Protez Diş Nedir? Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

Protez Diş Nedir? Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

Kendi dişlerimiz artık tedavi edilemeyecek duruma geldiğinde, mecburen protez dişlere başvururuz. Ancak görselliğinin güzelliği kadar bakımı da zor olan bu dişler, doğru şekilde bakımı yapılmadığında birtakım sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir.

Yasemin Saygın

Protez, vücuttaki eksik olan ya da görevlerini düzgün yerine getiremeyen uzuvların daha fonksiyonel olarak kullanılabilmesi için kullanılan cisimlerdir. Kullandığımız birçok şey için protez tanımını kullanabiliriz. Örneğin; gözlükler de bir protezdir ve en sık kullanılanları da bunlardır. Bunun dışında takma kol, takma bacak proteze örnek verilebilir. Bir diğer ve hatta en çok bilinen protez çeşidi de diştir.

Protezin kullanıldığı belki de en geniş alan dişçiliktir. Çünkü birçok çeşidi bulunan diş protezi insanların keyfi veya mecburen yaptırmak zorunda olduğu bir tedavi yöntemidir. Dilerseniz size bir fikir vermesi açısından fiyatlarından da bahsedelim. Protez dişlerin fiyatları konusunda net bir şey belirtmek imkansız.

[renkbox baslik="Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır? Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nedir?" link="https://bilgihanem.com/agiz-ve-dis-bakimi-nasil-olmalidir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/agiz-ve-dis-bakimi-nasil-olmalidir-dogru-dis-fircalama-teknigi-nedir.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

SGK, özel, devlet gibi kavramlar nedeniyle karmaşa meydana gelmiş bulunuyor ancak az çok fikir vermesi bakımından diş protezi fiyatlarının 120 TL civarından başlayarak 300 TL gibi miktarlara kadar ulaştığı görülmektedir. Pazarlıklarla ya da anlaşmalarla farklı fiyatlar alabilmeniz mümkündür. Bu fiyatların ortalama değerler olduğunu, protezde kullanılan malzemelerin kalitesine göre değişkenlik gösterdiğini ve 2016 yılı fiyatları olduğunu belirtmek isteriz.

Protez Diş (Diş Protezi) Nedir?

Protez Diş (Diş Protezi) Nedir?Diş eksikliği durumunda kullanılan yöntemlerden birisidir. İlk olarak koruyucu diş hekimliğine yönelik olarak kullanılmaktadır. Dişleri çürükten korur ve dişe dolgu yaparak tedavi etmeyi hedeflemektedir. Diş üzerindeki hasar tüm yollar denenmesine rağmen giderilemezse; diş protezine başvurulmaktadır. Ayrıca diş eti tedavilerinde geç kalınmış olması durumunda protez diş kullanılmaktadır. Hasta dişlerini kaybettiği zaman yapay materyaller ile dişlerin eski işlevine kavuşması sağlanmaktadır.

Ağızda bir dişin bile eksik olması günlük hayatı olumsuz etkileyen bir durumdur. Ayrıca bazı durumlarda görsel açıdan da sıkıntılara neden olabilmektedir. Gülmek diş kaybeden hastalar için çok büyük bir sorundur. Yapay protezler sayesinde hastalar rahatlıkla gülmeye ve dişlerini kullanmaya başlayabilirler.

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

  • Sabit Protezler: Kron-köprü benzeri türdeki, yapıştırmalı protez çeşitlerindendir. Sabit formda oldukları için diş hekimi tarafından çıkartılabilir.
  • Hareketli Protezler: Bu tip protezler, dişlerin tamamı kaybedildiği zaman kullanılmaktadır. Genellikle yaşlı hastalarda tercih edilmektedir. Hastalar bu tip protezleri kendileri çıkartıp takabilmektedir.
  • Total Protezler: Yine hastaların tüm dişlerini kaybettiği zamanlarda tercih edilen protez çeşitlerindendir.
  • Parsiyel Protezler: Dişlerin birkaç tanesinin kaybedilmesi durumunda kullanılmaktadır. Bu türde protez dişler, hastanın ağzına kanca ve tırnak gibi malzemelerle sabitlenebilmektedir.
  • Hassas Protezler: Görünüşe yönelik bir protez uygulamasıdır. Kısmi diş eksikliklerinde tercih edilmektedir.
  • İmplant Tarzı Protezler: Bunlar da kendi aralarında sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yine sabitler tek ya da birkaç diş kaybı olduğunda tercih edilir. Hareketli olanlar ise dişlerin tamamını kaybetmiş hastalarda kullanılmaktadır. Ayrıca kemiklerin yetersiz kaldığı durumlarda destek amaçlı olarak da kullanılabilmektedir.

Protez Dişlerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Protez Dişlerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?Protez dişlerin bakımı yapılırken; dişlerin görünümünün bozulmamasına dikkat edilmeli ve ağız kokusunun, enfeksiyonların önüne geçmek amaçlanmalıdır. Temizliği yapılmadığı taktirde diş etlerinde de sorunlara görülebilir. Örneğin diş etleri çekilebilir. (Bakınız: Diş Eti Çekilmesi Nedir?)

  • Sabit diş protezinin varsa; bunlar için eczanelerde özel olarak satılan diş iplerinden faydalanabilirsiniz. Diş ipleri protezi temizlenmesinde önemli bir yere sahiptir.
  • Hareketli protezlerde temizlik yapmanın en etkili yolu kimyasal sıvılardır. Kimyasal sıvı doldurulan bir kabın içine dişler koyulur ve bekletilir.
  • Çıkartılabilen diş protezleri yemeklerin sonrasında çıkartılmalı ve su ile temizlenmelidir.
  • Öğün aralarında ve yatağa girmeden önce protezler mutlaka fırçalanmalıdır ama hasar vermemeye özen gösterilmelidir.
  • Fırça ile temizlemelerde protez dişler için özel fırçalar ve macunlar bulunmaktadır. Bu ürünleri kullanmanız protezlerin uzun ömürlü olması bakımından ve ağız sağlığınız bakımından önemlidir.
  • Aşındırıcı toz maddelerle, protez dişin temasından kaçınılmalıdır. Diş yüzeyinde oluşan çizilmeler ve lekeler meydana gelmektedir.
  • Protez diş üzerinde oluşmuş tartar ve kalıcı lekelerin temizlenmesi konusunda diş hekimine başvurmalısınız. Bu durumda temizliği uzmanlar yapmalıdırlar.
  • Kimyasal sıvılarda bekletilen protezler temizlenmiş olurlar ama kullanmadan önce bol su ile mutlaka yıkamalısınız.
  • Protez diş kullanan kişiler mutlaka düzenli olarak diş bakımlarını yaptırmalıdırlar.
Okur Yorumları
  1. İlerleyen yaşlarda en büyük kaybımız şüphesiz dişlerimiz. Protez dişle bu problemimize çözüm getirebiliyoruz. Ancak protez dişlerde en önemli kriter temizlik. İyi temizlenmeyen protez dişler maksimum 2 yıl ağızda kullanılabilir durumda kalıyor. Detaylı temizlik ve kaliteli protez dişlerin ömür boyu kullanılması mümkün. Yazılarınız için ayrıca teşekkürler.