Necip Fazıl, Cumhuriyet döneminin en çok bilinen şairlerinden ve fikir adamlarından bir tanesidir. Yazdığı şiirler ile bir grubu temsil etmektedir. Bu fikirleri nedeniyle de hayatının bir dönemini ceza evinde geçirmiştir. Necip Fazıl’ın hayatı okunmaya ve anlamaya değer nitelikte dolu dizgin geçmiştir. Biz yazımızda bu büyük üstadın hayatından bazı kısımlarına yer verebildik. Örümcek Ağı ve Kaldırımlar şiirlerini 17 yaşında yazan şair, bu şiirleriyle edebiyat dünyasında adını duyurmayı başardı.
1934 yılında Nakşi şeyhi Abdülhakim Arsavi ile tanışana kadar oldukça rahat ve umursamaz bir hayat süren Necip Fazıl, bu tanışmanın ardından hayatına çok farklı bir yön vermiştir. Abdülhakim Arsavi ile tanışmasını adeta bir milat olarak gören Necip Fazıl, o günden sonra yazdığı tüm şiirlerinde tasavvufi düşüncelere yer vermiştir.
[renkbox baslik="Uğur Dündar Kimdir? Hayatı ve Eserleri
" link="https://bilgihanem.com/ugur-dundar-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/ugur-dundar-kimdir-hayati-ve-eserleri.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Hafızalarımızda da bu düşünceleriyle yer edinen üstadın vasiyetinden alınan şu kısım dinine bağlılığını gösterir niteliktedir; “Fikir ve duyguda vasiyete lüzum görmüyorum." Bu bahiste bütün eserlerim, her kelime, cümle, mısra ve topyekün ifade tarzım vasiyettir. Eğer bu kamusluk bütünü tek ve minicik bir daire içinde toplamak gerekirse söylenecek söz "Allah ve Resulü; başka her şey hiç ve batıl demekten ibarettir."
Necip Fazıl Kısakürek Kimdir?
26 Mayıs 1904 İstanbul doğumlu olan Necip Fazıl, yaşamının büyük bölümünü Osmanlı döneminde geçirmekle beraber, Cumhuriyet dönemini de görmüştür. Hayatının her dönemini farklı şekillerde geçirmiştir. Bu nedenle eserlerinde de farklı esintiler görmek mümkündür. Şairliğinin zirvesindeyken içinde oluşan boşlukla arayışa giren Necip Fazıl, hayatının iki bölümden oluştuğunu belirtir. Bohem bir hayat sürerken bir gün Abdülhakim Arvasi ile tanışır ve hayatı tamamen farklı bir boyut alır.
Necip Fazıl Kısakürek’in Hayatı
Küçük yaşlarda okuma yazma öğrenmiş olan yazar, bulduğu her kitabı okumak konusunda hevesli bir çocuktur. İlkokul döneminde içlerinde mahalle mektebi ve Fransızca eğitim vermekte olan bir kolejin de bulunduğu pek çok okul değiştirmiştir. İlkokul zamanlarında, dönemin ünlü yazarlarından biri olan Peyami Safa ile de yakından tanışmış ve güzel bir arkadaşlık sürdürmüştür.
İlkokulu bitirmesinin ardından girdiği sınav sonucunda Deniz Harp Okulu’nu kazanmıştır. Burada aldığı eğitimle, kendisini geliştirmiş ve edebi hayatına büyük katkılar sağlamıştır. 5 yıl boyunca aldığı askeri eğitim sırasında, pek çok edebi kişilik ile de tanışma şansı yakalamıştır. Bunlardan bir tanesi de ünlü yazar Nazım Hikmet’tir. Nazım Hikmet ve Necip Fazıl arasında ilerleyen yıllarda ciddi siyasi tartışmalar geçecek olsa da Harp Okulu’ndayken, oldukça iyi arkadaşlık yapmışlar ve zamanlarının büyük kısmını beraber geçirmişlerdir.
Necip Fazıl, üniversite eğitimini Darülfünûn’da almıştır. Edebiyat fakültesi felsefe bölümünde okumakta olan şair, üniversitenin yaptığı bir sınavı kazanarak yurt dışında eğitim imkanı kazanmış ve eğitimini tamamlamak için Paris’e gitmiştir. Paris’te bulunduğu zamanlar, Necip Fazıl için yabancı dilini geliştirmek ve çeşitli edebiyatçılar ile sohbetler gerçekleştirerek başka bir ülkenin edebiyatını incelemek için güzel bir fırsat olmuştur. Fransa’da yaşadığı ve eğitim aldığı bu dönemde, kumarla tanışan Necip Fazıl, eğitimi için çaba harcamadığından dolayı, bursu kesilmiş ve şair Türkiye’ye geri dönmek zorunda kalmıştır.
Necip Fazıl’ın hayatı iki kısımdan oluşuyor diyebiliriz. Hayatının ilk döneminde, kumar, alkol ve kadınlara düşkün olan yazar, hayatının ikinci döneminde ise tasavvufa yönelmiştir. Bir gün Beyoğlu Ağa Camii'nde vaaz vermekte olan Abdülhakim Arvasi ile tanışır ve sonraki günlerde de sık sık ziyaretine gider. Tasavvufa yöneldiği yıllar, komünizm fikir akımına da karşı durduğu yıllardır. Siyasetin içerisinde aktif olarak bulunmuş ve pek çok kişinin fikirlerinin de temsilcisi olmuştur. Darbe döneminin başlaması ile beraber Necip Fazıl Kısakürek, tutuklanmış ve 1,5 sene kadar cezaevinde kalmıştır. Cezaevinde geçirdiği sürecin bitmesinin ardından çeşitli gazetelerde yazarlık yapmaya başlayan üstat, eserlerine ağırlık vermiş ve bu dönemde pek çok eserinin yayınlanmasını sağlamıştır.
Necip Fazıl Kısakürek’in Eserleri
En çok bilinen şiiri olan Kaldırımlar, 2 farklı dönemde yazılmıştır. Kaldırımlar 1 olarak da adlandırılan kısmı, yazarın alkol, kumar ve kadınlar ile geçen hayatından kalan bir eserken, 2. Kısmı hacca gitmiş ve tasavvufa yönelmiş olan Necip Fazıl’ın kaleminden yazılmıştır. Eserlerinde genellikle her insanın hayatında olan ölüm, doğum, aşk, ayrılık ve vatan sevgisi gibi konuları işleyen yazar, şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmıştır. Döneminin aksine batılı tarzda eserler vermiştir.
[renkbox baslik="Abdulkadir Geylani Kimdir? Hayatı ve Eserleri
" link="https://bilgihanem.com/abdulkadir-geylani-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/abdulkadir-gelyani-kimdir-hayati-ve-eserleri.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Necip Fazıl hayatı boyunca 6 şiir kitabı çıkarmış ve bu şiir kitaplarında binlerce şiiri bir araya toplamıştır. Kendisi için şiirin yeri diğer türlerin yanında ayrı bir öneme sahip olsa da farklı türlerde de eserler vermiştir. Lise yıllarından itibaren tiyatro ile ilgilenen üstat, 6 adet de tiyatro oyunu yazmıştır. Bu oyunlardan bir tanesi olan Reis Bey, günümüzde de oynanmaya devam etmektedir. Bunların yanı sıra Necip Fazıl, roman, öykü, makale ve deneme türündeki eserlerini de yayınlamıştır. Hayatını oldukça verimli bir şekilde geçiren Necip Fazıl, Kültür Bakanlığı, Kültür Vakfı ve bir siyasi partiden de ödül almayı başarmıştır.
78 yıllık hayatı boyunca, pek çok türde eser vermiş olan yazar ve şairin, ölümünün ardından insanlara bıraktığı yegâne hatıra da yazıları ve şiirleridir. Bu eserlerinden bazıları;
-
- Örümcek Ağı
- Kaldırımlar
- Ben ve Ötesi
- Birkaç Hikâye Birkaç Tahlil
- Beklenen
- Bir Adam Yaratmak
- Künye
- Sabır Taşı
- Kanlı Sarık
- Hikâyelerim
- Nur Harmanı
- Reşahat
- Hâdiselerin Muhasebesi
- Püf Noktası
Hayatını anlattığı kitabını mutlaka okumanızı öneririrm, ibret alınası diyebilirim harikaydı
Şiirlerini çok seviyorum. Yıllardır okuyorum hala sıkılmıyorum.