Tüp bebek tabiri son dönemde daha sık duyulan tıbbi terimlerden biri olmuştur. Çocuk sahibi olmak için uzun yıllar bekleyen ama olumlu sonuca ulaşamayan ve doktor tarafından kısırlık teşhisi konmuş çiftler, tüp bebek yöntemine başvurmaktadır. Tüp bebek yöntemi çeşitli hastalıkları olan ve bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin umudu olmuştur.
Önceki yıllara göre birçok yöntem ve ilaç sayesinde ciddi ilerleme kaydetmiş olan tüp bebek tedavisi mutlaka işinde uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Tüp bebeğin uygulanması konusunda farklı alanlarda birçok detay vardır. Tüp bebek uygulanacak çiftlerin uygulama öncesi dikkat etmesi gerekenleri doktor kendilerine bildirecektir.
[renkbox baslik="Spina Bifida Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/spina-bifida-hastaligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/spina-bifida-hastaligi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi-nasildir-960x560.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]
Tüp bebekte yıllar geçtikçe olumlu gelişmeyle birlikte gelinen noktada, tedavinin başarı oranı ciddi seviyede artmıştır. Birçok kez tüp bebek tedavisini deneyen, anne baba olma hayali kuran çiftler bile uzun zamandır bekledikleri bebeklerine kavuşmuştur. Tüp bebek tedavisi kendi içinde belirli aşamalardan meydana gelmektedir. Tedavi ciddi bir bütçe gerektirebilmektedir.
Tüp Bebek Nedir?
Doğal yollarla bebek sahibi olamayan ve doktor tarafından kısırlık teşhisi konmuş çiftler, anne-baba olmak için farklı tedavi yollarını denerler. Bunlardan biri de en yaygın olan ve başarı oranı iyi sayılabilen tüp bebek tedavisidir. Bu tedavi yöntemiyle dünyaya gelen bebeğe tüp bebek adı verilir. Tüp bebek tedavisinde başarı oranı duruma göre değişiklik gösterir. Örneğin; 30 yaşın altında %60, 35 yaş civarında %40, 40'lı yaşlarda ise %15 olumlu sonuç verdiği bilinmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Normal şartlarda çiftler bebek istediğinde kısa bir süre içinde doğal yollarla bu duyguyu yaşayabilmektedir. Birçok nedenden kaynaklanan bazı durumlarda normal gebelik mümkün olmaz. Söz konusu durumda gebelik ihtimali olmayan ya da gebelik şansı çok az olan çiftlerde, gebelik şansını artıran tedavi yöntemine tüp bebek tedavisi adı verilmektedir. Bu tedavi yöntemi ile sağlıklı bir şekilde doğan bebek de tüp bebektir.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisi yapılırken kadından alınan yumurta ile erkekten alınan sperm, laboratuvar ortamında döllenir ve embriyo gelişimi takip edilir. Ardından oluşan embriyo kadının rahmine yerleştirilir. İşlemi tecrübeli bir hekim, uygun bir ortamda yaparsa başarı şansı artacaktır. Tüp bebek tedavisinin temeli bu şekilde olmasına karşın gelişmeler sayesinde tedavi öncesi, tedavi sırası ve sonrasındaki işlemler detaylandırılmış ve çeşitlenmiştir.
Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi temelde dört aşamadan meydana gelmektedir. Tedaviye başlamadan önce gerekli çalışmalar ve planlamalar yapılır. Tahliller ve tetkiklerden sonra ilk aşamada kadında yumurtalarının uyarılma işlemi gelmektedir. Bu amaçla kullanılan ilaçların dozu, türü tamamen kadın hastanın bilgilerine göre belirlenir.
Yumurta uyarılma aşaması sona erdikten sonraki aşamada kadının rahminden yumurta toplama işlemi yapılır. Bu aşama vajinal ultrason yardımı ile yapılır ve kadın genel anestezi altındadır. Üçüncü aşamada embriyo oluşması ve embriyonun rahme yerleştirilmesinden ibarettir.
Toplanan yumurtlar, erkekten alınan spermler ile laboratuvarda birleştirilir ve embriyo elde edilir. Bu süreç 5 ila 7 gün arasında sürmektedir. Embriyolar rahme bu işlem için özel üretilmiş tüplerle yerleştirilmektedir. Embriyolar yerleştirildikten sonra gebelik takibi aşamasına geçilmektedir. Üçüncü aşamadan sonra gebelik takibi için iki hafta beklenir ve kan tahlili yapılır. Kan tetkikinde gebelik oluşumu görülmezse tedavi sona erdirilir. Gebelik söz konusu ise progesteron tedavisine başlanır.
Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedaviye başlamadan önceki tetkik ve değerlendirme süreci yaklaşık iki hafta kadar sürmektedir. Tüp bebek tedavisinde erkeğin rolü sadece sperm vermek olduğundan erkekler için bu süreç ortalama 10 dakika olarak belirlenmiştir. Kadınlar için de tedavi süreci ise ortalama 10 gün olarak belirlenmiştir. Tüp bebek tedavisi bir bütün olarak değerlendirildiğinde tedavi sürecinin ortalama 15 gün olduğu söylenebilir.
Tüp Bebek Tedavisini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Tüp bebek tedavisinin olması gerektiği gibi ilerlemesi için bazı önemli hususlar vardır. Her şeyden önce anne adayında yeterli yumurta rezervinin, baba adayında ise spermin bulunması gerekir. Her ikisinin de olması halinde bir de döllenmenin gerçekleşebiliyor olması gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinin ilerleyebilmesi için transfer işlemi sırasında sorun yaşanmaması gerekir.
Gebelik testi öncesinde anne adayında kanama olursa tüp bebek tedavisinin sonlandırılmasına karar verilir. Tüp bebek tedavisinde yumurta uyarılma aşamasında aşırı uyarılma gibi bir sorun görülebilir. Genellikle polikistik over sorunu yaşayan kadınlarda görülen bu durumda tedaviye bir süre ara verilmesi gerekebilir.
Kimler Tüp Bebek Yaptırabilir?
Korunmasız olarak 12 ay düzenli cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen başarılı olamayan çiftler, tüp bebek tedavisi talep edebilir. Bu durumdaki kişiler çift olarak kısır kabul edilirler ve ileri tetkikler yapılmaya başlanır. Detaylı tetkiklerde erkekten alınan meni örneğinde yeterli sperm olmaması, kadının yaşı genç olmasına rağmen yeterli yumurta rezervinin olmaması, çiftlerden herhangi birinde ileri yaş durumu, kadının tüplerinde tıkanıklık olması gibi nedenlerle tüp bebek tedavisine başlanabilir. Yapılan tetkiklerde her şey normal görünse bile sebebi açıklanmayan intertilite teşhisi koyularak tüp bebek tedavisine başlanabilir.
Tüp Bebek Fiyatları Nedir?
Tüp bebek tedavisinde fiyatlar işlem yapacak merkeze göre değişiklik göstermektedir. 1500 TL'den başlayan fiyatlarla tüp bebek tedavisi yapan merkezler olduğu gibi fiyatları 5000-6000 TL arasında olan tüp bebek merkezleri de vardır. Ancak verdiğimiz bu fiyatlar elbette yıllara göre ve hastaların durumuna göre değişkenlik gösterecektir. Biz sizlere 2018 yılı için ortalama tüp bebek fiyatlarını vermiş bulunmaktayız.
Tüp Bebek Tedavisinin Tarihçesi
Modern anlamda tüp bebek tedavisinin kurucu ismi Bob Edwards olarak bilinmektedir. İngiliz bilim adamı 1958 yılında fareler üzerinde yaptığı gelişimsel genetik doktorasını tamamlamış ve ardından tavşanlar üzerinde ilk embriyonik kök hücrelerini yapmıştır.
[renkbox baslik="Yenidoğan (Bebek) Sarılığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/yenidogan-bebek-sariligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/yenidogan-sariligi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Edwards 1968 yılında Patrick Stepto ile birlikte çalışmaya başlayarak 1971 yılında ilk embriyo transferini yaptı. Yıl 1975 olduğunda ilk tüp bebek hamileliği gerçekleşmiş oldu ama gebelik dış gebelik ile neticelendi. Bunun üzerine 32 başarısız embriyo transferi yapmalarına karşın buldukları yöntemden asla vazgeçmediler ve uzun çalışmalar sonrasında 1978 yılında tüp bebek tedavisiyle olan ilk sağlıklı bebek, İngiltere'de dünyaya geldi. 1980'li yıllarda dondurulmuş yumurta üzerine çalışmalar yapıldı ve yıl 2004'ü gösterdiğinde dondurulmuş yumurtalık dokusundan elde edilen embriyo ile ilk hamilelik gerçekleşti.
Yediğimiz gıdalar malesef doğurganlığı da düşürüyor, insanlar mecburen tüp bebek yöntemlerine başvuruyor. İlk bilgilendirme adına oldukça kaliteli ve dozunda bir yazı yazmışsınız, bravo.
Tüp bebek yöntemi çoğu aileye umut olmuş bir şeydir. Biraz araştırma yaptım ben de bu konu üzerinde. Çocuğu olmayan kişiler mutlaka bu tedavi yöntemini denemeliler.