Ebegümeci Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ebegümeci Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Tarlalarda, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen ebegümecinin 1500 türü bulunmaktadır. Fakat ülkemizde sadece 7-8 tanesi yetişmektedir. Diş eti hastalıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bağırsakları düzenleme gibi birçok sorunda fayda sağlayan bu bitki, mor çiçekleri ile dikkat çekmektedir. Daha fazla bilgi edinmek için yazının devamına göz atabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Ebegümecigiller ailesinden olan bitkinin 1500 kadar türü olduğu bilinmektedir. İki yıllık, otsu bir bitkidir ve ülkemizde 7-8 türünün yetiştiği bilinmektedir. Ebegümeci başlangıçta Afrika ve Afrika’ya komşu ülkelerde kullanılmaya başlanmıştır. İlk kullanım alanlarından bir tanesi parfüm sektörüdür ve çiçekleri parfüm yapımında kullanılmıştır. Ebegümeci, yöresel halk tarafından kabızlığı tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir.

Ebegümeci çiçeğinin yaprakları; reçel, jöle, soğuk ve sıcak çay gibi içeceklerin hazırlanmasında kullanılır. Yaprakları ıspanak gibidir ve yerli halk tarafından pişirilerek tüketilmektedir. Bitki, kalp ve sinir sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır ve bir diüretik olarak tanımlanmıştır. İran'da, hipertansiyonun tedavisi için ebegümeci çayı içmek popüler bir uygulama haline gelmiş ve tüm dünyaya yayılmıştır. Bitki kanser tedavisinde de kullanılmaktadır.

[renkbox baslik="Kişniş Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/kisnis-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/06/kisnis-faydalari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Batı ülkelerinde ebegümeci, hibiscus olarak adlandırılır ve pek çok zayıflama firması bu isimde ürünleri piyasaya sürerek bitkinin özünü zayıflama ilacı, detoks kürü veya antioksidan çaylar olarak sunmaktadırlar. Fakat hibiskus daha farklı bir bitkidir ve biz Bilgihanem.com olarak, sitemizde bu bilgiye daha önce yer vermiştik. Şimdi dilerseniz ülkemizde farklı türleri bulunan ve mutfakta birçok farklı yemeğinin yapılabildiği, sayısız faydalara sahip olan ebegümecini tüm özellikleri ile daha yakından tanıyalım.

Ebegümeci Nedir?

Ebegümecinin literatürde bulunan ismi Malva sylvestris'tir. Ebegümecigiller (Malvaceae) familyasındandır. Bilinen diğer isimleri; Althaea, Mellow ve Marshmallow'dur. Ebegümecinin çiçekleri olgunlaşmaya başladığı anda toplanır. 1500 türü bulunan ebegümeci tek veya çok yıllık, çiçekli bir bitkidir. Ortalama 20-30 cm'ye kadar uzayabilirler. Kutuplar hariç, dünyanın her yer yerinde rahatlıkla yetişebilir. Ancak genellikle ılıman iklimleri sevmektedir.

Yeşillik alanlarda, yol kenarlarında, çayırlık ve meralarda ebegümeci bitkisine rastlayabilirsiniz. Gövde kısmı narin ve tüylü yapıdadır. Çiçek ve kök kısımları kullanılmaktadır, ayrıca yaprakları sebze yemeği şeklinde pişirilmektedir. Ülkemizde yetişen ebegümeci türlerinden en bilineni, büyük ebegümecidir. Bazı ebegümeci türleri çok renkli çiçeklere sahiptir. Bitki tohumla çoğalır. Yaprakları elimsi şekilde büyük ve parçalıdır.

Ebegümeci Nasıl Kullanılır?

Mor çiçeklere sahip olan bitkinin yaprakları yenilebilir formdadır. Daha çok sebze olarak tüketilen ebegümecinden birçok farklı yemek, börek ve salata yapılmaktadır. Ülkemizde özellikle kırsal kesimlerde içerisinde bulgur veya pirinç eklenerek pişirilmektedir. Kore ve Çin gibi ülkelerde genellikle kavurarak pişirilmektedir.

Ebegümecinin çay olarak tüketilmesi halinde bardak başına bir çay kaşığı konulması yeterli olacaktır. 1,5 gram öğütülmüş ebegümeci çayının üzerine taze kaynatılmış sıcak su ilave ederek 10 dakika kadar demlenmesini bekleyebilirsiniz. Günde 3 veya daha fazla bardak tüketebilirsiniz. Tüketmeniz sırasında çayın sıcak veya soğuk olması önemli değildir, önemli olan tek şey iyi demlenmiş olmasıdır.

Ebegümeci çayı haricen kullanılabildiği gibi geleneksel ilaç olarak da tercih edilmektedir. Bunun yanında pek çok krem, losyon gibi kozmetik ürünlerin yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Ebegümeci hem çiğ olarak hem de pişirilerek yenebilir. Fakat çiğ olarak tüketildiğinde besleyici özelliğini muhafaza etmektedir.

Damla formunda tüketmek istediğiniz takdirde, 1 bardak suyun içine 10 damla kadar ebegümeci özü sıkabilirsiniz. Bu özün miktarını daha yoğun olarak da kullanabilirsiniz. Günde 2 kere aç karnına 1 çay kaşığı ebegümeci özü de içebilirsiniz. Bunlardan başka ebegümecinin yaprakları salata ve yemeklerde istenildiği gibi kullanılabilir.

Ebegümecinin Faydaları Nelerdir?

Ebegümecinin sağlık üzerinde birçok faydalı etkisi bulunmaktadır. Bunların başında; kilo vermeye yardımcı olması, iltihap gidermesi, cildi temizlemesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, hücreleri yenileyerek yaşlanmayı geciktirmesi, solunum yolları hastalıklarını önlemesi gibi durumlar gelmektedir. Ebegümecinin diğer faydaları ise şunlardır;

  • Ebegümecinin çay olarak tüketilmesinin sağlık açısından büyük faydaları bulunmaktadır.
  • İran’da kullanılmaya başlandığı ilk dönemde kan basıncını dengelediği görülmüştür, üstelik bu etki herhangi bir yan etki olmaksızın meydana gelmiştir.
  • Ebegümeci özellikle yüksek tansiyon problemi olanlar için önerilmektedir.
  • Bir diğer özelliği ise antibakteriyel özelliğinin bulunmasıdır. Özellikle temas yoluyla bulaşan virüs ve mikroplara karşı son derece etkili olan ebegümeci, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut mekanizmasını sağlamlaştırır.
  • Bitkinin laksatif etkisi de bulunmaktadır. Özellikle uzun süreli kabızlık yaşayanların ebegümeci çayı içmeleri müshil ilacı etkisi yaratarak anında sonuç vermektedir.
  • Ebegümeci, sedatif etkisi vardır. Yani insana dinginlik ve sakinlik verir.
  • Böbrek taşı oluşumunu önlemede kullanılmaktadır.
  • C vitamini ve protein açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
  • Ağız yaralarına ve bademcik iltihaplanmalarına iyi gelir.
  • İçerdiği yüksek bağırsak söktürücü özellikler sayesinde hem idrar yollarında hem de anal yollarda sıkıntısı olanlara iyi gelmektedir.
  • Diş etlerine faydalıdır.
  • Astım, bronşit gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
  • Ses kısıklığını düzeltir.
  • Göz kuruluğu olanlar, ebegümeci çayından fayda sağlayabilirler.
  • Adet söktürücü etkisi olması nedeniyle, uzun süredir adet göremeyen kadınlar ebegümecini tüketerek üreme yollarını ve adet döngülerini düzenleyebilirler.
  • Ebegümeci çiçeklerinde veya başka kısımlarında herhangi bir zehirli maddeye rastlanmamıştır.
  • Mide bulantısı ve kusma sorunlarına iyi gelir.

Ebegümecinin Yan Etkileri Nelerdir?

Ebegümecinin zararlı etkileri olup olmadığı konusunda pek çok araştırma yürütülmektedir. Günde 1 litreye kadar ebegümeci çayı tüketmenin herhangi bir zararı bulunamamıştır. Fakat 1 litreden fazla tüketilmesi halinde yan etkilere sebep olabilir.

[renkbox baslik="Ihlamur Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/ihlamur-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/04/ihlamur-faydalari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Gebelik durumunda bu çayın içilmesi önerilmemektedir. Çünkü ebegümecinin adet söktürücü etkisi bulunmaktadır ve bu etki gebelik hormonları ile birleştiğinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Gebelik haricinde, tansiyonu düşürücü etkisi olduğundan, tansiyon hastalarının daha dikkatli kullanmaları gerekmektedir. Ebegümeci, sahip olduğu forma göre kullanım miktarlarında değişiklik gösterebilir. Tavsiye edilen dozlar hakkında hiçbir yan etki veya kontrendikasyon bildirilmemiştir.

Ebegümeci çok iyi bir anti-iltihap olduğu için, böbreklerde iltihap oluşumunu ve taş oluşumunu engeller. Kas ağrılarını dindirmeye yardımcı olduğu gibi, mide ve karın ağrısı gibi sağlık sorunlarının giderilmesine de yardımcı olur.
Daha önce hiç ebegümeci yediniz mi, tadı hakkındaki yorumunuz nedir?
Ebegümecinden hangi yemek türlerini yapıyorsunuz?
Aşırı kullanımda bu bitkinin hangi yan etkilerini gördünüz?
 


Okur Yorumları
  1. İbs nedeniyle gün de 2 bardak ebegümeci çayı içtim 5-6 gün boyunca sindirimi düzenledi ancak tansiyonu düşürdü ve sürekli mide bulantısı yaptı.. yan etki olarak bırakmak zorunda kaldım ( not: ebe gümeci yakında dicetel ve nextıum ilacını da alıyordum bilginiz olsun )