Bademcik Taşı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Bademcik Taşı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Bademcik taşlarını daha önce hiç duydunuz mu? Ağız kokusu ve boğaz ağrısıyla belirti veren bademcik taşları, kişiyi oldukça huzursuz eder. Sürekli boğazında bir şey varmış hissi yaratır. Bu yazımızda sizlere bademcik taşlarının neden ve nasıl oluştuğunu, belirtilerini, nasıl temizlendiğini ve tedavi şeklini paylaştık. Bademcik taşlarının nasıl bir sağlık sorunu olduğunu bilmeyenler için tüm detaylarıyla bilgilendirici bir yazı sizlerle...

Yasemin Saygın

Boğazda kuruluk, ağız kokusu ve bir şey takılmış hissi veren bademcik taşları; sık sık enfeksiyona neden olan rahatsızlıktır. Bademcik gözenekleri arasında gri ya da beyaz renkle görünen bu taşlar magma adını alır. Daha çok salgı birikmesi ya da gıda artıklarının kalması nedeniyle meydana gelir. Bademcik taşları, bir pirinç tanesi kadar olabileceği gibi bir fındık kadar da olabilir. Büyümesiyle paralel olarak yarattığı problemler de artmaktadır.

Boğazında devamlı bir şey varmış gibi hisseden hasta, genellikle bu şikayetle doktora gider. Ne yazık ki pek çok doktor gerekli tetkiki yapmadığı için boğaz enfeksiyonu teşhisi koymaktadır. Yalnızca enfeksiyon için kullanılan antibiyotikler, magma için etkili olmamaktadır.

[renkbox baslik="Larenjit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/larenjit-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/larenjit-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bademcik taşlarını temizlemek, kişilerin kendi tarafından yapılabilen bir uygulamadır fakat öğürme refleksi hastayı, doktora gitmesi için zorlar. Doktorlar, boğaz bölgesini uyuşturduktan sonra taşları temizleyebilirler. Zedelenme, tahriş olma ve kanama riskine karşı hassasiyet gerektirdiği için doktorlar tarafından yapılması çok daha uygundur.

Bademcik Taşı Nedir?

Bademcik kesecikleri adı verilen bölgede sarı, gri, beyaz renklerde birikmeler oluşması durumuna bademcik taşları adı verilmektedir. Görülen pek çok bademcik enfeksiyonunda boğazda beyaz renkli iltihaplar oluşur. Bu iltihaplar yutarak ya da ilaç takviyesiyle ortadan kaldırılır. Bazı yiyecek kalıntıları, bu iltihaplı kısımların üzerinde birikir. Bu birikmeye bademcik taşı ya da magma adı verilir. Yetişkinlik döneminde daha sık görülen bademcik taşı, tıp dünyasında tonsillolit adı ile tanınır. Yutma zorluğundan ağız kokusuna kadar pek çok sorun yaratan bu taşlar, hastanın gün içinde devamlı yutkunmasına neden olur.

Bademcik Taşı Nasıl Oluşur?

Boğaz bölgesinin gözenekli kısmında ortaya çıkan bademcik taşları, yediklerinizin o gözeneklere yerleşip kalmasından kaynaklanır. Gün içinde beslenmeyle orantılı olarak gözenekler devamlı dolabilir ancak diliniz ve yutma alışkanlığınız o gözenekleri temizler. Kimi zaman bademciklerde iltihaplanmalar oluşur. Bu iltihaplanmalar gözenekleri tıkar. Üzerinde yenilen gıda atıkları birikince bademcik taşları ortaya çıkar. Taşlar, kişinin yemek yerken ya da su içerken hissettiği bir engel oluşmasına neden olur.

Bademcik Taşının Nedenleri Nelerdir?

Bademcik taşlarının oluşmasının ilk nedeni boğaz enfeksiyonudur. Bademcik iltihaplanması gibi enfeksiyonlar ortaya çıktığında iltihap, ölü deri, yemek artığı oluşan yarık kısımlarda birikir. Bu enfeksiyonlar, bakteri oluşumunu tetiklediği için taşlar zamanla ortaya çıkar. Bademcik taşlarına neden olan bir diğer sebep ise diş çürükleridir. Diş çürükleri ağız ve boğaz bölgesinde bakterilere neden olduğu için taş oluşumunu da tetiklemektedir. Başka bir neden ise magnezyum tuzlarıdır. Taşları oluşturan magnezyum tuzları aynı zamanda büyümesine de neden olur.

Bademcik Taşının Belirtileri Nelerdir?

Bademcik taşlarının ilk belirtisi ağır şekilde ağız kokusu oluşturmasıdır. Gargara kullanıldığı halde ağız kokusunda herhangi bir hafifleme olmadığı için hastalar doktora gitme gereği duyarlar. Taşların büyüklüğüne bağlı olarak boğazda görülen ağrıma da belirtiler arasında sayılabilir. Daha çok yutkunma esnasında kendini gösteren bu ağrılar yutkunma sonrasında kesilmektedir.

Zaman zaman öksürük krizine neden olan bademcik taşları, ağızda devamlı yabancı madde varmış hissine sebep olur. Buna bağlı olarak hasta, ister istemez öksürerek çıkarma tepkisini gösterir. Taşlar çok büyük olursa kişide, boğulma hissine neden olabilir. Bunun yanında kulak ağrısı da gözlemlenen belirtiler arasındadır.

Bademcik Taşından Korunma Yolları Nelerdir?

Bademcik taşlarından korunmanın tek yolu bol bol temizletme işlemidir. Düzenli olarak hydrovacuumaspiration yani HVA işlemi yapılırsa bademcik taşlarının oluşumunun önüne geçilir. Bunun yanı sıra bilhassa dişlerde meydana gelen çürüklerin önüne geçilmeli, ağızda bakteri oluşumuna izin verilmemelidir. Aynı şekilde bademcik enfeksiyonu için gerekli önlem alındığında bademcik taşlarından da korunmuş olunacaktır.

Bademcik Taşının Tedavisi Nedir?

Bademcik taşları küçük olduğunda kişinin kendi tarafından rahatlıkla temizlenebilir. Dil ucu veya kulak pamuğu kullanılarak yerinden çıkarılabileceği gibi tuzlu su ile yapılan gargara sayesinde de çözümlenebilir. Ağız ve boğaz temizliğinde tuz çok etkilidir. Tuz ve su ile gargara yaptığınızda bademcik bölgesinde yer alan gözenekler temizlenecek, bademcik taşları oluşmayacaktır.

[renkbox baslik="Silikozis Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/silikozis-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/02/silikozis-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi-nedir.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Doktor tedavisi gerektiren bademcik taşları ise küretaj, lazer ve cerrahi işlem gerektirir. Lokal anestezi kullanılarak yapılan lazer operasyonu, bademcik yüzeyinin temizlenmesini amaç edinir. Lazer kriptolizis işlemi olarak bilinen bu uygulama, bademcik yüzeyinin pürüzsüz olmasını sağlar. Yapılan cerrahi işlem, yalnızca bademcik taşlarının temizlenmesine yönelik değildir. Çünkü bademciklerin tamamen alınmasını amaç edinir. Bu nedenle düşünülmesi gereken son seçenek olabilir.

Bademcik Taşları İçin Küretaj Nasıl Yapılır?

Ağız yeterince temizlendikten sonra sıra taşların temizlenmesine gelir. Küretaj işleminde, tedavi bademciklerde yer alan taşların tek tek çıkarılmasını sağlar. Küçük taşlar için herhangi bir anestezi işlemi yapılmaz. Büyük taşlar içinse lokal anestezi gerekmektedir. Çünkü yapılan işlemler, kişinin devamlı öğürme refleksi göstermesine neden olur. Küretaj ile ağız içinde bulunan taşlar tek tek temizlense dahi meydana gelen kötü ağız kokusunun önüne geçilmez. Bu nedenle lazer işlemi, daha çok tavsiye edilir. Gerekli ağız bakımı yapılmasına rağmen kendini yenileyen bademcik taşları, lazer ile daha uzun süre yok olacaktır.

Bademcik taşları, ağızda oldukça kötü bir kokuya sebep olan, sarı veya beyaz renkteki sert parçacıklardır. Oluşma şekli veya sebepleri kişiden kişiye değişiklik gösteren bademcik taşlarının, iltihaplarla karıştırılmaması gerekmektedir.
Yutkunma problemi yaşadığınızda ilk olarak bunu neye bağlıyorsunuz?
Gün içerisinde en az kaç bardak su içiyorsunuz?
Bademcik taşı sorunu yaşadınız mı? Nasıl tedavi ettiniz?
Ağız kokusu sorununa karşı ne gibi önlemler alıyorsunuz?



Okur Yorumları
  1. Benim çocuklarımda da var ve sık sık tekrarlıyor. doktora gidiyoruz her seferinde ama artık kendim kulak pamuğu ile alıveriyorum.

  2. Evet.Ben bu sorunu yaşıyorum ancak gittiğim bütün kbb dr alerjik deyip geçiştiriyor.Ben devamlı yutkunmaktan ve gıcık şeklinde öksürmekten canımdan bezdim.

  3. Şu bademcikten bir an önce kurtulup olur olmaz zamanlarda hastalanmaktan kurtulmalıyım artık :/