Bolu merkezden 44 km. uzaklıkta saklı bir cennet bahçesinin içinde duran, geçen yıllarla beraber heybetine güzellik katan pisagor ağacı, kesinlikle ölmeden önce görülmesi gereken şeylerden birisi. Yedigöller’in, son yıllarda en çok turist çeken popüler yerlerden biri haline gelmiş olması, ziyaretçilerin pisagor ağacıyla tanışmasını da mümkün kılmıştır.
Pisagor, sayıların babası olarak bilinen, hayatta her şeyin sayılar ile açıklanabileceğini, her şeyin tek ve mutlak anlamının matematik olduğunu ileri süren ünlü matematikçi ve gök bilimcidir. Matematiği kuran adam olarak kabul edilen Pisagor, herkesin bildiği ve matematiğin temelini oluşturan Pisagor teoreminin mucididir.
[renkbox baslik="Huş Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/hus-agaci-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/12/hus-agaci-nedir-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]
Ağaçlar, insanların yaşam kaynağı olan oksijeni üreten canlılardır. Pisagor ise matematiğe yön veren, sayıların babasıdır. Bu bağlamda incelendiğinde bir ağaca Pisagor’un adının verilmesi son derece mantıklıdır. Elbette bu ismin verilmesinde ağacın şeklinin pisagor teoremindeki dik üçgenle benzerliği en önemli durumdur.
Pisagor Ağacı Nedir?
Bolu deyince hiç kuşkusuz akla Yedigöller, Abant ve Gölcük gibi isimler gelmektedir. 1965 yılında milli park ilan edilen Yedigöller Milli Parkı içerisinde yedi adet doğa harikası heyelan gölü barındırmaktadır.
Heyelan set gölleri, adından da anlaşılacağı gibi heyelan sonucunda dağlardan gelen büyük kütlelerin, akarsu vadilerini kapatması sonucu oluşan yapılardır. Ülkemizdeki en önemli heyelan set gölleri; Sera, Uzungöl, Tortum, Abant ve Yedigöller’dir.
Batı Karadeniz Bölgesi içerisinde yer alan Yedigöller Milli Parkı, konum itibarıyla Bolu merkezinin kuzeyinde, Zonguldak’ın güneyinde, Düzce’nin ise doğusunda yer almaktadır. Merkezden 44 km uzaklıkta olan bu doğa harikası yere ne yazık ki toplu taşım araçları gitmemektedir.
1642 hektarlık alana yayılan Yedigöller Milli Parkı içerisinde birçok ağacın yanında çeşitli balık türleri de yaşamaktadır. Son yıllarda sosyal medyanın da etkisiyle populeritesi artan Yedigöller, özellikle sonbahar aylarında kırmızı, sarı ve turuncuya çalan renklere sahip ağaçlarıyla bilinir.
Oysaki havza içerisinde yer alan ve adını alan yedi adet gölün ismini kimse bilmez. Milli park içerisinde; Sazlıgöl, Nazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl ve Seringöl adında yedi adet heyelan gölü bulunmaktadır.
Bunların en büyüğü adından da anlaşılacağı üzere Büyükgöl’dür. Sayısız yaban hayvanına ve ağaca ev sahipliği yapan Yedigöller’de ateş yakmak, piknik yapmak ve mangal benzeri şeyler yapmak kesinlikle yasaktır.
Yapılan araştırmalarda milli park içerisinde; akçaağaç, karaağaç, kayın, meşe, gürgen, köknar, ıhlamur, dişbudak ve fındık gibi birçok ağaç türünün yaşadığı tespit edilmiştir. Bunların yanında porsuk gibi çok özel ve nesli tükenme riski ile karşı karşıya olan ağaç türleri de bulunmaktadır.
Bir de son yıllarda tesadüfen keşfedilen, tamamen görüntü itibari ile bu ismi alan pisagor ağacı bulunmaktadır. Yedigöller hakkında kısaca bilgi verdikten sonra şimdi dilerseniz asıl konumuz olan pisagor ağacı hakkında bilgi vermeye başlayalım.
Pisagor ağacının matematiksel olarak da bir karşılığı bulunmaktadır. Bu matematiksel açıklamaya göre pisagor ağacı; birbiri ardına eklenen kareler aracılığı ile oluşan ağaç şeklindeki bir geometrik çizimdir.
Bu çizim doğruların birbirinden ayrılmasından ibarettir, bu nedenle şekil olarak bir ağacın dallanmasına benzer. Pisagor ağacı sonsuza dek gidebileceği için, pisagor teoremindeki sonsuzluk kavramını yansıttığı düşünülmektedir.
Bunlar ağacın özelliğini matematiksel olarak açıklar, en basit haliyle tanımlamaya çalışırsak; pisagor ağacı bir ağacın diğer ağacın üzerine yatarak bir üçgen oluşturmasıdır.
Pisagor Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Pisagor şekli üst üste ve yan yana eklenen bir dizi kareden meydana gelir, fakat burada dikkat edilmesi gereken esas konu üste gelen her karenin bir öncekinin yarı boyutunda olmasıdır. Yani ilk karenin bir kenarı 100 cm. ise ikinci karenin 50, üçüncü karenin 25 cm olacaktır.
Bu kareler arasındaki bağıntı ardışık olarak bu şekilde sonsuza kadar gider. Küçülen her kareye genel tablo haliyle bakıldığında ise bir üçgen oluştuğu görünmektedir.
Pisagor ağacının bir diğer özelliği ise, bitki fraktallarının oluşumunda kullanılan bir yöntem olmasıdır. Fraktal kelimesini basitçe açıklamak gerekirse, günlük yaşantıda insanların karşısına çıkan parlak, güzel veya çirkin şekilli, tuhaf resimleri olan cisimlerdir.
Bu bağlamda pisagor ağacı çember, daire veya deltoide benzemeyen ve sonsuza dek uzanabilen bu şekli ile bir fraktal oluşturmaktadır. Pisagor ağacı fraktal oluştururken dalları mutlaka bir nokta üzerinde birleşir. Bu birleşme sonucu fraktal gölgelik adı verilen bir alan oluşur.
Pisagor Ağacının Faydaları Nelerdir?
Pisagor ağacını Pisagor teoreminin ispatı olarak kabul eden bilim insanlarının sayısı her geçen gün çoğalmaktadır. Pisagor’un ortaya attığı teoriye göre bir dik açılı üçgende iki kenarın karesinin toplamı, hipotenüsün karesine eşittir.
Bu günümüzde tüm matematik derslerinde evrensel olarak kabul görmüş, ispatlanmış ve kullanılan bir formüldür. Pisagor ağacının oluşturduğu fraktal gölgesi de bu teoremi kanıtlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Bir diğer faydası da her zaman bilim dalı olarak görülen ve belki de sanata çok uzak farz edilen matematiğin sanatsal yanını ortaya koymasıdır. Çoğu sanatçının sürrealist ve devamlı büyüyen bir ağaç tablosuna benzettiği pisagor ağacı, matematik ve sanat arasında köprü kurmaktadır.
Yedigöller yöresinde bulunan pisagor ağacı, dallarının uzanış şekli nedeniyle, ardışık olarak ölçüsü azalan bir dizi karenin birleşimi ile oluşmuş gibi gözükür. Bu nedenle pisagor ağacının matematikten sıyrılıp somutlaşmış hali olarak görülür.
[renkbox baslik="Hyperion Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/hyperion-agaci-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/09/hyperion-agaci-nedir-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Her yıl pek çok öğrenci ve bilim insanı bu benzerliği görmek için kilometrelerce yol gitmektedir. Yedigöller ve çevresinin yeşilin her tonunu barındıran doğal güzelliği ve şelaleleri bu bilimsel merakı mükemmel bir tatile dönüştürmektedir.
Pisagor ağacı aslında yeni bulunmuş bir tür değildir. Dolayısıyla bilimsel sınıflandırmada herhangi bir aileye veya sınıfa ait olduğu konusunda bilgi bulamazsınız. Bu ismi alma sebebi sadece görüntüsünün yarattığı şekildir.
giris parasi cok pahali karsiliginda bir hizmet yok trafik cok yogun tur araclari ve ozel araclar hafta sonu iceriye alinmasin kapidan iceriye servis konulsun birde bolu yedigoller arasi yol cok bozuk komple asfalt atilmasi lazim tuvaletler cok pis giris parasi aliniyo ama tuvaletetlere bur gorevli konulamio tesekkur ederim