Şarap Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Şarap Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hiç şüphesiz alkollü içecekler içerisinde şarabın yeri ayrıdır. Şarap üzümün mayalanması ve fermente edilmesiyle yapılır. Ancak ortaya çıkan şarabın tadını; kullanılan alkolün oranı, yapıldığı üzümün çeşidi ve kalitesi belirlemektedir. Uzmanlar arada bir içilen şarabın, kalp-damar sağlığı üzerinde olumlu etkisi olduğunu belirtiyor. Kimi zaman sağlığa faydası, kimi zaman sevgiliye duyulan aşkı anlatmak için kullanılan şarabın tarihi, faydaları ve yapılışı yazımızda anlatılmıştır.

Yasemin Saygın

Son zamanlarda faydaları ve zararları araştırmalara konu olmuş şarap, belli kitlelerin vazgeçilmez içkisidir. Enfes tadıyla özel günlerin vazgeçilmezi olan şarabın, kendi içerisinde çeşitlerini ve iyi olanlarını bilmek, şarap içmekten alınan zevki artıracaktır.

Şarabın tarihine ve hakkında söylenmiş rivayetlere baktığımızda çok ilginç bilgilere rastlamaktayız. Bunlardan bazıları şu şekildedir; antik çağlarda zengin ve soylu kişilerin içkisi olan şarabın, Hipokrat gibi bazı doktorların hastalarına tedavi amacıyla önerdiği bir içecek olduğu bilinmektedir. Bu yüzden bir dönem şarap yapımında kullanılan Merlot, Pinot Noir, Chardonnay ve Cebernet Sauvignon gibi üzüm türleri “asil üzüm” olarak nitelendirilmiştir.

[renkbox baslik="Üzüm Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/uzum-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/10/uzum-nedir-cesitleri-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bir şarabın adını tek bir üzüm cinsinden alabilmesi için, içeriğinin en az % 75’inin bu üzüm türünden oluşması gerekmektedir. Eğer şarap birkaç üzüm türünün karışımından oluşuyorsa adı kupaj, tek bir üzüm cinsinden oluşuyorsa sepaj olmaktadır. Herkesin şarap zevki başkadır ve elbette her yemeğe yakışan şarap türü de öyledir. Fakat genel olarak kırmızı şarabın daha fazla tüketildiği bilinmektedir.

Şarap Nedir?

Şarap, meyvelerin ve genellikle de üzümün, fermente işleminden geçmesi neticesinde elde edilen alkollü bir içecektir. Fermente işleminin nasıl yapıldığı, meyvelerin kalitesi ve alkol oranı şarabın da kalitesini yansıtmaktadır.

Şarap Nasıl Yapılır?

Üzüm üzerinden anlatılan süreci aslında hemen her şarap meyvesi için geçerlidir. Üzümler toplanır ve ezilir. Ardından maya üzüm suyunun içindeki şeker ile bir araya gelerek, aşamalı şekilde şekeri yok ederek alkole dönüşür. Aynı maya havada buharlaşan karbondioksitleri de üretmektedir. Maya işlemi tamamlandıktan sonra üzüm suyu şaraba dönüşmüştür. Üzüm şarabı, kırmızı, beyaz ve pembe renginde olabilir. Bunun haricinde köpüklü şaraplar da bulunmaktadır. En iyi içim süresi üretimin ardından 10 yıl geçtikten sonradır ve 40 yıla kadar tüketilebilmektedir.

Şarabın Kullanım Alanları Nelerdir?

Bizler şarabı sadece alkollü bir içecek türü olarak biliyoruz fakat şarabın sofralarımıza eşlik etmesi dışında başka kullanım alanları da bulunmaktadır.

  • Din: Özellikle Hristiyanlıkta ayinler yapılırken hiçbir katkı maddesi ilave edilmeden kullanılmaktadır.
  • Eczacılık: Tıbbi açıdan şarap, içinde türlü maddelerin çözünmesi ile yapılmış bir ilaç şeklinde kullanılmaktadır. Alkol oranı 11 olan beyaz ve kırmızı şaraplar tercih edilmektedir.
  • Edebiyat: Kırmızı ile sevgilinin dudaklarına, âşıkların gözyaşlarına benzetilmiş ve binlerce esere konu olmuştur. Bu alanda şarap, mey ismi ile kullanılmaktadır.

Şarabın Yararları Nelerdir?

Şarap vücut için gerekli antioksidanların bir tanesidir ve en iyilerindendir. Antioksidanlar serbest radikallerin oluşmasını engeller ve vücuttan atılmasına yardımcı olur. Kan dolaşımının hızlanmasında şarabın önemli yeri vardır. Kan içindeki kötü kolesterolün azalmasına etki eder. Böylelikle iyi kolesterolde artış görülür ki bu da vücut için önemli bir durumdur. Kolesterolü düzenlemesi bakımından dolayısıyla kalp - damar hastalıklarının da önlenmesini sağlar. Vücudun herhangi bir noktasındaki tümörlerin meydana gelmesini önler.

Antioksidan olma özelliği ile beraber kanser türlerine yakalanmaktan da vücudu korur. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olur. Fakat şaraptan olumlu şekilde fayda sağlamak için ideal ölçüde tüketmek gerekmektedir. Aksi takdire fayda, zarar olarak vücudumuza yansıyacaktır.

Şarabın Zararları Nelerdir?

Kalpte ritim bozukluklarına neden olduğu söylenmiştir. Aslında burada dikkat edilmesi gereken şarabın değil, alkolün zararları ile ilgili durumdur. Alkolün zararları olarak bilinen her şey bir bakıma şarabın da zararları anlamına gelir. Her yiyecek ve içecekte olduğu gibi şarabın da fazla tüketilmesi çeşitli sorunlara neden olabilir. En önemlisi mide hastalıkları, özellikle de reflü şikâyetleri olanlar, şarap tüketirken dikkatli olmalıdır.

[renkbox baslik="Kefir Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/kefir-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/01/kefir-nedir-nasil-yapilir.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Bunun yanında şarabın göğüs hastalıkları ve göğüs kanserine neden olduğu da söylenmiştir. Ayrıca ilerleyen zamanlarda, hafıza kaybı, beyin felci, bunama, bunalım gibi sorunlara neden olduğu da ifade edilmiştir. Karaciğerin yağlanmasına, tahrip olmasına ve neticesinde siroz hastalığının ortaya çıkmasına neden olduğu bilinmektedir. Alkolün anlık etkilerinin olumsuz yönleri de şarabın zararları sayılabilir. Bunlar arasında sarhoşluk aşamasında yapılan kavgalar hatta bilinci kaybetme neticesinde gündeme gelen cinayetler sayılabilir.

Şarabın Tarihçesi

Şarap çok eski zamanlardan Yunan mitolojisi ve Roma dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. O zamanların en çok tüketilen içeceğidir. Elbette o zamanki şarapla günümüzdeki şarap mukayese edilemez. Şimdilerde alkol ilavesi ile üretilebilen şaraplar söz konusu iken o zamanlarda şarap kendi alkolünü kendi ürettiği şekliyle yapılmaktaydı. Doğal olarak da bariz bir lezzet farkı bulunmaktadır. Ülkemizde Alacahöyük köyünde yapılan kazılarda şarap kadehleri bulunmuştur. Boğazköy kazılarında ise şaraba dair tablet çizimlerine rastlanmıştır. Bunların Hititlere ait olduğu belirlenmiştir.

Şarap hiç kuşkusuz alkollü içecekler arasında en asil olanı ve aşkı anlatanıdır. Ancak sadece içki olarak değil sağlığa olan faydaları bakımından da tüketilmesi gerekmektedir. Tabi ki aşırıya kaçmadan!
Şarabın tadını seviyor musunuz?
Herhangi bir çeşit şarap yapımına tanık oldunuz mu?
Şarabın antioksidan özelliğine sahip olduğunu biliyor muydunuz?
Ne kadar sıklıkla şarap tüketiyorsunuz?



Okur Yorumları
  1. Şarap en sevdiğim diyebilirim. Kendim yapmaya çalışacağım bilgiler için sağ olun.

  2. Şarabın yapılışını güzel anlatmışsınız ama biraz daha detaylı olabilirdi. Yine de buradan aldığım tarifle kendi şarabımı yapacağımdan eminim.