne İşe Yarar?Temel hedefi yeni işletmelerin açılmasına teşvik etmek ve girişimciyi eğitimsel ve mali anlamda desteklemektir. Bu şekilde ekonomiye dolaylı olarak katkı sağlamak için vardır. KOSGEB’in verdiği destekler arasında; KOBİ proje destek programı, kredi faiz desteği, işbirliği güç birliği destek programı, Ar-ge, genel destek programı, tematik proje destek programı, laboratuvar hizmetleri, gelişen işletmeler piyasası KOBİ destek programı yer almaktadır. KOSGEB henüz her ne kadar son derece gelişmemiş olsa da ülke ekonomisine katkısı göz ardı edilemez. Üstelik gelişimine de hala devam etmektedir.

KOSGEB Girişimci Kredisi Nasıl Alınır?

KOSGEB Girişimci Kredisiİşe yeni başlayacak girişimcilere destek olmak amacıyla kurum kredi sağlıyor. Ancak bu krediyi alabilmenin belli şartları bulunuyor. Bir işletme açmak ve hayallerinizi gerçekleştirmeye karar verdiyseniz; siz de KOSGEB kredisine başvurabilirsiniz. Kurumun girişimci desteği kredisini kullanabilmek için yapmanız gerekenler şunlardır:

  • Kuruma ait Girişimcilik eğitimini tamamlamanız ve sertifikanızı almış olmalısınız.
  • Sertifikanızı almanızın ardından şirket kurma işlemini tamamlamanız gerekmektedir. Yalnız sertifika olmadan kurulan şirketler destek kapsamında değildir bilmelisiniz.
  • Kurduğunuz şirket ortaklı bir şirketse; hissenizin en az %30 olması gerekir.
  • Erkek girişimcilere %60 oranında destek verilirken; kadın girişimcilere verilen desteğin oranı %70’tir.
  • Şirket için yaptığınız her harcamanın gider olduğunu belirtecek faturalarını kesinlikle alın ve saklayın. KOSGEB bu faturalar üzerinden destek oranını belirleyecektir ama bedellere KDV dâhil olmayacaktır. Yani önce siz harcamalarınızı yapacaksınız ardından bu harcamaları fatura ile ibraz edeceksiniz ve kurum size belirleyeceği oranda 2-3 ay gibi kısa bir sürede destek verecektir.
  • Şirkete alınan malzemelerden demirbaş olanlarını 3 yıl boyunca kesinlikle satamazsınız.

KOSGEB Desteklerinden Kimler Faydalanabilir?

 KOSGEB Desteklerinden Kimler Faydalanabilir?

Halk arasında mutlaka bu konu hakkında konuşulduğunu duymuşsunuzdur. Birileri iş kurmak ister ve KOSGEB kredi desteğine güvenir. Fakat bu desteklerden her iş kurmak isteyen ne yazık ki yararlanamıyor. İşte KOSGEB kredi desteğinden faydalanabilecek kişiler;

  • Kurum tarafından verilen iş kurma danışmanlığı eğitimini ya da uygulamalı olarak verilen eğitim desteğini alanlar
  • Kurumca üniversite sınırları içinde gerçekleştirilen Genç Girişimci Geliştirme Programı'na katılıp; mezun olanlar
  • İŞGEM bünyesinde bulunan girişimcilerden 1 yıl içinde işletme kurmuş olan şahıslardan faydalanabilmektedir.

KOSGEB’e Nasıl Başvurulur?

KOSGEB’e Nasıl Başvurulur?Kurumun vereceği desteklerden faydalanmak için uygulamanız gereken çok basit birkaç adım bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kurum Veri Tabanına Kayıt: Kuruma ait web sitesine girerek Kayıt İşlemleri bölümünden kaydınızı tamamlamalısınız.
  • KOBİ Beyannamesi: İşletmenin KOBİ niteliğinde olup olmadığının belirlenebilmesi için bu beyannamenin doldurulması gerekir.
  • Beyanname Kontrolü: Doldurulan beyanname, KOSGEB kurumuna ait uzmanlarca kontrol edilir ve netice ile ilgili olarak size geri dönüş yapılır.
  • Desteklere Başvurmak: Aklınızdaki planlara uygun desteklere KOSGEB uzmanları ile bir görüşme yaparak başvurabilirsiniz.
KOSGEB; küçük ve orta ölçekli işletmelere destek veren resmi bir kuruluştur. Genç girişimcileri teşvik etmek amacıyla faaliyet süren bu kuruluş, hibe ve geri ödemeli olmak üzere farklı destek programları sunmaktadır.
Bugüne kadar herhangi bir iş kurmayı denediniz mi, veya aklınızda bu konuda bir plan var mı?
KOSGEB desteğinden faydalananlar, bu süreçte yaşadıkları zorlukları veya aşamaları paylaşabilir mi?
Bazı kişilerden KOSGEB'in kredi onayı vermesine rağmen ödeme yapmadığını duyuyoruz. Siz bu konuda mağdur olan birini duydunuz mu?
Genç girişimcilere ülke ekonomisinin kalkınması adına ne gibi önerilerde bulunursunuz?



Okur Yorumları
  1. Sahibi kimdir dediğiniz tüm firmalar hakkında detaylı bilgiler

  2. Lise son sınıftayım 3 ay sonra kursa katılmak istiyorum kursu hangi kurum veriyor halk eğitim merkezleri mi yoksa kendi merkezindemi

    1. Şu anda online eğitimle rahatlıkla hiçbir ücret ödemeden e devlet üzerindrn alabilirsnz

  3. BU IŞE EMEKLILERE DE OLUYORMU YAŞ SINIRI VAR MI NERELERE BAŞ VURULUYOR. TEŞEKKÜRLER

  4. Ben lise mezunuyum, e devletten girişimcilik kursuna müracaat ettim. Ahşap süpürgelik atölyesi kurmak istiyorum. Abimin parke dükkanında çalışıyorum. Yakında biryerde belediyede kurs verecekleri yazıyor eğitim 3 gün yazıyor. Kursta hangi konular veriliyor.ve sonraki adımlar hakkında bilgi verirseniz sevinirim 100 bin kadar param var yeterlimi kredide çekebilirim teşekkürler.

  5. Arkadaşlar kosgeb’in 32 saatlik girişimcilik kursuna gidip sertifikanizi aliyorsunuz ondan sonra iş kurup giderlerinizi faturalandirip kosgebden ucretini aliyorsunuz, 50 bin hibe 100 bin ise iki yil sonra 30 ay ödemeli faizsiz kredi veriyor.

  6. Kosgeb konusunu çok güzel açıklamışsınız. ama diğer arkadaşlara da katılıyorum, bazen şartlar uygun olmasına rağmen çıkmıyor.

  7. Egitim durumu farketmez yaş sınırı yok.kosgebden girisimcilik sertifikasi aldiktan sonra iş kurmak için adım at her harcamayı faturalandirip kosgebe ver parasini al.toplamda 50 bin hibe faizsiz 100 bin ise iki yil sonra 30 ay taksitle vereceksiniz.

Daha Fazla Yorum