24 yaşında şiir yazmaya başlayan Ümit Yaşar Oğuzcan, Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olmuştur. Döneminde edebi kişiliğinin yanı sıra şiirlerinin başarılarından da sıkça söz ettiren şair, birçok eser vermiştir. Şiir plakları ve şarkı sözleriyle bilinen Ümit Yaşar Oğuzcan, eserleriyle müzik dünyasına da ilham kaynağı olmuştur. Pek çok eseri bestelenmiş birçoğu da şarkılarda yerini edinmiştir.
Dönemsel değişkenlik gösteren şiir içerikleri hayat, ölüm, aşk konularını içermektedir. Bilhassa yaşadığı trajediler, ünlü şairin şiirlerine mükemmel şekilde yansımıştır. Hayatını harmanlayıp ortaya çıkardığı eserleri, bugün milyonlarca kişinin dilindedir.
[renkbox baslik="Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Hayatı ve Eserleri
" link="https://bilgihanem.com/cahit-sitki-taranci-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/cahit-sitki-taranci-hayati-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]
Müzik ve edebiyat dünyasına bir sonraki şairleri etkileyecek kalitede eserler bırakan Ümit Yaşar Oğuzcan, hem yeni şiirler hem eski şiirler kaleme almıştır. Yalnızca modern dönem Türk edebiyatı değil eski dönem Türk edebiyatı da onun şiirlerinde yerini almıştır. Zorlu bir hayat yaşayan şair, hayatında yaşadığı her duyguyu şiire taşıyabilecek kadar başarılı olmuştur. Dilerseniz şimdi, Ümit Yaşar Oğuzcan'ın biyografisi hakkında bilgi alabileceğiniz yazımıza geçelim.
Ümit Yaşar Oğuzcan Kimdir?
Türk edebiyatının 1940 yılından itibaren tanıştığı, usta kalemlerden biri olan Ümit Yaşar Oğuzcan, çok ses getiren şiirler yazmıştır. Yaşadığı hayal kırıklıkları, ayrılıklar, ölümler ve aşklar ünlü şairin kaleminde tertemiz bir üslupla ele alınmıştır. Bilhassa ölüm ve aşka dair yazdığı şiirlerle edebiyat dünyasında kalıcılığı yakalayan şair, oğlunun intiharı üzerine şiirlerinde ölüm temasını daha çok ele almıştır.
Yaşadığı aşklara dair birçok şiir yazan Ümit Yaşar Oğuzcan, edebiyat dünyasında zaman içinde aşkın şairi olarak anılmaya başlanmıştır. Şiirlerinin içeriği ve üslubu, bu unvanı sonuna kadar hak ettiğinin kanıtıdır. Üstelik yalnızca şiir dünyasında kapalı kalmayan eserler, zaman içinde müzik dünyasına da adım atmış pek çok ünlü ismin dilinde milyonlara ulaşmıştır.
Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Hayatı
22 Ağustos 1926 tarihinde Tarsus’ta dünyaya gelen Ümit Yaşar Oğuzcan’ın anne adı Güzide, baba adı Lütfi’dir. 1939 yılına kadar Eskişehir’de öğrenim gören şair daha sonra Konya’da ortaokul okumuştur. Ankara İncesu’da liseden mezun olduktan sonra Osmanlı Bankasında çalışmaya başlamıştır. 1946 yılında babasının işi nedeniyle Adana’ya gelen Ümit Yaşar Oğuzcan, Adana’da İş Bankasına girmiştir. İş hayatını düzene soktuktan sonra 1948 yılında eşi Özhan Hanım ile evlenmiştir. Bir yıl sonra ilk oğlu Vedat dünyaya gelmiştir.
1951 yılında Manisa Turgutlu’ya tayini çıkan ünlü şair, 1952 yılında ikinci oğlu Lütfi’yi kucağına almıştır. 1954 yılındaysa Ankara İş Bankası genel müdürü olmuştur. 1961 yılında İş Bankasından ayrıldıktan sonra İstanbul’a taşınmıştır. Şiirlerinin de etkisiyle popülerliği artan ünlü şair, bir türlü mutlu olmadığına inanıp 3 kez intihara teşebbüs etmiştir. İş hayatındaki boşluktan sıkılan şair Akbank’a girmiş kısa süre sonra yine İş Bankasına dönmüştür. 1970 yılında kalp krizi geçiren şair 1973 yılında oğlu Vedat’ın intiharı ile sarsılmıştır.
1975 yılında babasını kaybeden ünlü isim, aynı yıl davet edildiği İran, Pakistan ve Kıbrıs’a gitmiştir. 1977 yılında İş Bankası emeklisi olmuştur. 1978 yılında ikinci eşi Ulufer Hanım'la evlenmiştir. Sanat başarılarını 1980 yılında 40.yılı şerefine kutladıktan kısa bir süre sonra 4 Kasım 1984 tarihinde hayata gözlerini yummuştur.
Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Eserleri
1940 yılından itibaren şiir dünyasına adım atan Ümit Yaşar Oğuzcan; 4 tane düzyazı kitabı, 13 tane antoloji, 33 tane şiir kitabı yazmıştır. Şiir kitapları en az 4-5 kez basılan şair hem eski dönem hem yeni dönem şiirlere yer vermiştir. Şiire ortaokul yıllarında başlayan Ümit Yaşar Oğuzcan ilk eserlerini Eskişehir ve Sakarya gazetelerine vermiştir. Ortaokul yıllarından itibaren şiir yazan şair, 1940 yılında Yedigün şairleri arasında yerini alabilmiştir.
1944 yılında İstanbul, Varlık ve Büyük Doğu gibi önemli edebiyat dergilerinde şiirleri yayımlanmıştır. 1946 yılında ise ilk şiir kitabı “İnsanoğlu” adlı eserini çıkarmıştır. 1948 yılında hayatına yeni bir sayfa açan şair hem evlenmiş hem de yeni şiir kitabı “Deniz Musikisi” isimli eserini yaratmıştır.
1954 yılında Ankara’ya döndükten sonra edebiyata önemli eserler kazandıran Ümit Yaşar Oğuzcan, arka arkaya pek çok eser yayımlamıştır. 1960 yılında ilk taşlama kitapları olan Karanlığın Gözleri, Seninle Ölmek İstiyorum, Akıllı Maymunlar çıkmıştır. Şairin ölümünden önce ve sonra çıkarılan kitaplarının bazıları şunlardır; Göbek Davası, Şiirimizde İstanbul, Sözüm Meclisten Dışarı Yergiler, Çigan Gözler, Sevenler Ölmez, Beni Unutma, Bir Gün Anlarsın, Acılar Denizi ve Şiir Denizi serisidir.
[renkbox baslik="Yaşar Kemal Kimdir? Hayatı ve Eserleri" link="https://bilgihanem.com/yasar-kemal-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/10/yasar-kemal-kimdir-hayati-ve-eserleri.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
İstanbul’a gelen şairin popülaritesi artmış üstelik bir de ilk şiir plağını çıkarmıştır. Daha sonra röportajlar, davetler, şiir dinletileri hayatının merkezinde yer almaya başlamıştır. 1969’a kadar üç ayrı plak daha çıkaran şair, eski şiire yönelmeyi ihmal etmemiştir.
İş Bankası görevindeyken Aşık Veysel’in eserlerini bir araya getirerek Dostlar Beni Hatırlasın ismiyle yayımlamıştır. 1978 yılında dünyaya açılan şairin eserleri farklı dillere çevrilmeye başlanmıştır. Kendi ismini verdiği bir sanat galerisini açıp, 1982 yılında sanatta 40.yılını doldurmuştur.
Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Edebi Kişiliği
Eserlerinde sade, akıcı ve tok bir dil kullanan Ümit Yaşar Oğuzcan yalnızca bulunduğu döneme değil sonraki dönemlere de ışık tutan isimlerden biri olmuştur. Yazdığı pek çok şiirinde hayatının izlerine yer veren ünlü şair, her dönemde anlaşılabilir bir dil kullanmayı tercih etmiştir. Eski edebiyattan da yeni edebiyattan da bolca etkilenmiş, rubailere yer verecek kadar aruz ölçüsü de kullanmıştır. Bunun yanında her geçen gün daha da sade bir dille şiir, antoloji ve düzyazı oluşturmuştur.
Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Şiirlerinin İçeriği
Ümit Yaşar Oğuzcan, şiirlerinde hayat ve ölüm arasında bulunan ince çizgiye yer vermiştir. Bilhassa oğlu Vedat’ın intiharı üzerine uzun süre yas tutan şair, ölümün kendi üzerindeki etkisini şiirlerine mükemmel bir ustalıkla yansıtmıştır. Oğlunun intiharının arkasından babasını kaybetmesi, şairin bir süre hayattan uzak kalmak istemesine neden olmuştur. Yaptığı evlilikler, yaşadığı aşklar da şiirlerinde yerini almış, pek çok aşk şiirini ustalıkla yazmıştır.
Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Bestelenen Şiirleri
Basit fakat çarpıcı bir üsluba sahip olan Ümit Yaşar Oğuzcan, edebiyat dünyasının zincirlerini kırmayı başarmıştır. Kısa sürede müzik dünyasına da adım atan şairin; Ayrılanlar İçin, İspanyol Meyhanesi, Beni Köy Kuyularda Merdivensiz Bıraktın, O Benim İşte, Dost Bildiklerim, Bir gün, Sevdiğim Dünyalar Kadar, İçimde Türlü Keder, Bu Kadar İçten Çağırma Beni isimli şiirleri bestelenmiştir.
En sevdiğim şiiri Acılar Denizi.