Çil Nedir? Nedenleri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Çil Nedir? Nedenleri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Çil, genetik özellikler ve güneş sebebiyle ciltte oluşan küçük kahverengi lekelere verilen isimdir. Çillenme vücudun güneşten korunma mekanizmasıdır. Melanosit hücreleri güneşin de etkisiyle belli bölgede toplandığında ciltte renk farklılığı gözlenir. Bundan dolayı çiller genellikle ilkbahar ve yaz aylarında daha fazla oluşmaktadır. Bu yazımızda çillerin nasıl oluştuğu, korunma yöntemleri, tedavisi ve doğal kür tariflerinden bahsedeceğiz.

Banu Özekmekçi

Çil birçok insanda görülen bir cilt sorunudur. Bazı bireylerde çillerin neden oluştuğu konusuna yanıt bulabilmek için özellikle ciltte renk tonu oluşmasının altında yatan neden araştırılmalıdır. Cildin renk almasında görevli olan en önemli unsur melanin miktarlarındaki çeşitliliktir.

Geçmişte yapılan araştırmalarda kertenkelelerin bile renk değiştirmelerinin melanin pigmenti ile gerçekleştiği ortaya çıkmıştır. Melanin insan vücudunda sadece ten rengini belirlemekle kalmaz. Güneşe maruz kalınması halinde cildi zararlı etkilere karşı korumak gibi bir görevi de vardır.

[renkbox baslik="Güneş Lekeleri Nasıl Oluşur? Önleme ve Tedavi Yolları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/gunes-lekeleri-nasil-olusur/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/01/gunes-lekeleri-nasil-gecer-960x560.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Nadir yaşanan bir olaydır ve dikkat edilirse çilli insanların sayısı toplum içinde daha azdır.  Çillere müdahale etmemek en doğrusudur ama son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte çiller üzerinde etkili birçok tedavi yöntemi ortaya çıkmıştır.

Çil Nedir?

Çil Nedir?

Ciltte güneşe maruz kalma neticesinde ortaya çıkan, bazen de kalıtsal olarak ciltte var olan ufak lekelere çil adı verilmektedir. Kızıl, sarı, kahverenginin birçok tonunda renge sahip olabilirler. Büyük oranda sarışın ve kızıl saçlı kişilerde melanin pigmentinin birikmesinden ortaya çıkarlar.

Melanin üretilmesini sağlayan hücrelere melanosit adı verilmiştir. Melanositler belirli alanlarda toplandığında çeşitli büyüklüklerde, ciltten koyu renkte lekeler ortaya çıkar. Bunlar çilin ta kendisidir. Melanositlerin bir noktada toplanmasına bağlı olarak ortaya çıktıkları için herkeste görünmezler.

Çil Neden Oluşur?

Çil Neden Oluşur?

İnsan vücudu kendisini güneş ışınlarından korumak konusunda bilinçlidir. Cilt güneş ışınlarına aşırı maruz kaldığında organizma cildi korumak için bir takım faaliyetlere girer. Bu faaliyet sonucunda fazla melanin üretimi söz konusudur. Birikim neticesinde de çiller meydana gelir. Soğuk havalarda güneş ışınları etkisiz olduğu için vücut, cildi koruma gereği duymaz. Bu nedenle çiller çoğunlukla ilkbahar ve yaz mevsimlerinde ortaya çıkarlar.

Çil Oluşması Nasıl Önlenir?

Çilden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Çilden korunabilmek ve oluşmasını engellemek için özellikle çil oluşmaya yatkın bir cilt varsa kişi yaz aylarında dikkatli olmalıdır. Koruyucu güneş kremleri, şapkalar mutlaka kullanılmalıdır. Mümkünse aşırı sıcak öğle saatlerinde dışarıda olmamaya özen gösterilmelidir. Çillerin sonradan oluştuğu kişiler bu uyarıları dikkate alarak çil oluşumunun önüne geçebilir. Kalıtsal olarak çili olanlar, yılın her dönemi ciltlerinde çil görebilmektedirler.

Çiller Nasıl Tedavi Edilir?

Çillerin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çilden kurtulmak için en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi lazerdir. Lazer dışında kriyoterapi ve hydroquinone gibi tıbbi tedaviler de çil üzerinde etkili olabilmiştir. Kimyasal peeling de tercih edilen yöntemlerden birisidir ama çok etkili olduğu söylenemez. Ancak tıbbi tedavilere yönelmeden evvel çillerden doğal yöntemlerle kurtulmaya çalışmak en doğrusudur. Başarılı olunmazsa tıbbi yöntemler tercih edilebilir.

Ciltte Oluşan Çiller İçin Bitkisel Çözümler ve Maskeler

Ciltte Oluşan Çiller İçin Bitkisel Çözümler ve Maskeler

Cilt lekelerinin tedavisi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Eski Yunan ve Eski Mısır dönemlerinde tedavi için farklı yöntemler kullanılmıştır. Günümüze kadar ulaşan en etkili yöntemlerden birisi keçi sütü, karahindiba, yaban turpu karışımıdır. Bu karışımında cilt rengini açtığı bilinmektedir. Salatalık ve limon da çok uzun yıllardır çil tedavisinde kullanılmaktadır. Bu ikisinin karşımı cilt altına etki ederek koyu pigmenti etkisiz hale getirmektedir.

Çiller için Maydanoz Maskesi

Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında maydanoz yapraklarından hazırlanan bu maskenin faydası büyüktür. İki yemek kaşığı kadar maydanoz robottan geçilir ve püre haline getirilir. Püreyi cilde sürmeden önce cildin temizlenmesi önemlidir. Bunun için temizleme ürünleri kullanarak cildi derinlemesine temizlemelisiniz. Ardından maydanoz püresini cilde maska olarak uygulayabilirsiniz.

[renkbox baslik="Cilt Lekeleri Neden Oluşur? Nasıl Geçer ve Önlenir?" link="https://bilgihanem.com/cilt-lekeleri-neden-olusur/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/cilt-lekeleri-neden-olusur-onleme-ve-tedavi-yollari-nelerdir-960x560.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Maske ciltte yarım saat kadar kalmalıdır. Ardından ılık su ile cilt tamamen arınana kadar yıkamalısınız. Son olarak kullandığınız günlük nemlendiriciyi cildinize uygulayabilirsiniz. Maydanoz püresini gözaltı bölgesine kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

Çiller için Havuç Suyu Kürü

Havuçları haşlayın ve elde ettiğiniz sudan 2 çorba kaşığı havuç suyu ayırın. Ayrılan havuç suyu içine limon suyu ekleyin. Limon suyu miktarının 20 damla kadar olması gerekiyor. Hazırlanan bu sıvı kürü, erken kalkıyorsanız günde üç kez; geç kalkıyorsanız günde iki kez yüz bölgenize uygulayın. Uygulama için havuç suyunu pamuk yardımıyla cildinize nazikçe sürün ve bu şekilde 20 dakika kadar bekleyin. Ardından cilt durulanarak nemlendirilebilir.

Çiller için Maydanoz ve Bal Karışımı

2 çorba kaşığı maydanozu rondodan geçirip kıyma haline getirildikten sonra içerisine 1 yemek kaşığı bal eklenmelidir. Karışımın içine istenirse limon da eklenebilir. Elde edilen karışım cilde masaj yaparak sürülmeli ve cilt üzerinde en az 15 dakika, en fazla 25 dakika beklemelidir. Sonrasında ılık su ile maskeden eser kalmayana dek cilt durulanmalıdır. Maskeyi yapmadan önce cildin su ile yıkanıp temizlenmesi önerilir. Maske temizlendikten sonra muhtemelen cilt balın etkisiyle yumuşak olacaktır. Bu nedenle nemlendirici krem kullanılması önerilmez ama cilt çok kuru ise günlük nemlendiriciler tercih edilebilir.

Çiller için Badem Maskesi

Yarım su bardağı badem üzerine bir su bardağı kadar kaynamış su ekleyin. 5 dakika sonra süzün ve bademi robottan geçirip un haline getirin. Kıyılmış bademin içinde limonun yarısının suyunu sıkın. Bunun üzerine 1 çorba kaşığı kadar ılık su ilave edin ve iyice karıştırın. Karışımın soğuk uygulanması gerektiğinden maskeyi soğumaya bırakın. Sonrasında cilde sürün ve yarım saat bekledikten sonra cildi yıkayın. Maskeyi haftada iki üç kez uygulayabilirsiniz.

Çiller genellikle insanın güneşi fazla gören yüz gölgesinde oluştuğu için hep göz önündedirler. Çillerden korunmak için güneşten korunmanın şart olduğu açıkça kanıtlanmıştır. Oluşan çiller için ise tedavi çeşitlerini mutlaka araştırmalısınız.
Siz çillerinizden rahatsızlık duyuyor musunuz?
Çil oluşumundan korunmak için neler yapıyorsunuz? Başarılı oluyor musunuz?
Çilleriniz için doğal kür uyguladınız mı? Sonuçlarınızı paylaşır mısınız?
Çilleriniz için hangi tedavileri uyguladınız?
Çil probleminiz genetik faktörlü mü güneş lekesi şeklinde mi?



Okur Yorumları
  1. Ben çillerimi seviyorum ama arada sırada kapatıcılarla kapatma gereği duyuyorum.