Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Kadın üreme organlarından "rahim ağzı" organı olan "serviks" (cervix, cerviks) rahim ile vagenin birleştiği bölgedir. HPV (Human Papilloma Virus), servikal kanserin ana nedenlerinden biridir. Başta cinsel yolla bulaşır ve oldukça hızla yayılarak uzun süre belirti göstermeyen bir kanser türüdür. Bu yazımızda sizlerle rahim ağzı kanserinin belirtileri, nasıl bulaştığı, nedenleri ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Yasemin Saygın

Doğurgan yapıda olan kadınların en çok rastladığı kanser çeşitlerinden biri olan rahim kanseri, erken teşhis sayesinde tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Günümüzde bu kanser türüne karşı bilinçlenme ve tedbirli olma sayesinde kadınlar arasında görülme sıklığı oldukça azalmıştır.

Belirli bir yaştan sonra kadınlara tavsiye edilen smear testi sayesinde, rahim içinin görüntülenmesi, varsa herhangi bir hastalığa işaret, erken teşhis edilerek kısa sürede tedavisi gerçekleştirilmektedir. Rahmin iç bölgesinde çoğalan hücrelerin zamanla kanserli hücreye dönüşmeleri sonucunda serviks kanseri teşhisi konmaktadır.

[renkbox baslik="Polikistik Over Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/polikistik-over-sendromu-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/02/polikistik-over-sendromu-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi-nasildir-960x560.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

35 yaş sonrası kadınları tehdit eden bir hastalık olarak, rahim ile vajina arasında bağlantı görevi gören serviksteki kanserli hücrelerin hızla çoğalması ile oluşmaktadır. 18 yaşından sonra doğurganlık özelliği kazanan tüm bayanların düzenli olarak rahim filmi çektirmeleri önerilir. Bu sayede oluşabilecek hastalıklara karşı erken teşhis imkanına sahip olmaları sağlanmaktadır.

Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Nedir?

Serviks Kanseri Nedir?

Her yıl dünya genelinde 500 bin rahim ağzı kanseri tanısı konulmaktadır. 50 yaş civarı kadınlarda ortaya çıkan rahim ağzı kanseri artık genç yaşlarda da görülmeye başlamıştır. Kadınlarda en çok meme kanseri görülse de tehlike bakımından rahim ağzı kanseri meme kanserinden daha çok konuşulmaktadır.

Rahim ağzı kanserlerinin hemen hemen hepsinde HPV (Human Papilloma Virus) virüsü bulunmaktadır. Bu virüs hastalığın belirtilerini çok göstermez ve bulaşıcı bir özelliğe sahiptir. HPV virüsü genital bölgede siğillere neden olmaktadır ve kendini bu şekilde gösterebilmektedir.

Genellikle kadınlara bulaşabilen bu virüs bazı insanlar tarafından vücut savunma mekanizması ile yenilebilir. Ancak bazı HPV virüs tipleri savunma sisteminden güçlü çıkar ve rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir.  Serviks kanserine sebep olan HPV virüsünden korunmak adına önlemler almalı ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırarak, hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi tedavinin başarılı olması açısından önemlidir.

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

HPV cinsel yolla bulaşma özelliğine sahiptir. Bu şekilde bulaşarak kansere neden olmaktadır. Serviks kanseri tanısı konmuş kadınların %95’inden fazlasında HPV (Human Papilloma Virus) virüsü gözlenmiş ve temas yoluyla bulaştığı tespit edilmiştir. Virüs genellikle genital bölgelerde siğil oluşumuna neden olur.

HPV virüsü aylar sonra bile hiçbir belirti göstermeden yayılabilir. Virüsün belirtilerine, bulaşma olduktan yıllar sonra rastlandığı durumlar “sessiz enfeksiyon” olarak adlandırılmaktadır. HPV virüsü kadın ve erkekte genital siğiller olarak kendini göstermektedir. Kadınlarda serviks kanseri olarak, erkeklerde penis kanseri olarak tanınmaktadır. 

HPV virüsü tiplerinden bazıları rahim ağzı kanserine sebep olmaktadır. Siğile yol açan tipler, rahim ağzı kanseri açısından düşük risk grubunda olan türdendir. Bu yüzden her genital siğilin, rahim ağzı kanserine dönüşecek diye bir kuralı yoktur.

Serviks Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Serviks (Rahim Ağzı) Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Aktif bir cinsel yaşam ile birlikte gelen rahim ağzı kanseri vakaları pek çok kadının sağlığını tehdit etmektedir. Bulaşıcı virüslere sahip partnerle korunmasız ilişkide bulunmak, virüsün vücuda yerleşerek kanserli hücreye dönüşmesine neden olmaktadır.

Genetik yatkınlık ise bu kanser türünde önemli etkenler arasındadır. En yakın anne ya da kız kardeşte daha önce bu kanser türünün görülmesi, serviks kanseri olma ihtimalini yükseltmektedir. Bağışıklık sisteminin düşük olması, düzensiz ve sağlıksız beslenme gibi nedenler vücut direncini düşüren ve rahim ağzı kanserine yakalanmayı kolaylaştıran faktörler arasındadır.

Serviks Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Serviks Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Kanserli hücrelerin oluşturduğu lezyonlar, rahim ağzı kanseri olan kadınlarda herhangi bir belirtiye neden olmadan ortaya çıkar. Bu durum rahim ağzı kanseri teşhisini güç kılarken, düzenli yapılan rahim testlerinin önemini bir kez daha yinelemektedir.

Genellikle yakın organlara sıçramaya başlaması ile birlikte belirti vermeye başlar. Kokulu vajinal akıntı ve ağrılı adet dönemleri olarak karşımıza çıkar. Bu belirtiler ilk başta rahim ağzı kanserini akla getirmese de, doktorun ihtimal dahilinde değerlendirmeye alması, erken teşhis ile tedavinin mümkün olmasını sağlar.

Serviks Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Serviks Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Sağlıklı beslenmenin birçok hastalığa karşı koruyucu özellikte olmasından dolayı, sebze ve meyveden zengin bir beslenme şekli ile rahim ağzı kanserinden korunmak mümkündür. Elde olmayan sebeplerden dolayı rahim ağzı kanseri risk faktörü içindeysek, (yakın aile fertlerindeki serviks kanseri öyküsü gibi) düzenli olarak doktor kontrolünde olmak, büyük ölçüde bu kanser türünden korunmayı sağlayacaktır.

Rahim ağzı kanserine neden olan virüslerin en kolay bulaşma ihtimali olan cinsel ilişkide, mutlaka kondom kullanarak tedbir alınmalıdır. Sigara içen kadınlar da rahim ağzı kanserine daha çabuk yakalanma yatkınlığı kazanan gruba girmektedir. Bu nedenle kansere yakalanma riskini azaltmak için sigarayı bırakmak gerekir.

Serviks Kanserinin Tedavisi Nedir?

Serviks Kanserinin Tedavisi Nedir?

Etkili bir rahim ağzı kanseri tedavisi için öncelikle kanserin ne derece ilerlemiş olduğuna bakılır. Bu doğrultuda kanserli hücrelerin komşu organlara zarar verip vermediği belirlenir. Erken dönemde tanısı konan kanserde, kanserli hücrelerin temizlenmesi için rahmin alınması söz konusudur. Ancak vücudun birçok bölümüne yayılmış olan kanser için kemoterapi en etkili tedavi yöntemlerinden biridir.

[renkbox baslik="Mide Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/mide-kanseri-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/mide-kanseri-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Ameliyatla tedavi yöntemleri arasında radikal trakelektomi, rahme dokunmadan sadece serviks ve etrafındaki dokuların temizlenmesine dayalı bir tedavi şeklidir. Kanserin ilerlemiş olduğu hastalarda rahmin yanı sıra yumurtalık ve mesane gibi organların da alınması tedavinin tam anlamıyla gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Rahim ağzı kanseri hiçbir belirti göstermeden de ilerleyen bir kanser çeşididir. Bu yüzden 35 yaşından sonra yılda bir smear testi yaptırarak olası durumu erken teşhis ederek kanseri yenebilirsiniz.
Serviks kanseri olmamak adına düzenli kontrol yaptırıyor musunuz?
Rahim ağzı kanseri belirtilerinizi paylaşır mısınız?
Rahim ağzı kanseri tedavi sürecinizi paylaşır mısınız?
Serviks kanserini yendiniz mi? Hastalık sürecinizi anlatır mısınız?



Okur Yorumları
  1. Merhaba! Hocam eşim rahım külturü yaptırdı sonuç ureme oldu yazıyor ne anlama geldıgıni bilmiyorum adeti düzensiz bide agrıları cok

  2. Malesef baya görülüyor bu kanser türü, bilgilendirici yazı için çok teşekkürler.