Türk edebiyatı oldukça geniş dönemleri içerisinde barındırdığı için son derece kıymetli yazar ve şairler ile bunların edebiyatımıza kazandırdığı olağanüstü eserlere sahiptir. Eski zamanlarda da günümüzde de fazla sayıda kaliteli yazar ve eser bulunmaktadır. Edebiyatımızda önemli bir yere sahip olan yazarlardan bir tanesi de Eflatun Cem Güney’dir.
“Masalcı Baba” olarak tanınan Eflatun Cem Güney asıl mesleği olan öğretmenliğin yanı sıra, geleneksel halk hikayelerimizi ve masallarımızı derlemiştir. Destan, masal ve öyküleri derlerken kendine özgü bir anlatımla yeniden yazmış ve hikayelere ayrı bir lezzet katmıştır. Eflatun Cem Güney öğretmenlik yaparken Anadolu’nun birçok şehrini gezmiştir.
[renkbox baslik="Ziya Osman Saba Kimdir? Hayatı ve Eserleri
" link="https://bilgihanem.com/ziya-osman-saba-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/10/ziya-osman-saba-kimdir-hayati-ve-eserleri.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]
Buralarda yaşadığı süre boyunca yazı yazanları, yazmayı sevenleri, okumaya gönül verenleri her zaman desteklemiş ve dönemin şartları neye şmkan veriyorsa, elinden geldiği kadar bu yolda çaba harcamıştır. Değerli yazar yazmaya olan aşkı sayesinde Türk Edebiyatında unutulmayacaklar eserler bırakmış ve adını unutulmayacaklar arasına yazdırmıştır. Şimdi dilerseniz Eflatun Cem Güney'in hayatı hakkında kısaca bilgi edinelim.
Eflatun Cem Güney Kimdir?
Eflatun Cem Güney, edebiyatımızda Masalcı Baba olarak bilinen bir yazardır. Çok sayıda öykü ve masal derlemiş olmasının yanı sıra, kendi yazdığı pek çok eser de bulunur. Yaşamış olduğu zaman boyunca kendisini edebiyata vermiştir. Gerek edebi kişiliği gerekse karakteri bakımından her zaman takdir toplayan ve saygı gören bir isim olmayı başarmıştır. Yazmayı oldukça seven kişiliği ile her zaman ön plana çıkmış ve Cumhuriyet edebiyatı içerisinde oldukça güzel eserlere imzasını atmayı başarmıştır.
Aynı zamanda öğretmenlik de yapan Güney'in eserleri günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Edebiyatımız açısından oldukça önemli ve masal denilince akla ilk gelen kişiler arasında yer almaktadır. Yazmış olduğu çok sayıda eseri de hala kütüphanelerde ve okullarda bulabilmemiz mümkün. Bunun yanı sıra yazmış olduğu masallar da halen çok sayıda kişi tarafından beğeni ile okunuyor.
Eflatun Cem Güney’in Hayatı
Eflatun Cem Güney 1896 yılında Malatya’da doğdu. Çok küçük yaşta anne ve babasını kaybetti. Sivas Sultanisi’nde öğrenimini tamamladıktan sonra, Konya Öksüzler Yurdu’nda Türkçe öğretmenliği yaptı ve burada uzun yıllar boyunca yaşamını sürdürdü. Bunun yanı sıra Anadolu’nun çeşitli yerlerinde de öğretmenlik yaptı ve farklı yerlere yaptığı tayinler sayesinde birçok kültürü de tanıma fırsatı buldu. Kuva-yi Milliye’nin yayın organı olan Öğüd isimli gazetede uzun yıllar boyunca faaliyetlerini sürdürdü ve bu görevi yaparken İrşat isimli dergiyi çıkarttı.
Çıkartmış olduğu bu derginin beraberinde çok sayıda derginin de çıkmasına yardım etti ve öncülük yapmış oldu. Çünkü okumayı sevdiği kadar, diğer kişilere de edebiyatı ulaştırmayı seviyordu. Danimarka’da bulunan Hans Christian Andersen Kurumu 1956 yılında “Açıl Sofram Açıl”, 1960 yılında ise “Dede Korkut Masalları” eserleriyle yazara Dünya Çocuk Edebiyatı Onur Belgesi verdi. Çocuk edebiyatının öncü yazarlarından biri olan Eflatun Cem Güney, çok sayıda eserin de Türkçeye çevrilmesinde öncülük etmiş ve katkı sağlamıştır.
[renkbox baslik="Nurullah Ataç Kimdir? Hayatı ve Eserleri
" link="https://bilgihanem.com/nurullah-atac-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/10/nurullah-atac-kimdir-hayati-ve-eserleri.jpg" renk="gri" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Güney'in Türkçenin doğru şekilde kullanılması ve yayılmasına gösterdiği uğraşlar boşa çıkmamış ve sayesinde çok sayıda eser Türkçeye çevrilerek insanlara okuma şansı doğmuştur. Ayrıca İstanbul Radyosunda çalıştığı yıllarda Bir Varmış Bir Yokmuş adlı programında çok sayıda masalı dinleyici ile buluşturmuştur. Burada da uzun yıllar boyunca hizmet veren bir yazarımızdır. 2 Ocak 1981 tarihinde, İstanbul'da vefat etmiştir. Günümüzde halen birçok edebiyatsever tarafından eserlerine oldukça önem verilir. Bu eserler, çocuklara da okutularak Eflatun Cem Güney ismi yaşatılmaya çalışılır.
Eflatun Cem Güney’in Eserleri
Fazla sayıda derleme ve çeviride katkısı bulunmasının yanı sıra yazarlık konusunda da oldukça önemli bir yerde bulunan Eflatun Cem Güney, edebiyatımıza olan katkısı sayesinde oldukça zengin çocuk eserleri oluşmasını sağlamıştır. Masalı bizlere tanıtmış ve günümüzde de çok sayıda yazısı halen okunmaktadır. Çıkarmış olduğu çeşitli öykü ve masallar vardır. Unutulmaz yazarın kaleme aldığı masal kitaplarını ve halk hikayelerini şu şekilde gruplandırarak sizlerle paylaşalım;
Masal Kitapları;
- Akıl Kutusu (1947)
- En Güzel Türk Masallar (1948)
- Felek Sillesi (1948)
- Altın Heybe
- Kül Kedisi
- Açıl Sofram Açıl
- Bir Varmış Bir Yokmuş (1956)
- Evvel Zaman İçinde (1957)
- Gökten Üç Elma Düştü (1960)
- Az Gittim Uz Gittim (1961)
- Ağlayan Nar Gülen Ayva (1969)
- Al Elma Yeşil Elma (1969)
- Sabır Taşı (1969)
- Yedi Köyün Yüz Karası (1970)
- Altın Gergef (1971)
Halk Hikayeleri;
- Dertli Kaval (1945)
- Dede Korkut Masalları (1958)
- Kerem ile Aslı (1959)
- Tahir ile Zühre (1959)
- Şah İsmail
- Erzurumlu Emrah (1955)
- Nasrettin Hoca Fıkraları (1956)
- Kara Yazı
- Matem Sesleri
- Dumlupınar'a Doğru
Eflatun Cem Güney kitaplarına merak saldım bu ara. Hakkında merak ettiklerimi içeriğinizden öğrendim teşekkürler.
Çocuklarıma ben de okutuyorum Eflatun Cem Güney kitaplarını, gerçekten çok güzeller.