Lohusa Humması (Albastı) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Lohusa Humması (Albastı) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Halk arasında albastı olarak bilinen lohusa humması, yeni doğum yapmış annelerde görülen ateşli, iltihabi bir hastalıktır. Tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Peki, lohusa humması nedir, altında yatan etkenler nelerdir, başımıza gelmemesi için ne gibi önlemler almalıyız? İşte tüm bu soruların cevapları için hazırlanmış bilgilendirici bir yazı sizlerle...

Yasemin Saygın

Bu yazımızda sizlere, bebeğini 9 ay boyunca karnında taşıyan, hem psikolojik hem de bedensel olarak birçok değişime maruz kalan ve büyük bir fedakarlık gösteren anneleri doğumdan sonra bekleyen bir tehlikeden bahsedeceğiz. Bu durum elbette her doğum yapmış annenin başına gelmiyor. Ancak ihtimaller dahilinde bile olsa önlem almakta ve belirtileri bilmekte fayda var. Çok eski zamanlardan bu yana albastı olarak da bildiğimiz lohusa humması nedir, hangi durumlarda ve neden ortaya çıkar, tehlikeli midir, nelere yol açar gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını şimdi hep birlikte öğreneceğiz.

Lohusa humması birtakım ihmaller çerçevesinde yeni doğum yapmış anneleri bekleyen en önemli tehlikelerden biridir. Halk dilinde albastı olarak adlandırılan bu durum yeni doğum yapmış kadınların, üreme ve idrar yollarındaki enfeksiyon ve iltihaplanma görülmesi durumudur. Lohusa hummasının başlıca sebeplerinden biri, doğum yapılan koşulların hijyen olmaması ve bu kurala yeterince özen gösterilmemesidir.

[renkbox baslik="Miyom Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/miyom-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/07/miyom-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

Doğumu takip eden bir hafta içinde nüksetmesi olası olan lohusa humması rahatsızlığı, ilk olarak yüksek ateş belirtisi ile ortaya çıkar. Geçmiş yıllarda tedavi şartlarının yeterli olmaması ve teşhisin zamanında konamamasından dolayı yeni doğum yapmış annelerin ölümüne sebep olan en önemli rahatsızlıklardan biriydi. Lohusalık döneminde karnın birden yumuşaması ve akıntının normalden fazla olması gibi belirtilerde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve gereken tedavi ihmal edilmeden uygulanmalıdır.

Lohusa Humması (Albastı) Nedir?

Lohusalık döneminde birçok duruma karşı savunmasız kalan kadınları bekleyen tehlikelerden biri de lohusa hummasıdır. Çeşitli nedenlerden dolayı üreme organının ve idrar yollarını mikrop ve bakterilere maruz kalması ile bu organların enfeksiyon kapması durumuna lohusa humması adı verilmektedir. Başka bir ifadeyle, doğumdan veya düşük yaptıktan sonra, annede görülen, mikroplu ve ateşli hastalıktır.

Günümüzde tedavisi mümkün bir hastalık olsa da geçmişte yetersiz imkanlar nedeniyle lohusa hummasından dolayı birçok anne hayatını kaybetmiştir. Lohusa humması en büyük olasılıkla, doğumda annenin bakteri ve mikroplara karşı savunmasız kalması sonucunda oluşmaktadır. Lohusa hummasına karşı yeni annelerin tedbirli olmaları için doğum sonrası hijyen kurallarına fazlasıyla dikkat etmeleri gerekiyor.

Lohusa Hummasının Nedenleri Nelerdir?

Lohusa hummasına neden olabilecek bazı temizlik dışı ihmaller, lohusa bayanların doğumdan sonraki ilk günlerinin böyle bir rahatsızlıkla karşılaşmalarına neden olmaktadır. En önemli nedenlerden biri olan doğum yaptıran kişilerin hijyen kurallarını hiçe sayarak doğuma yardım etmeleri gelmektedir. Buna takiben annenin de doğum sonrasında kendi kişisel hijyenine yeterince önem vermemesi, lohusa hummasını tetiklemektedir.

Ayrıca doğumda ve sonrasında zatürre ve grip gibi enfeksiyonel rahatsızlıkların geçirilmesi lohusa humması sebepleri arasında sayılmaktadır. Altı haftalık lohusalık sürecini tamamlamadan eşlerin cinsel birliktelik yaşamaları da, bakteri ve mikroplara karşı açık olan yeni annenin lohusa hummasına yakalanma riskini artırmaktadır. Albastının başlıca sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İlk ve en önemli sebep hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmemesidir. Anne adayı kadar, hastane çalışanları, doğum yaptıran doktor, hemşire ve evdeki insanlar da temizliğie çok dikkat etmelidirler.
  • Hamilelik sırasında zatürre, grip veya anjin gibi hastalıkların geçirilmiş olması.
  • Doğumdan sonra doktorun belirlediği süre tamamlanmadan cinsel ilişkiye girmek.
  • Loğusalık sırasında tam banyo yapmamak ve temizliğe önem vermemek.
  • Doğumdan sonra eve veya hastaneye çok fazla ziyaretçi gelmesi, aynı ortamda çok fazla kişinin bulunması, annenin her gelenle tokalaşması veya öpüşmesi, kısaca hijyen kurallarını tehdit eden her türlü davranış, doğumdan önce de sonra da lohusa humması için bir risk faktörüdür.

Lohusa Hummasının Belirtileri Nelerdir?

Üreme organlarında ve idrar yollarındaki iltihaplanmayla başlayan lohusa hummasında ilk belirti yüksek ateştir. Yeni doğum yapmış olan kadınlarda sebepsiz yere ateş yükselmesi durumu varsa hemen doktora giderek lohusa humması teşhisi ile birlikte gerekli tedavi uygulanmalıdır. Genelde doğum gerçekleştikten 3-7 gün sonrasında ateş yükselmeye başlar, çok fazla akıntı gelir. Bu akıntı kirli ve kokulu olabilir.

Olması gerekenden fazla bitkinlik ve halsizlik hissedilir. Vajinada başlayan iltihabi durum eğer hemen doktora gidilmezse, yayılarak diğer organlara da aktarılır. Mikroplar kana karıştığında akciğerler, böbrekler ve damarlar da etkilenecektir. Bu ise daha ciddi durumların ortaya çıkmasına yol açar. Mikropların kana karıştığını en net bir şekilde yüksek ateş görülmesinden anlayabilirsiniz.

En sık görülen yan etkilerden birisi bacaklardaki toplardamarın iltihabı sonucu bacaklardan birinin ya da her ikisinin şişme durumudur. Flebit adı verilen ve halk arasında basitçe dmaar iltihabı olarak bilinen bu durum aslında çok tehlikelidir. İltihaplı damarların içinden kopan küçük bir pıhtı parçası buradan akciğerlere ve hatta beyne giderek ani ölümlere yol açabilir.

Lohusa hummasının hangi ciddi durumlara yol açtığını havramak adına flebit konusuna biraz daha fazla değinmek istiyoruz. Flebit genellikle gebelikte, çok uzun süreler ayakta kalma durumlarında ve varisi olanlarda meydana gelmektedir. Dışarıdan bakıldığında fark edilebilir. Eğer bu saydığımız nedenler yoksa, altta yatan başka bir faktör araştırılmalıdır.

Lohusa Hummasından Korunma Yolları Nelerdir?

Lohusa hummasına karşı hamilelik sürecinde her bayan bilinçlendirmeli ve buna göre her anne adayı kendi çapında önlemini almaya çalışmalıdır. Bu noktada doğum yapılacak hastanenin ya da merkezin öncelikle temizlik kurallarına özen gösteriyor olmalarına dikkat ederek seçim yapmak gerekir. Doğum zamanı geldiğinde de, doğum yaptıracak kişiler bu konuda uyarılmalıdır.

Ayrıca doğumdan önce sıkça yapılan vajinal muayenenin hijyen çerçevesinde yapılmasına özen gösterilmeli ve herkes tarafından yapılmamalıdır. Gebeliğin son aylarında cinsel münasebetten olabildiğince kaçınmalı ve olduğu durumlarda da temizliğin özenle yapılması gerekir. Lohusa humması tedavisi mümkün bir hastalık olsa da, geç kalınmış ya da yetersiz tedavi sonucunda annenin kısır kalması söz konusu sonuçlardan biridir.

Lohusa Hummasının Tedavisi Nedir?

İstirahat ile tedavisi mümkün olan lohusa hummasında, yeni doğum yapmış kadının üreme organında kalmış olan parçalar varsa onlar temizlenerek, hummaya neden olabilecek sebepler ortadan kaldırılır. Diğer yandan lohusa hummasının diğer organlara da zarar verici etkisinin bulunmasından dolayı, kalbi kuvvetlendirmeye yönelik ilaçlar kullanılmalıdır.

[renkbox baslik="Doğum Sonrası Depresyonu Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/dogum-sonrasi-depresyonu-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/dogum-sonrasi-depresyonu-hakkinda-bilgi.jpg" renk="turuncumavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Ayrıca lohusa kadının kaliteli ve sağlıklı bir beslenme şekli ile bağışıklık sistemine destek olması da, lohusa hummasını çok kolay bir şekilde atlatmasını sağlar. Ancak yeni doğum yapmış kadınlar mecbur kalmadıkça ağrı kesici bile olsa, ilaç almazlar. Çünkü bebeklerini emzirdiklerinden, annenin beslenmesindeki ve vücuduna giren her şey, doğrudan bebeği de etkilemektedir. Bu yüzden lohusa humması veya başka bir hastalığa yakalanmamak için, en doğru yol, anne adaylarının sağlık ve temizliğe çok dikkat etmeleridir.

Yeni anne olmuş kadınlarda rastlanan lohusa humması, üreme ve idrar yollarındaki iltihaplanma sonucu ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın görülmesinin en yaygın nedeni ise doğum sırasında hijyenik kurallara yeterince dikkat edilmemesidir.
Siz veya bir yakınınız albastı sorunu yaşadı mı? Deneyimlerinizi paylaşır mısınız?
Hamilelik süresince en çok dikkat edilmesi gereken şey sizce nedir?
Lohusa humması yaşayıp da daha ciddi hastalıkların yaşandığı vakalara tanık oldunuz mu?



Okur Yorumları
  1. bilgihanem sitesinde 1 tane boş yazı yok, elinize sağlık harika site. birçok bilgiyi buradan buluyorum.

  2. Lohusa donemiyle ilgili benim gibi hamile anneleri bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederim. Guzel bir makale olmus.